μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Αντιδήμαρχος Καβάλας, αρμόδιος για θέματα και κοινωνικής πολιτικής, κ. Λεωνίδας Παππάς ξεκίνησε τις ενημερωτικές του συναντήσεις με συλλόγους και φορείς. Επέλεξε αυτές να αρχίσουν από τον δραστήριο νομαρχιακό σύλλογο ΑμΕΑ. Σχετική είναι η φωτογραφία.  Η οποία έγινε σε άριστο κλίμα.  Δόθηκαν υποσχέσεις συνεργασίας.

 

Μία ακόμη στάση αστικού λεωφορείου έτοιμη να πέσει στα κεφάλια ανυποψίαστων πολιτών. Βρίσκεται μπροστά στο ΚΑΠΗ των Ποταμουδίων. Στηρίζεται σε δύο βάσεις, μία εκ των οποίων είναι στον «αέρα». Άραγε ποιος θα φροντίσει για την απομάκρυνση της; Κι αν συμβεί αυτό, το βασικό και πρωτεύον, ποιος θα την αντικαταστήσει; Έρχεται Χειμώνας, ας μη ξεχνάμε.

 


 

Τα παιδιά ήταν χαρούμενα στο χθεσινό αγιασμό. Μια αυθόρμητη και πραγματική χαρά, αυτήν που μόνο στα πρόσωπα των παιδιών μπορείς να δεις σήμερα. Ανυπόμονα για το μετά τον αγιασμό πρόγραμμα τους, «ξεχύθηκαν» στην αγορά προκειμένου να συνεχίσουν τη διασκέδαση τους. Κάποια είχαν ένα μικρό πρόβλημα. Έπρεπε νωρίτερα να μεταβούν στην οικία τους, να αφήσουν εκεί τα βιβλία που μετά τον αγιασμό παρέλαβαν.

 

Αν προσέξατε χθες πολλά σχολεία διευκόλυναν τους μαθητές χορηγώντας τους πλαστικές σακούλες. Στις οποίες μπήκαν τα βιβλία. Οι σακούλες είναι αυτές που προσπαθούμε να καταργήσουμε, αφού όπως ισχυριζόμαστε δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος κτλ. Τα σχολεία ωστόσο τις μοίραζαν συνεχώς χθες, απόδειξη για το πόσο λάθος είναι συχνά ο δρόμος της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

 

Κατά συνέπεια το πρώτο μάθημα της νέας περιόδου είναι πολύ συγκεκριμένο. Ότι κι αν συμβαίνει, μια πλαστική σακούλα θα λύσει πάντα το πρόβλημα. Το οποιοδήποτε πρόβλημα των μικρών μα και των μεγάλων. Αντί δηλαδή οι διευθυντές των σχολείων να προσαρμοστούν στα δεδομένα της εποχής, αναζήτησαν την ευκολία τους. Βρήκαν αμέσως ότι έψαχναν κι έτσι η ζωή συνεχίστηκε σα να μην τρέχει τίποτα.

 

Οι μαθητές καταλαβαίνουμε ότι δεν το φοβούνται το ελληνικό σχολείο. Γνωρίζουν καλά ότι θα είναι μπόλικες οι «χαμένες» διδακτικές ώρες. Ξέρουν ότι συχνά δεν θα έχουν πολύ διάβασμα. Την δε 1η του Οκτώβρη την έχουν σίγουρη την εκδρομή. Πρώτη του διδακτικού έτους.

 

Τα παιδιά μας έχουν μιαν επιφύλαξη και μια ανησυχία μόνο για την φροντιστηριακή εκπαίδευση. Εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Ο μπαμπάς ή η μαμά πληρώνουν άρα κάτι πιο συγκεκριμένο ως αποτέλεσμα πρέπει να υπάρξει. Σε αυτήν την χώρα όπου και η «παραπαιδεία» κυριαρχεί, σε αυτήν (την νεολαία) στηρίζονται πολλές ελπίδες. Το είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το ακούσαμε και από τον Μητροπολίτη Στέφανο.

 

Είναι λοιπόν ένα ερώτημα (βασικό και βασανιστικό ερώτημα) αν οι σημερινοί μαθητές γίνουν αύριο καλύτεροι πολίτες. Υπεύθυνοι, παραγωγικοί και δίκαια αμειβόμενοι. Επ΄ αυτού υπάρχει μια σταθερή απάντηση και αισιοδοξία. Υπάρχει και μια πραγματικότητα, εντελώς αντίθετη. Αν ήταν έτσι τότε κάποιοι προηγούμενοι μαθητές θα την είχαν διορθώσει ήδη την Ελλάδα. Όμως αυτοί οι προηγούμενοι μαθητές αντέγραψαν πλήρως τα κουσούρια που βρήκαν στο δρόμο τους, στο σπίτι τους κτλ . Κι όσοι δεν το έκαναν, με αφορμή και την οικονομική κρίση, εργάζονται σκληρά. Όλοι τους στο εξωτερικό.

 

Δυσφορία εκφράζουν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου αφού: α) Η πρόταση Μουριάδη για το νέο δ.σ. της Δημωφέλεια φέρεται να καταργεί τον εκπρόσωπο της αγοράς και του συλλόγου β) Ο κ. Μουριάδης δεν έχει ακόμη συναντήσει είτε τον πρόεδρο του συλλόγου, είτε το διοικητικό του συμβούλιο. Έδωσε υποσχέσεις αλλά ραντεβού δεν έγινε.

 

Μια ακόμη ενέργεια του Εμπορικού Συλλόγου αφορά την καμπάνια του υπέρ των μελών του, των μικρών βιβλιοπωλείων- χαρτοπωλείων της αγοράς. Ο σύλλογος με διάφορες ενέργειες , προτρέπει τους καταναλωτές να προτιμήσουν αυτά τα καταστήματα για τις σχολικές τους αγορές.

 

Εδώ και πολλές ημέρες- εβδομάδες κτλ υπάρχει σκαλωσιά μπροστά από την είσοδο του ΚΑΠΗ στα Ποταμούδια. Υποτίθεται ότι μπήκε για να διορθωθούν φανερές φθορές του σοβά. Η σκαλωσιά μένει στη θέση της και κανείς δεν αναλαμβάνει την εργασία.

 

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης, επρόκειτο χθες να μοιραστεί ενημερωτικό υλικό από την Τροχαία και στους μαθητές του 12ου δημοτικού. Μόνο που το συγκεκριμένο σχολείο δεν λειτουργεί από τον Γενάρη κι οι μαθητές του μετακόμισαν προσωρινά σε άλλα κτίρια. Το δελτίο τύπου της Αστυνομίας ήταν copy paste με αυτό της προηγούμενης χρονιάς, χωρίς να υπολογίσει όσα μεσολάβησαν.  Λίγη παραπάνω προσοχή δεν βλάπτει.

 

Στις προθέσεις του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα να προσκαλεί για ενημέρωση στο γραφείο του όλους τους περιφερειακούς συμβούλους που εκλέγονται στο Νομό μας. Αυτό πρώτη φορά αναμένεται να γίνει αρχές Οκτώβρη.

 

Ο Μιχάλης Αμοιρίδης μίλησε για τα επίκαιρα θέματα της Περιφέρειας ΑΜΘ σε τηλεοπτικό σταθμό της περιοχής. Μεταξύ άλλων είπε για τις συνεργασίες Χρήστου Μέτιου: « Αυτοί μίλησαν για συνεργασία, άλλοι είπαν για συναλλαγή, εγώ πιστεύω ότι είναι πρόβα απορρόφησης του ΚΙΝΑΛ από τη ΝΔ, μιας και οι δύο επικεφαλής ήταν οι κατεξοχήν εκλεκτοί των δύο κομμάτων και συνεχίζουν κατά δήλωση και ενέργειες των ίδιων να λένε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τις ηγεσίες των κομμάτων αυτών και δεν κινούνται ανεξάρτητα. Συνεπώς πρόβα νυφικού. Κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό, αν εξαιρέσεις την πλευρά της κας Φ. Γεννηματά που θα μείνει χωρίς κόμμα. Εκτός εάν και αυτή έχει κατοχυρώσει, στο πλαίσιο της συμφωνίας, θέση εξουσίας όπως ο εκλεκτός της στην ΠΑΜΘ που είναι και το πιο πιθανό».

 

Με ανάρτηση του στο διαδίκτυο ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Λαζαρίδης (εκλεγμένος με το Μάκη Παπαδόπουλο) καλεί τους πολίτες σε συνεργασία και ενημέρωση του: «Γραμμή Επικοινωνίας: Στο e-mail: sot.lazaridis@gmail.com “μιλήστε”, παραπονεθείτε, στείλτε τα στραβά κι ανάποδα, κάνετε προτάσεις, δώστε ιδέες!. Με εσάς, μπορούν να γίνουν πιο πολλά για εσάς».

 

Πριν από 20 περίπου χρόνια οι κάτοικοι της Θάσου απέτρεψαν εγκατάσταση μεγάλου ραντάρ στο Υψάριο. Ραντάρ του ΝΑΤΟ λέγαμε και έλεγαν τότε. Αντιγράφοντας εκείνη την κινητοποίηση, ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο σχετικά με ραντάρ που φέρονται να είναι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ξεσηκώθηκαν ήδη, απέκτησαν συμμάχους κτλ. Απομένει να μάθουμε αν το 2019 είναι ίδιο με το 2000.

 

Από τον Μακάριο Λαζαρίδη μάθαμε ότι το Επιμελητήριο Καβάλας έκανε κρούση στον Άδωνι Γεωργιάδη. Από τον οποίο ζήτησε να εγκαινιάσει την Καβάλα EXPO 2019. Ο κ. Γεωργιάδης στο τέλος του μήνα θα είναι στο εξωτερικό άρα δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων την έκθεση (εκτός απροόπτου πάντα) θα εγκαινιάσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Ο Πέτρος Πετρόπουλος είπε χθες ότι την περασμένη Παρασκευή αποχαιρέτισε τους υπαλλήλους της σχολικής επιτροπής, γνωρίζοντας ότι την Δευτέρα επρόκειτο να αντικατασταθεί. Λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν, ο αποχαιρετισμός ανακλήθηκε. Ο κ. Πετρόπουλος βρίσκεται κανονικά στη σχολική επιτροπή, για άγνωστο χρονικό διάστημα. Τα ίδια ισχύουν (μένουν δηλαδή στη θέση τους) για ακόμη 6 προέδρους.

 

Για το μείζον αυτό διοικητικό θέμα του Δήμου Καβάλας ακούμε μόνο το εξής νέο: Μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας και τα ζητήματα που ανέκυψαν στη διάρκεια της, διατυπώθηκαν σχετικά γραπτά ερωτήματα στο Υπουργείο των Εσωτερικών. Ρώτησαν οι υπηρεσίες του Δήμου τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Αναμένεται απάντηση. Αν υπάρξει.

 

Για την νέα ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν και να παρουσιαστούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Μαζί με φωτογραφία τους. Ζητήθηκε να τα προσκομίσουν ώστε να προετοιμαστεί η ανάρτηση τους. Πάντως από τον σχετικό πίνακα που ήδη υπάρχει, μόνο 2-3 δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν e mail. Ένας δεν έχει ούτε κινητό τηλέφωνο! Όλοι οι άλλοι είναι από καιρό στην ηλεκτρονική εποχή.

 

Λειτουργεί από σήμερα το κολυμβητήριο της πόλης. Ξαφνικά ανέκυψαν διάφορα προβλήματα, τα οποία αρχικά έμοιαζαν αξεπέραστα. Τελικά βρέθηκαν οι συνηθισμένες προσωρινές λύσεις κι έτσι όλα από σήμερα θα είναι όπως πριν. Και για τους συλλόγους και για το κοινό.

 

Ανάρτηση (αναπαραγωγή ανακοίνωσης σωματείου) του κ. Φραγκίσκου Σοφτά χθες, για ένα επεισόδιο με θύμα εργαζόμενο του Δήμου Παγγαίου: Σοβαρό επεισόδιο εξύβρισης και απειλής σωματικής βλάβης σε συνάδελφο χειριστή jcb από ιδιώτη έγινε την Τρίτη στο προαύλιο χώρο τού γυμνασίου Ελευθερούπολης,το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να μεταφερθεί ο συνάδελφος στο κέντρο υγείας Ελευθερούπολης για εξετάσεις και παρακολούθηση. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Παγγαίου ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ και ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ το γεγονός. Θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς όλους τους φορείς. Την υπόθεση ανέλαβε το Αστυνομικό Τμήμα Ελευθερούπολης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης