• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι βροχές των προηγούμενων ημερών έχουν αποτέλεσμα. Σιγά σιγά γεμίζουν την πισίνα του ανοιχτού κολυμβητηρίου. Το στάσιμο νερό μαζί με τα σκουπίδια δημιουργούν ένα μείγμα ενοχλητικό, μια άσχημη μυρωδιά και μια αρνητική εικόνα. Η οποία ευτυχώς δεν γίνεται αντιληπτή από τους διερχόμενους πολίτες. Παρά ταύτα μυρίζει στην ίδια περιοχή, μυρωδιά που δημιουργεί φυσιολογικές υποψίες για το τι γίνεται πίσω από τα κάγκελα της περίφραξης του πρώην κολυμβητηρίου.

Κι αυτή η εκκρεμότητα θα «παραδοθεί» τον Σεπτέμβρη στη νέα διοίκηση του Δήμου. Κι αυτό το πρόβλημα η απερχόμενη διοίκηση υποσχέθηκε να το λύσει, μα δεν υπήρξε ουσία. Ευχόμαστε να μην χαθεί άλλος χρόνος. Ο νέος Δήμαρχος κάτι περισσότερο πρέπει να κάνει ως το επόμενο Καλοκαίρι. Χρόνος υπάρχει, διάθεση το ίδιο. Άραγε θα υπάρξει και αποτέλεσμα; (Από την πλευρά του Πάρκου Φαλήρου έχει καταστραφεί η περίφραξη κι έτσι στο χώρο μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει, όποια ώρα θέλει).

 

Το βράδυ της Δευτέρας στον «Τσαλαπετεινό» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από τη γνωστή ομάδα νέων επιστημόνων «Οψόμεθα». Κλήθηκαν να συζητήσουν προτάσεις τους για τους Φιλίππους νέοι, οι οποίοι είχαν πετυχημένη παρουσία (εκλογή) στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Η συζήτηση κατέληξε σε μία κοινή πρόταση, την οποία άπαντες δεσμεύτηκαν να στηρίξουν στα συμβούλια που θα συμμετέχουν από την 1η Σεπτέμβρη και μετά. Η νέα διοίκηση του Δήμου εκπροσωπήθηκε από υποψήφιους τοπικούς συμβούλους αφού οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μουριάδης δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να βρεθούν στη συνάντηση λόγω απουσίας τους ή άλλων υποχρεώσεων. Στο ραντεβού βρέθηκε κι εκπρόσωπος νεανικής παράταξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η φωτογραφία είναι του Χαράλαμπου Τσουρουκίδη.

 


 

Πριν από λίγες ημέρες συμπολίτης έγραψε για πικροδάφνες οι οποίες δεν κουρεύτηκαν κι έτσι εμποδίζουν την ορατότητα των οδηγών. Τα λουλούδια της πραγματικής και τοπικής ιστορίας βρίσκονται σε έναν από τους πολλούς δρόμους της πόλης, ο οποίος μάλιστα είναι αυξημένης κυκλοφορίας.

 

Άραγε είναι μόνο αυτό το περιστατικό; Φυσικά και όχι. Όπως φέτος εγκαταλείψαμε (ή εγκατέλειψαν ) το παραδοσιακό κόψιμο των χόρτων, όλο και περισσότερα «βγαίνουν» μπροστά σε οδηγούς. Άλλοτε αυτοκινήτων κι άλλοτε δικύκλων. Περίεργα εμπόδια, τα οποία δεν τα περιμένεις.

 

Χόρτα σε ενοχλούν όπως μπαίνεις στην οδό Χρ. Σμύρνης (στην Πυροσβεστική) από το Βύρωνα, μια συκιά μπαίνει με τα κλαδιά της στο δρόμο πλησίον του κτιρίου της ΕΥΠ. Κι αν ψάξουμε, θα βρούμε πολλά ακόμη τέτοια περιστατικά. Ακόμη και στην ζούγκλα της Αφρικής, ακόμη κι εκεί οι δρόμοι έχουν λιγότερα αυτού του είδους θέματα…

 

Με δακρύβρεχτη συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την Χρυσή Αυγή. Η οργάνωση της Καβάλας απώλεσε τον επί καιρό επικεφαλής της, ο οποίος καταγγέλλει την ηγεσία του κόμματος για οικογενειοκρατία. Ο ίδιος άνθρωπος που τώρα αποχωρεί, προ μηνών ήταν μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη της Χ. Αυγής στην Αθήνα.

 

Εντελώς … «τυχαία» αποχωρούν από το ίδιο κόμμα κι άλλοι. Πολλοί. Η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός βουλής, το γεγονός έγινε αφορμή για την επί της ουσίας διάλυση της. Κι ενώ όσοι φεύγουν όφειλαν να καταγγείλουν τις επικίνδυνες απόψεις και δράσεις της, μιλούν μόνο για οικογενειοκρατία. Αναζητούν λοιπόν μια νέα στέγη όπου το περιεχόμενο θα είναι ίδιο αλλά οι διαδικασίες διαφορετικές. Ελπίζουμε να μην την βρουν ποτέ.

 

Άπαντες οι βουλευτές του Νομού Καβάλας είναι ήδη στην Αθήνα. Σήμερα ορκίζονται. Η Τάνια Ελευθεριάδου ταξίδεψε την Δευτέρα. Ο Γιάννης Πασχαλίδης χθες ενώ οι Παναγιωτόπουλος- Λαζαρίδης ήταν στην πρωτεύουσα από τις προηγούμενες ημέρες.

 

28 γενικούς γραμματείες υπουργείων ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση. Ουδείς από την Καβάλα. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επέλεξε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τον κ. Αντώνη Οικονόμου, ο οποίος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη.

 

Το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκε ένα ακόμη τροχαίο ατύχημα στο Παληό. Αυτήν την φορά όχι στον κεντρικό δρόμο αλλά στην περιοχή Ακρωτήρι. Συγκρούστηκαν επιβατικό αυτοκίνητο με πινακίδες Καβάλας με άλλο επιβατικό και ενοικιαζόμενο. Το οποίο λέγεται ότι οδηγούσε Βούλγαρος. Σαν από θαύμα υπήρξαν τραυματίες αλλά πολύ ελαφρά.

 

Υποτίθεται ότι εντός του Θέρους θα κρίνονταν και θα αποφασίζονταν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Λόγω αποτελέσματος των εθνικών εκλογών η διαδικασία «πάγωσε». Στην μεν Πρωτοβάθμια Καβάλας παραμένει ο προσωρινός Χρήστος Αρβανιτόπουλος (αντικαθιστά τον Κώστα Μπαντίκο), στη Δευτεροβάθμια συνεχίζει ο Απόστολος Βαγενάς.

 

Ειδικά χθες το μεσημέρι (μετά τις 12) είχε αρκετό κόσμο η αγορά της πόλης. Εύκολα αντιλαμβάνονταν κάποιος ότι επρόκειτο για τουρίστες. Οι οποίοι λόγω της συννεφιάς και της δροσιάς απέφυγαν τις παραλίες, προτίμησαν το κέντρο της Καβάλας.

 

Συμπολίτης ήταν μπροστά σε περιστατικό ελέγχου δικύκλου, η εξάτμιση του οποίου έκανε πολύ θόρυβο. Απογοητευμένος που δεν επιβλήθηκε πρόστιμο, σχολιάζει αρνητικά την ιδιαίτερα ήπια στάση που κράτησε ο Λιμενικός (μάλλον του τμήματος Τροχαίας του Λιμεναρχείου Καβάλας).  Το περιστατικό φέρεται να έγινε προχθές το βράδυ.

 

Ο Δημήτρης Χίζαρης είναι όπως φαίνεται ο συντάκτης του χθεσινού δελτίου τύπου της Διεύθυνσης Υγείας, θέμα του οποίου είναι οι έλεγχοι της υπηρεσίας στη διάρκεια του Park Food Festival. Το κείμενο είναι προσεκτικά γραμμένο, αν και πρόκειται για ελέγχους έχει διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο που θυμίζει απονομή βραβείων! Ελπίζουμε οι έλεγχοι να γίνονται με τα ίδια χαρακτηριστικά προφορικών συστάσεων κι όταν γίνονται στην αγορά.

 

Κατά τα άλλα είναι επιτυχία της υπηρεσίας που βρήκε (ανάμεσα σε πολλά άλλα) τα 180 κιλά τρόφιμα που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές του νόμου. Ο συγκεκριμένος έλεγχος μάλλον δεν θα γίνονταν αν δεν υπήρχε ο γνωστός περί του φεστιβάλ ντόρος.

 

Τοπική αυτοδιοίκηση και βουλευτές (ο Γιάννης Πασχαλίδης) ήταν τη Δευτέρα στη συνάντηση που προκάλεσαν αγρότες του Πλατανοτόπου. Κι αυτοί τα ίδια. Προβλήματα και ζημιές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες. Περισσότερο ενοχλητικό ήταν για την περίπτωση τους το χαλάζι.

 

Τουριστική προβολή του Νομού Καβάλας και της Περιφέρειας ΑΜΘ στα περιοδικά της αεροπορικής εταιρίας Μουζενίδη. Μαθαίνουμε τα νέα από τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κώστα Αντωνιάδη: «Διαφήμιση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. με σημαντικές πληροφορίες για περιοχές, μνημεία και προιόντα στο μηνιαίο περιοδικό inflight magazine “Anemos” της αεροπορικής εταιρεία Ellinair. Η Ellinair εκτελεί τακτικές πτήσεις σε περισσότερα από 30 αεροδρόμια της Ελλάδας, της Ευρώπης, της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (Κ.Α.Κ Ασίας & Ευρώπης) και των Ρωσόφωνων χωρών, μεταφέροντας ετησίως πάνω από 1.500.000 επιβάτες. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Οι φωτογραφίες είναι by Βαλέρια Σιβούδη. Σε ευχαριστώ πολύ».

 

Είναι κι αυτή μια μικρή επιτυχία. Φέτος η παραδοσιακή έκθεση βιβλίου στην παραλία ετοιμάστηκε και ετοιμάζεται με τη καλή συνεργασία των βιβλιοπωλών τόσο με τον ΟΛΚ όσο και με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ευτυχώς κατάφεραν να συνεννοηθούν εύκολα κι έτσι δεν είχαμε δυσάρεστα γεγονότα προηγούμενων εκθέσεων.

 

Το εξωφρενικό ποσό των 18.000 ευρώ πλήρωσε για κατανάλωση ρεύματος το προηγούμενο διάστημα το κλειστό κολυμβητήριο της Καβάλας. Όλοι αντιλαμβάνονται πόσο γρήγορα πρέπει να βρεθεί μια καλύτερη και πιο συμφέρουσα λύση στο συνολικό κόστος λειτουργίας του αθλητικού χώρου. Ίσως αυτό συμβεί μέσω της ερευνητικής γεώτρησης για γεωθερμία.

 


Νέα των συλλόγων

*Ο Νομαρχιακός σύλλογος ΑμεΑ ν. Καβάλας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει την παρέα των φίλων συνταξιούχων θαμώνων του παραλιακού Καφέ Νότικα, για την ευγενική τους χειρονομία να διαθέσουν ένα σεβαστό ποσό για την προμήθεια και παραχώρηση ενός αναπηρικού αμαξιδίου με αυξημένες λειτουργίες.

*Ο Σύνδεσμός Απόστρατων Σωμάτων Ασφαλείας του Νομού Καβάλας πραγματοποιεί από 16 Σεπτεμβρίου 10ήμερη εκδρομή στην ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ (Άγκυρα-Ικόνιο-Παμμούκαλε κλπ) για τα μέλη και τους φίλους του. Τιμή 400€ πληρωμένα όλα.Δηλώσεις συμμετοχής και πρόγραμμα στο γραφείο μας.

*Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Καβάλας ετοιμάζεται να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει ο σύλλογος της Μεσορόπης Παγγαίου. Το χορευτικό του συλλόγου των Εβριτών εμφανίζεται στη Μεσορόπη το προσεχές Σάββατο 20 Ιουλίου.

* Ακόμη και σε ιστοσελίδες των Αθηνών προβάλλεται η εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο στους Αντιφιλίππους: Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αντιφιλίππων προσκαλεί για 17η συνεχή χρονιά στη Γιορτή Καλαμποκιού στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αντιφιλίππων το Σάββατο 20 Ιουλίου, ώρα 20:30μμ. Στον χώρο της εκδήλωσης θα προσφέρεται δωρεάν ψητό, βραστό καλαμπόκι και παραδοσιακά γλυκίσματα, όπως η μπομπότα και το χαβίτσι. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα οι επισκέπτες να προμηθευτούν ωμά καλαμπόκια και καλαμποκίσιο αλεύρι, με προτεινόμενη συνταγή μπομπότας.  Ψητά σουβλάκια και ποτό θα διατίθενται σε συμβολικές τιμές για την ενίσχυση του Συλλόγου.

 

Διαβάστε επίσης