• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Διαφημίζεται ήδη στο διαδίκτυο μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που θα φιλοξενηθεί στην Καβάλα, στο Μουσείο Καπνού. Πρόκειται για την «Έκθεση Turmac- Καβάλα-Κωνσταντινούπολη-Άμστερνταμ. Μια πορεία με επίκεντρο μια πόλη». Ειδικότερα το θέμα και περιεχόμενο της είναι το εξής:  Έκθεση συσκευασιών σιγαρέττων, διαφημιστικών εντύπων και συναφούς υλικού της Καπνοβιομηχανίας Turmac, βασισμένης στην ιδιωτική συλλογή του Γεωργίου Θωμαρέη στο χώρο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας υπό τον τίτλο «Turmac, Καβάλα, Κωνσταντινούπολη, Άμστερνταμ. Μια πορεία με επίκεντρο μια πόλη». Τα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 18 Μαΐου 2018 και ώρα 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαΐου 2018. Η Turmac (Turkish Macedonian) μετά από 100 και πλέον χρόνια από την ίδρυσή της επιστρέφει στην κοιτίδα της, την Καβάλα. Πρόκειται για την Καπνοβιομηχανία Turmac που ιδρύθηκε το 1910 στην Καβάλα από τον Οθωμανοεβραίο καπνέμπορο Kiazim Emin με έδρα το κτίριο της σημερινής Δημοτικής Καπναποθήκης. Παρήγαγε τσιγάρα ανατολικού τύπου που εξάγονταν σε όλο τον κόσμο. Διέθετε παράρτημα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ περί το 1921 πουλήθηκε σε εταιρεία Ολλανδικών συμφερόντων, οπότε η έδρα της μεταφέρθηκε στο Άμστερνταμ. Η παραγωγή των σιγαρέττων Turmac συνεχίστηκε μέχρι και τη δεκαετία του 1960. Τα τσιγάρα της εταιρείας έγιναν διάσημα τόσο από την ποιότητά τους όσο και από τις στιλιστικές επιλογές των συσκευασιών τους. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του 2018 σε συνεργασία μεταξύ του Μουσείο Καπνού Καβάλας, ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ΙΚΚΙΚ. Ελεύθερη Είσοδος.

 

====================================================================

 

Πρώτα πρώτα οφείλουμε να αποδοκιμάσουμε όσους ξεπέρασαν τα όρια, όσους ξέσπασαν τόσο προς τον κ. Μαρκόπουλο όσο και προς την κ. Κουλουρά. Παρατηρώντας ότι οι διοργανωτές δεν ήταν και τόσο αυστηροί σε αυτές τις καταστάσεις, μπορούμε να εξηγήσουμε και τα δύο περιστατικά. Δεν τα δικαιολογούμε. Λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα δεν θα βρεθεί με τις ύβρεις και τα νταηλίκια. Λύση θα υπάρξει μέσω συγκεκριμένων ενεργειών (πράξεων με λίγα λόγια), οι πρώτες από τις οποίες φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί.

 

Η κ. Κουλουρά είχε τα γνωστά προβλήματα στη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης, επειδή εκπροσωπούσε τη ΒΦΛ. Όλοι ωστόσο παραδέχονται ότι η λύση θα επιτευχθεί (σε αυτήν τουλάχιστον την χρονική στιγμή) και με τις εταιρίες. Ας συγκρατήσουμε τα νεύρα μας κι ας συνεργαστούμε. Και με τους ύποπτους. Στο κάτω κάτω της γραφής σήμερα τα στοιχεία μας σε βάρος τους δεν είναι και τα ισχυρότερα του κόσμου. Η πλειοψηφία δε των κατοίκων της Ν. Καρβάλης συμφωνεί ότι προστασία του περιβάλλοντος δε σημαίνει διακοπή λειτουργίας τόσο της ΒΦΛ όσο και των Πετρελαίων.

 

Η περίπτωση του κ. Μαρκόπουλου είναι διαφορετική της κ. Κουλουρά. Επέδειξε μια μεγάλη απειρία. Αν και μίλησε αληθινά, φάνηκε να υιοθετεί πλήρως τα στοιχεία των υπηρεσιών. Που κατ’ ουσία ήταν στοιχεία της ΒΦΛ. Μάλλον δεν είχε καταλάβει πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα στη Νέα Καρβάλη, σε σχέση με τα γραφεία μιας υπηρεσίας. Παρεξηγήθηκε αλλά μόνο μικρό μερίδιο ευθύνης έχει ο ίδιος. Ο ρόλος του είναι κρίσιμος από εδώ και πέρα. Ξεπερνά την άτυχη στιγμή κι είναι προς τιμήν του που δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί. Με όλους.

 

Από τα σχέδια που ακούμε ότι υπάρχουν κι υλοποιούνται απουσιάζει ένας συμπολίτης που έχει κύρος, εμπειρία και καμία σχέση ή συνεργασία με τις εταιρίες. Εννοούμε τον Λάζαρο Βασιλειάδη. Απαραίτητα πρέπει να συμμετέχει στην συντονιστική επιτροπή, η οποία και θα υπάρξει και θα παίξει σοβαρό ρόλο στα επόμενα γεγονότα. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αν και αδικημένες, αναγνωρίζουν το ορθό της πρωτοβουλίας της διοίκησης. Το στηρίζουν. Οι παρατηρήσεις που έκαναν ή θα κάνουν είναι εύστοχες. « Πρέπει να συζητήσουμε τους ρύπους που θα μετρά ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί» είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Βαγγέλης Παππάς.

 

Μετά κόπων, βασάνων και … αποδοκιμασιών επιτυγχάνεται το βασικό. Η ομοφωνία και η συνεργασία. Η συλλογική δουλειά. Δεν είναι μικρό και ασήμαντο το γεγονός. Έως και πρόσφατα καταφέρναμε να διαφωνούμε για τα πάντα. Στην προκειμένη περίπτωση υποχωρούν οι εγωισμοί μαζί με τις φιλοδοξίες. Σε αυτό έπαιξε ρόλο η στάση των κατοίκων της Νέας Καρβάλης. Οι άνθρωποι ζητούν μόνο αυτό. Ενότητα και πράξεις. Όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

 

Υπάρχει λοιπόν μια επόμενη μέρα που μας βρίσκει με ξεκάθαρη ατζέντα και ξεκάθαρο τοπίο. Ούτε «νέφη», ούτε «μυρωδιές». Μακάρι η συνέχεια να είναι ανάλογη. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Ας αφήσει στην άκρη την άδικη και περιττή κριτική προς την αντιπολίτευση. Ας πάψει να τη δείχνει ως υπεύθυνη. Άλλωστε άλλος διοικεί. Άλλος είναι στα πράγματα.

 

Γιατί αν το «βασανίσουμε» περισσότερο, θα συμφωνήσουμε ότι αυτά που γίνονται τώρα έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα. Ευτυχώς όσα έγιναν νωρίτερα (γιατί κάποια πράγματα έγιναν), γίνονται η βάση επί των οποίων στηρίζονται όσα έρχονται.

 

Η επιτυχία της λαϊκής συνέλευσης είναι ότι τους βρήκε παρόντες όλους. Φορείς από τις Κρηνίδες και το Πολύστυλο. Πολίτες από κάθε σημείο του Δήμου Καβάλας. Το Δήμο Νέστου, παράγοντες του τόπου που μάλλον πρώτη φορά παρακολούθησαν λαϊκή συνέλευση. Αν σε όλους αυτούς προσθέσουμε και τους βουλευτές τότε δημιουργούμε (επιτέλους) ένα Καβαλιώτικο κοινό μέτωπο που θα τα καταφέρει. Αυτό που ζητά άλλωστε δεν είναι παρά το αυτονόητο.

 

Τοπική εφημερίδα έγραψε προ λίγων ημερών ότι τάχα είναι σε εκκρεμότητα σε δημοτική υπηρεσία (άρα και σε ταλαιπωρία μηνών) αίτημα της ΒΦΛ που αφορά επιπλέον μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις της. Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της εφημερίδας υιοθετήθηκε αμέσως από δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης, που το έκανε «σημαία».

 

Αποδείχθηκε ότι τέτοιο ζήτημα δεν υπήρξε ποτέ. Ο Δήμος Καβάλας το διέψευσε και η ΒΦΛ επίσης. Ουδείς επανήλθε, ώστε με στοιχεία να επιμείνει στον ισχυρισμό του. Με τα έως τώρα δεδομένα της υπόθεσης, κάποιος παραπλάνησε και την εφημερίδα και τη δημοτική παράταξη. Αυτός ο κάποιος μπορεί να παραμείνει πρόσωπο μυστήριο. Μπορεί και όχι. Αν και το πιθανότερο είναι το πρώτο, καλό θα ήταν να αποκαλυφθεί η πηγή της πληροφορίας. Επειδή όπως φαίνεται είναι 100% λάθος.

 

Αν ήταν ένα αθώο και συνηθισμένο λάθος, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Λάθη γίνονται. Είναι όμως ή συμβαίνει κάτι σοβαρότερο; Άλλοι είναι αρμόδιοι να εξηγήσουν τούτη την περίεργη υπόθεση. Αν θέλουν φυσικά.

 

Περαιτέρω διερεύνηση αξίζει και σε αυτό που με καθυστέρηση αποκάλυψαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Καραλίδης- Τσαλδαρίδης. Με απόφαση, γράφουν στην ερώτηση τους προς το περιφερειακό συμβούλιο, της αρμόδιας επιτροπής τον περασμένο Δεκέμβρη εγκρίθηκε ποσό 19.000 ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση πλήρους εξοπλισμένου οικίσκου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση οργάνων αναλυτών ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

Οι κύριοι Καραλίδης και Τσαλδαρίδης σημειώνουν ότι η απευθείας ανάθεση δεν υλοποιήθηκε ποτέ! Η πρωτοβουλία αφορά την περιοχή Χαλκερού- Νέας Καρβάλης, τις ανησυχίες για αυξημένους ρύπους κτλ. Κατά τους δύο περιφερειακούς συμβούλους, η Περιφέρεια ΑΜΘ ούτε αυτήν την απλή ενέργεια δεν κατάφερε να κάνει πράξη. Κι εμείς περιμέναμε να έχει μηχανήματα σε λειτουργία που θα μετρούν την ρύπανση…

 

Προς εκτόνωση της δυσάρεστης κατάστασης που όλα τα πρόσφατα γεγονότα δημιουργούν στο Διοικητήριο, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος υποδέχεται το μεσημέρι στο γραφείο του τον Πύρο Δήμα. Σίγουρα πράγματα που δεν … εγκυμονούν πάσης φύσεως κινδύνους. Φυσικά και προσκάλεσε στη συνάντηση τα μέσα ενημέρωσης. Όχι θα τα άφηνε…

 

Κυκλοφορώντας στο κέντρο της πόλης συναντάς ακόμη και μπάνερ που διαφημίζουν το φετινό φεστιβάλ «Παπαϊωάννου». Αυτό που ολοκληρώθηκε προ μηνός. Κάποιος να τα απομακρύνει. Από ένα σημείο και μετά η παραμονή τους στα διάφορα κεντρικά σημεία κάνουν κακό αντί για καλό.

 

Μας λένε ότι ο φωτισμός στην είσοδο του Πάρκου από την πλευρά του κόμβου Φαλήρου είναι λάθος. Υπάρχει ένας προβολέας που «στραβώνει» τον κόσμο, το φως του οποίου αφήνει στα σκοτάδια την πολυσύχναστη περιοχή με τα σκαλάκια. Μάλλον είναι απλό να σβήσει το λάθος φως, στη θέση του να ανάψει κάτι πιο χρήσιμο. Που στην περιοχή είναι απαραίτητο.

 

Μαζί με την κόρη του έρχεται την Δευτέρα στην Καβάλα ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός. Το απόγευμα της ίδιας μέρας παρουσιάζεται το βιβλίο του «Τα σιλό», σε εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η επιτυχία της οποίας προβλέπεται να είναι μεγάλη. Ο κ. Βασιλικός θα μείνει στην Καβάλα το βράδυ της Δευτέρας, αναχωρεί την επόμενη μέρα το πρωί.

 

Υποψήφιος Περιφερειάρχης ο Μιχάλης Αμοιρίδης; Γιατί όχι. Χρειάζεται δουλειά, συνεννόηση, όρεξη. Η προσπάθεια μοιάζει να έχει αρχίσει. Περιμένουμε να μάθουμε τα πρώτα αποτελέσματα της.

 

Διαβάστε επίσης