• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας το πρωί του Σαββάτου με θέμα τη διαμεσολάβηση, πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατα ανακαινισμένη αίθουσα των γραφείων του συλλόγου στο κτίριο της οδού Παύλου Μελά. Το αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα θετικό. Το έργο της νέας διοίκησης και του νέου προέδρου Γιώργου Γραμμένου αφορά μια αίθουσα που είναι και αίθουσα εκδηλώσεων με 100 περίπου καθίσματα. Έγινε βάψιμο, εγκαταστάθηκε και λειτουργεί μικροφωνική εγκατάσταση κτλ.

 

Ένας συμπαθητικός αλλά αδέσποτος σκύλος υποδέχεται τους επισήμους στο Χαλκερό, στην είσοδο του κτιρίου του ΚΑΠΗ. Εκπρόσωποι της διοίκησης του Δήμου Καβάλας δεν δείχνουν να ενοχλούνται. Άλλωστε το σκυλί είναι φιλικό μαζί τους. Το προσπερνούν και μπαίνουν στο ΚΑΠΗ για την εκδήλωση που επακολούθησε (Παρασκευή 13 Απριλίου).

Παρά τα πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων σκύλων σε ανθρώπους, τις περισσότερες φορές τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Άνθρωποι και αδέσποτα ζώα συνυπάρχουν αρμονικά. Αρκεί ούτε οι άνθρωποι, ούτε τα ζώα να ξεπερνούν τα όρια.

 

===============================================================================

 

Αρχίζουν αύριο στην Αθήνα τα συνέδρια της τοπικής αυτοδιοίκησης όσον αφορά τις αλλαγές στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Σύνεδροι που δικαιούνται να λάβουν μέρος υπάρχουν και στην Καβάλα. Κατά τα φαινόμενα θα τα προτιμήσουν αντί της λαϊκής συνέλευσης της Νέας Καρβάλης. Ο κ. Ιωσηφίδης ανακοίνωσε ήδη την απουσία του από τη διαδικασία της συνέλευσης. Κι όπως φαίνεται δε θα είναι ο μόνος που θα απουσιάζει την Τετάρτη.

 

Δεν είναι όλες οι απουσίες ίδιες. Άλλη η σημασία της απουσίας του κ. Ιωσηφίδη, άλλη του κ. Μαρκόπουλου. Αν απουσιάσει.  Άλλο πράγμα να απουσιάζει η Δήμαρχος (θα απουσιάζει;) κι άλλο να απουσιάζει ένας αντιδήμαρχος. Ωστόσο η κ. Δήμητρα Τσανάκα θα βρίσκεται σήμερα το πρωί στη Νέα Καρβάλη. Για το τσούγκρισμα των αβγών στο ΚΑΠΗ.

 

Υποχρέωση του κ. Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου είναι να ενημερώσει αναλυτικά τους πολίτες για την τύχη του εξοπλισμού που αγοράστηκε (με χρήματα των πολιτών) στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας. Έπρεπε να το έχει κάνει ήδη αλλά σιωπά. Πρέπει να μάθουμε ή να θυμηθούμε: 1) Τι αγοράστηκε 2)Που εγκαταστάθηκε 3)Μέχρι πότε λειτούργησε 4)Τι λειτουργεί σήμερα. Απλά και εύκολα πράγματα που θα διευκολύνουν το δημόσιο διάλογο. Όπως επίσης πρέπει να μας πει τι έκανε ο ίδιος (όσο το θέμα τον αφορά) όταν πληροφορήθηκε ότι κάποια ή όλα τα μηχανήματα έπαψαν να λειτουργούν. Ενημέρωσε σχετικά την τοπική κοινωνία και δη της Νέας Καρβάλης;

 

Θυμίζουμε ότι στοιχεία της κατάστασης στην ατμόσφαιρα δόθηκαν στη δημοσιότητα αρχές του 2017, όταν σχετικά είχαν διαμαρτυρηθεί κάτοικοι του Χαλκερού. Ήταν στοιχεία από μηχανήματα που πλέον δεν λειτουργούν;

 

Ομιλίες στην πόλη και το Νομό Καβάλας ανακοίνωσε ότι θα κάνει αμέσως μετά το Πάσχα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το θέλει αλλά δεν του «βγαίνει» το πρόγραμμα. Οι ομιλίες μάλλον μεταφέρονται για αργότερα, όταν περιοριστούν οι λοιπές (κυρίως κοινοβουλευτικές) υποχρεώσεις. «Θέλει να κάνει ομιλίες αλλά…» λένε με νόημα συνεργάτες του. Θυμίζουν ότι εκτός όλων των άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος πρέπει το προσεχές διάστημα να επισκεφθεί δύο φορές τα Γιάννενα, μία φορά τη Θεσσαλονίκη. Αυτά για τα Σαββατοκύριακα αφού από Δευτέρα ως Παρασκευή υποχρεωτικά είναι τις περισσότερες φορές στην Αθήνα.

 

Για τη Δευτέρα 23 Απριλίου ετοιμάζεται η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Ημέρα της ονομαστικής εορτής του προέδρου Γιώργου Γραμμένου. Φέτος η γιορτή του κ. Γραμμένου θα έχει «χρώμα» τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Η κινητικότητα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για την εξεύρεση λύσης στο ίδρυμα «Αγία Μαρίνα» συνεχίζεται. Όπως ακούμε, προς την ίδια κατεύθυνση. Αν υποθέσουμε ότι στην Καβάλα άπαντες συμφώνησαν στην πρόταση, μένει αυτή να προωθηθεί στην κ. Θεανώ Φωτίου. Κάτι που θα γίνει εντός των ημερών. Λέγεται ότι η κ. Φωτίου είναι έτοιμη να την αποδεχθεί.

 

Με νέες δηλώσεις που έκανε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης περιέγραψε πιο συγκεκριμένα τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αποκάλυψε ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα αναφέρεται στον Κλεισθένη, αυτός θα είναι ο τίτλος του. Ο κ. Σκουρλέτης απορρίπτει την κριτική της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία της κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν προηγήθηκε διαβούλευση.

 

Σε αυτήν την πόλη όλα τα κάνει (ή πρέπει να τα κάνει) η τοπική αυτοδιοίκηση. Τη ζημιά στην περίφραξη του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» τη διόρθωσε την Παρασκευή το πρωί δημοτικό συνεργείο. Λες και ο χώρος δεν ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλά αν περιμέναμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα περιμέναμε αρκετά…

 

Εφημερίδες στην Αθήνα γράφουν ότι ίσως να αναβληθούν οι προγραμματισμένες για τον Μάη εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ. Υποτίθεται ότι δημιουργούν εσωτερικά ζητήματα, τα οποία καλό για το κόμμα είναι να μην υπάρχουν. Ας μην θεωρούμε λοιπόν τίποτα σίγουρο για τη διαδικασία που τόσο πολύ συζητήθηκε ήδη στην Καβάλα.

 

Αντιγράφουμε ανάρτηση στο διαδίκτυο, κείμενο συμπολίτη σχετικά με τα χόρτα και τα παρτέρια: «Χθες περπάτησα (γύρω στις 8.30μμ) από το τελωνείο μέχρι τα δικαστήρια. Επιτρέψτε να σας μεταφέρω τι είδα. Παρτέρια σ’ όλο το μήκος του λιμανιού: Περιποιημένα, gazon κουρεμένο, νέα φυτά, σχέδια με διακοσμητικές πέτρες. Ένας τόνος αισιοδοξίας και δημιουργία καλής διάθεσης. Συγχαρητήρια πρώτα στους κηπουρούς και μετά στη διοίκηση του ΟΛΚ (Οργανισμός Λιμένα Καβάλας).Μπαίνω στο πάρκο Φαλήρου…..μόνο για πάρκο δε μοιάζει!!! Από αριστερά του κεντρικού διαδρόμου τα παρτέρια περιποιημένα, το gazon κουρεμένο.(πρέπει να είναι υπεύθυνος ο ΟΛΚ). Από δεξιά μια πλήρη εγκατάλειψη.
Χόρτα, αγριάδα 30-40 εκ. Ο δε φωτισμός…..από τα πιο σκοτεινά πάρκα που έχω διασχίσει. Και συνεχίζω, από το Φάληρο μέχρι τα δικαστήρια ίδια κατάσταση. Παντελής εγκατάλειψη και στις νησίδες. Τα δε παρτέρια στις ΝΕΦΕΛΕΣ…ήταν κάποτε παρτέρια. Οι παρατηρήσεις μου δεν περιέχουν καμία δόση εμπάθειας. Απλως είναι διαπιστώσεις πως μια τόσο όμορφη πόλη να “χάνει” στις λεπτομέρειες!!!!!
Τι παραπάνω έχει ο ΟΛΚ και το λιγότερο ο Δήμος Καβάλας;;;;; Κύριε αντιδήμαρχε του πρασίνου &  της ποιότητας ζωής κάντε μια βόλτα από το “Απίκο” μέχρι τα δικαστήρια. Μετά θα ήθελα να διαβάσω τα σχόλιά σας. Σας ευχαριστώ».

 

Να μας επιτρέψει ο συμπολίτης να τον διορθώσουμε ως προς το Πάρκο Φαλήρου. Οι εργασίες του μοναδικού συνεργείου του Δήμου είναι σε εξέλιξη. Αυτός είναι ο λόγος που η εικόνα του δεν είναι παντού ίδια.

 

 

===============================================================================

 

Αρνητική απάντηση της Δημάρχου στον Μάκη Παπαδόπουλο

Εκδήλωση με θέμα τις δημοτικές βιβλιοθήκες προετοιμάζει ο Μάκης Παπαδόπουλος και η δημοτική του παράταξη «Τόπος της Ζωής μας». Η εκδήλωση θα γίνει στο τέλος του μήνα (πιθανή ημερομηνία 28 Απριλίου), στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας. Ανάμεσα στους ομιλητές αναφέρονται εκπρόσωποι των δημοτικών βιβλιοθηκών Βέροιας και Κοζάνης όπως επίσης οι πρώην πρόεδροι της Δ. Βιβλιοθήκης Καβάλας Αχιλλέας Νικολαϊδης και Κοσμάς Χαρπαντίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την εκδήλωση ζητήθηκε από τη διοίκηση του Δήμου να συμμετάσχει με ομιλητή. Να ορίσει εκπρόσωπο της, που γνωρίζει τα θέματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η απάντηση της διοίκησης του Δήμου ήταν αρνητική. Φέρεται να επικαλείται αυξημένες άλλες υποχρεώσεις και εκδηλώσεις.

 

Οι Ρουμάνοι μας επισκέπτονται μόνο όταν φτιάξει ο καιρός

Τα στατιστικά στοιχεία των ξενοδόχων της Καβάλας για ολόκληρο το 2017 συγκρίνονται με αυτά του πρώτου τριμήνου του 2018. Βλέπουμε ότι οι Τούρκοι (δεύτεροι σε διανυκτερεύσεις το 2017), είναι πρώτοι σε διανυκτερεύσεις τον Χειμώνα (Γενάρης – Μάρτης 2018). «Αφήνουν» τους Βούλγαρους στη δεύτερη θέση. Όσο για τους Ρουμάνους, τρίτοι σε διανυκτερεύσεις το 2017, είναι μειωμένοι το προαναφερθέν τρίμηνο. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι Ρουμάνοι μας επισκέπτονται μόνο όταν φτιάξει ο καιρός. Τον Χειμώνα μένουν σπίτι τους.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος στο συνέδριο της ΕΣΕΕ

9 εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για την Αθήνα. Στο τέλος της εβδομάδας θα λάβουν μέρος στο συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Ο Εμπορικός Σύλλογος συνεχίζει να ετοιμάζει την Λευκή Νύχτα της 4ης Μάη αφού εντός των ημερών μπαίνουν στο τυπογραφείο τα έντυπα που θα διαφημίζουν το γεγονός. Σχετικά με την κίνηση στην αγορά πριν το Πάσχα, ο κ. Λεμονίδης είπε: « Διαπιστώσαμε μια μεγάλη πτώση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 10 ετών για Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα. Από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Τετάρτη η κίνηση στα μαγαζιά μας ήταν χειρότερη κι από καθημερινή. Όποια κίνηση υπήρξε άρχισε την Μεγάλη Πέμπτη».

 

 

 

Διαβάστε επίσης