μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αλλάζει όπως φαίνεται τον Σεπτέμβρη ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας. Δεν είναι απίθανο η θητεία να μοιραστεί κι έτσι να υπάρξουν στο μέλλον (ως το τέλος του 2023) δύο Αντιπεριφερειάρχες Καβάλας.

Χθες ο Θόδωρος Μαρκόπουλος έκανε απολογισμό προεκλογικής περιόδου, μη παραλείποντας να συγχαρεί για την επιτυχία του τον κ. Χρήστο Μέτιο:

«Με την ολοκλήρωση των εκλογών οφείλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες οι οποίοι τίμησαν με την ψήφο τους είτε εμένα προσωπικά, είτε τον συνδυασμό της «Περιφερειακής Σύνθεσης» στα όρια των ΠΕ Καβάλας και Θάσου, παρά τις ποικίλες πιέσεις οι οποιες ασκήθηκαν. Οφείλω να καταθέσω πως τόσο η προσωπική, όσο και η παραταξιακή «πρωτιά» αποτελούν για εμένα μία σημαντική δικαίωση των προσπαθειών που έχω καταβάλει. Οφείλω επίσης να συγχαρώ το σύνολο των συνυποψηφίων μου όπως και τον Χριστόδουλο Τοψίδη για την προεκλογική προσπάθεια που φέραμε εις πέρας βασισμένη σε αρχές και αξίες. Είναι σημαντικό πως η εμπειρία του ανεξάρτητου συνδυασμού έχει μόνο να συμβάλλει και να προσφέρει στην περιοχή μας αναπτυξιακά. Επίσης, οφείλω να συγχαρώ τον επικεφαλής του συνδυασμού που επικράτησε στις εκλογές, κ Χρ. Μέτιο. Η προσπάθεια μου θα συνεχίσει να είναι πάντα προσανατολισμένη στους συμπολίτες μου στην περιοχή μας και στην αντιμετώπιση των θεμάτων που την αφορούν.
Παράλειψή μου θα ήταν τέλος να μην ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο στην προεκλογική προσπάθεια και οπωσδήποτε την οικογένειά μου που έχω πάντα στο πλευρό μου».

Η ΠΕ Καβάλας πρόσφερε στον κ. Τοψίδη, και τις δύο Κυριακές, ένα φοβερό αποτέλεσμα. Το οποίο δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Ούτε καν στον Έβρο, από τον οποίο ο κ. Τοψίδης προέρχεται.

 


 

Συγκινημένος, «λαμπερός» κι «ατσαλάκωτος» ο Θόδωρος Μουριάδης αγκάλιαζε και φιλούσε ψηφοφόρους, συνεργάτες και υποστηρικτές του το βράδυ της Κυριακής. Καθιερωμένες στιγμές πανηγυρισμών στο εκλογικό του κέντρο, μπροστά στο οποίο συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος. Ουδείς ενδιαφέρθηκε να προσδιορίσει τον αριθμό του. Σε αυτήν τη συγκέντρωση – επιτέλους- δεν υπήρχε άγχος.

 

Μπροστά στον κ. Μουριάδη παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία. Ίδια με αυτήν που πριν 5 χρόνια είχε η κ. Τσανάκα. Ακριβώς ίδια με την ευκαιρία του Σιμιτσή, το Φθινόπωρο του 2006. Παρόμοια με την ευκαιρία στον κ. Εριφυλλίδη, Φθινόπωρο του 1998.

 

Τα χρόνια περνάνε. Γρήγορα. Η Καβάλα περιτριγυρίζει τον αναπτυξιακό στόχο της. Κάποτε τον πλησιάζει. Τις περισσότερες φορές περνά ξώφαλτσα. Οι ευκαιρίες χάνονται. Αλήθεια, θα είναι «μια απ’ τα ίδια» και με τον Μουριάδη; Αν και οι στιγμές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, χρήσιμοι θα είμαστε μόνο αν παραμείνουμε «προσγειωμένοι». Και ρεαλιστές ταυτόχρονα.

 

Όλα όσα εμπόδισαν τους προηγούμενους, όλα αυτά ετοιμάζονται. Σύντομα θα τα βρει μπροστά του κι ο νέος Δήμαρχος. Γραφειοκρατία, έλλειψη προσωπικού και ιδιοτέλεια οργανώνονται. Ετοιμάζουν στον κ. Μουριάδη μια λαμπρή υποδοχή στο Δημαρχείο. Πόσο θα μπορέσει να αντισταθεί; Πόσο θα προλάβει να οργανωθεί;

 

Τουλάχιστον ας μάθει από τα σφάλματα της κ. Τσανάκα. Η οποία αφού δεν τα κατάφερε όσο κι η ίδια ήθελε στο έργο και στην καθημερινότητα, άρχισε να χρηματοδοτεί συνεχόμενες εκδηλώσεις. Πιστεύοντας ότι αυτές μπορούν να αντικαταστήσουν όλα τα άλλα.

 

Κάποια στιγμή πίστεψε στον διαφορετικό δρόμο. Το βράδυ της Κυριακής κατάλαβε ότι για τον κάθε δήμαρχο πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η επίλυση απλών και περίπλοκων προβλημάτων κι η αλλαγή των δεδομένων με τη βελτίωση των υποδομών μέσω έργων.

 

Με την όρεξη που πάντα διαθέτει ένας νέος δήμαρχος (ένας νέος αντιδήμαρχος κτλ) ο κ. Μουριάδης θα τρέξει. Μπας και προλάβει τα καθημερινά προβλήματα. Αυτός δεν είναι άλλωστε ο βασικός λόγος που έμεινε στην ιστορία ο Αθανασιάδης; Κανείς δεν ξεχνά εύκολα τις πραγματικές και όχι τμηματικές ασφαλτοστρώσεις, τα σκαλάκια που κατασκεύασε, τις λακκούβες που έκλεισε κτλ.

 

Τότε υπήρχε προσωπικό κι η διοίκηση μπορούσε να βρίσκεται παντού. Κάθε μέρα διόρθωνε μικροπροβλήματα. Σήμερα όσο κι αν το επιζητάς, δεν μπορείς να πλησιάσεις καν εκείνη τη διαδικασία αφού διαθέτεις ελάχιστους τεχνίτες. Αντίθετα υπάλληλοι γραφείων αμέτρητοι. Όχι μόνο έχεις τέτοιους αλλά σου περισσεύουν κιόλας.

 

Με λίγα λόγια δεν είμαστε αισιόδοξοι με το νέο δήμαρχο αφού δεν υπάρχει δήμαρχος στην Ελλάδα που καταφέρνει όλα όσα προαναφέραμε. Ο κ. Μουριάδης θα κριθεί στην ώρα του αλλά ξεκινά με ένα μεγάλο ντεσαβαντάζ. Μέρος του οποίου έχει σχέση με όλους τους «ανέργους» που θα τον πιέσουν προκειμένου να τους βρει έναν καλό μισθό. Μια καλή θέση, στην οποία θα στρογγυλοκαθίσουν. Θα αποκτήσουν προβολή και φυσικά ένα αξιοπρόσεκτο εισόδημα που θα πληρώνονται σταθερά στις αρχές κάθε μήνα.

 

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους δημάρχους ο κ. Μουριάδης δεν θα διαθέτει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Εξ αυτού του λόγου ξέρει ότι πρέπει να συνεργαστεί. Η εντολή των Καβαλιωτών είναι συγκεκριμένη. Οφείλει λοιπόν να αναζητήσει συνεργάτες πρώτα στην αντιπολίτευση. Κι αν δεν τους βρει εκεί, μόνο τότε θα απευθυνθεί στην απερχόμενη διοίκηση.

 

Επικεφαλής ομάδας συνεργατών της η κ. Δήμητρα Τσανάκα επισκέφθηκε το βράδυ της Κυριακής το εκλογικό κέντρο Μουριάδη για να ευχηθεί από κοντά στο νικητή των εκλογών. Άπαντες οι παρόντες άνοιξαν χώρο να περάσει. Χειροκρότησαν θερμά. Ήταν μια ξεκάθαρη νίκη του πολιτικού πολιτισμού. Για αυτήν της την ενέργεια η κ. Τσανάκα είναι άξια συγχαρητηρίων. Αυτό που έκανε δεν συνηθίζεται.

 

Ο Βασίλης Λιόγκας, ο Κώστας Κουνάκος, ο Μιχάλης Τιμοσίδης, ο Γιάννης Τσακλίδης, ο Δημήτρης Παπουτσής, ο Ηλίας Παπαδόπουλος και άλλοι επώνυμοι συμπολίτες (της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής) βρέθηκαν την Κυριακή το βράδυ στα πανηγύρια του Θόδωρου Μουριάδη. Κοντά στο νέο δήμαρχο Καβάλας ήταν συνεχώς οι δύο κόρες του.

 

Στο εκλογικό κέντρο της κ. Τσανάκα η απογοήτευση ήταν φανερή. Η ίδια πιο αποφασισμένη απ’ όλους, άρχισε να δίνει κουράγιο. Να στηρίζει τους φανερά στεναχωρημένους. Στα διάφορα «πηγαδάκια» ακούγονταν διάφορες εξηγήσεις του αποτελέσματος. Εμπλουτισμένες με αρκετή εσωστρέφεια για όσους τη δεύτερη Κυριακή δεν έκαναν ότι έπρεπε.

 

Δεν λύθηκε το μυστήριο με τα πεταμένα στους δρόμους ψηφοδέλτια του Χρήστου Μέτιου. Επειδή τα ψηφοδέλτια που ήταν απαραίτητα έφθασαν κανονικά στα εκλογικά τμήματα του Νομού, οι εκπρόσωποι του Περιφερειάρχη δεν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για όσα έγιναν την Παρασκευή. Λογικό ήταν να δώσουν αλλού προτεραιότητα.

 

Σήμερα ταξιδεύει στην Αθήνα ο βουλευτής της ΝΔ Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το μυαλό του θα βρίσκεται στην Καβάλα όπου ανεπισήμως αλλά ουσιαστικώς η προεκλογική του προσπάθεια ξεκίνησε. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ακούει ότι «κυκλοφορεί» στην Αθήνα, το οποίο προς το παρόν δεν σχολιάζει, μαθαίνει δηλαδή για το σενάριο μετάθεσης των εκλογών για πιο αργά από την ημερομηνία της 7ης Ιουλίου.

 

Κολακευτικά λόγια για τον Αρχέλαο Γρανά γράφει στο διαδίκτυο ο Κωστής Σιμιτσής. Το κείμενο του πρώην Δημάρχου αναφέρει: «Ο Αρχέλαος Γρανάς ήταν ο βασικός μου παρακινητής για να λάβω μέρος στις Περιφερειακές εκλογές. Ενώ δήλωνε δημόσια και συνεχώς ότι αποσύρεται, σε μια συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του Κινήματος Αλλαγής τέλος Σεπτεμβρίου τοποθετήθηκε υπέρ του προσώπου μου και ξεκαθάρισε πως αν θα ήμουν επικεφαλής θα συντασσόταν μαζί μου και θα κατέβαινε στις εκλογές έστω για τελευταία φορά. Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί μια τέτοια προτροπή; Αρχέλαε, σε ευχαριστώ για την τιμή, για τη συνεργασία και για τη συμπόρευση τα επόμενα χρόνια στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

 

Αυτή την φορά το έργο είναι του ΟΤΕ. Από χθες κατασκευάζει μικρών διαστάσεων καμπίνα, η οποία θα βρίσκεται στη γωνία των οδών Ερυθρού Σταυρού και Ηπείρου, στο κέντρο της Καβάλας. Στην καμπίνα θα υπάρχει εξοπλισμός που θα αναβαθμίσει την παροχή των υπηρεσιών της εταιρίας.

 

Συγχαρητήρια στον γιατρό του Νοσοκομείου κ. Θέμη Ζεκερίδη. Είναι ο νέος δήμαρχος Δοξάτου. Ο Δήμος Καβάλας έχει πάρε δώσε με το Δήμο Δοξάτου εξ αιτίας των πηγών Κεφαλαρίου. Με δήμαρχο τον κ. Ζεκερίδη, η συνεννόηση θα είναι μια απλή διαδικασία.

 

Το βράδυ της Τετάρτης (αύριο) συνεδριάζει η ΝΕ ΚΙΝΑΛ Καβάλας. Η απόφαση αποχώρησης του κ. Βενιζέλου δημιουργεί κρίση αφού εκτός από τον Δημήτρη Παπουτσή, σκέπτεται το θέμα που ανέκυψε ένας ακόμη υποψήφιος βουλευτής. Ο κ. Παύλος Γεωργιάδης.

 

Η Καβάλα αποχαιρέτησε το Σάββατο τον πρώην πρόεδρο του Φυσιολατρικού Συλλόγου Παναγιώτη Λαζίδη. Για τον άνθρωπο που δημιούργησε το ΦΟΚ,  διάβασε επικήδειο ο σημερινός πρόεδρος του ομίλου κ. Μπάμπής Χαϊνάς. Υπήρξε επίσης ομιλία και από εκπρόσωπο του συλλόγου των συμβολαιογράφων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης