• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από λίγες μέρες ο πρώην Δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης κάλεσε σε συνέντευξη τύπου τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι λίγοι δημοσιογράφοι που συμπτωματικά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση βίωσαν μια φοβερή εμπειρία. Ο πρώην Δήμαρχος τους μιλούσε ασταμάτητα για 50 και πλέον λεπτά. Όταν κάποτε τελείωσε τον μονόλογο του φυσικά και δεν υπήρξαν ερωτήσεις. Ποιος δημοσιογράφος ζητούσε τον μπελά του; Ποιος θα μπορούσε να αντέξει ένα… «δεύτερο ημίχρονο»;

 

Μια μέρα μετά ο Βασίλης Ξουλόγης έστειλε παντού σχετικό δελτίο τύπου. Τα μέσα ενημέρωσης το πρόβαλαν αμέσως και πρόθυμα. Ήταν ένα σύντομο και καλογραμμένο κείμενο, από το οποίο προέκυπταν συγκεκριμένα οι απόψεις κριτικής αλλά και οι προτάσεις του υποψηφίου.

 

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Ας γνωρίζουν (κι όσοι το γνωρίζουν, να μην το ξεχνούν) οι υποψήφιοι ότι η συνέντευξη τύπου είναι συνέντευξη τύπου. Αυτός που καλεί τους δημοσιογράφους κάνει μια γρήγορη τοποθέτηση ώστε αμέσως μετά να υπάρξει ευκαιρία διαλόγου. Η συνέντευξη τύπου δεν είναι εκδήλωση. Δεν είναι ομιλία. Για αυτό και πάντα (ή σχεδόν πάντα) γίνεται χωρίς ακροατήριο. Και χωρίς επιβραβεύσεις, συνθήματα, χειροκροτήματα.

 

Χθες ο κ. Κωστής Σιμιτσής (έδωσε συνέντευξη τύπου) ήταν έτοιμος να γίνει δεύτερος Ξουλόγης. Θαρρείς από θαύμα, προηγήθηκε  σχετική συζήτηση. Ο έμπειρος πρώην Δήμαρχος έλαβε το μήνυμα. Μίλησε επί τροχάδην για 20 λεπτά. Από τους δημοσιογράφους δεν αποχώρησε κανείς. Αμέσως μετά υπήρξαν φυσικά και ερωτήσεις.

 

Αν οι υποψήφιοι θέλουν να πουν τα δικά τους, κανένα πρόβλημα. Ιδού οι εκδηλώσεις, ιδού η ευκαιρία. Όταν όμως προσκαλούν σε συνέντευξη τύπου τότε πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες της. Οφείλουν να γνωρίζουν επίσης ότι το βασικό έργο των δημοσιογράφων δεν γίνεται την ώρα της συνέντευξης τύπου. Γράψιμο και μοντάρισμα είναι δουλειές που γίνονται αμέσως μόλις αυτή τελειώσει.

 

Υπάρχει μια κινητικότητα περί της υποψηφιότητας Κουνάκου. Κάτι που μοιάζει με χρονικό προαναγγελθέντος «γάμου» και δη πολιτικού. Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Ας του δώσουμε λίγο χρόνο. Μία μόνο πληροφορία. Ένας εκ των υποψηφίων του (αυτών που ανακοινώθηκαν προ μηνός) φέρεται ήδη υποψήφιος του Χρ. Τοψίδη!

 

Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα δεν είναι η πρώτη δήμαρχος που καταργεί παρτέρια σε πεζόδρομους για να διευκολύνει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Άλλοι έκαναν την αρχή. Η κ. Τσανάκα ακολουθεί μια πεπατημένη μα και «στραβή» οδό. Παράδοξο είναι το γεγονός της σιωπής των αντιπάλων της. Προς το παρόν δεν μιλά κανείς. Ή μάλλον δηλώνει ρητή διαφωνία μόνο ο Άρης Βέρρος.

 

Γιατί αυτή η στάση των υπόλοιπων υποψήφιων δημάρχων; Που να οφείλεται η παθητικότητα τους; Προφανώς έχουμε να κάνουμε με τους άγραφους προεκλογικούς κανόνες της Ελλάδας. Οτιδήποτε βοηθά τον πιθανό ψηφοφόρο, είναι ευπρόσδεκτο. Ας είναι λάθος. Μόνο έτσι οι υποψήφιοι θα μπορούν αύριο μεθαύριο να περάσουν έξω από τα μαγαζιά και να ισχυριστούν ότι έβαλαν κι αυτοί το χεράκι τους στην «εξαφάνιση» του πρασίνου.

 

Μιας και αναφερθήκαμε στον Άρη Βέρρο. Την προσεχή Πέμπτη το απόγευμα έχει εκδήλωση. Η οποία θα γίνει μάλλον σε αίθουσα ξενοδοχείου. Στην εκδήλωση προγραμματίζεται να παρουσιαστούν κι άλλοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

 

Για τα νέα του καθήκοντα ως ουσιαστικός χωρικός περιφερειάρχης Καβάλας ο κ. Αντωνιάδης είπε χθες (μιλώντας στο ράδιο Πρωινή): « Γνώριζα πολλά από την εποχή ακόμη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Διαπιστώνω ότι χρειάζεται συνεχής ενημέρωση. Αυτό κάνω». Χθες ο κ. Αντωνιάδης υπέγραψε απόφαση για τις απαραίτητες δαπάνες των προσεχών εκδηλώσεων, παρελάσεων κτλ. Σήμερα ο ευρισκόμενος πάντα στο γραφείο του δευτέρου ορόφου κ. Μαρκόπουλος συναντά τον Στρατηγό διοικητή της ΧΧ Μεραρχίας που φεύγει από την Καβάλα.

 

 

Διαβάστε επίσης