• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Από τη Δευτέρα βρίσκεται στην Καβάλα ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Στις διάφορες επισκέψεις του τον συνοδεύουν τόσο ο Κώστας Αντωνιάδης όσο και ο νέος περιφερειακός σύμβουλος Αλέξης Πολίτης. Τα μηνύματα στέλνονται προς κάθε κατεύθυνση κι αφορούν την περίοδο μετά την 1η του Σεπτέμβρη.

Φυσικά τηρήθηκαν τα… προβλεπόμενα ήθη και έθιμα. Ο κ. Μέτιος πήγε στη Μεταμόρφωση τη Δευτέρα το απόγευμα, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος χθες το πρωί. Ανήμερα της γιορτής. Η απόσταση είναι πολύ μεγάλη κι αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει. Με τίποτα.

Στην Καβάλα επέστρεψε τη Δευτέρα ο νέος Δήμαρχος κ. Θόδωρος Μουριάδης. Χθες εθεάθη μαζί με τον κ. Κυριάκο Σταυρίδη στην υπηρεσία Καθαριότητας κι αργότερα στη συνοικία των Ποταμουδίων. Προς το μεσημέρι είδαν τον κ. Μουριάδη στο Δημαρχείο.

Για τους νικητές των πρόσφατων εκλογών, για αυτούς που εξελέγησαν αλλά δεν διαθέτουν πλειοψηφία στα συμβούλια, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ ο Υπουργός είπε υποστηρίζοντας τις αλλαγές στον Κλεισθένη: ««Το νομοσχέδιό μας -πρώτον- δίνει πλειοψηφία στα δημοτικά όργανα -στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής- στην παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου και -δεύτερον- ενθαρρύνει και υποστηρίζει τις διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις να συμφωνήσουν και να δημιουργήσουν συμπράξεις, να συνεργαστούν, να συγκλίνουν και να συλλειτουργήσουν, προκειμένου να διοικηθεί ο δήμος, υπό την ασφαλή προϋπόθεση ότι σε αυτές τις συμπράξεις θα συμμετέχει η παράταξη του δημάρχου».

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από την κεντρική πλατεία τα τελευταία προεκλογικά σπιτάκια. Ήταν άδεια και κλειστά μιας και τα κόμματα αποχώρισαν από αυτά την επόμενη μέρα των αποτελεσμάτων. Ο Δήμος Καβάλας όλο τον Ιούλιο είχε άλλες προτεραιότητες κι έτσι άργησε να τα οδηγήσει στην αποθήκη του.

Το κλίμα του Αυγούστου επηρεάζει όλο και περισσότερο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στη συνέντευξη τύπου του ΔΗΠΕΘΕ τη Δευτέρα ήταν εκπρόσωποι μόνο από 3. Σημειώνουμε ότι συνεντεύξεις τύπου αυτήν την περίοδο δίνει μόνο το ΔΗΠΕΘΕ. Μία ακόμη αύριο και μια τελευταία την Παρασκευή. Όλες για τις προσεχείς εκδηλώσεις του Φεστιβάλ των Φιλίππων.

Μεγάλη κινητικότητα αυτήν την περίοδο στο Εμπορικό Κέντρο. Απόδειξη ότι κάποιοι ετοιμάζονται για τον Χειμώνα που πλησιάζει. Εκτός από την ανακαίνιση του Κωτσόβουλου, ανακαίνιση (ριζική) γίνεται και στο «Κουτούκι του Σαρρή». Εντός του Εμπορικού Κέντρου σύντομα θα λειτουργήσει μία ακόμη επιχείρηση. Θα είναι κομμωτήριο.

Εκτός από το έργο ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης τελειώνει αυτήν την περίοδο και η ανακαίνιση του Μεγάρου Τόκου, στο οποίο λειτουργεί η Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας. Τα δύο παραδοσιακά κτίρια είναι το ένα δίπλα στο άλλο κι έτσι φρεσκοβαμμένα κάνουν την οδό Κύπρου πιο όμορφη. Μακάρι να μην γίνουν στόχος αγνώστων, μακάρι να μην γραφτούν στα ντουβάρια τους συνθήματα για τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό.

Το βράδυ της Δευτέρας μίλησε πρώτη φορά στη Βουλή ο Μακάριος Λαζαρίδης. Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το σχετικό δελτίο τύπου. Κάπως έτσι από τους 4 βουλευτές της Καβάλας μόνο η Τάνια Ελευθεριάδου δεν είχε ως τώρα την σχετική εμπειρία. Αλλά κι η δική της σειρά δεν αργεί.

Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, υπήρξαν τριβές στην ομάδα Μουριάδη σε συνέχεια της ένστασης του Κώστα Βακιρτζή. Δεν είναι τυχαία η αντένσταση (που απορρίφθηκε) του κ. Ξουλόγη. Η αλλαγή στον 9ο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης αφήνει τα σημάδια της και στη μία και στην άλλη πλευρά.

Τα δικαστήρια σταμάτησαν λόγω εκλογών (αρχικά) και Αυγούστου (στη συνέχεια) αλλά στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας συχνά συγκεντρώνεται κόσμος. Αυτό συμβαίνει για τις ειδικές διαδικασίες που έχουν σχέση με το Κτηματολόγιο, την τακτοποίηση διαφόρων εκκρεμοτήτων.

Το βράδυ της Δευτέρας δεν λειτουργούσε ο φωτισμός της Εγνατίας οδού στο μεγαλύτερο τμήμα της Παράκαμψης. Το ίδιο βράδυ δεν άναψαν τα φώτα στους περισσότερους δρόμους της συνοικίας του Βύρωνα. Από την Κυριακή έως και χθες δεν συνεχίστηκαν- ευτυχώς- οι διακοπές ρεύματος.

Στην ιστοσελίδα Voria.gr υπήρξε κείμενο που υπογράφει ο κ. Γιώργος Δώρας, απαισιόδοξο για τον τουρισμό της Θάσου. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρει ότι «Η τουριστική κίνηση στη Θάσο είναι μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Ίσως όχι αυτές τις 20 «καυτές» ημέρες του Αυγούστου που διανύουμε, αλλά σίγουρα στο σύνολο της σεζόν. Κι αυτό έχει την εξήγηση του στο μείγμα των επισκεπτών. Όταν μια περιοχή βασίζεται σε πελάτες από χώρες που αγωνίζονται να αναπτυχθούν και όχι σε ώριμες αγορές, ενώ επιπλέον έχουν δικό τους νόμισμα, κάτι τέτοιο είναι φυσικό. Μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση υπάρχουν πισωγυρίσματα και αμφιταλαντεύσεις, που τελικά «πληρώνουν» οι προμηθευτές τους. Ο τουρισμός για κάθε χώρα υποδοχής επισκεπτών είναι στην ουσία εξαγωγή, που δεν πηγαίνει καλά όταν ο πελάτης βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία».

 

Άγνωστος κόβει πεύκα στην Περιμετρική;

Σε συνέχεια όσων γράψαμε χθες για τα πληγωμένα νεαρά δέντρα στο πεζοδρόμιο της Περιμετρικής οδού, η κ. Ροδούλα Ανδρεάδου (προφανώς διαμένει στην ίδια περιοχή) έκανε ανάρτηση μετά φωτογραφιών. Από τις παλαιότερες φωτογραφίες της δημιουργείται η υποψία ότι στο ίδιο σημείο του δάσους κάποιος δρα συστηματικά! Αν όλα όσα φαίνονται στις σχετικές φωτογραφίες αποτυπώνουν την ανθρώπινη δραστηριότητα, τότε κάποιος έβαλε στόχο πεύκα και δέντρα τόσο κοντά στα σπίτια όσο και κοντά στην Περιμετρικη. Η κ. Ανδρεάδου σημειώνει:  Εδώ και μήνες στην Περιμετρική οδό Καβάλας στο ύψος της συνάντησης της με την 7ης Μεραρχίας, συντελείται ένα έγκλημα άνευ προηγουμένου. Καθημερινά αλλάζει το σκηνικό με βαρβαρότητες, με μανία, με ανευθυνότητα κάποιων και αδιαφορία.
Τις αρχικές φωτογραφίες τις έχω δημοσιεύσει κατ΄ επανάληψη εδώ και περίπου 3 μήνες για το λόγο ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς. Φυσικά κανένας δεν μερίμνησε.
Από την Τετάρτη εμφανίστηκε πάλι ο “σφαγέας των δένδρων” και τραυμάτισε θανάσιμα 2 ακόμη δεντράκια, όμως δεν αποτελείωσε το έγκλημά του. Υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση κάποιας καταιγίδας να πέσουν με άγνωστες συνέπειες.
Ο Πλανήτης εκπέμπει SOS. Σε ποιούς τελικά στέλνει το μήνυμά του; Στους δολοφόνους του;
Εύχομαι και ελπίζω να διευθετηθεί άμεσα το θέμα.,

Ευχαριστώ

 

 

Διαβάστε επίσης