• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν όλοι οι Καβαλιώτες στο Νίκο Παναγιωτόπουλο. Η παρουσία του στις εκδηλώσεις της Κυριακής ήταν πετυχημένη και όχι μόνο πολιτική. Πολλές άλλωστε από τις εκδηλώσεις των πολιτών περιγράφονται ως ανθρώπινες. Στη φωτογραφία, στην παραδοσιακή χειραψία με τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη. «Εμείς οι Αεκτζήδες…» ακούστηκε να λέει ο Νίκος στον Αλέξανδρο. Το ίδιο θερμούς χαιρετισμούς ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε με το Μακάριο Λαζαρίδη και το Γιώργο Καλαντζή.

*Καλά λόγια για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο από τον κ. Πασχαλίδη Φώτη, εκπρόσωπο της ΔΗΜΤΟ Νέστου της ΝΔ (και μέλος της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ): «…ενός πολιτικού που από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε στον Νομό μας έδωσε δήγματα ενός συγκροτημένου, εργατικού, σεμνού και σοβαρού πολιτικού, φέρνοντας εις πέρας με επιτυχία ότι του ανατέθηκε από όποια θέση κατείχε. Του ευχόμαστε υγεία και δύναμη και να συνεχίσει το έργο του έτσι καλά όπως αυτός ξέρει να κάνει»

 

Ήταν να μη βελτιωθεί, έστω προσωρινά, ο καιρός. Αμέσως επέστρεψαν οι γνωστές εικόνες. Κάποιοι πέταξαν την οικοσκευή τους όπου τους βολεύει, κλείνοντας το πεζοδρόμιο στην οδό Χ. Τρικούπη. Η φωτογραφία συμπολίτη δείχνει την απαράδεκτη εικόνα που επικρατούσε στην περιοχή το περασμένο Σάββατο. Ελπίζουμε ο Δήμος να απομάκρυνε όσα φαίνονται στη φωτογραφία. Πάντως η συγκεκριμένη κατάσταση είναι ενδεικτική για το τι μας περιμένει την προσεχή Άνοιξη. Όπου τέτοια περιστατικά θα πολλαπλασιαστούν.

 


 

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ήταν χθες στο Ηράκλειο. Εκεί εξήγγειλε την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου και για την Κρήτη, μίλησε φυσικά για την σταθερή προτεραιότητα του Υπουργείου. Την ιδιωτικοποίηση των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών.

 

Μεταξύ των οποίων και αυτά της Καβάλας (όλα αρμοδιότητας του ΟΛΚ). Από το Ηράκλειο ο κ. Πλακιωτάκης επανέλαβε ότι:  «Η πολιτική κατεύθυνση είναι δεδομένη. Προχωράμε σε διεθνείς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων λιμένων. Το λιμάνι του Ηρακλείου θα είναι από τα πρώτα που θα αξιοποιηθεί σε συνεργασία το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σήμερα θα προχωρήσει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη συμβούλων χρηματοοικονομικών νομικών και τεχνικών, έτσι ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να προχωρήσουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των λιμανιών της χώρας μας».

 

Στα λόγια του δεν υπάρχει καμία είδηση. Διαπιστώνεται επανάληψη γνωστών του απόψεων, γνωστού προγραμματισμού. Μόνο που η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών λιμανιών που ετοιμάζει η σημερινή Κυβέρνηση είναι σαφώς διαφορετική από την ιδιωτικοποίηση που ωρίμασε και είχε έτοιμη η προηγούμενη. Δεν θα συγκρίνουμε τα δύο σενάρια. Θα πιάσουμε το πράγματα από την αρχή.

 

Η χώρα ήταν για καιρό αιφνιδιασμένη από την οικονομική κρίση και τις τεράστιες συνέπειες αυτής. Ήθελε λεφτά κι όταν τα δανείστηκε άρχισε να υπακούει στις εντολές των ξένων. Οι οποίοι επέβαλαν (και) ιδιωτικοποιήσεις. Παντού. Αυτές έγιναν βιαστικά, προκλητικά και ίσως λανθασμένα. Ως άνωθεν εντολές έπρεπε να υλοποιηθούν. Και κάπως έτσι υλοποιήθηκαν. Δεν ήταν πούλημα δημόσιας περιουσίας. Κάποιες φορές ήταν κάτι παραπάνω. Ήταν ξεπούλημα. Έπρεπε όμως να γίνει. Γιατί τότε η Ελλάδα ήταν στριμωγμένη στη γωνία.

 

Αυτό το σκηνικό υποτίθεται ότι άλλαξε. Προκύπτει από τα υπέρ πλεονάσματα, φαίνεται από την επιδοματική πολιτική. Την οποία άρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Καθώς λοιπόν το κράτος τα μαζεύει τα χρήματα που χρειάζεται(ας είναι καλά οι νόμοι των μνημονίων που δεν έπαψαν να ισχύουν) είναι λάθος να επιμένουμε σε ιδιωτικοποιήσεις «κάθετες και οριζόντιες». Οδεύουμε σε ξεπούλημα των περιφερειακών οργανισμών λιμένων κι ως εκ τούτου σημαντικής δημόσιας περιουσίας.

 

Η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έθιγε το σημερινό καθεστώς του κεντρικού λιμανιού. Το οποίο εξαιρούσε της ιδιωτικοποίησης δια των υπό παραχωρήσεων. Επικεντρώνονταν στο νέο λιμάνι, στο εμπορικό λιμάνι. Για το οποίο υπήρχε και όπως φαίνεται υπάρχει ενδιαφέρον. Η σημερινή κυβέρνηση «σαρώνει» τα πάντα καθώς τα ονειρεύεται στην αγκαλιά ενός ιδιώτη. Για λόγους περισσότερο ιδεολογίας και λιγότερο οικονομικούς.

 

Για το κεντρικό λιμάνι η αλήθεια είναι μία. Η αξία της χερσαίας του ζώνης. Ζώνη τραπεζοκαθισμάτων, καταστημάτων, περιπάτου, εκδηλώσεων κτλ. Ενώ το κεντρικό λιμάνι έχει μια μάλλον συνηθισμένη ακτοπλοϊκή κίνηση, στα άλλα η επίδοση του ξεχωρίζει. Αναζητά λοιπόν ιδιώτη ο οποίος θα πληρώσει για να μπορεί στη συνέχεια να εισπράττει. Από τους μικρομεσαίους επαγγελματίες της παραλίας. Αυτή η ιδιωτικοποίηση δεν σημαίνει ανάπτυξη. Δεν φέρνει ανάπτυξη. Αυτή η ιδιωτικοποίηση είναι ένας σκέτος νεοφιλελευθερισμός που τα κάνει όλα σύγχρονα. Άρα και ακριβά.

 

Το δημόσιο (στην προκειμένη περίπτωση ο ΟΛΚ) είχε και έχει στη διάθεση του επενδυτικό πλάνο ενός εμπορικού κέντρου στη χερσαία ζώνη του λιμανιού. Το ταλαιπώρησε. Το καθυστέρησε, σχεδόν το εξουδετέρωσε. Αντί λοιπόν το δημόσιο να γίνει καλύτερο και να συνεχίσει να εισπράττει αυτό – ενώ θα έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα επενδύσεων ή στήριξης επενδύσεων- προτιμά να αποσυρθεί. Να φύγει από το κεντρικό λιμάνι. Δεν το ικανοποιεί κάτι παρόμοιο στο νέο και εμπορικό. Θέλει να τα δώσει όλα στους ιδιώτες ενώ κάποια ειδικότερη πίεση οικονομικής φύσεως δεν υφίσταται.

 

Στην Καβάλα ακούγονται κάποιες πρώτες φωνές αντίθετες στη διαδικασία και στη συγκεκριμένη λογική. Είναι μικρές και όχι ισχυρές. Αν οι πολίτες καταλάβουν τι έρχεται. Αν οι επαγγελματίες αντιληφθούν τι προετοιμάζεται, τότε το όλο ζήτημα θα σοβαρέψει. Το θέμα είναι αυτό να γίνει έγκαιρα και όχι κατόπιν εορτής.

 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στο «Κουτούκι του Σαρρή» εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του συνοικιακού συλλόγου περιοχής Αγίου Κωνσταντίνου «Δρόμος του νερού». Πέρασαν ωραία ενώ την εκδήλωση τους δεν τίμησε κανείς αιρετός- επίσημος! Αυτοί προτίμησαν άλλες εκδηλώσεις που ήταν σε εξέλιξη την ίδια ώρα.

 

Κι ενώ την Κυριακή το πρωί οι εκδηλώσεις για τις πίτες ήταν πάλι αμέτρητες, στην Παλιά Καβάλα έγινε ο καθιερωμένος αγώνας ορεινού τρεξίματος. Κατά κάποιο τρόπο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σημείωσε επιτυχία, υπήρχαν πολλές συμμετοχές και φυσικά καλός καιρός και στεγνές διαδρομές. Και του χρόνου.

 

Σε μια «πεθαμένη» αυτόν τον Χειμώνα αγορά, σαφώς και είναι είδηση τα εγκαίνια του πολυκαταστήματος «Γιουσκ» μεθαύριο στο Περιγιάλι. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρία προτίμησε ακίνητο στο Περιγιάλι και όχι κάποιο άλλο (ίδιων τετραγωνικών μέτρων) πιο κεντρικά. Η συγκεκριμένη επιχειρηματική ενέργεια είναι η μοναδική που αποφασίστηκε στη χειμερινή περίοδο κι υλοποιήθηκε –κατά γενική ομολογία- τάχιστα.

 

Φήμες για άλλες μεγάλες εταιρίες που θα έρχονταν στην Καβάλα υπήρχαν πολλές. Ενδιαφέρον για άδεια μαγαζιά στο κέντρο το ίδιο. Πέρασε ο καιρός και οι φήμες έμειναν φήμες. Τα δε προνομιακά άδεια μαγαζιά συνεχίζουν να είναι άδεια. Πλέον το ενδιαφέρον για αυτά μεταφέρεται για την προσεχή Χειμερινή περίοδο. Να τα νοικιάσει κάποιος τώρα ή το προσεχές διάστημα, να τα ετοιμάσει και να τα λειτουργήσει μάλλον μετά το Καλοκαίρι. Θα υπάρξει άραγε είδηση;

 

Συνεχίζεται και το προσεχές διάστημα τελειώνει ανακαίνιση όλων των δωματίων του ξενοδοχείου Λούσυ. Από το Καλοκαίρι το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει χώρο spa αλλά και γυμναστήριο. Αυτά είναι πιθανό να προσφέρονται όχι μόνο σε όσους μένουν στο ξενοδοχείο αλλά και στους καβαλιώτες.

 

Άρχισαν χθες οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Ο Νίκος Μενεξίδης αποστρατεύτηκε κι έτσι άδειασε η θέση του Αστυνομικού Διευθυντή ΑΜΘ. Αυτήν έως χθες το βράδυ τη διεκδικούσαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας και ο Αστυνομικός Διευθυντής Έβρου.

 

Νεότερα στοιχεία για τον καιρό των επόμενων ημερών στην πόλη και το Νομό Καβάλας επιβεβαιώνουν τη μεταβολή του αλλά όχι τα χιόνια και στα πεδινά. Ούτε καν στα ημιορεινά. Έρχεται κρύο, βροχή ενώ θα χιονίσει μόνο στα ψηλά. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι αιρετοί της αυτοδιοίκησης στους 4 Δήμους θα περάσουν τον πρώτο τους Χειμώνα στη διοίκηση χωρίς έκτακτα περιστατικά από την κακοκαιρία. Εξαίρεση είναι πάντα οι βροχές 21-22 Νοέμβρη του 2019.

 

Η μείζονα αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου κόβει βασιλόπιτα για το νέο έτος. Η εκδήλωση της παράταξης με νέο επικεφαλής τον Δημήτρη Μπαταλογιάννη θα γίνει αύριο το απόγευμα (18.30) στο Πευκόραμα.

 

Στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΟΛΚ την Τρίτη 28 Ιανουαρίου οριστικοποιήθηκε η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου. Όπως ήδη γράψαμε το νέο πρόσωπο είναι η κ. Ειρήνη Βρανά. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει έναν μόνο εκπρόσωπο στο συμβούλιο, τον κ. Χαράλαμπο Καραμανέα. Στο πρακτικό διαβάζουμε ότι έλαβε μέρος στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Διαβάστε επίσης