μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς αρκετοί πολίτες βρέθηκαν και διασκέδασαν στο δάσος της Παναγούδας. Ήταν προσεκτικοί κι έτσι καθάρισαν τις περιοχές που τους φιλοξένησαν. Κάποιος ωστόσο πρέπει να αδειάσει τους κάδους που γέμισαν. Ο ίδιος (δηλαδή ο Δήμος Καβάλας) οφείλει να απομακρύνει από το γήπεδο βόλεϊ τα κομμένα κλαδιά των πεύκων. Έρχεται Καλοκαίρι κι η περιοχή της Παναγούδας πρέπει να είναι όσο πιο όμορφη γίνεται.

 


 

Ακούμε συχνά έναν συγκεκριμένο –αισιόδοξο- ισχυρισμό σχετικά με το πότε η Ελλάδα θα διορθώσει τα προβλήματα και τις γνωστές διαχρονικές της αδυναμίες. Λέγεται ότι αυτό θα συμβεί από τους νεότερους στην ηλικία έλληνες, οι οποίοι κάποια στιγμή θα γίνουν ώριμοι και υπεύθυνοι πολίτες.

 

Το σενάριο παρουσιάζει ποικιλία προβλημάτων, ένα εκ των οποίων είναι αυτό της μετανάστευσης των νέων ανθρώπων. Αντί να μείνουν στην Ελλάδα για να την αλλάξουν, υποχρεώνονται να φύγουν στο εξωτερικό μιας και εδώ δεν υπάρχει αξιοπρεπής εργασία και αμοιβή.

 

Θα προσθέσουμε ένα επιχείρημα ακόμη. Ο τρόπος που εκπαιδεύονται και μεγαλώνουν τα σημερινά παιδιά δεν είναι τέτοιος που θα σε κάνει να αισιοδοξείς για τις μελλοντικές τους πράξεις- ενέργειες- δραστηριότητες. Φυσικά και για αυτό δεν ευθύνονται τα παιδιά. Όλη η ευθύνη είναι των μεγάλων. Αυτών που τα καλομαθαίνουν (γονείς  και συγγενείς) αλλά και των εκπαιδευτικών τους. Όχι όλων. Των εκπαιδευτικών που π.χ. χθες πήγαν τους μαθητές εκδρομή.

 

Σήμερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δεν λειτουργούν λόγω πολυσυζητημένης γενικής συνέλευσης της ΕΛΜΕ. Κι ενώ σήμερα υπάρχει αυτή η αργία, κάποιοι χθες θεώρησαν σωστό να την «ενισχύσουν». Πήγαν τα παιδιά του σχολείου τους εκδρομή ώστε να το κάνουν διήμερο. Τι λέτε; Οι συγκεκριμένοι δεν θα βρουν κάτι άλλο, κάτι σχετικό ώστε το διήμερο να γίνει τριήμερο; Ή μάλλον πενθήμερο, αν υπολογίσουμε το Σάββατο και την Κυριακή που έπονται της Παρασκευής.

 

Ο Λεωνίδας Παππάς «υποδέχθηκε» τη Δήμαρχο και τους υποψηφίους της χθες το πρωί στο ΚΑΠΗ των Ποταμουδίων. Οι συνεργάτες της Δημάρχου δεν πήγαν με άδεια χέρια. Οι περισσότεροι κρατούσαν προεκλογικό τους υλικό. Μόνο που πριν από αυτούς είχε φροντίσει να μοιραστεί το δικό του ο κ. Λεωνίδας Παππάς. Οργανωμένος το δίχως άλλο. Πάει παντού προλαβαίνοντας τον αντίπαλο.

 

Αν υποθέσουμε ότι όντως έγινε λάθος, τέτοιο λάθος δεν έχει ξανασυμβεί. Αναφερόμαστε στην περίπτωση της κ. Μαυρίδου που ήταν στο ψηφοδέλτιο της «Ανάσας» αλλά δεν δηλώθηκε στο Πρωτοδικείο. Τα περί λάθους τα αμφισβητούν έντονα όλα όσα προηγήθηκαν κι αφορούν την ίδια υπόθεση. Η κ. Μαυρίδου- ακούμε- είχε κάποιους ή κάποιον που εξ αρχής δεν την ήθελαν στο ψηφοδέλτιο του τοπικού συμβουλίου του χωριού της.

 

Συνάντηση με όλους τους υποψηφίους του είχε το βράδυ της Τρίτης ο υποψήφιος δήμαρχος Βαγγέλης Παππάς. Σε αυτή τη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι το βράδυ της Λευκής Νύχτας (αύριο) θα γίνει εκδήλωση εγκαινίων του εκλογικού κέντρου. Ωραία ιδέα. Το εκλογικό κέντρου του κ. Παππά βρίσκεται στην Ερυθρού Σταυρού, δίπλα στην νότια είσοδο του Γαλαξία.

 

Η αυριανή Λευκή Νύχτα στην αγορά της Καβάλας είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου.  Έτσι ενώ ο Βαγγέλης Παππάς έχει την προαναφερθείσα εκδήλωση, οι λοιποί υποψήφιοι θα λειτουργήσουν ως αργά τα εκλογικά τους κέντρα και περίπτερα. Ειδικά αυτά που είναι κοντά στο σημείο εκδηλώσεων.  Η Λευκή Νύχτα θα είναι και προεκλογική ταυτόχρονα.

 

Με αφορμή διαμαρτυρία πολίτη, πληροφορηθήκαμε ότι απομακρύνονται τμηματικά από το Δημοτικό Κήπο τα παγκάκια που αυτός διαθέτει. Συντηρούνται κι επανέρχονται σε καλή κατάσταση. Επειδή η πρωτοβουλία δεν γνωστοποιήθηκε επίσημα, υπήρξαν πολίτες που πίστεψαν ότι τα παγκάκια δεν επανέλθουν ποτέ. Κάτι που δεν ισχύει.

 

Με συνοπτικές διαδικασίες δόθηκε η χθεσινή συνέντευξη τύπου για τη Λευκή Νύχτα. «Χείμαρρος» ο Βασίλης Λεμονίδης, μίλησε αναλυτικά για τα πάντα. Τα είπε όλα κι έτσι οι εκπρόσωποι των φορέων δεν χρειάστηκε να πουν το παραμικρό. «Καλυφθήκαμε» έλεγαν ο ένας μετά τον άλλον προς τον κ. Λεμονίδη.

 

Επί της ερώτησης για αναβολή της Λευκής Νύχτας αν αύριο οριστικοποιηθούν οι βροχές (υπάρχουν τέτοιες στην πρόβλεψη της ΕΜΥ) ο κ. Λεμονίδης εμμέσως πλην σαφώς απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Μεταξύ σοβαρού κι αστείου είπε: «Για την μεθεπόμενη Παρασκευή προβλέπονται ακόμη χειρότερες καιρικές συνθήκες».

 

Με μέριμνα της Δημάρχου κάθισαν σε απόσταση (για ευνόητους λόγους) οι δύο αντιπεριφερειάρχες. Ο κ. Αντωνιάδης ήταν στη συνέντευξη τύπου ως εκπρόσωπος του Χρήστου Μέτιου. Ο κ. Μαρκόπουλος εκπροσώπησε την Π.Ε. Καβάλας ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης δεν εμφανίστηκε.

 

Στην Αρχαία Έφεσο βρίσκεται ο π. Υπουργός Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος μαζί με μέλη της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης και προσκυνητές από την Ελλάδα παρακολούθησε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στα ερείπια της Βασιλικής μέσα στην Ακρόπολη της Αρχαίας Εφέσου, όπου πιστεύεται ότι ετάφη ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε μήνυμα αγάπης, ανήμερα της ημέρας μνήμης του Αποστόλου της Αγάπης.

 

Η Ευστρατία Χριστοδούλου δημοτική υπάλληλος, είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Καβάλας με τον Κωστή Σιμιτσή. Στην απλή ερώτηση για την απόφαση της να είναι υποψήφια, απαντά ως εξής: «Αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με τα κοινά μετά από την πρόσκληση-πρόκληση του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ Επικεφαλής του Συνδυασμού ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ σε ΔΡΑΣΗ κ.Κωστή Σιμιτσή. Η διάθεση προσφοράς προς το συνάνθρωπο καθώς και η βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με ώθησε στο να αποδεχτώ την πρόταση και να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση και την επιλογή των συμπολιτών μου. Το δύσκολο ανάγλυφο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ η ποικιλομορφία των πολιτών και η Πολυπολιτισμικότητα της περιοχής είναι για εμένα πρόκληση».

Διαβάστε επίσης