μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθες το απόγευμα στο χώρο της, στο κτίριο του ΔΗΠΕΘΕ, η Φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας έκοψε τη βασιλόπιτα του νέου έτους. Ο επικεφαλής κ. Θανάσης Παρμενίδης προσκάλεσε και αρκετούς προηγούμενους προέδρους του Δημοτικού Ωδείου. Ανταποκρίθηκε ο κ. Θόδωρος Τζατζάρης που με αυτόν τον τρόπο επανήλθε σε ένα γνωστό για αυτόν περιβάλλον. Ήταν επίσης ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου κ. Κοσμάς Χαρπαντίδης, μέλη της διοίκησης αλλά και γονείς μαθητών και μελών της φιλαρμονικής. Την βασιλόπιτα ευλόγησε εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης ο πατέρας Γεράσιμος. Σήμερα το πρωί η Φιλαρμονική θα παρουσιάσει τη δουλειά της σε εκδήλωση που θα γίνει στην αίθουσα του Όσκαρ. Την εκδήλωση αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότερα από 100 παιδιά.

 

Εργασίες καθαριότητας στην είσοδο του Νοσοκομείου. Χθεσινές. Οι δύο εργαζόμενοι κρατούν μεγάλες σπάτουλες με τις οποίες ξύνουν τα πλακάκια. Αυτός είναι ο τρόπος, η κατάλληλη μέθοδος, για να βγουν οι μαστίχες. Οι οποίες πεταμένες και κολλημένες στο έδαφος, δημιουργούν μια γνωστή άσχημη εικόνα και κατάσταση. Ας ελπίσουμε η δουλειά που έγινε χθες να μην πάει χαμένη.

 


 

Τα περισσότερα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δεν γνωρίζουν επαρκώς το θέμα της ΒΦΛ με τους 135 εργαζόμενους της. Δικαιολογούνται για αυτό. Ειδικά όσοι δεν προέρχονται από την Καβάλα. Αντί να ρωτήσουν και να μάθουν, έσπευσαν (αρκετοί) να μιλήσουν δυνατά. Κι επειδή δεν γνωρίζουν, να μιλήσουν λάθος. Είτε γιατί δεν ενημερώθηκαν καθόλου, είτε γιατί προσέγγισαν τη διαδικασία της ενημέρωσης εντελώς βιαστικά. Πρόχειρα. Υπό αυτές τις συνθήκες αδίκησαν τον εαυτό τους όλοι όσοι εμφανίστηκαν «ειδικοί» αλλά όπως αποδείχθηκε δεν ήταν.

 

Ας θυμηθούμε το που είμαστε. Υπάρχει μια «εκεχειρία» μεταξύ των δύο πλευρών ενόψει της επόμενης συνάντησης τους. Αυτή θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Κατά κάποιο τρόπο η περίοδος των ψηφισμάτων πέρασε. Η συζήτηση ελπίζουμε να έχει μπει στην ουσία της. Τα θεωρητικά λόγια των ψηφισμάτων στην παρούσα φάση μάλλον δεν χρειάζονται. Κι αν υπάρχουν ψηφίσματα, θα πρέπει να είναι γραμμένα στο κλίμα των ημερών. Κι όχι επί των αρχικών δεδομένων του προβλήματος.

 

Υπάρχει μια σπουδή κάποιων να εκδώσουν ψήφισμα και μια σπουδή άλλων το ψήφισμα να μην εκδοθεί. Εν τω μεταξύ το πράγμα εξελίχθηκε. Άλλαξε, έλαβε νέα χαρακτηριστικά. Αυτό δεν τους επηρεάζει κι έτσι κάνουν το πρώτο και μεγάλο λάθος.

 

Σε αυτών των χαρακτηριστικών συζήτηση στην Κομοτηνή ακούστηκαν κάποιες ανούσιες απόψεις, γενικές και αόριστες που δεν ταιριάζουν στην υπόθεση που εξετάζουμε. Ο κ. Τοψίδης είπε ότι στο εργοστάσιο υπάρχουν τρία σωματεία. Λάθος. Σωματείο υπάρχει ένα. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι εργαζόμενοι, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έκαναν σωματείο. Αυτό ο κ. Τοψίδης όφειλε να το γνωρίζει.

 

Ο κ. Μιχάλης Αμοιρίδης επικεντρώθηκε στον επενδυτή, στον επιχειρηματία. Μίλησε μόνο για αυτόν. Ζήτησε το περιφερειακό συμβούλιο να δει την υπόθεση από τη συγκεκριμένη μόνο πλευρά. Κι αυτό λάθος. Προκύπτει άλλωστε από την στάση του Υπουργείου. Το οποίο αντί να ακολουθήσει τη θεωρία Αμοιρίδη, έβαλε και τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου.

 

Τελικά όντως υπάρχουν κάποιες στιγμές που όσοι δεν γνωρίζουν, προτιμότερο είναι να μην μιλούν. Κι όσοι γνωρίζουν (αυτό ή το οποιοδήποτε θέμα) καλό θα είναι να μιλούν για τη διευκόλυνση της λύσης του προβλήματος κι όχι για να κερδίσουν εντυπώσεις ή δημοσιότητα.

 

Το όλο ζήτημα έφθασε να συζητείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο ξημερώματα Τετάρτης. Λογικό το ότι στο τέλος αποσύρθηκε. Τέτοιας σημασίας προβλήματα δεν τα συζητάς στο τέλος της συνεδρίασης, κι ενώ επίκειται συνάντηση στο Υπουργείο. Τα παρακολουθείς στενά για να παρέμβεις σε σωστό χρόνο. Στον κατάλληλο χρόνο, με τον κατάλληλο τρόπο.

 

Από την ίδια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου «κρατούμε» την ατάκα του κ. Λυμπεράκη. Σχολιάζοντας τα περί του θρησκευτικού συνεδρίου (που έχει προϋπολογισμό 40.000 ευρώ, του είπε ο κ. Μέτιος) είπε ότι είναι στα όρια του γελοίου οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι σε αυτό θα παραστεί και ο Πάπας.

 

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του Δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη για τους δύο νέους αντιδημάρχους. Και οι δύο θα είναι χωρίς μισθό. Θητεία τους ένα έτος. Η κ. Ελένη Μπενή με αρμοδιότητα Τουριστική Προβολή και Ανάπτυξη και ο κ. Γιώργος Στάμος στον Πρωτογενή τομέα και την Αγροτική Ανάπτυξη.

 

Ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης έκοψε χθες τη βασιλόπιτα των τοπικών συμβουλίων του Δήμου. Η ανάρτηση αναφέρει: «Σε ζεστό κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου, η κοπή της βασιλόπιτας των προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Παγγαίου, από τον Δήμαρχο κ. Φίλιππο Αναστασιάδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι πρόεδροι εξέφρασαν σκέψεις, προβληματισμούς και ιδέες για τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου, ενώ ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο και για τις δράσεις και τα έργα που γίνονται ή που προγραμματίζονται, για τη βελτίωση υποδομών αλλά και συνθηκών διαβίωσης των δημοτών, σε όλα τα επίπεδα».

 

Προχθές Τρίτη συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου του Δήμου Καβάλας «Αλληλεγγύη». Μία από τις αποφάσεις που ομόφωνα έλαβε είναι αυτή της δημιουργίας ιστοσελίδας στο Facebook. Μέσω της ιστοσελίδας θα κάνει γνωστά τα νέα και τις δραστηριότητες της.

 

Σε κρίσιμη καμπή το αεροπορικό σόου του 2020. Δεν υπάρχει χρόνος, δεν υπάρχουν τα χρήματα που χρειάζονται. Υπάρχει όμως Καβαλιώτης Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αν το δεύτερο μπορεί να θεραπεύσει τα δύο πρώτα, θα το ξέρουμε ως την Κυριακή. Διαφορετικά το σόου δεν θα πραγματοποιηθεί. Αν συμβεί αυτό, θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

 

Στη χθεσινή του συνέντευξη στο ράδιο Πρωινή ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης σχολίασε την εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης. Μίλησε ως μόνιμος κάτοικος κέντρου και είπε «… με την ελεγχόμενη στάθμευση βελτιώθηκε η ζωή των μονίμων κατοίκων του κέντρου της Καβάλας».

 

Συχνά ρωτούν τον Γιάννη Εριφυλλίδη αν επιθυμεί να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Κι αυτός σταθερά απαντά αρνητικά. Συνεχίζει στο μεταξύ τις εκδηλώσεις και παρεμβάσεις ενώ πρόσφατα εμφανίστηκε στην εκδήλωση κοπής πίτας του ΚΙΝΑΛ Καβάλας. Όλη αυτή η δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι τυχαία.

 

Λίγοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τρίτη το απόγευμα στην πλατεία Καπνεργάτη. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, διαμαρτυρήθηκαν για την επικείμενη συμφωνία της Κυβέρνησης με τις ΗΠΑ. Σήμερα θα ξεκινήσουν από την Καβάλα για να λάβουν μέρος σε συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη.

 

Σε τεχνικό ζήτημα που δεν εξηγεί αναλυτικά, αποδίδει ο Δήμαρχος κ. Μουριάδης τη μεγάλη καθυστέρηση για την απομάκρυνση ξύλινου σπιτιού από το Δημοτικό Κήπο. Βρέθηκε εκεί για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις αλλά μπορεί και να μείνει στη θέση του ως το… Πάσχα.

 

Οι κύριοι Κελγιώργης και Χάϊτας εκπροσώπησαν τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας στην πρόσφατη τελετή εγκαινίων στο αεροδρόμιο. Ο Εμπορικός Σύλλογος με τη νέα του διοίκηση προσπαθεί να είναι ακόμη πιο εξωστρεφής. Να παρακολουθεί όσο περισσότερα τοπικά γεγονότα μπορεί. Κι όπου χρειάζεται, να λέει την άποψη του.

 

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης μας είπε χθες (μέσω της συνέντευξης τύπου) ότι κατάφερε και: α) προσαρμόστηκε στην επιχείρηση β) συνεργάζεται άριστα με το σύνολο των εργαζομένων γ)κατέληξε στο σχέδιο που θα ακολουθήσει για να βάλει τα πράγματα σε μια σωστή σειρά. Ήταν και παραμένει αισιόδοξος. Στηρίζει την αισιοδοξία του στα νούμερα. Κρατούμε το πιο σημαντικό. Η «λίστα αναμονής» βλαβών κυρίως στο δίκτυο της ύδρευσης από τις 190 βλάβες μειώθηκε στις 19. Αν είναι έτσι, όντως πρόκειται για επιτυχία.

 

Ακούμε ταυτόχρονα ότι το μεγάλο οικονομικό ζήτημα του Δήμου (και της νέας διοίκησης) αφορά τις δύο δημοτικές σχολικές επιτροπές. Εκεί η κατάσταση περιγράφεται πολύ δύσκολη. Εκτός ελέγχου. Σε αυτό το θέμα σύντομα ο κ. Μουριάδης θα πει πράγματα που θα ενοχλήσουν. Ο ίδιος θα αποφασίσει αν θα μιλήσει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ή σε συνέντευξη τύπου.

 

Η νέα ιστοσελίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ υποτίθεται ότι είναι καλύτερη της προηγούμενης. Πολύ αμφιβάλλουμε. Υιοθέτησε και διατήρησε τις προηγούμενες δυσκολίες, προσπάθησε με φωτογραφίες να δώσει εντύπωση αλλαγών αλλά στο τέλος κουράζεσαι να περιμένεις… Αυτοί που συνεχίζουν να τη δουλεύουν ας αφήσουν το αισθητικό στην άκρη κι ας δουν το ουσιαστικό. Να μπορείς γρήγορα να βρεις και να διαβάσεις αυτό που ζητάς.

Διαβάστε επίσης