• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Περισσότεροι από 30 χειμερινοί κολυμβητές της παραλίας της Καλαμίτσας έκοψαν χθες το μεσημέρι τη βασιλόπιτα του νέου έτους 2020. Ήταν εκεί και αρκετοί φίλοι τους. Το τραπέζι πλούσιο αφού σε αυτό εκτός από τη βασιλόπιτα υπήρχαν και άλλα κεράσματα. «Φέτος έχουμε χορηγό, τον οποίο ευχαριστούμε. Πρόκειται για τον φούρνο Τράπεζα (στην Ιχθυόσκαλα)» είπε με χαρά ο Ηλίας Τελίδης. Παρόντας ήταν κι ο παλιότερος χειμερινός κολυμβητής της πόλης, συνταξιούχος γιατρός κ. Δημήτρης Αστεριάδης. Το τυχερό νόμισμα της πίτας βρέθηκε στο κομμάτι του Νίκου Θεοχαρίδη. Την οργάνωση του γεγονότος επιμελήθηκε ο κ. Νέστορας Θασίτης.

Η μεγάλη παρέα τραγούδησε το απολυτίκιο της ημέρας και στη συνέχεια κινήθηκε προς τη θάλασσα για το απαραίτητο μπάνιο. Η θερμοκρασία της οποίας ήταν στους 14 βαθμούς κελσίου περίπου, σαφώς υψηλότερη από την εξωτερική. Στις δηλώσεις τους οι χειμερινοί κολυμβητές αναφέρθηκαν στα οφέλη της συγκεκριμένης καθημερινής δραστηριότητας τους και δεν παρέλειψαν να ζητήσουν φροντίδα και σωστή λειτουργία της παραλίας που τους φιλοξενεί. Της ταλαιπωρημένης τα τελευταία χρόνια Καλαμίτσας.

*Χθες το πρωί στο Μύλου Μώλος έγινε ο αγιασμός των υδάτων για την συνοικία της Αγίας Παρασκευής. 6 κολυμβητές βούτηξαν για το σταυρό κι ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΑΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ήταν αυτός που τον έπιασε. Και του χρόνου.

 


 

Η διαφορά που ανέκυψε ανάμεσα στην εταιρία και στους 135 εργαζόμενους της είναι ξεκάθαρα εργατική υπόθεση. Το θέμα καλώς ή κακώς αποκτά και πολιτικές διαστάσεις αλλά αυτές έπονται. Και οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν στο μυαλό τους τα προηγούμενα και παρόμοια γεγονότα. Δεν θέλουν να επαναληφθούν όσα έγιναν τότε.

 

Ίσως για αυτόν τον λόγο δεν υπάρχουν απολύσεις αλλά ούτε και προσφυγή στη δικαιοσύνη. Αυτή η πρώτη αντίδραση και των δύο δείχνει ότι αφήνουν χώρο για διάλογο και τελικά συμφωνία. Είναι μια καλή εξέλιξη, η οποία σαφώς και πρέπει να αξιοποιηθεί.

 

Στο μεταξύ υπάρχουν αυτοί που ρίχνουν συστηματικά λάδι στη φωτιά. Κάθε ένας με τον τρόπο του και το σύστημα του. Το λάδι στη φωτιά προς το παρόν δεν αποδίδει. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για συζήτηση και ίσως συμφωνία. Μια τέτοια ευκαιρία θα παρουσιαστεί στο Υπουργείο Εργασίας. Και τα δύο μέρη πρέπει να αποφύγουν τις υπερβολές, να εργαστούν για να βρεθεί λύση. Να φθάσουμε δηλαδή άμεσα σε μια συμφωνία, όπως ακριβώς έγινε τον Δεκέμβρη του 2017.

 

Σαφώς και υπάρχουν ελπίδες. Όσο περνά ο καιρός αυτές λιγοστεύουν. Γιατί όσο περνά ο καιρός, τόσο και περισσότερο λάδι πέφτει στη φωτιά. Προκειμένου οι συγκεκριμένες ελπίδες να περιοριστούν. Να μηδενιστούν. Χρειάζεται λοιπόν αυτοσυγκράτηση και συζήτηση. Συζήτηση για τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση θα γίνει στις διατάξεις, στους νόμους. Σε αυτά που είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση και των δύο.

 

135 οικογένειες της πόλης και του Νομού έχασαν την ηρεμία τους. Βγήκαν στους δρόμους. Ψάχνουν για το αυτονόητο. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με σεβασμό και επιχειρήματα. Στηριγμένα στις ισχύουσες διατάξεις. Κάθε τι άλλο είναι εκ του πονηρού.

 

Από τη σύσκεψη της Κυριακής απουσίαζαν αρκετοί (οι περισσότεροι) παράγοντες της τοπικής ΝΔ. Κι όμως, ένας από αυτούς που απουσίαζε πρόσφερε την προοπτική του διαλόγου. Εκεί που το σωματείο ζητούσε. Στο Υπουργείο. Κι επειδή δεν ζούμε αλλού, καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι από τους άλλους απόντες την απέφυγαν τη σύσκεψη. Κακώς.

 

Στη σύσκεψη της Κυριακής προσήλθε μαζικά ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Σα να ήθελε να πάρει την εκδίκηση του… Το πρόβλημα κατόπιν τούτου επιχειρήθηκε να κομματικοποιηθεί, να αποκτήσει πολιτικό χρώμα. Αυτό και δεν είναι σωστό και δεν πρέπει να ικανοποιεί όσους αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον.

 

Τα κόμματα πρέπει να μείνουν στο ρόλο τους. Να παρακολουθούν από απόσταση. Στην περίπτωση μας άλλοι έχουν τον πρώτο λόγο. Κι όπου εμπλέκονται κομματικοί ή άλλοι παράγοντες, αυτό θα πρέπει να είναι μια διακριτική διαμεσολάβηση που θα αποσκοπεί στη τήρηση της σωστής διαδικασίας. Η ουσία- τουλάχιστον προς το παρόν- αφορά τα δύο μέρη.

 

Τα πρόσωπα είναι πάνω κάτω τα ίδια. Ή μήπως ακριβώς τα ίδια; Όπως λοιπόν έκαναν τον Δεκέμβρη του 2017, έτσι πρέπει να κάνουν και τώρα. Σε ένα τραπέζι και να τα βρουν μεταξύ τους. Μια διαδικασία που μπορεί να γίνει γρήγορα και χωρίς δικαστήρια. Διαφορετικά θα υπάρξουν προσφυγές στη δικαιοσύνη και η γνωστή μακρά περίοδος αναμονής. Στο χέρι τους είναι να αποδείξουν ότι άλλο το 2016 και το 2017 κι άλλο το 2020.

 

Θετικά σχολιάστηκε η πρόσφατη περιοδεία της Φιλαρμονικής των Κρηνίδων στα ορεινά χωριά του Δήμου Καβάλας. Αυτή έγινε τις προηγούμενες ημέρες κι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους λίγους κατοίκους των ίδιων χωριών. Ήταν μια εορταστική ενέργεια που περιελάβανε κάλαντα και άλλα τραγούδια των ημερών.

 

Με μια πρώτη ματιά ο περιβόητος αγωγός East Med δεν μας αφορά ως Νομό Καβάλας. Με μια δεύτερη ανάγνωση, μας αφορά αφού το έργο συνδέεται με τον αγωγό Ποσειδώνα. Ο οποίος θα περάσει από το Νομό Καβάλας, όπως πέρασε ο αγωγός ΤΑΡ. Αλήθεια είναι ότι νέα του αγωγού Ποσειδώνα έχουμε καιρό να μάθουμε. Διαβάζουμε ωστόσο ότι ο αγωγός ετοιμάζεται. Έρχεται…

 

Καλά νέα για τη Δημωφέλεια. Η Περιφέρεια ΑΜΘ αποφάσισε να στηρίξει το επόμενο Cosmopolis με ποσό που αναφέρεται στα 30.000 ευρώ. Η ιδέα ανήκει στον κ. Κώστα Αντωνιάδη. Όσον αφορά το αεροπορικό σόου, προς το παρόν δεν έγινε καμία συνάντηση ώστε να αρχίσει η προετοιμασία του. Ουδείς προσκάλεσε τον κ. Πάνο Γεωργιάδη ώστε να κάνει μαζί του μια πρώτη συζήτηση.

 

Διανύουμε μια εποχή περιστολής δαπανών και μείωσης των εκδηλώσεων. Δεν είναι μόνο η μείωση της επιχορήγησης στη Δημωφέλεια, είναι κι άλλα. Για παράδειγμα φέτος δεν έγινε η καθιερωμένη στα Χριστούγεννα, εκδήλωση του Μάκη Παπαδόπουλου. Πραγματοποιούνταν στους πεζόδρομους.

 

Τυχαίο; Η αλλαγή του χρόνου βρήκε άδεια και τα δύο λιμάνια. Και το «Απόστολος Παύλος» και το «Φίλιππος Β’». Το βράδυ της 31ης Δεκέμβρη και τα δύο λιμάνια δεν είχαν κανένα πλοίο! Τα προηγούμενα χρόνια συνέβαινε το αντίθετο. «Ποδαρικό» στο «Απόστολος Παύλος» έκανε το πρώτο δρομολόγιο φέρι μποτ, το πρωί της Πρωτοχρονιάς.

 

Σε απεργία διαρκείας βρίσκονται και στην Καβάλα οι τεχνικοί του ΟΤΕ. Πρόσφατα συμπολίτης σημείωνε ότι περιμένει επιδιόρθωση βλάβης στο σπίτι του για χρονικό διάστημα που πλησιάζει τον 1,5 μήνα. Περιμένει να τελειώσουν οι απεργίες. Στο μεταξύ ταλαιπωρείται.

 

Ορισμένα παραλειπόμενα από τη σύσκεψη για τη ΒΦΛ, η οποία έγινε την Κυριακή στο Δημαρχείο. Αρχικά οι 135 εργαζόμενοι (με μέλη των οικογενειών τους, ακόμη και μικρά παιδιά) περίμεναν στην αυλή και έξω από το κτίριο. Στη συνέχεια όλοι μπήκαν στο κτίριο, οι περισσότεροι παρακολούθησαν τη διαδικασία. Συχνά χειροκροτώντας. Στη διάρκειας της πρώτης του αναφοράς στο θέμα ο Νίκος Βογιατζίδης παρουσίασε αντίγραφο της μισθοδοσίας του, στο οποίο αναφέρονταν το ποσό των 1.000 ευρώ το μήνα. Με αυτήν την ενέργεια ήθελε να διαψεύσει αντίθετες αναφορές (αόριστες ή και συγκεκριμένες). Ο Άρης Βέρρος περιγράφοντας τα δεδομένα της υπόθεσης αναφέρθηκε σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία άφησε να εννοηθεί ότι ανήκουν στον κ. Λαυρεντιάδη. Η κ. Τάνια Ελευθεριάδου μνημόνευσε και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Την επόμενη εβδομάδα θα τα πούμε με τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή» είπε, μάλλον εννοούσε κατάθεση ερώτησης για το ίδιο θέμα.

 

Στην πρόσφατη γιορτή παιδείας του Δήμου Παγγαίου τιμήθηκε η εταιρία Ακρόλιθος ΑΕ. Ο Δήμος Παγγαίου εξηγεί τον λόγο: Η εταιρεία ΑΚΡΟΛΙΘΟΣ Α.Β.Ε.Ε. εδώ και χρόνια στηρίζει οικονομικά τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Παγγαίου. Η εταιρεία είναι ένα πραγματικό κόσμημα για την περιοχή μας και αποτελεί παράδειγμα εξωστρέφειας με συνεχείς επενδύσεις, οι οποίες στηρίζουν την τοπική οικονομία .Ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της συνεισφοράς της στον χώρο της εκπαίδευσης ο Δήμος Παγγαίου βράβευσε την εταιρεία στην 3η Γιορτή Παιδείας και Επιστημών.

 

Το Λιμεναρχείο Καβάλας εξέδωσε δύο ανακοινώσεις για την κακοκαιρία που τελικά δεν ήταν κακοκαιρία αλλά συνηθισμένος Χειμώνας. Οι Καβαλιώτες αρχικά τρόμαξαν, ετοιμάστηκαν αλλά στο τέλος τίποτα. Συνηθισμένη σε λάθος κινητοποιήσεις η Ελλάδα. Κι όταν κάποια στιγμή έρθει μια πραγματική κακοκαιρία, ουδείς θα πιστεύει ότι οι προειδοποιητικές ανακοινώσεις έχουν νόημα και σημασία.

 

Διαβάστε επίσης