• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τις προηγούμενες ημέρες ο νέος δήμαρχος της Αθήνας κ. Μπακογιάνης βρέθηκε στο Παρίσι όπου είδε από κοντά τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας του ίδιου Δήμου. Συγκρίσεις με τα ελληνικά δεδομένα δεν μπορούν να γίνουν αλλά στη φωτογραφία της επίσκεψης φαίνεται καθαρά μία από τις διαφορές. Οι εργαζόμενοι της καθαριότητας στο Παρίσι φορούν όλοι ομοιόμορφα ρούχα. Έτσι ώστε να δηλώνουν αμέσως την ταυτότητα τους αλλά και το είδος της εργασία τους.

Στην Καβάλα, η οποία πάντα μας ενδιαφέρει, είναι σπάνιο πράγμα να δεις δημοτικούς υπαλλήλους ντυμένους με τα ρούχα της υπηρεσίας. Όταν τα παραλαμβάνουν, δεν τα χρησιμοποιούν. Κάποιες  άλλες φορές συμφωνούν με την εκάστοτε διοίκηση, αντί να λάβουν τα ρούχα- παπούτσια κτλ να εισπράξουν χρήματα όση η αξία των ρούχων!

 

Κατάμεστο από κόσμο ήταν το βράδυ του Σαββάτου το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Όλοι έσπευσαν να ακούσουν τη συναυλία Νταλάρα- Πασχαλίδη, στο μουσικό αφιέρωμα στο έργο του Μάνου Ελευθερίου. Με αυτήν την όμορφη εικόνα μιας ευχάριστης και ελπιδοφόρας πολυκοσμίας αποχαιρετίσαμε το φεστιβάλ του 2019. Το οποίο είχε ως πρωταγωνιστή τον Οδυσσέα. Πάμε για το επόμενο, το προσεχές Καλοκαίρι. Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από έναν από τους πολλούς παριστάμενους στο γεγονός του Σαββάτου.

 

===========================================================================

 

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές του Ιούλη, ο Γιώργος Καλαντζής υποσχέθηκε ίδια κίνητρα στην Καβάλα με αυτά που ισχύουν στη Θράκη. Πολύ ενδιαφέρουσα υπόσχεση, τελικά μια υπενθύμιση ενός παλαιού στόχου. Ο οποίος υφίστατο δυναμικά,  τον διεκδικούσαμε μαχητικά μέχρι που ήρθε η οικονομική κρίση.

 

Ο Γιώργος Καλαντζής δεν εξελέγη βουλευτής. Δεν υπήρξε συνέχεια στο θέμα. Ως που προχθές σωστά έπραξε και το έθιξε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας. Ο κ. Δέμπας θυμήθηκε κάτι ακόμη πιο ειδικό. Την απλήρωτη επιδότηση εργασίας (12%) του τελευταίου 6μηνου του 2010.

 

Τώρα λοιπόν που η κρίση (δεν τελειώνει αλλά) συνηθίζεται, τώρα που το κράτος έχει μπόλικα χρήματα και μεγάλα πλεονάσματα. Τώρα είναι όντως η κατάλληλη ώρα να θυμηθούμε τα παλιά. Κι αν είναι υπερβολή να ζητάς το 2019 χρήματα του 2010, δεν είναι καθόλου υπερβολή να απαιτείς ίδια κίνητρα για νομούς της ίδιας Περιφέρειας. Χρέος του Επιμελητηρίου είναι να καταστήσει το αίτημα και πάλι επίκαιρο, θέτοντας το στους 4 βουλευτές του Νομού. Με προτεραιότητα τους 3 Κυβερνητικούς.

 

Θα πρέπει επίσης να απευθυνθεί στον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ο οποίος οφείλει να αποκαταστήσει την αδικία ώστε οι 5 Νομοί της ΑΜΘ να έχουν ίδιες ευκαιρίες ανάπτυξης. Αν δεν συμβούν όλα αυτά τότε θα βρεθούμε μπροστά σε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις. Ακούμε ότι τα Επιμελητήρια της Θράκης οργανώνονται. Με τη βοήθεια του κ. Στυλιανίδη (βουλευτής ΝΔ Ροδόπης, ειδικός σε τέτοια ζητήματα της Θράκης)  θα επιδιώξουν άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων!

 

Την προσεχή Πέμπτη θα περιοδεύσουν στο Νομό Καβάλας εκπρόσωποι της ΝΔ, βουλευτές προερχόμενοι από άλλους νομούς της χώρας. Η λόγω ΔΕΘ δραστηριότητα τους δεν περιλαμβάνει επίσκεψη του κλιμακίου στο Δημαρχείο της Καβάλας. Αντίθετα οι βουλευτές της ΝΔ θα συναντήσουν τους δημάρχους Νέστου και Παγγαίου. Το γιατί δεν θα βρεθούν στο Δημαρχείο της Καβάλας εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος. Άλλο Τσανάκα κι άλλο Μουριάδης.

 

Ευπρόσδεκτα τα καλά νέα της Αναστασίας Ιωσηφίδου. Σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Παρασκευή έκανε λόγο για αύξηση τουριστικής κίνησης στην Καβάλα (περίοδος Γενάρη- Αυγούστου 2019) της τάξης του 31,4%! Με τη διαφορά ότι απέφυγε να εξηγήσει από πού προκύπτει αυτή η αύξηση. Καλή μεν, ανεξήγητη δε.

 

Σε μια από τις πρόσφατες και τελευταίες ως αντιπεριφερειάρχης Καβάλας συνεντεύξεις του ο Θόδωρος Μαρκόπουλος υποστήριξε –μεταξύ άλλων δικαιολογιών- ότι ήταν θύμα ακόμη και σαμποτάζ! Στο θέμα δεν ήταν καθόλου αναλυτικός. Ίσα ίσα που επέμενε να είναι αόριστος. Σαμποτάζ; Αδυνατούμε να το πιστέψουμε.

 

Κατά τον κ. Μαρκόπουλο προβλήματα που υπήρξαν στη θητεία του – αλλά τα ξεπέρασε – ήταν τα capital controls (που τα θυμήθηκε;), η νομοθεσία και «… και των σαμποτάζ που είχαμε πολλές φορές, (θεωρώ) ότι μπορέσαμε και πετύχαμε αρκετά πράγματα για τα οποία είμαι περήφανος».

 

Ρίχνοντας μια ματιά στην 5ετια της κ. Τσανάκα,  ο Ηλίας Καλανταρίδης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «… ίσως ήταν τα δυσκολότερα χρόνια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Θα συμφωνήσουμε μερικώς μαζί του. Διότι αυτά στην έναρξη της κρίσης, ήταν ακόμη πιο δύσκολα. Ας ρωτήσει σχετικά τον κ. Σιμιτσή. Έχει να θυμηθεί πολλά, δυσκολότερα των πρόσφατων.

 

Η διοίκηση του Θόδωρου Μουριάδη έχει ήδη δεσμευτεί για δύο συγκεκριμένα πράγματα. Να κατεδαφιστεί το σπίτι που εμποδίζει την κυκλοφορία οχημάτων στην Παναγία, να εξασφαλίσει υπάλληλο ή υπαλλήλους στο ανακαινισμένο Βερούλειο. Το δεύτερο έχει χρόνο να το υλοποιήσει αφού το γήπεδο μένει κλειστό 15 ακόμη μέρες. Η κατεδάφιση αντίθετα πρέπει να γίνει άμεσα.

 

Ο κ. Μουριάδης οφείλει επίσης να απευθυνθεί στην τεχνική εταιρία που κατασκευάζει το δίκτυο των οπτικών ινών. Πρέπει τουλάχιστον να την υποχρεώσει να ξαναβάψει τα σημεία όπου τα έργα της κατέστρεψαν και εξαφάνισαν τις διαγραμμίσεις. Κυριότερη ζημιά, όπως έχουμε ξαναγράψει, έγινε σε ορισμένες από τις διαγραμμίσεις της ελεγχόμενης στάθμευσης.

 

Δύο εκπρόσωποι του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας θα λάβουν μέρος στη συνέλευση της Ένωσης Λιμένων Μεσογείου, η οποία δίνει μεγάλη σημασία στον τουρισμό κρουαζιέρας. Και οι δύο είναι υπηρεσιακοί παράγοντες. Η συνέλευση θα γίνει στην Αντίπ της Γαλλίας αρχές Οκτώβρη.

 

Με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της ΑΜΘ θα χρηματοδοτήσει με 5.000 ευρώ την κατασκευή ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σχετικό αίτημα κατατέθηκε από σύλλογο της γειτονικής Ξάνθης. Η προτομή θα εγκατασταθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης. Υπέρ της εισήγησης ψήφισε μεταξύ άλλων ο κ. Δέμπας, μέλος του δ.σ. του ταμείου. Διαφώνησε μόνο ο Φώτης Καραλίδης που ισχυρίστηκε ότι «…η συγκεκριμένη δεν είναι δαπάνη, η οποία προβλέπεται να πληρωθεί από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Α.Μ.Θ.». Δεν έχει κι άδικο.

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ενέκρινε το αίτημα κι έτσι έδωσε το δικαίωμα στον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Κρηνίδων Όμηρο Κυριακίδη να οδηγεί κατ’ εξαίρεση υπηρεσιακά αυτοκίνητα του Δήμου Καβάλας. Τα αυτοκίνητα αυτά είναι 6 φορτηγά. Όπως και άλλοι πρόεδροι τοπικών έτσι κι ο συγκεκριμένος περιλαμβάνουν στα καθήκοντα τους μπόλικη εθελοντική δουλειά. Ένα μέρος της οποίας σχετίζεται με την συγκεκριμένη απόφαση.

 

Στην Κατερίνη ήταν το Σάββατο ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης. Παραβρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του νέου δημάρχου (πρώην συναδέλφου του) Κώστα Κουκοδήμου. Λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων ο κ. Πασχαλίδης δεν ήταν στις ορκωμοσίες τόσο της Καβάλας όσο και του Παγγαίου.

 

Θετικά σχόλια και πολλά συγχαρητήρια στον διευθυντή της PFIC κ. Αλέξανδρο Γιαννίκο. Με το διαρκές ενδιαφέρον του το δάσος της Παναγούδας ξαναγίνεται οργανωμένο και καθαρό. Μπράβο και σε όσους εργάστηκαν προς την ίδια κατεύθυνση. Η ωραία εικόνα της περιοχής θα κρατήσει λίγο. Ελπίζουμε τουλάχιστον ως την Τετάρτη, για τις ανάγκες της εκδήλωσης του συλλόγου των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής. Στη συνέχεια όλο και κάποιοι γνωστοί- άγνωστοι θα βρεθούν. Θα χρησιμοποιήσουν τις διάφορες υποδομές αλλά δεν θα τις προσέξουν.

 

Παραλειπόμενα από την τελετή ορκωμοσίας του Δήμου Καβάλας. Ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Θόδωρος Μπόνος και ο Δήμαρχος Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης ήταν από αυτούς που άργησαν να φθάσουν στη Λυδία κι έτσι πρόλαβαν την εκδήλωση στο τέλος της. Ο δε νέος Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης ήταν στην εκδήλωση φορώντας κουστούμι, γεγονός που δεν το συνηθίζει. Στο πλευρό του ήταν οι δύο κόρες του και η εκπαιδευτικός αδελφή του.

 

Το αργότερο ως την προσεχή Δευτέρα θα κάνει την πρώτη του συνεδρίαση το τοπικό συμβούλιο Καβάλας. Η κ. Φωτεινή Κόγια παραμένει πρόεδρος λόγω των αλλαγών στον Κλεισθένη. Αντίστοιχα και τα άλλα τοπικά συμβούλια του Δήμου θα συνεδριάσουν το προσεχές διάστημα.

 

Κανονικά έγινε και φέτος η γιορτή της πατάτας στη Λεκάνη. Μαθαίνουμε τα νέα από την παρούσα στην εκδήλωση, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου: ««Γιορτή Πατάτας στη Λεκάνη» του Δήμου Νέστου. Μια εκδήλωση που έχει γίνει πλέον θεσμός από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο «ΟΙ ΡΙΖΕΣ» και διοργανώνεται κάθε χρόνο. Συγχαρητήρια στον Πολιτιστικός Σύλλογος Λεκάνης οι ρίζες για την πολύ όμορφη διοργάνωση που όπως πάντα συνοδεύτηκε από εδέσματα με βάση την πατάτα, χορό και μουσική. Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η στήριξη των τοπικών προϊόντων τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας και φέρουν τη σφραγίδα των παραγωγών του νομού μας».

Διαβάστε επίσης