μικρά πρωινά από τον Νίκο ΓενικόπουλοΑκόμη και τις τελευταίες προεκλογικές ημέρες υπήρχαν οι συνεχείς φήμες και οι διαδόσεις για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, θέμα των οποίων ήταν οι εκλογές στο Δήμο Καβάλας.  Ο Βαγγέλης Παππάς συνήθιζε να καταγγέλλει τη «διαδικασία», συχνά αποδοκίμαζε τα λεγόμενα -έτσι τα χαρακτήριζε- «παπαγαλάκια». Το ίδιο έκανε και ο Άρης Βέρρος. Προκειμένου μάλιστα ο κ. Βέρρος να αμφισβητήσει πιο πολύ τις δημοσκοπήσεις επέμενε να θυμίζει ότι αυτές ποτέ δεν παρουσιάστηκαν επίσημα.

 

Οι δημοσκοπήσεις σε αυτές τις εκλογές όχι μόνο έγιναν αλλά (οι πιο πολλές) δικαιώθηκαν πλήρως. Ήταν αρκετές κι όντως δεν δημοσιοποιήθηκαν επίσημα. Τα νούμερα «μεταφέρονταν» από στόμα σε στόμα. Κι όποιος τα αμφισβητούσε, τότε κάποιος  άλλος που ήξερε μπορούσε να του δείξει μία μόνο κάρτα των αποτελεσμάτων. Του έδειχνε μια φωτογραφία που είχε τραβήξει με το κινητό του τηλέφωνο!

 

Τις δημοσκοπήσεις τις έκανε η Δήμαρχος. Πρώτη και καλύτερη. Λέγεται ότι έκανε δημοσκόπηση ακόμη κι έναν μήνα (ίσως και λιγότερο) πριν τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις της Δημάρχου την καθησύχαζαν, την «κρατούσαν» εντός του γραφείου της σε μια χαλαρή έως τώρα προεκλογική προσπάθεια. Η κ. Τσανάκα ήταν πολύ σίγουρη. Τον αγώνα της τον άφησε να τον κάνουν οι υποψήφιοι της. Το παραδέχθηκε άλλωστε με τις δηλώσεις της την Κυριακή το βράδυ. Το είπε- μέσες άκρες- στην ομιλία της την περασμένη Παρασκευή το βράδυ.

 

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής (της πρώτης Κυριακής) το πέτυχαν οι δημοσκοπήσεις. Δημοσκοπήσεις έκαναν και οι Μάκης Παπαδόπουλος- Θόδωρος Μουριάδης. Δεν ήταν πολλές. Ήταν πιο μακρινές σε σχέση με την ψηφοφορία της Κυριακής. Κι αυτές οι δημοσκοπήσεις (του Μάκη Παπαδόπουλου και του Θόδωρου Μουριάδη) είχαν πρώτη την κ. Τσανάκα. Το διαφορετικό τους στοιχείο  αφορούσε τον δεύτερο, την μεταξύ πρώτου και δεύτερου απόσταση και φυσικά τον νικητή τη δεύτερη Κυριακή.

 

Η Δήμαρχος εμπιστεύτηκε τις δημοσκοπήσεις της κι έτσι προσαρμόστηκε σε όσα από αυτές προέκυπταν. Στο τέλος δικαιώθηκε (αν και το πραγματικό τέλος είναι αυτό της ερχόμενης Κυριακής). «Προειδοποίησε» τους Παππά- Βέρρο  μα βρήκε τον μπελά της. Ο Μάκης Παπαδόπουλος μάλλον εκ των δημοσκοπήσεων αντιλήφθηκε την απειλητική άνοδο του κ. Μουριάδη, ο οποίος αρχικά (στο ξεκίνημα του έτους) φέρεται να ήταν σε ποσοστό 5%!

 

Κατά συνέπεια οι δημοσκοπήσεις έγιναν, επηρέασαν την προεκλογική περίοδο και δικαιώθηκαν. Σύμπτωση; Καλή έρευνα; Ένας Θεός γνωρίζει την απάντηση. Η κ. Τσανάκα παρά τη φθορά από μια καθημερινότητα που κατά γενική ομολογία δεν αντιμετωπίστηκε, αύξησε ποσοστά της. Ίσως γιατί η δύναμη της εξουσίας της ξεπέρασε το προαναφερθέν και βασικό πρόβλημα. Υπολογίζουμε επίσης τη καλή σύνθεση του ψηφοδελτίου της και τη στήριξη που είχε από τη ΝΔ.

 

Η διαφορά από το δεύτερο, ή μάλλον τους δεύτερους, δεν είναι μεγάλη. Ανατρέπεται. Για να συμβεί αυτό πρέπει εντός της εβδομάδας να αλλάξει το προεκλογικό τοπίο. Αυτό κι αν δεν είναι δύσκολο… Θα πρέπει να συμφωνηθούν από τώρα οι συνεργασίες του Κλεισθένη, να μην υπάρξουν οι γνωστές αναμενόμενες ζήλιες κτλ.

 

Πάντα για να γυρίσει ο ήλιος – όπως λέει ο ποιητής- θέλει δουλειά πολύ. Για να μείνει ως έχει, χρειάζεται λιγότερη και ευκολότερη εργασία. Η οποία μπορεί να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, ανάλογα με το τι θα δείξουν οι νέες δημοσκοπήσεις….

 

Ο αναγνώστης καλείται να θυμηθεί μια πρόσφατη σχετικά προεκλογική περίοδο, αυτήν των εκλογών του Επιμελητηρίου Καβάλας. Ο πρόεδρος Μάρκος Δέμπας δέχθηκε κριτική, ίδια σφοδρή κριτική, όπως κι η κ. Τσανάκα. Αν ψάξουμε θα βρούμε πρόσωπα που είναι τα ίδια. Στην κριτική προς το Δέμπα, στην κριτική προς την Τσανάκα.

 

Αποδείχθηκε λοιπόν – μεταξύ πολλών άλλων- ότι η κριτική με όρους περασμένων δεκαετιών δεν αποδίδει. Ούτε σήμερα αποδίδει κάτι που επίσης γίνονταν παλιά, τα μέσα ενημέρωσης να αφήνουν στην άκρη την ενημέρωση προκειμένου να επιχειρήσουν να επηρεάσουν ευθέως το εκλογικό σώμα.

 

Η προεκλογική περίοδος και το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι για πολλούς ένα ακόμη μεγάλο σχολείο. Αν το πάθημα γίνει μάθημα, τότε έχει ο Θεός (επόμενες ευκαιρίες). Αν όχι, τότε σε 4 χρόνια θα έχουμε τους ίδιους πάνω κάτω υποψήφιους κι ένα αποτέλεσμα που θα μοιάζει πολύ με το προχθεσινό.

 

Υπάρχει η πληροφορία ότι χθες στο Διοικητήριο γίνονταν μια μόνο καταμέτρηση σταυρών προτίμησης. Αυτών που είχαν σχέση με το ψηφοδέλτιο Τοψίδη στη Π.Ε. Καβάλας. Των σταυρών δηλαδή που ενδιέφεραν τον κ. Μαρκόπουλο και τους συνυποψήφιους του. Κατά την ίδια πληροφορία ο κ. Μαρκόπουλος είναι πρώτος σε σταυρούς κι ως εκ τούτου σίγουρα εκλέγεται.

 

Στο πλαίσιο συνέντευξης που δόθηκε χθες τέθηκε υπόψη του κ. Καλανταρίδη η νέα του πρωτιά σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ όλων των υποψήφιων της κ. Τσανάκα. Ο κ. Καλανταρίδης ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε την πληροφορία. Έψαχνε κι αυτός να βρει τι συμβαίνει.

 

Ο Κώστας Κουνάκος ρωτήθηκε αν τελικά εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος. Απάντησε ότι δεν έχει αναλυτική εικόνα της σταυροδοσίας του. Όπως είπε έκανε έναν έλεγχο σε ορισμένα τμήματα που τον ενδιέφεραν, διαπίστωσε ότι σε αυτά είναι ικανοποιητικοί οι σταυροί του. Μάλλον εκλέγομαι, είπε χαρακτηριστικά.

 

Ρεαλιστική χθεσινή απογευματινή ανάρτηση του Δημοσθένη Τουλκίδη ως προς την καθυστέρηση στα αποτελέσματα των σταυρών προτίμησης: «Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι. Ευχαριστώ που συμμερίζεστε την αγωνία μου για την εκλογή. Η στήριξη σας είναι τιμή και χαρά μου. Είμαι ενθουσιασμένος με την νίκη της Ανάσας, και αισιόδοξος για την επανεκλογή μου! Το πιο πιθανόν όμως είναι πως σταυροδοσία θα μάθουμε όλοι μαζί από τα ΜΜΕ που καραδοκούν στο Πρωτοδικείο».

 

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση του υποψήφιου με το Μάκη Παπαδόπουλο, κ. Ηλιόπουλου Στέλιου: «Καλημέρα σε όλους…Πολλές φορές η ζωή δίνει αναπάντεχα αποτελέσματα σε σχέση με αυτά που προσδοκούμε. Αλήθεια είναι πως η ανθρώπινη φύση έχει μια εμμονική τάση αποστροφής αποδοχής της αποτυχίας καθώς εμπεριέχει αρνητικά συναισθήματα. Ενάντια σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να νιώθετε περήφανοι ως πολίτες ως άνθρωποι και ως Καβαλιώτες επειδή δώσατε ένα τίμιο αγώνα για τον τόπο σας. Όσες φορές και αν πέσουμε επιβάλλεται να σηκωθούμε. Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας όλο το προεκλογικό διάστημα του τελευταίου μήνα. Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα αλλά η συμμετοχή στην διαδικασία. Αξίες λογική εντατική δουλειά και προσπάθεια θα ανταμείψουν τον Μάκης Παπαδόπουλος – Ο Τόπος Της Ζωής Μας σε βάθος χρόνου».

 

Ο Μπάμπης Παναγιωτίδης , υποψήφιος με το Βαγγέλη Παππά, παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει πόσους σταυρούς έλαβε: «Η ζωή συνεχίζεται και μετά τις εκλογές. Εύχομαι υγεία και χαρά σ’ όλους όσους κοπίασαν και έτρεξαν αυτό το διάστημα, ” παίζοντας ” καθαρά και έντιμα .Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους μου στάθηκαν σ’ αυτόν τον αγώνα ( χωρίς να γνωρίζω τον τελικό αριθμό των ψήφων που πήρα ) που στηρίχθηκε στις αρχές μου με ευσυνειδησία – καθαρότητα και εντιμότητα. Καλή επιτυχία σ’ όσους εκλεγούν και να έχουν σαν αρχή το καλό της πεντάμορφης Καβάλας».

 

Ο Ανέστης Τσαβδαρίδης ήταν υποψήφιος με τον Βασίλη Ξουλόγη: «Ευχαριστώ το Βασίλη Ξουλόγη για την τιμή που μου έκανε να βρίσκομαι στο ψηφοδέλτιό του. Δεν το μετάνιωσα. Πιστεύω ακράδαντα πως ήμουνα με τους “καλούς”, οι οποίοι δυστυχώς νικούν πάντα μόνο στις ταινίες».

 

Υπάρχει τέλος ανάρτηση του υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Αλέξη Πολίτη: «Επειδή πολλοί, πάρα πολλοί φίλοι με ρωτούν για το πώς πήγα χθες από άποψη σταυροδοσίας, δύο έχω να σας πω: 1ον: δεν ξέρουμε ούτε εμείς οι υποψήφιοι, παρά ελάχιστα πράγματα και νούμερα ακόμα. 2ον: μόλις μάθω κάτι απτό, θα σας ενημερώσω με σχετικό ποστ».

 

Χθες νωρίς το μεσημέρι σημειώθηκε επεισόδιο σε διάβαση στην οδό Κουντουριώτου, κοντά στις Καμάρες. Με αφορμή κίνηση αυτοκινήτου που δεν σταμάτησε για να δώσει προτεραιότητα σε πεζό που ήταν στη διάβαση, υπήρξε φραστική αντιπαράθεση δύο ανδρών. Στη συνέχεια ο πεζός χτύπησε τον οδηγό (είχε βγει από το αυτοκίνητο του) ενώ περαστικοί έδωσαν δίκιο στον πεζό, προτρέποντας τον οδηγό να φύγει. Όπως και έγινε.

 

 

eXTReMe Tracker