μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Καβάλας πραγματοποιεί γενική συνέλευση και εκλογές την προσεχή Κυριακή το πρωί (11.00) στο ξενοδοχείο Ωκεανίς. Εν όψει της συνέλευσης έγινε χθες το απόγευμα συνάντηση πολλών μελών με το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο. Η πρόεδρος κ. Έλλη Τσολακίδου παρακάλεσε για τη συμμετοχή στις εκλογές, τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων του Νομού. Ζήτησε να γίνουν εγγραφές νέων μελών, μιας και υπάρχουν αρκετοί συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είναι μέλη του συλλόγου.

Μίλησε ταυτόχρονα για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. «Απαιτούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια» είπε η κ. Τσολακίδου ενώ αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων. «Υπάρχει αβεβαιότητα με τον νέο θεσμό της ΤΟΜΥ» τόνισε.

Στη χθεσινή εκδήλωση η προσέλευση ήταν ικανοποιητική. Η ομιλία της κ. Τσολακίδου ήταν σύντομη και ουσιαστική κι έτσι τα μέλη του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν μεταξύ τους απόψεις.

============================================================================

Έχουν πάντα το δικό τους μεγάλο ενδιαφέρον οι διαφωνίες μας, οι οποίες ενίοτε καταλήγουν σε κανονικούς καυγάδες. Γράφτηκαν και θα γραφτούν σελίδες τοπικής ιστορίας με δαύτους. Μια ισχυρή τοπική παράδοση που άλλοτε ήταν χρήσιμη κι άλλοτε όχι. Καθώς όμως τα πράγματα αλλάζουν, μήπως πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς; Μήπως πρέπει να αναζητήσουμε την ουσία, να συνεργαστούμε για τούτο; Έτσι μάλλον θα είναι καλύτερα. Διαφορετικά, κάθε ένας θα λέει τα δικά του και δουλειά δεν θα γίνει ποτέ.

 

Όπως δεν έγινε τόσα χρόνια. Κι αν κάποτε μετρούσαμε εμείς (δια της τοπικής αυτοδιοίκησης) την ατμοσφαιρική ρύπανση, αυτό αποδείχθηκε κάτι πολύ προσωρινό. Που σήμερα δεν ισχύει. Γιατί; Μα γιατί το πορτοφόλι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης δεν άντεξε το βάρος. Λογικό, αναμενόμενο. Το πρόβλημα μας δεν είναι τόσο αυτή η εξέλιξη όσο το ότι ουδείς σχετικά μας ενημέρωσε. Ζούσαμε το όνειρο μας… Πιστεύαμε – αφού άλλη πληροφόρηση δεν υπήρχε- ότι τα μηχανήματα που προμηθεύτηκε η Νομαρχία Καβάλας μέσω της μελέτης Ραψομανίκη δούλευαν κανονικά.

 

Μας προειδοποίησε το γεγονός των διαμαρτυριών των κατοίκων του Χαλκερού, προ ενός περίπου έτους. Κι ενώ είχαμε την απαραίτητη προειδοποίηση, εμείς το χαβά μας. Το όνειρο μας… Ως που ένα πραγματικό πρόβλημα από τα φουγάρα της ΒΦΛ ξανάκανε επίκαιρα όλα όσα πιστεύαμε ότι είχαν τακτοποιηθεί.

 

Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τις παρατηρήσεις που διατυπώσαμε τις προηγούμενες ημέρες. Δεν θα επιμείνουμε στην κριτική αφού αυτή εξαντλήθηκε. Ότι έγινε, έγινε. Ας δούμε πως θα συνεννοηθούμε μεταξύ μας προκειμένου καμιά ΒΦΛ να μην λειτουργεί χωρίς έλεγχο. Πραγματικό. Αυστηρό και αξιόπιστο έλεγχο είτε από την Περιφέρεια, είτε από τον Δήμο Καβάλας.

 

Προτιμούμε τον Δήμο Καβάλας. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της σημερινής διοίκησης. Για έναν μόνο λόγο. Τον οικονομικό. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει την δυνατότητα ούτε να αγοράσει εξοπλισμό, ούτε να τον συντηρήσει. Καλώς ή κακώς (κι άσχετα από αυτά που αναφέρουν οι σχετικοί νόμοι), ο Δήμος Καβάλας είναι ένας πλούσιος δήμος. Το λένε τα οικονομικά του στοιχεία, το δείχνει η καθημερινή του λειτουργία. Γιατί λοιπόν να μην είναι ο Δήμος αυτός που θα καλύψει το κενό;

 

Η αντιπολίτευση παρεμβαίνει με κριτική προς την κ. Δήμαρχο. Δεκτή. Όπως ήδη σημειώσαμε, έχει αξία το από εδώ και πέρα κι όχι αυτό που μεσολάβησε. Που δυστυχώς πάλι είναι κάτι που δεν αλλάζει. Αύριο λοιπόν στη συνέλευση των κατοίκων της Νέας Καρβάλης, ο Δήμος Καβάλας έχει χρέος κάτι να προτείνει. Κάτι να παρουσιάσει. Αφού συνεργαστεί με την Περιφέρεια, ας αναλάβει αυτός την προμήθεια των μηχανημάτων. Αυτών που θα αντικαταστήσουν όσα δεν λειτουργούν.

 

Τούτο πρέπει να υλοποιηθεί γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μαζί με τα επιπλέον μέτρα των εταιριών, θα υπάρξει επιτέλους ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Στο οποίο οι βιομηχανίες θα λειτουργούν κι οι μηχανισμοί ελέγχου θα υπάρχουν. Θα καταγράφουν κι όποτε υπάρχει ανάγκη θα παρουσιάζουν την καταγραφή τους.

 

Ανακύπτουν κι άλλες λεπτομέρειες. Αν θα υπάρξει συνεργασία με το ΤΕΙ ή με το ΔΠΘ. Αν η προμήθεια θα γίνει από χρήματα της Δημωφέλεια ή του Δήμου. Αν θα είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή «ζεστό» δημοτικό χρήμα. Δυστυχώς βιαζόμαστε κι έτσι όποια επιλογή κι αν είναι η καλύτερη, θα προτιμήσουμε την πιο γρήγορη. Μόνο έτσι θα ησυχάσουν οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης, οι άνθρωποι του Χαλκερού, της Λεύκης και φυσικά της πόλης μας.

 

Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα θα είναι αύριο στη λαϊκή συνέλευση της Νέας Καρβάλης. Δεν πρόκειται να ταξιδέψει στην Αθήνα για τα αυτοδιοικητικά συνέδρια. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε το ίδιο να κάνει και ο κ. Μαρκόπουλος. Ο αντιπεριφερειάρχης πρέπει να είναι αύριο στη Νέα Καρβάλη όχι μόνος του. Μαζί του πρέπει να βρίσκονται και οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών. Ο κόσμος του χωριού θέλει να τους ακούσει.

 

Κι άλλες ζημιές σε δημόσιες τουαλέτες. Αυτήν την φορά στην ακτή της Καλαμίτσας. Πρόκειται για τις τουαλέτες των γυναικών, οι οποίες ήταν σε λειτουργία τον Χειμώνα προς εξυπηρέτηση των Χειμερινών Κολυμβητών. Επωφελήθηκαν οι γνωστοί άγνωστοι κι έγινε ότι συνήθως.

 

Υπάρχουν καλά και κακά νέα για τη ΔΕΥΑΚ. Τα καλά νέα είναι ότι πρόσφατες μετρήσεις των νιτρικών στο Ζυγό έδειξαν ικανοποιητική μείωση τους. Έπαιξε ρόλο η πρόσμιξη του νερού του Ζυγού με αυτό του Κρυονερίου. Τα κακά νέα αφορούν τη συνέχεια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στα θέματα λειτουργίας του Βιολογικού της Άσπρης Άμμου. Το θέμα έλαβε την υπηρεσιακή οδό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η ΔΕΥΑΚ οφείλει γρήγορα να κλείσει τα μέτωπα στην Άσπρη Άμμο , έτσι ώστε να δείξει προς την υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας τη συμμόρφωση της.

 

«Οι σειρήνες του πολέμου χτυπούν έξω από την πόρτα μας» είπε χθες εκπρόσωπος της ΚΝΕ Καβάλας, στο πλαίσιο της προβολής του μαθητικού φεστιβάλ στο τέλος του μήνα. Αυτό είναι το βασικό θέμα της φετινής διοργάνωσης. Οι πόλεμοι.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ενημερώθηκε αναλυτικά τις προηγούμενες ημέρες για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ όσον αφορά τους πρώην συμβασιούχους του Δήμου Καβάλας και του Δήμου Παγγαίου. Εκπρόσωπος του μας είπε: « Η πριμοδότηση που υποσχέθηκε το υπουργείο δεν λειτούργησε. Επωφελήθηκαν υποψήφιοι παραμεθόριων περιοχών (Δράμας και Ξάνθης) που έλαβαν μόρια μπόνους. Αυτοί θα είναι για λίγο δημοτικοί υπάλληλοι Καβάλας και Παγγαίου. Μετά θα ζητήσουν και θα πετύχουν τη μετάταξη τους στους δήμους από τους οποίους προέρχονται».

 

Αναγνωρίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κατάλαβε καλά τι έγινε με τον διαγωνισμό, πείσθηκε ότι δεν έγινε το σωστό. Ρωτάμε εκπρόσωπους του, τι θα κάνουν επ’ αυτού; Θα το αφήσουν να περάσει έτσι ή θα το διορθώσουν; Θα τους ακούσει ο Υπουργός των Εσωτερικών; Θα τον πείσουν άραγε; Το ευχόμαστε.

 

Οφείλουμε να συμπληρώσουμε, ταυτόχρονα να διορθώσουμε, το ρεπορτάζ για την πετυχημένη εκδήλωση του Σαββάτου του συλλόγου των Φίλων της Μουσικής. Σε αυτήν εκτός από τους τοπικούς παράγοντες που αναφέραμε ήδη, βρέθηκαν ο Κωστής Σιμιτσής και ο Τάσος Καρασαββόγλου.

 

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτισε χθες το μεσημέρι τον Ανέστη Κηπουρό. Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα του ιερού ναού, επικήδειους διάβασαν ο Κώστας Παπακοσμάς- η αντιπρύτανης του ΤΕΙ κ. Φλώρου – ο κ. Αργυρός. Για τον Ανέστη Κηπουρό μίλησε και ο Μητροπολίτης Στέφανος.

 

Η τοπική κοινωνία έσπευσε να δηλώσει την συμπαράσταση της στην οικογένεια του εκλιπόντος, να αποχαιρετήσει έναν άνθρωπο που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Έναν ακόμη αγωνιστή που όπως κι άλλοι, έφυγε νωρίς και άδικα από τη ζωή. Αφήνοντας πίσω του κενό που δύσκολα θα καλυφθεί.

 

Η αεροπορική εταιρία Aegean δείχνει να έλαβε το μήνυμα της Καβάλας, τροποποίησε τα Καλοκαιρινά δρομολόγια της κι ευτυχώς τα αύξησε. Η αύξηση αυτή δεν είναι αρκετή. Κατόπιν τούτου οι τοπικοί παράγοντες που έλαβαν αποφάσεις πριν το Πάσχα, πρέπει να συνεχίσουν ότι προγραμμάτισαν. Να ψάξουν και να βρουν μια άλλη αεροπορική εταιρία, που θα δεχθεί να έρθει στην περιοχή. Μόνο με συνθήκες ανταγωνισμού η αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα θα είναι αυτή που πρέπει. Αυτή που η Καβάλα δικαιούται.

Διαβάστε επίσης