• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Εδώ και αρκετές μέρες το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας παρουσιάζει την αναμενόμενη για το Καλοκαίρι αυξημένη κίνηση. Αυτή αφορά και τα δρομολόγια από και προς τον Πρίνο. Ευχάριστη εικόνα τα γεμάτα πλοία, καθημερινή για την περίοδο που διανύουμε αλλά όχι μόνιμη. Ας μη ξεχνάμε πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα όχι μόνο τον Χειμώνα αλλά και το Φθινόπωρο.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη χθεσινή μεσημβρινή άφιξη- αναχώρηση του φέρι μποτ. Τα παιδιά ήρθαν στην Καβάλα από τις διακοπές τους και κάποια άλλα μόλις τις ξεκίνησαν. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τα παιδιά ταξιδιώτες για τη Θάσο προέρχονταν από τη Βουλγαρία.

 


 

Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου τόσο πιο πολύ το πράγμα ηρεμεί. Σταθεροποιείται. Η υπερβολή της γνωστής μετεκλογικής αισιοδοξίας υποχωρεί. Ήταν μια αυθόρμητη αλλά και παραπλανητική αντίδραση των νικητών. Που επηρέασε κι άλλους. Αρκετούς.

 

Τελευταία διαπιστώνουμε την υπερβολή να βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Βλέπουμε τη σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να μην αφήσει στη Κυβέρνηση ούτε μια μέρα, ούτε μια στιγμή χωρίς κριτική. Τα έχουμε αυτά στην Ελλάδα. Πέραν του ότι γρήγορα ξεχνάμε, έχουμε μια αδυναμία στις υπερβολές. Μια προτίμηση.

 

Ευχόμαστε και η αξιωματική αντιπολίτευση να βρει μια καλύτερη πορεία, να συνηθίσει το νέο της ρόλο. Ο οποίος θα περιλαμβάνει την κριτική αλλά μόνο όταν και όπου χρειάζεται. Από τις 7 Ιουλίου μέχρι και σήμερα η Κυβέρνηση ζει έναν μήνα του μέλιτος. Στη διάρκεια του οποίου όλα βαίνουν καλώς. Συνήθως η αντιπολίτευση σέβεται αυτό το δικαίωμα. Και δεν βιάζεται. Αφήνει την εξουσία να δράσει κι αμέσως μετά θα σπεύσει να τη διορθώσει. Συνήθως χωρίς επιτυχία.

 

Λέμε ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει. Είναι πολύ πιθανό. Σχεδόν σίγουρο. Το βλέπουμε στις μέρες μας. Οι μεν μας υπόσχονται να τα βελτιώσουν όλα. Οι δε καταγγέλλουν από την επόμενη των εκλογών. Η πλειοψηφία των ελλήνων είναι στη μέση. Παρακολουθεί και δεν εκφράζεται. Έχει υπομονή, βοηθά άλλωστε και το Καλοκαίρι, ξέρει να περιμένει.

 

Η ευκαιρία που παρουσιάζεται πιθανότερο είναι να χαθεί. Έτσι πάνω κάτω έγινε στο πρόσφατο και μακρινό παρελθόν. Παρόλα αυτά όσοι χειρίζονται τις μείζονος σημασίας υποθέσεις της χώρας δικαιούνται τον χρόνο τους. Πρέπει να τους επιτρέψουμε να σκεφθούν, να αποφασίσουν, να νομοθετήσουν. Το πρώτο νομοσχέδιο στη Βουλή διαπιστώνουμε ότι ψηφίζεται με ευρεία πλειοψηφία. Για τα επόμενα βλέπουμε.

 

Ουδείς τρέφει αυταπάτες. Δεν ξεχνά ότι βρίσκεται στην Ελλάδα. Δεν παραβλέπει την φιλελεύθερη πρόταση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Ξέρουμε τι μας περιμένει. Προς το παρόν δεν ανακοινώθηκε. Δεν υπήρξε σχετικό δελτίο τύπου. Η εξουσία μελετά κι ετοιμάζεται. Το Φθινόπωρο δεν είναι άλλωστε καθόλου μακριά.

 

Παρακολουθούμε ταυτόχρονα τα δικά μας. Χθες το πρωί και το μεσημέρι το κέντρο της πόλης είχε κίνηση. Πολύ κίνηση. Και τουριστική. Όλα αυτά τα αυτοκίνητα κινούνταν δύσκολα στην Ομόνοια και στους άλλους κεντρικούς δρόμους. Πέραν της αυξημένης λόγω Θέρους κυκλοφορίας, είναι και τα έργα. Για δες καιρό που διάλεξαν…

 

Τα χαντάκια των οπτικών ινών. Ένα το κρατούμενο. Τα έργα της ΔΕΗ που ξήλωσαν δρόμο και πεζοδρόμιο στη Δοϊράνης. Δύο τα κρατούμενα. Τα δημοτικά έργα. Ένας … «θαυμάσιος» αλλά ακατάλληλος για την περίοδο που διανύουμε συνδυασμός. Θα προσθέταμε και το έργο στην κεντρική πλατεία αλλά αυτό μια μέρα εκτελείται και … 45 ξεκουράζεται!

 

Μόνο που όλοι μας άλλα περιμέναμε για το Καλοκαίρι… Τι περιμέναμε; Περιμέναμε να είχε λυθεί η εκκρεμότητα της πεσμένης γέφυρας, περιμέναμε εφαρμογή της πολυσυζητημένης αμφιδρόμησης. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε αλλά στην πορεία μας προέκυψαν κι άλλα. Που δεν βλέπουμε να τελειώνουν.

 

Θα μπορούσαμε να συμβιβαστούμε με το απέραντο εργοτάξιο που στα ξαφνικά μας προέκυψε αν βλέπαμε ότι λειτουργούν όλα τα άλλα. Δυστυχώς όχι μόνο δεν λειτουργούν αλλά και δεν υπάρχουν. Τροχαία χθες δεν υπήρχε, δημοτική αστυνομία τα ίδια. Ευτυχώς λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες. Μόνο σε αυτούς μπορούμε να ελπίζουμε…

 

Από τον Σεπτέμβρη του 2014 που ο Θόδωρος Μαρκόπουλος είναι αντιπεριφερειάρχης Καβάλας ποτέ δεν εξέδωσε δελτίο τύπου για την εξέλιξη του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στην Π.Ε. Καβάλας. Αυτό έγινε πρώτη φορά χθες. Καλοδεχούμενη η αλλαγή. Αλλού, π.χ. στον Έβρο, υπάρχει (τα Καλοκαίρια) καθημερινή ενημέρωση των πολιτών.

 

Την περασμένη Κυριακή το απόγευμα σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε αρκετές συνοικίες της πόλης. Οφείλονταν σε βλάβη. Δυστυχώς η επιδιόρθωση της καθυστέρησε έως και 1,5 ώρα. Για το 2019 που διανύουμε, τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην επιδιόρθωση βλάβης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι απαράδεκτη. Περνάμε τη δύσκολη Καλοκαιρινή περίοδο κι όλοι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Για κάθε ενδεχόμενο.

 

Πολύς κόσμος ήταν τη Δευτέρα το απόγευμα και το βράδυ στην ιερά μονή του Αγίου Σίλα. Παρακολούθησε τον πανηγυρικό εσπερινό και το μνημόσυνο για τα 2 χρόνια από το θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτη Προκόπιου. Εκεί ήταν ο κ. Γιώργος Καλαντζής, ο κ. Γιάννης Πασχαλίδης, ο κ. Μαρκόπουλος και οι Γρανάς- Σιμιτσής. Χθες το πρωί (ανήμερα της γιορτής) ο κόσμος ήταν λιγότερος. Το αρχιερατικό συλλείτουργο δεν έγινε όπως είχε προγραμματιστεί αφού δεν ήταν λίγοι οι Μητροπολίτες που χθες προτίμησαν να παραβρεθούν στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη Φθιώτιδος μακαριστού Νικόλαου.

 

Για τις διήμερες εκδηλώσεις της γιορτής στην Ιερά Μονή του Αγίου Σίλα ο χώρος πέριξ της εκκλησίας ήταν πεντακάθαρος και περιποιημένος. Οι πιστοί προσέρχονταν με τα οχήματα τους, έβρισκαν να παρκάρουν στο κάτω μέρος του οικοπέδου. Δίπλα ακριβώς από το Προκόπιο ίδρυμα. Γενικά η γιορτή κύλησε ήσυχα και καλά οργανωμένα για την εξυπηρέτηση των πιστών. Και του χρόνου.

 

Για τους κατοίκους του Περιγιαλίου δεν ήταν έκπληξη η εθελοντική δουλειά καθαρισμού χόρτων που έκανε ο 95χρονος Σωκράτης Χάϊτας. Ένας από τους παλαιότερους κατοίκους της συνοικίας. Στην ηλεκτρονική σελίδα της Πρωινής δεν ήταν τυχαίο το σχετικό σχόλιο: «Ο συγκεκριμένος κύριος (σ.σ. Σωκράτης Χάϊτας) έχει προσφέρει παρά πολλά στην γειτονιά μας εδώ και πολλές δεκαετίες ξεκινώντας με την κατασκευή της εκκλησίας του Αγίου Τρυφωνα. Εμείς οι κάτοικοι του Περιγιαλίου του οφείλουμε πολλά».

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε χθες εθιμοτυπική συνάντηση, με τον Πρέσβη της Τουρκίας Burak Özügergin.  Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Συζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα.

 

Η προηγούμενη κυβέρνηση δρομολόγησε την ιδιωτικοποίηση μόνο του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’» με διαδικασία υπό παραχωρήσεων. Η νέα κυβέρνηση πιστεύει σε ένα άλλο μοντέλο, εξ ολοκλήρου ιδιωτικοποίησης των Οργανισμών Λιμένων. Για πολλούς λόγους το συμφέρον της Καβάλας είναι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην αλλάξει όσα ξεκίνησαν στον ΟΛΚ. Ας τα καθυστερήσει αρκεί να μην τα επηρεάσει καθοριστικά.

 

 

==============================================================

Ο Δημήτρης Παπουτσής αποχαιρετά τον Μανώλη Σκουλάκη

 

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 75 ετών ο επί σειρά ετών υπουργός και Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης. Τον τελευταίο καιρό ο Μανώλης Σκουλάκης ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα υγείας. Ανάρτηση για τον Μανώλη Σκουλάκη έκανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Καβάλας κ. Δημήτρης Παπουτσής. Σε αυτήν θυμάται και αναφέρει: «Με συγκίνηση πληροφορήθηκα τον ξαφνικό θάνατο του καλού μας συντρόφου Μανώλη Σκουλάκη. Θυμάμαι σαν τώρα τα λόγια που μου έλεγε συνήθως, ως νέο Βουλευτή, όταν κάθε φορά με συναντούσε στη Βουλή. Τα ίδια λόγια και λίγο πριν την αποχώρηση του από την Βουλή, όταν και είχε υποβάλει την παραίτηση του εξ αιτίας της υποψηφιότητας του εν όψει των τότε Δημοτικών Εκλογών του 2010.Ήταν τότε που εξελέγη Δήμαρχος Χανίων…
Θυμάμαι, λίγη ώρα πριν την υποβολή της παραίτησης του, την επιθυμία του να μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής για τελευταία φορά Να απευθύνει στο Σώμα τον τελευταίο, τον αποχαιρετιστήριο λόγο του.
Ο μόνος τρόπος που μπορούσε να γίνει, ήταν να του παραχωρήσει κάποιος την δική του προγραμματισμένη θέση, αφού στην ολομέλεια τηρείται πάντοτε σειρά προτεραιότητας, με βάση τα αιτήματα που υποβάλλονται εκ των προτέρων ηλεκτρονικά. Και ο Μανώλης δεν ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει εκείνο το τελευταίο του απόγευμα στη Βουλή, ως Βουλευτής. Φυσικά προσφέρθηκα αμέσως γι αυτό.
Στο ακροατήριο, στις θέσεις των επισκεπτών, τα μέλη της οικογένειας του και σύζυγος του. Η συγκίνηση του στο βήμα ήταν ολοφάνερη, τα λόγια του σοφά, διδακτικά, γεμάτα εμπειρία, αλλά και στωικότητα. Η επιδοκιμασία του λόγου του, εμφανής και αποδεκτή από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Κι εγώ, γεμάτος χαρά και τιμή, σε μια καλή στιγμή για το Κοινοβούλιο, που στη θέση μου μίλησε για τελευταία φορά στη Βουλή, ένας παλαιός κοινοβουλευτικός, που ήμουν βέβαιος ότι τα λόγια του ”θα έπιαναν τόπο”. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη, καλέ μας σύντροφε».

 

Διαβάστε επίσης