μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνεχίζεται η κινητικότητα στο κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού. Για τις ανάγκες του δεύτερου έργου του Δήμου (δεύτερο και μεγαλύτερο από το πρώτο) άδειασαν χθες χώροι του 1ου ορόφου. Χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη υπηρεσίας της Π.Ε. Καβάλας.  Στους χώρους που άδειασαν θα επεκταθεί το δημοτικό έργο του ΕΣΠΑ.

Στο ίδιο κτίριο υπάρχουν όροφοι αρμοδιότητας της ΠΕ Καβάλας. Αυτοί παραμένουν αναξιοποίητοι. Κι αν ρωτήσουμε τον λόγο, ο κ. Μαρκόπουλος πρόθυμα θα μας τον πει. Θα δείξει – ως συνήθως- τον κ. Μέτιο. Λες και 5 χρόνια αντιπεριφερειάρχης Καβάλας ήταν ο Μέτιος…

 

Εντός των ημερών κρίνεται η θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην ΑΜΘ. Το φαβορί, λένε όσοι ξέρουν, είναι ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Καβάλας κ. Κώστας Μπαντίκος (φωτογραφία). Από πλευράς μορίων είναι πρώτος κι απομένει μόνο η διαδικασία των συνεντεύξεων. Αν αδειάσει η θέση του διευθυντή στην Καβάλα, θα καλυφθεί με αντίστοιχη διαδικασία. Η οποία αναμένεται να έχει αποτέλεσμα το Καλοκαίρι.

 


Μετά τα θλιβερά γεγονότα του Καλοκαιριού του 2018, όπου η μυρωδιά από το Βιολογικό ενόχλησε τουλάχιστον την ανατολική πλευρά της Καβάλας, ήρθε η ώρα η υπόθεση της λειτουργίας του να ερευνηθεί προσεκτικά κι αναλυτικά. Αυτό ανέλαβε να το κάνει η δικαιοσύνη, που ήδη κάλεσε τους αρμοδίους της ΔΕΥΑΚ να εξηγήσουν τι έγινε και τι γίνονταν για καιρό. Θυμίζουμε την παρέμβαση τότε της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας και το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην δημοτική επιχείρηση.

 

Ο γενικός διευθυντής κ. Τσακίρης φέρεται να παραπονιέται ότι του «φορτώνουν» όλες τις ευθύνες αν και εξηγήσεις κλήθηκαν να δώσουν και αιρετοί. Είναι σαφές ότι για καιρό ο Βιολογικός Καθαρισμός της Άσπρης Άμμου δεν λειτουργούσε σωστά. Για πολύ καιρό. Αυτό και προκύπτει από τις ενέργειες που έγιναν το Φθινόπωρο του 2018 ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί. Ευχόμαστε κι ελπίζουμε να αντιμετωπίστηκε κατάλληλα ώστε το προσεχές Καλοκαίρι να μην υπάρχουν ίδιες ενοχλητικές μυρωδιές.

 

Τις προάλλες η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ έδωσε εντολή σε εξωτερικό συνεργάτη της να συντάξει μελέτη για τις επόμενες κινήσεις (εκσυγχρονισμό λειτουργίας) στον ίδιο Βιολογικό. Άρα έχουμε δρόμο μπροστά μας. Ταυτόχρονα η κινητοποίηση στην επιχείρηση συνεχίζεται κι αυτό είναι φυσικά καλό.

 

Ρωτάμε λοιπόν: Από πότε ο Βιολογικός Καθαρισμός έπαψε να λειτουργεί σωστά; Τι συνέπειες και για πόσο διάστημα υπήρξαν στο θαλάσσιο περιβάλλον; Τι έκαναν το επίμαχο (μεγάλο) διάστημα πρόεδροι και στελέχη της ΔΕΥΑΚ; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν σίγουρα μέσω της δικαστικής έρευνας.

 

Η ΔΕΥΑΚ ελπίζει (όπως προκύπτει από τα λόγια του σημερινού της προέδρου) ότι οι διορθωτικές κινήσεις που έγιναν και θα γίνουν θα λειτουργήσουν καταλυτικά ώστε να μην υπάρξει ακροατήριο, πολύ περισσότερο να μην υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις. Αυτή η αισιοδοξία μπορεί να είναι βάσιμη. Τους πολίτες δεν τους καλύπτει. Οι πολίτες θέλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για το Βιολογικό και τη λειτουργία του από το Καλοκαίρι του 2018 και πιο «πίσω». Όσο «πίσω» χρειαστεί.

 

Σε ταβέρνα της Παναγίας εθεάθη την Κυριακή το απόγευμα ο Χρήστος Μέτιος. Συνέφαγε με τους υποψηφίους του, μαζί κατάστρωσαν το σχέδιο των επόμενων τους κινήσεων. Με την ευκαιρία ο Περιφερειάρχης είχε επαφές στην πόλη μας, συνέχεια της πετυχημένης εκδήλωσης της Παρασκευής στην Ξάνθη.

 

Στη συνάντηση του κ. Μέτιου με τους υποψηφίους του δεν ήταν ο γιος της Δημάρχου. Συμμετείχε αντίθετα ένα νέο πρόσωπο. Πρόκειται για γυναίκα που κατά πληροφορίες προέρχεται από τα παραλιακά του Δήμου Παγγαίου.

 

Λειτούργησε τη Δευτέρα το γραφείο του Δήμου Καβάλας στον Αμυγδαλεώνα. Κατά τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, ο υπάλληλος που ήταν σε αυτό δεν είχε καμία εξουσιοδότηση και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τους πολίτες. Κάθε αρχή και δύσκολη. Επόμενη μέρα λειτουργίας του γραφείου η αυριανή. Ευχόμαστε ο υπάλληλος να πάει κανονικά, με την απαραίτητη εξουσιοδότηση…

 

Η αντιδήμαρχος κ. Δρακονάκη δήλωσε χθες ότι ο Δήμος Καβάλας προσκάλεσε τον Στρατό ώστε να βοηθήσει στη γέφυρα. «Εκπρόσωποι του θα κάνουν αυτοψία και θα αποφασίσουν αυτοί για τις ενέργειες τους» σημείωσε. Ο κ. Μουριάδης περιέγραψε διαφορετικά τη διαδικασία: « Πρώτα ο Δήμος Καβάλας πρέπει να πει στον Στρατό το τι θέλει». Ο κ. Μουριάδης είναι πολιτικός μηχανικός που εργάστηκε στο Μηχανικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Με πρόσφατη απόφαση του ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης κ. Πλωμαρίτης αποδέχεται δωρεά του Επιμελητηρίου Καβάλας. Η δωρεά αφορά την εκπόνηση της οριστικής μελέτης «Βελτίωσης της Ενεργειακής Απόδοσης της κτηριακής μονάδας Κέντρου Υγείας Πρίνου». Ίδια μελέτη εκπονεί το Επιμελητήριο για το εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης.

 

Το κίτρινο χρώμα διάλεξε ο Άρης Βέρρος για την προεκλογική του καμπάνια. Μπάνερ και έντυπα έχουν το κίτρινο χρώμα να κυριαρχεί. Τα γράμματα των κειμένων είναι γραμμένα στο μοβ. Το δε κόκκινο χρώμα, αγνοείται…

 

Η νέα Υπουργός Μακεδονίας Θράκης υπέγραψε απόφαση ενίσχυσης του συλλόγου «Γλυκιά Αγκαλιά», ατόμων με νεανικό διαβήτη. Ο τοπικός σύλλογος θα καλύψει έξοδα του έως το ποσό των 3.000 ευρώ. Πρόκειται για πρόγραμμα του υπουργείου για την ενίσχυση δράσεων συλλόγων.

 

Την Δευτέρα που μας πέρασε ο Γιάννης Εριφυλλίδης επρόκειτο να ανακοινώσει τις αποφάσεις του σε σχέση με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Αυτό δεν έγινε. Άρα συνεχίζει να το σκέπτεται. Την ίδια μέρα επρόκειτο να γίνει συγκέντρωση όσων υποστηρίζουν ως μη σωστή την αλλαγή καλλιτεχνικού διευθυντή στο Δ. Ωδείου. Είχαν σχέδιο να παραστούν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να μιλήσουν κτλ. Ούτε αυτό έγινε.

 

Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια η νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία δίδεται παράταση (14η στη σειρά) 23 ημερών στο έργο της Μεγάλης Λέσχης. Διαβάζουμε στο πρακτικό για την στάση και την ψήφο της αντιπολίτευσης: «Ο κ. Μουριάδης ως επικεφαλής της παράταξης του ψήφισε ΝΑΙ. Ο κ. Παπαδόπουλος ως επικεφαλής της παράταξης του δήλωσε ΠΑΡΩΝ. Ο κ. Παππάς Ευάγγελος ως επικεφαλής της παράταξης του ψήφισε OXI. Ο κ. Βέρρος ως επικεφαλής της παράταξης του είπε: «Εμείς είμαστε αρνητικοί ήδη από την 8η παράταση. Ψηφίζω ΟΧΙ. Ο κ. Ποτόλιας απείχε της ψηφοφορίας. Ο κ. Ξανθόπουλος ψήφισε ΟΧΙ. Η κ. Μπαλτζίδου ΝΑΙ. Ο κ. Φιλιππίδης ψήφισε ΝΑΙ». Πλέον το έργο ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης πρέπει να έχει τελειώσει ως τις 10 Απριλίου!

 

Καθυστέρησε 20 περίπου λεπτά η έναρξη της ημερίδας του ΤΕΕ ΑΜ με θέμα την έκδοση των ηλεκτρονικών αδειών δόμησης. Ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα τον λόγο. Οι δύο ομιλήτριες, είπε απευθυνόμενος προς το κοινό που τις περίμενε, δεν έβρισκαν που να παρκάρουν! Για όλους εμάς που ζούμε κάθε μέρα το κυκλοφοριακό της Καβάλας, ο προαναφερθείς λόγος είναι απόλυτα κατανοητός. Φυσιολογικότατος!

 

Ανακοινώθηκε προχθές μέσω του Facebook η υποψηφιότητα του Αλέξη Γούλα με την παράταση της Δημάρχου. Η υποψηφιότητα ήταν απολύτως αναμενόμενη, γνωστή από πολύ καιρό. Ο κ. Γούλας εξαιτίας της υποψηφιότητας του παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του συλλόγου των Δυτικομακεδόνων.

 

Παραμεγάλωσαν τα χόρτα πλησίον της εισόδου του 24ου Νηπιαγωγείου. Κατόπιν τούτου είναι λογικό να υπάρχουν διαμαρτυρίες πολιτών (γονέων). Λόγω της βελτίωσης του καιρού και των βροχών που προηγήθηκαν, όλα δείχνουν ότι φέτος το κόψιμο των χόρτων πρέπει να αρχίσει νωρίς. Θα συμβεί αλήθεια κάτι τέτοιο;

 

Οι γνωστοί βιαστικοί αυτής της πόλης (που δεν είναι ούτε τυχαίοι αλλά ούτε πολλοί) έσπευσαν να δηλώσουν τη σιγουριά τους, να τη γράψουν στο σχόλιο τους. Σύμφωνα με την οποία δράστες της ληστείας στο Περιγιάλι (περιστατικό της Κυριακής με θύμα ηλικιωμένο άνδρα) είναι κάποιοι από τους πρόσφυγες.

 

Η Αστυνομία εξ αρχής απέκλεισε το ενδεχόμενο. Βεβαιώθηκε ακόμη περισσότερο όταν έφθασε γρήγορα στην εξιχνίαση του περιστατικού. Ας μη τα φορτώνουμε όλα στους πρόσφυγες λοιπόν. Η πραγματικότητα τιμωρεί την προκατάληψη που έχουμε για αυτούς. Το μήνυμα έχει συγκεκριμένους αποδέκτες αλλά μάλλον θα είναι κι αυτήν την φορά μάταιη η προσπάθεια.

 

Ο Κωστής Σιμιτσής έχει χιούμορ. Γράφει λοιπόν για τα νεότερα περί της γέφυρας: «Θα έρθει το συνεργείο του στρατού να βάλει τη μεταλλική γέφυρα και δεν θα βρίσκει την οδό Νυρεμβέργης». Θέλει να μας πει ότι οδός Νυρεμβέργης δεν υπάρχει στην Καβάλα. Η οδός όπου έπεσε η γέφυρα είναι η  Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού.

 

 

Διαβάστε επίσης