• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα όχι μόνο η Καλαμίτσα αλλά και άλλες παραλίες εντός της πόλης, είχαν αυξημένη κίνηση. Εκτός από τους σταθερούς χειμερινούς κολυμβητές πήραν θάρρος κι άλλοι συμπολίτες. Οι καιρικές συνθήκες βοηθούν αφού η θερμοκρασία είναι ευνοϊκή για μπάνιο και αρκετά μεγάλη παραμονή στη θάλασσα. Να μην την ξεχνά ο Δήμος Καβάλας την παραλία της Καλαμίτσας. Ως το προσεχές Καλοκαίρι πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την ΕΤΑΔ ώστε να την οργανώσει όπως ήταν τα πρόσφατα προηγούμενα χρόνια.

 


 

Βρισκόμαστε γενικώς στην εποχή των συμπράξεων και των συνεργασιών κι έτσι τίποτα δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει. Η αντιπολίτευση άλλωστε πάντα σκαρφίζεται ιδέες ώστε να «απειλήσει» τη διοίκηση, κυρίως να της αποσπάσει ένα μεγάλο κομμάτι. Όχι εξουσίας αλλά κομμάτι δημοσιότητας και προβολής. Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα πολλές δεκαετίες τώρα. Με διάφορους τρόπους και διαφορετική συχνότητα.  Άρα κανείς (τους) δεν ανακάλυψε την Αμερική.

 

Η συνεργασία δύο παρατάξεων κι ενός μεμονωμένου δημοτικού συμβούλου (που αγαπά όσο κανείς άλλος τη δημοσιότητα και την προβολή) παρουσιάζει διάφορα κουσούρια. Τα οποία σε γενικές γραμμές αποκαλύπτουν τον πραγματικό στόχο της κοινής πρωτοβουλίας. Δεδομένης της ίδιας δράσης και της αντιπολίτευσης του Δήμου Παγγαίου (εκεί οι πρόσφυγες είναι πιθανοί στην Αλάνα), μένει μόνο η αντιπολίτευση στο Δήμο Νέστου. Στο τέλος δεν μπορεί, κάτι θα βρει να ισχυριστεί κι ο λαλίστατος τελευταία Βαγγέλης Τσομπανόπουλος.

 

Ζητούν να συγκληθεί εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας για να συζητήσει το Μεταναστευτικό. Αυτός είναι ο τίτλος του απαραίτητου για την περίπτωση δελτίου τύπου. Το κείμενο που ακολουθεί φάσκει κι αντιφάσκει. Επικαλείται φήμες εγκατάστασης προσφύγων στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα(!), ασκεί κριτική στο Δήμαρχο. Αλλάζει το θέμα της συνεδρίασης. Από το μεταναστευτικό (του τίτλου), στη λειτουργία της δομής του Ασημακοπούλου. Το τέλος του κειμένου περιλαμβάνει και ολίγη από την γνωστή (κοινά αποδεκτή) προτεραιότητα ανάπτυξης του Περιγιαλίου.

 

Η πιο πάνω προσέγγιση αφορά λεπτομέρειες . Όσων βιάζονται να γράψουν κείμενα. Λογικό είναι να κάνουν λάθη αφού άθελα τους υιοθετούν διαδικασίες προχειρότητας. Ε και; Σημασία έχει με κάθε τρόπο να επιτευχθεί ο βασικός σκοπός. Να γίνει ένα ακόμη «νταβαντούρι», το οποίο θα ήταν καλό να μοιάσει και να ξεπεράσει αυτό που έγινε και συνεχίζεται στη Νέα Ηρακλείτσα.

 

Ας δούμε το υπαρκτό θέμα σε μια διαφορετική βάση, χωρίς τις σκοπιμότητες που σαφώς και έχουν κάποιοι της αντιπολίτευσης. Ο Δήμος Καβάλας είχε και έχει άλλα σχέδια για την περιοχή του Ασημακοπούλου. Σωστό. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει στη δομή. Σωστότατο. Ζητά λοιπόν να την επισκεφθεί, να ξεναγηθεί και να ενημερωθεί. Έπρεπε ήδη να το έχει κάνει.

 

Τόσο ο Δήμος Καβάλας όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφεύγουν την κινδυνολογία και το «κλείσιμο του ματιού» σε διάφορες ακροδεξιές φαιδρότητες. Οι οποίες είναι ικανές για όλα. Ακόμη και για προβοκάτσιες. Εκφράζει άποψη επί του μεταναστευτικού (ένα το κρατούμενο) κι αμέσως μετά εξειδικεύει για το ειδικότερο θέμα του «Ασημακοπούλου».

 

Αυτά γίνονται υπεύθυνα και σοβαρά απ’ όλους. Και την αντιπολίτευση αλλά και την διοίκηση. Στο τέλος συμφωνούν μια κοινή στρατηγική. Κι επειδή ο Δήμος Καβάλας ( οποιοσδήποτε Δήμος της χώρας) δεν μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό, η στρατηγική αυτή έχει δύο στόχους: 1) Να αναλάβει η Καβάλα το μερίδιο που της αναλογεί (κάτι που έχει γίνει), 2) Να προτείνει (αν είναι εφικτό) έναν άλλο κατάλληλο χώρο ώστε να αδειάσει το στρατόπεδο προκειμένου σε αυτό να δημιουργηθεί  «…το μεγαλύτερο πάρκο των Βαλκανίων».

 

Υπάρχουν άνθρωποι στο Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν που πρέπει να διορθώσουν μια πορεία η οποία ολοφάνερα μας προκύπτει στραβή και λάθος.  Υπάρχουν; Υπάρχουν. Ας αναλάβουν αυτοί την πρωτοβουλία των κινήσεων. Γράφαμε και προχθές για την εκμετάλλευση που επιχειρείτε. Όχι μόνο εδώ αλλά παντού. Αυτή η ανοησία πρέπει να σταματήσει αφού όσα μας ενώνουν (και στο μεταναστευτικό) είναι σαφώς περισσότερα σε σχέση με τις υπέρμετρες εγωκεντρικές φιλοδοξίες, με τα όνειρα που κάθε άνθρωπος έχει για τον εαυτό του.

 

Προκαλεί εντύπωση που η αντιπολίτευση τις προηγούμενες ημέρες εκφράστηκε με τον ελάχιστο τρόπο στο θέμα της επετείου από την πτώση της γέφυρας. Ή μήπως δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση; Η συζήτηση για το θέμα αφορά την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου. Η οποία προ πολλού βγήκε από το κάδρο μιας καθημερινής και ώρες ώρες κουραστικής κριτικής.

 

Η σημερινή και νέα διοίκηση εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου, το οποίο προσπαθεί κάτι να πει… Η αλλαγή των προσωρινών ρυθμίσεων (κατάργηση όσων αφορούν τις οδούς Βάσσου, Κολοκοτρώνη κτλ) αναφέρεται αόριστα. Ως κάτι πολύ μακρινό. Κακώς. Οφείλουν να τρέξουν και μέχρι τώρα δεν το κάνουν. Αλλά σε αυτό το θέμα ποιος τους πιέζει και τους κάνει κριτική; Σχεδόν κανείς. Γιατί η γέφυρα δεν είναι πρόσφυγες και μεταναστευτικό….

 

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατες έγκυρες φήμες, λήφθηκε στην Αθήνα η απόφαση για το νέο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της ΑΜΘ. Στο οποίο περιλαμβάνεται η γνωστή μας Παιδόπολη. Ο νέος ή νέα πρόεδρος, λένε προσεκτικά όσοι γνωρίζουν, δεν θα είναι από την Καβάλα!

 

Ο βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε την Παρασκευή στην Πρωινή ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης μεταφέρει στην Καβάλα το Υποθηκοφυλακείο της Χρυσούπολης. Αυτή η εξέλιξη αφορά και το προσωπικό από την Χρυσούπολη. Μόνο που και το Υποθηκοφυλακείο Καβάλας αναζητά νέο χώρο για να μετακομίσει…

 

Θετικά απάντησε ο ΟΛΚ στο αίτημα της ΝΟΔΕ Καβάλας. Θα της νοικιάσει χώρο για να λειτουργήσει στην πολυκατοικία του το γραφείο της. Στην ίδια πολυκατοικία στεγάζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και η βουλευτής του Τάνια Ελευθεριάδου. Δεν αποκλείεται μάλιστα όλοι αυτοί να βρεθούν να γειτονεύουν! Να βρίσκονται δίπλα δίπλα, στον ίδιο όροφο της πολυκατοικίας!

 

Εφόσον το όχημα που χρησιμοποιεί ο Δήμαρχος στάθμευσε παράνομα,  πολύ καλά έκανε η Δ. Αστυνομία και βεβαίωσε σε αυτό παράβαση. Το περιστατικό είχε σωστή εξέλιξη , έληξε όπως έπρεπε αφού η κλήση πληρώθηκε αμέσως. Ας δούμε τα άλλα. Η Δ. Αστυνομία δεν επιτηρεί το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης κι έτσι αρκετοί κεντρικοί δρόμοι έχουν ελεγχόμενη στάθμευση μόνο στα λόγια και στις σχετικές οδικές πινακίδες.

 

Στην διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας τα μέλη της ενημερώθηκαν ότι τα έσοδα του κλειστού κολυμβητηρίου θα μπορούσαν να είναι περισσότερα αν δεν υπήρχε το … σύστημα της «συνδιοργάνωσης». Υπηρεσιακός παράγοντας φέρεται να τους είπε πολύ συγκεκριμένα ότι: Κάθε εκδήλωση έχει σκόπιμα συνδιοργανωτή το Δήμο Καβάλας προκειμένου οι σύλλογοι να αποφεύγουν δαπάνες, μέρος των οποίων θα ωφελούσε το ταμείο του αθλητικού χώρου.

 

Όλα τα μέλη της επιτροπής ξαφνιάστηκαν, σχολίασαν αρνητικά αλλά δεν έλαβαν καμία απόφαση αυτό το να αλλάξει. Το απέφυγαν αφού όπως φέρονται να είπαν «… θα το δούμε στο μέλλον». Κι οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι δικαιολογούνται να ξαφνιάστηκαν. Οι παλιοί που (ορισμένοι) το αποφάσισαν; Να πιστέψουμε ότι ξαφνιάστηκαν κι αυτοί;

 

Η παροιμία αναφέρει ότι των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Την τηρεί ο Δήμος Παγγαίου. Προ λίγων ημερών έσπευσε να αγοράσει αλάτι, σκεπτόμενος τον Χειμώνα που αργεί αλλά σίγουρα έρχεται. Διαθέτει 4.000 ευρώ για ποσότητα 80 τόνων.

 

Ολοκληρώθηκε χθες στη ΔΕΘ η φετινή Philoxenia. Κάποτε η τουριστική προβολή του Νομού Καβάλας είχε τον συγκεκριμένο βασικό πυλώνα προβολής. Τα χρόνια πέρασαν, η έκθεση δοκιμάστηκε πολλές φορές. Σιγά σιγά διαπιστώνονται απουσίες, οι οποίες κάθε χρόνο είναι περισσότερες.

 

Οι φωτογραφίες κυκλοφορούν ήδη. Τα σχόλια επίσης. Όσοι ήταν στη Philoxenia ασκούν κριτική σε όσους απουσίαζαν από αυτήν. Ο Νόμος Καβάλας έχει ανοδική τουριστική πορεία, η οποία αντιλαμβανόμαστε ότι λίγο επηρεάζεται από τη συμμετοχή εκπροσώπων του σε όλες τις εκθέσεις τουρισμού. Εξ αυτού του λόγου τα ταξίδια δείχνουν να μειώνονται. Κι η συμμετοχή στις εκθέσεις το ίδιο.

 

Δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα οι εκθέσεις υποχρεωτικά να μειωθούν. Πολλές είναι μια επιχειρηματική κίνηση, μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Όπου αυτή στηρίζεται από ιδιώτες, υπάρχουν συνεχώς αλλαγές και προβληματισμοί. Αντίθετα εκθέσεις κρατικές, όπως η Philoxenia, θα συνεχίσουν την πορεία τους αφού οι διοργανωτές τους δεν ενδιαφέρονται να βγάλουν χρήματα.

 

Τρεις συνεντεύξεις τύπου είναι προγραμματισμένες για σήμερα. Ο Μακάριος Λαζαρίδης θα μιλήσει για τους 4 μήνες της κυβέρνησης. Αντωνιάδης- Άννα Γιοβανιού για κοινή δράση Αντιπεριφέρειας με Γιατρούς του Κόσμου ενώ το μεσημέρι δίνει συνέντευξη τύπου η παράταξη που λαμβάνει μέρος στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου υπό τον Βασίλη Λεμονίδη. Εκτός από το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας σήμερα συνεδριάζει και το δημοτικό συμβούλιο Νέστου.

Διαβάστε επίσης