μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια συνηθισμένη σύγκρουση αυτοκινήτων (περιορισμένων υλικών ζημιών) έγινε χθες το πρωί στην οδό Ι. Δραγούμη. Μπροστά από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο. Συγκρούστηκαν επιβατικό αυτοκίνητο με αστικό λεωφορείο. Η ουρά έφθανε ως τις Καμάρες όση ώρα οι δύο οδηγοί συζητούσαν τις λεπτομέρειες, χωρίς να απομακρύνουν από το σημείο τα εμπλεκόμενα οχήματα τους. Αστυνομικός που έσπευσε, διέκοψε κάθε συζήτηση προκειμένου να γίνει το βασικό. Να ανοίξει ο δρόμος. Τα άλλα οι οδηγοί μπορούσαν να τα κουβεντιάσουν ενώ η κίνηση θα εξυπηρετούνταν κανονικά.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο συμπολίτης επαγγελματίας Νίκος Γονατίδης λειτούργησε έναν νέο χώρο λουλουδιών, σε μεγάλο οικόπεδο κοντά στα δημοτικά κοιμητήρια. Χαμογελά στον φακό της Πρωινής. Παρέα με τα παιδιά του.

======================================================================

Πραγματοποιείται σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 29 Απριλίου, η γνωστή από τις προηγούμενες επιτυχίες της δράση «Let’s Do It Greece». Θεωρούσαμε σίγουρη την προβολή των συμμετοχών και των εθελοντών. Υπολογίζαμε στη διαφήμιση του γεγονότος από τώρα. Δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο. Δεν υπάρχει καμία σχεδόν αναφορά όσων ετοιμάζονται να γίνουν στην Καβάλα. Ίσως να φταίει η πρόσφατη εορτή του Πάσχα, ίσως όλες οι άλλες ασχολίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Γράφουμε σήμερα στην Πρωινή για το πρόβλημα των χόρτων.  Σημειώνουμε ότι (και) ο Δήμος Καβάλας δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για να περιορίσει το σύνηθες ανοιξιάτικο πρόβλημα. Ιδού η Ρόδος. Μέσω της εξόρμησης «Let’s Do It Greece» ο Δήμος Καβάλας (και οι άλλοι Δήμοι του Νομού φυσικά) έχει τη δυνατότητα να λάβει βοήθεια από το ζωηρό σε αυτές τις περιπτώσεις εθελοντικό κίνημα. Αρκεί φυσικά να ασχοληθεί, να το κατευθύνει, να το οργανώσει.

 

Πέρσι έγιναν και στην Καβάλα πολλά και διάφορα. Κυρίως εργασίες καθαριότητας. Δεν υποτιμούμε καμιά προσφορά, καμιά εθελοντική ενέργεια. Ειδικά φέτος το «Let’s Do It Greece» πρέπει να είναι διαφορετικό. Θα πρέπει να γίνει η αρχή προκειμένου τα χόρτα ειδικά αυτήν την χρονιά, να κοπούν και από τους πολίτες. Σίγουρα δεν είναι απλή εργασία. Σίγουρα δεν είναι εύκολη όπως άλλες δράσεις. Ο Δήμος Καβάλας που γνωρίζει τις ανάγκες και τα κουσούρια του οφείλει να μπει μπροστά και να συνεργαστεί ουσιαστικά με τους πρόθυμους πολίτες. Με τις διαθέσιμες ομάδες.

 

Διαβάζοντας τα φετινά στοιχεία της εξόρμησης, καταλαβαίνουμε από τώρα τη μεγάλη της επιτυχία. Η οποία στηρίζεται στη μεγάλη συμμετοχή. Μικρών και μεγάλων. Κι αν οι μικροί είναι μια ειδική και ξεχωριστή περίπτωση, οι μεγάλοι μπορούν άνετα να επικεντρωθούν στο κόψιμο των χόρτων. Δεν εννοούμε τις ειδικές συνοικιακές και ίσως δύσκολες περιοχές. Γράφουμε για κεντρικά ή σχεδόν κεντρικά σημεία, όπου οι εθελοντές πρέπει να δράσουν. Κι αν με το «Let’s Do It Greece» γίνει η καλή αρχή, γιατί όχι να μην υπάρξει ανάλογη συνέχεια.

 

Ο Δήμος Καβάλας συχνά επιχορηγεί τους τοπικούς συλλόγους για τις διάφορες εκδηλώσεις τους. Πολλές φορές τους έχει ζητήσει να είναι έτοιμοι για εθελοντική δράση, αν παραστεί ανάγκη. Να που υπάρχει ανάγκη. Τα χόρτα μεγαλώνουν γρήγορα και χέρια να τα κόψουν δεν υπάρχουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κάθε Δήμος κοιτά μπροστά και σπεύδει. Προκειμένου να αξιοποιήσει τους υπεύθυνους πολίτες του. Αυτούς που υποτίθεται ότι έχει σε ετοιμότητα, τους πολίτες που υποτίθεται ότι δεν θα του το αρνηθούν.

 

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Πρώτον, ο Δήμος Καβάλας ασχολείται αμέσως με την εθελοντική εξόρμηση της 29ης Απρίλη. Καταγράφει τους διαθέσιμους εθελοντές, τους εξηγεί ότι για φέτος υπάρχει κεντρικός και μεγάλος στόχος. Τους προσκαλεί σε συσκέψεις, τους αναθέτει περιοχές. Τους χορηγεί τον απαραίτητο εξοπλισμό. Κάπως έτσι η εξόρμηση «Let’s Do It Greece 2018» αλλάζει ως προς την Καβάλα. Κρατά την ουσία της αλλά επικεντρώνεται σε αυτό για το οποίο όλοι αρχίζουμε να γκρινιάζουμε. Στα συμπαθητικά αλλά με μεγάλο μπόι χόρτα. Ας τα κόψουμε φέτος όλοι μαζί. Μπορούμε;

 

Συνεχίστηκε χθες η δημόσια συζήτηση περί του προβλήματος της ρύπανσης, η οποία μπορεί και να προέρχεται από τη ΒΦΛ. Καταγράφηκαν διάφορες απόψεις, όχι μακριά η μία από την άλλη. Για τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας φαίνεται να ανάβει πράσινο φως, προκειμένου να προμηθευτεί μηχανήματα που θα δουλεύουν. Θα μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

Συχνά αναφέρεται το όνομα του κ. Γιώργου Γκαϊντατζή. Συμπολίτη, καθηγητή του Δ.Π.Θ. Στο αρχείο της Πρωινής τον «συναντήσαμε» σε φωτογραφία με την κ. Κουλουρά και τον κ. Τσάρα. Δεκέμβρης του 2015, βρέθηκαν όλοι μαζί στο γραφείο του κ. Μαρκόπουλο. Τότε είχε γίνει ανεπίσημα γνωστό ότι με το βοήθεια του κ. Γκαϊντατζή η ΒΦΛ θα αναλάμβανε πρωτοβουλία για το γνωστό πρόβλημα του γύψου (της). Μάλλον η συνεργασία δεν έγινε, το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

 

Ο καθηγητής κατά συνέπεια, φαίνεται να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Αν υπάρχουν και άλλοι, ας συμμετάσχουν κι αυτοί. Η προσπάθεια του Δήμου Καβάλας, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οφείλει να προχωρήσει γρήγορα. Γιατί ναι, χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

 

Σε αυτό θα συμφωνήσουμε με την ανακοίνωση του κ. Μάκη Παπαδόπουλου. Θα διαφωνήσουμε επειδή στο κείμενο του υπάρχουν αναφορές ακόμη και στο κυκλοφοριακό αν και ξέχασε να αναφέρει συγκεκριμένα το εργοστάσιο της ΒΦΛ! Αντίθετα θυμήθηκε να μιλήσει για την καύση ξύλων ως εναλλακτική πηγή θέρμανσης… Ποιος ξέρει λοιπόν, για το πρόβλημα στη Νέα Καρβάλη ίσως να φταίνε και τα τζάκια!

 

Δεχόμαστε την επιφύλαξη του κ. Σιμιτσή όσον αφορά το πότε θα υλοποιηθεί η συζητούμενη πρωτοβουλία. Τόσο ο πρώην Δήμαρχος όσο και ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος έχουν τον τρόπο να πιέσουν. Όπως πολύ περισσότερο πρέπει να πιέσουν οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης. Πίεση και προτάσεις, ώστε η τοπική κοινωνία να αισθάνεται μια κάποια ασφάλεια. Οι προτάσεις –επαναλαμβάνουμε- πρέπει να ετοιμαστούν από τώρα για να συζητηθούν και να εγκριθούν στη λαϊκή συνέλευση. Η οποία πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι μια διαδικασία εκτόνωσης.

 

Καλούνται τέλος να εκφραστούν επί του προβλήματος κι όλοι οι άλλοι που σιωπούν. Κάποιοι έχασαν τη λαλιά τους… Κακώς. Επιβάλλεται να συμμετάσχουν στο δημόσιο διάλογο, αφού η θέση που έχουν δημιουργεί τούτη την υποχρέωση!

 

Αλλάζουν –ακούγεται- τα δεδομένα για την Τριμερή στη ΒΦΛ. Η σημερινή συνάντηση αναβλήθηκε για να γίνει στο τέλος του μήνα. Αν ακούσαμε καλά τότε το ραντεβού θα γίνει στην Καβάλα, παρουσία του Ανδρέα Νεφελούδη. Για να δούμε, θα καταφέρει να περάσει την πύλη του εργοστασίου κυβερνητικός παράγοντας ή η συνάντηση θα γίνει κάπου αλλού;

 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε νέα για την επίσκεψη του κ. Σπίρτζη στην Καβάλα. Το σενάριο δεν υποχώρησε καθόλου. Απομένουν να οριστούν οι σημαντικές σε αυτές τις περιπτώσεις λεπτομέρειες. Κυριότερη των οποίων είναι η ημερομηνία της επίσκεψης του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών.

 

Το προσεχές διάστημα θα βγει σε δημοπρασία από τον ΟΛΚ ο χώρος στάθμευσης του ΝΟΚ. Αν δεν υπήρχε η κρίση, το παρκινκ θα ήταν περιζήτητο. Αν και δεν αποκλείεται τίποτα, ο Οργανισμός αισιοδοξεί να συνεχίσει να έχει μια καλή πηγή εσόδων για το ταμείο του. Πρόκειται για έναν μεγάλο χώρο στάθμευσης, απαραίτητο για τη λειτουργία της πόλης μας.

 

Διαμαρτύρονται κάτοικοι των Ποταμουδίων για τη συμπεριφορά ορισμένων αδέσποτων σκυλιών της συνοικίας. Μας λένε μάλιστα ότι κάποιες φορές ορισμένα σκυλιά ή σκυλί επιτίθενται σε παιδιά!

 

Με νεότερη τους ανακοίνωση, ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη γνωστοποιούν το ακριβές πρόγραμμα της εκδήλωσης στην οποία θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού «Τα Σιλό». Η εκδήλωση θα γίνει στη Δ. Βιβλιοθήκη τη Δευτέρα 23 Απριλίου: Αντιγράφουμε τα νέα δεδομένα της βιβλιοπαρουσίασης: «Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 και ώρα 19:30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η κ. Δήμητρα Τσανάκα, Δήμαρχος Καβάλας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: – Διαμαντής Αξιώτης, συγγραφέας, – Κωνσταντίνος Βλαστάρης, εκπαιδευτικός – υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αποσπάσματα θα αναγνώσει ο ηθοποιός Δημήτριος Κοντός».  Η συμμετοχή του εκπαιδευτικού Κώστα Βλαστάρη είναι η εκπροσώπηση της Θάσου (απαραίτητη για την περίπτωση) στην εκδήλωση.

 

Διαβάστε επίσης