• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τον Ιούνιο του 2018 η διοίκηση του Δήμου Καβάλας έλαβε μια σωστή απόφαση. Μετέφερε το δημοτικό ναυτικό μουσείο στο ακίνητο της Δημωφέλειας, πρώην Νεφέλες. Κι ενώ το μουσείο επωφελήθηκε της αλλαγής κι οργανώθηκε καλύτερα, δεν είχε τόσο καιρό μια πινακίδα. Μια ταμπέλα. Αυτό το κενό καλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Καλώς την πινακίδα κι ας άργησε. Ενημερώνει για το τι βρίσκεται εντός του κτιρίου και στα αγγλικά. Πλέον το δημοτικό ναυτικό μουσείο Καβάλας υφίσταται και με αυτόν τον απαραίτητο τρόπο. Πάμε για τα επόμενα!

 


 

Τα δύσκολα χρόνια της κρίσης τέλειωσαν ή τουλάχιστον φαίνεται ότι τελειώνουν. Οι συνέπειες από το προσφυγικό όχι. Αυτές όχι μόνο αντέχουν αλλά είναι πιθανό να ενταθούν κατά το προσεχές διάστημα. Όπως και το ίδιο το προσφυγικό πρόβλημα.

 

Ο συνδυασμός και η αλληλεπίδραση των δύο επηρεάζουν αρνητικά την πλειοψηφία των πολιτών. Ο κόσμος τρομάζει, φοβάται με όσα πολλά ακούει, όσα λιγότερα βλέπει. Μεγάλες πόλεις αλλάζουν. Χώρες το ίδιο. Οι αλλαγές τρομάζουν επίσης. Ένα αποκούμπι, της μόδας και της εποχής, είναι η στροφή προς το συντηρητικό. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό. Ακόμη και ακραίο. Ακροδεξιό. Αν δούμε ποιοι κυβερνούν τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα καταλάβουμε πολλά. Αν ψάξουμε τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες της χώρας το ίδιο.

 

Προτιμότερο ωστόσο είναι να εξετάσουμε ένα άλλο, πιο κοντινό μας παράδειγμα. Τους πρόσφυγες στο «Ασημακοπούλου». Έφθασαν τους 900 αλλά η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι ήσυχοι. Οικογένειες με πολλά μικρά παιδιά. Οι περισσότεροι μπορεί και να μην είναι θύματα πολέμου. Μάλλον πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες που ζητούν ένα καλύτερο αύριο. Θα το ήθελαν στις πατρίδες τους. Έφυγαν από αυτές όταν κατάλαβαν ότι για διάφορους λόγους δεν θα το έχουν.

 

Κάποιοι συμπολίτες άκουσαν για τους πρόσφυγες κι έφεραν στην Καβάλα το… τέλος του κόσμου. Οι ακόμη πιο τρομαγμένοι (και κάποιοι γραφικοί) έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Από τότε έως σήμερα πέρασαν κάποιοι μήνες. Η Καβάλα δεν «εξισλαμίστηκε», ούτε κινδυνεύει. Έχει τους πρόσφυγες σε απόσταση, συνεχίζει τη δική της πορεία. Οι πρόσφυγες έχουν τα προβλήματα τους, οι Καβαλιώτες το ίδιο. Εσύ Χριστό, εγώ Αλλάχ αλλά κι οι δυο μας αχ και βαχ.

 

Η επίλυση αυτών αλλά και άλλων προβλημάτων ποτέ δεν ήρθε από πολιτικές νεοφιλελεύθερες. Αυτές που στις μέρες μας επικρατούν. Αλλού ήπιες κι αλλού σκληρές, αλλού έμμεσα κι αλλού άμεσα. Άλλες κοινωνικές δυνάμεις και κυρίως άλλες ιδεολογίες άνοιξαν τους απαραίτητους δρόμους. Δυνάμεις που ειδικά στην χώρα μας σήμερα είναι στην άκρη. Ηττημένες, αρκετά απογοητευμένες.

 

Είναι σίγουρο ότι η παρένθεση όσο χρονικά μεγάλη κι αν είναι, κάποτε θα κλείσει. Αρκεί να βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα. Οι χαρισματικοί επικεφαλής που θα δημιουργήσουν μια ακόμη φορά την ελπίδα. Η οποία θα αντικαταστήσει τον φόβο, την ανησυχία. Θα ξαναφέρει στο προσκήνιο το δίκαιο για όλους ανθρώπους. Μια αλλαγή που δεν θα είναι προεκλογικό τρικ, υπόσχεση και ουτοπία. Κάτι που θα γίνει στην ώρα του προκειμένου η κοινωνική ηρεμία να επανέλθει όπου ήταν. Σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογένειες.

 

Με ανάρτηση του ο πρώην Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής διορθώνει την ιστορία του έργου της Ιχθυόσκαλας. Οι λεπτομέρειες που αναφέρει την «μακραίνουν»:  «Το έργο δημοπρατήθηκε το 2010 στον τέταρτο και τελευταίο χρόνο της τρίτης θητείας μου με προϋπολογισμό 2.600.000 ευρώ . Κοντεύουν δέκα χρόνια . Προέβλεπε την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό της τρίτης μεγάλης ιχθυόσκαλας της χώρας μας».

 

Στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του ΚΙΝΑΛ Καβάλας παραβρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μούτλιας, ο οποίος δείχνει να επανασυνδέεται με το κόμμα. Παραλίγο θα κάθονταν δίπλα δίπλα με το Δήμαρχο…. Στην ίδια εκδήλωση ήταν και ο Γιάννης Εριφυλλίδης!

 

Και κάτι ακόμη για τον Γιάννη Μούτλια. Ενώ στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας είναι αντίθετος στην έκδοση ψηφισμάτων, αρκετά από τα οποία ήδη δεν ενέκρινε, σαν μέλος της διοίκησης της ΠΕΔ ΑΜΘ πράττει το αντίθετο. Μια χαρά τα εγκρίνει τα ψηφίσματα (απόφαση 4/2020- συνεδρίαση 16 Ιανουαρίου 2020, θέμα έκδοση ψηφίσματος για τις συγχωνεύσεις σχολείων στην ΠΕ Έβρου). Άλλο όμως Μουριάδης κι άλλο ΠΕΔ ΑΜΘ. Άλλο τα αιτήματα των Καβαλιωτών κι άλλο αυτά του Έβρου.

 

Στην κοπή πίτας του ΣΥΡΙΖΑ Νέστου στη Χρυσούπολη παραβρέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής στις πρώτες εκλογές του 2015 κ. Γιάννης Τσαστσόγλου. Εδώ και έναν μήνα επανήλθε στο κόμμα από το οποίο είχε αποχωρήσει μετά το δημοψήφισμα του 2015.

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου ήταν την Κυριακή στον φιλανθρωπικό αγώνα μπάσκετ σε αναπηρικό αμαξίδιο. Η ανάρτηση της μετά τον αγώνα αναφέρει: «Ο κόσμος που γέμισε το κλειστό γυμναστήριο “Αλεξάνδρα Δήμογλου” είναι η απάντηση για την σπουδαία δουλειά που γίνεται της ομάδας του μπάσκετ με αμαξίδιο του Α.Ο.Καβάλας. Είναι μία ομάδα που δεν σταματά να μας κάνει περήφανους! Συγχαρητήρια για το θέαμα που μας προσέφεραν οι ομάδες των φίλων του ΑΟΚ και του Μασούτη, το υψηλού επιπέδου παιχνίδι και την υπέροχη ατμόσφαιρα. Να είμαστε δίπλα στις ομάδες του νομού μας όποτε και όπως μπορούμε».

 

Η κ. Ειρήνη Βρανά είναι το νέο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΚ. Αποφασίστηκε στο πλαίσιο πρόσφατης γενικής συνέλευσης προκειμένου να αντικατασταθεί ένα ακόμη μέλος του δ.σ. από το ΤΑΙΠΕΔ. Πλέον το δ.σ. του ΟΛΚ έχει την οριστική του σύνθεση. Η κ. Βρανά φέρεται να είναι δικηγόρος και εργάζεται στο νομικό τμήμα τράπεζας.

 

Ανακοινώθηκε χθες από το γραφείο τύπου του Δήμου Καβάλας ότι αύριο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα δοθεί συνέντευξη τύπου. Ο κ. Μουριάδης και ο κ. Απόστολος Χρόνης θα αναφερθούν στα θέματα της ΔΕΥΑΚ, σε όσα παρέλαβαν και φυσικά στην οικονομική της κατάσταση.

 

Από τις χθεσινές δηλώσεις του Άρη Βέρρου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Καβάλας»: «Στη λογική της υπεράσπισης του δημόσιου χώρου, ο Δήμος Καβάλας θα πρέπει να μην επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και της χερσαίας ζώνης του, ανέφερε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, Άρης Βέρρος. Τόνισε ότι το επιβατικό λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο της χερσαίας ζώνης του αποτελούν αδιαίρετη συνέχεια της πόλης και δήλωσε πως «απαιτούμε την άμεση διακοπή κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χώρου, που προωθείται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ».

 

Και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καβάλας έκοψε πρόσφατα τη βασιλόπιτα του: «Το Σάββατο, στις 25.1.2020 , σε γνωστή ταβέρνα της πόλης, το Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΔΩΡΗΤΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ “ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΝΩΛΑ ΚΟΥΡΤΗ” είχε την ευλογία του Κυρίου αλλά και την χαρά να κόψει τη πρωτοχρονιάτικη πίτα για το 2020.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κα Πανώρη Ευαγγελία, Διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και η κα Καρυπίδου Κυριακή, υπάλληλος του ιδίου Τμήματος , τις οποίες και ευχαριστούμε, όπως ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ του Νοσοκομείου μας για την ΑΨΟΓΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Η τυχερή της χρονιάς ήταν η ταμιας του Συλλόγου κα Γιαμούρογλου Μαρία που της ευχόμαστε να είναι μια ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ,στο δε Σύλλογο ευχόμαστε να ανταποκριθεί πλήρως στις ευθύνες που έχει απέναντι στον καβαλιώτη αιμοδότη και να αναπτύξει και άλλες παράλληλες κοινωνικές δραστηριότητες προς όφελος του συμπολίτη μας, στον δε Καβαλιώτη αιμοδότη να αγκαλιάσει τον Σύλλογο μας και να μετέχει στις αιμοληψίες που διοργανώνει–
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ».

 

Μουσική εκδήλωση στο στέκι νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ «Σπούτνικ». Θα γίνει την προσεχή Παρασκευή το βράδυ (31 Γενάρη) με τη συμμετοχή ντόπιου μουσικού σχήματος.

 

 

 

Διαβάστε επίσης