μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ούτε χθες συνεχίστηκαν τα έργα στα υπό κατασκευή -και υπό κατάργηση ταυτόχρονα- πλευρικά διόδια της Εγνατίας οδού, στον κόμβο του νέου λιμανιού. Άκρα του τάφου σιωπή. Είναι ολοφάνερο ότι μας δουλεύουν, μένει να μάθουμε ποιοι ακριβώς. Όλα τα θέματα των διοδίων είναι «ανοιχτά». Η Εγνατία Οδός χάνει την αξιοπιστία της, ο δε δήμαρχος σπεύδει σήμερα στα γραφεία της μπας και βγάλει άκρη. Που δεν το νομίζουμε. Αν το πρόβλημα είναι αυτό που φαίνεται, οικονομικό του ανάδοχου του έργου, τότε μπλέξαμε… Η νομοθεσία είναι τόσο περίπλοκη που καλύτερο είναι να τον περιμένεις να «συνέλθει» οικονομικά παρά να τον κηρύξεις έκπτωτο.

 


 

Πριν ασχοληθούμε με τα δικά μας αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, σε όσα τελευταία συμβαίνουν κυρίως στην Αθήνα. Η απόσταση μεταξύ της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και του Κινήματος Αλλαγής κάθε μέρα μεγαλώνει. Σε σημείο που άρχισε να ελπίζει κι ο ΣΥΡΙΖΑ! Προσδοκά συνεργασία με το πρώην ΠΑΣΟΚ αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να μεσολαβήσουν πολλά ακόμη πολιτικά γεγονότα.

 

Για αυτήν την μικρή έως τώρα αλλαγή υπεύθυνη είναι η κυβερνητική πολιτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τρόπος ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών λιμένων. Υπάρχουν φυσικά κι άλλα. Οι δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη για την προστασία της πρώτης κατοικίας κτλ. Ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες αισθάνονται κάθε μέρα και περισσότερο ασφαλείς. Υπό αυτές τις συνθήκες «βγάζουν» συστηματικά προς τα έξω τον ενοχλητικό τους νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος καταλαβαίνουμε ότι τους εκφράζει και τους καλύπτει πλήρως.

 

Η συγκεκριμένη πορεία της Κυβέρνησης, όσο και όπου συνεχιστεί, θα δρομολογήσει γενικότερες εξελίξεις. Αυτή που ήδη φαίνεται ότι έρχεται είναι αυτή που αποκλείαμε ως τώρα. Να βρεθούν κοντά κοντά ο νέος ΣΥΡΙΖΑ με το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Ο οποίος νέος ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει συνεχώς, λες και το έβαλε μεγάλο στόχο να συναντηθεί με το παλαιό ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ).

 

Οι αλλαγές που προκύπτουν είναι στο ξεκίνημα τους. Τίποτα δεν είναι βέβαιο, πολύ περισσότερο οριστικό. Ο δύσκολος σε όλη την Ελλάδα Χειμώνας «τρενάρει» πολλά πράγματα. Τόσο την ανάπτυξη όσο και τις πολιτικές εξελίξεις. Μόλις όμως άπαντες επηρεαστούν από την επερχόμενη Άνοιξη, τότε να δείτε τι έχει να γίνει…

 

Μετά κόπων και βασάνων το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας αποφάσισε μία ακόμη φορά υπέρ της διεκδίκησης του κεντρικού λιμανιού μετά της «χρυσοφόρας» του παράκτιας ζώνης. Στο παρελθόν ίδιες συζητήσεις και αποφάσεις προέκυπταν πολύ εύκολα. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.

 

Εντός της αίθουσας υπάρχουν άνθρωποι έμπειροι, οι οποίοι σαφώς και υπηρετούν τα συμφέροντα της πόλης. Νέες και φρέσκιες φωνές, με τις οποίες δύσκολα μπορείς να διαφωνήσεις. Κάνεις την απαραίτητη ησυχία για να ακούσεις. Ακόμη κι όταν η συζήτηση αφορά μικρής σημασίας θέματα.

 

Στην ίδια ωστόσο αίθουσα «κατοικεί» η βλακεία, η ζήλια και προπαντός η κακία. Καταστάσεις ανίκητες. Όσο περνά ο καιρός κι αυτές δείχνουν να μεγαλώνουν. Ισχυροποιούνται. Αντιμετωπίζονται (ή πρέπει να αντιμετωπίζονται) με υπομονή και περιφρόνηση. Μέσω αυτών των καταστάσεων άλλωστε κάποιοι βγάζουν μεροκάματο. Τι θα γίνει αν αυτές οι εκλείψουν; Πολύ απλά κάποιοι (που συνήθως δεν πολυφαίνονται) θα βγουν στο … επίδομα ανεργίας.

 

Ο Χρήστος Ποτόλιας έχει απόλυτο δίκιο. Σημασία έχει το τι κάνουν οι πολλοί. Αν ο κόσμος δεν ακολουθήσει, οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου θα είναι κενό γράμμα. Η ιδιωτικοποίηση της χερσαίας ζώνης δεν αφορά μόνο το Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους. Έχει σχέση με τους απλούς πολίτες και τους αρκετούς μικρομεσαίους επαγγελματίες.

 

Όσοι αυτοί απέχουν, τόσο το καλύτερο για το νεοφιλελευθερισμό. Η ιδιωτικοποίηση θα γίνει χωρίς να ανοίξει μύτη. Κι όταν όλα ακριβύνουν στο κεντρικό λιμάνι, τότε θα είναι πολύ αργά για δάκρυα. Το σωστό λοιπόν των επόμενων ενεργειών είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα όπως ακριβώς αυτό των μετωπικών διοδίων στην Παράκαμψη. Ακόμη και με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

 

Αυτές οι δράσεις πρέπει να οργανωθούν έγκαιρα και αμέσως. Πρέπει να υπάρξει και να ακουστεί δυνατά η φωνή των Καβαλιωτών. Κάποιος πρέπει να φροντίσει για αυτό. Κι ενώ το ΠΑΜΕ είναι πρόθυμο, η σημασία του ζητήματος ξεπερνά το μπόι του. Καλό το ΠΑΜΕ αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν αρκεί.

 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας άρχισε με κεράσματα. Κερνούσε γλυκά ο Χρήστος Ποτόλιας αφού πρόσφατα έγινε παππούς. Του ευχήθηκε κι ο Πρόεδρος αλλά τα γλυκά της έναρξης έπαιξαν για πολύ λίγο το ρόλο τους. Όσα επακολούθησαν ήταν αρκετά πικρά.

 

Με τις ερωτήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (εννοούμε τις ερωτήσεις χωρίς βλακεία- ζήλεια και κακία) περιέγραψαν την Καβάλα όπως ακριβώς είναι. Με πολλά προβλήματα. Καθημερινά αλλά και σοβαρότερα. Η διοίκηση απάντησε σύμφωνα με τις δυνατότητες της κι εμείς καταλάβαμε ότι αυτές δεν είναι ικανοποιητικές. Είναι δυνατόν ο Δήμαρχος να παραδέχεται ότι υπάρχει έλλειψη καθαριστριών; Κι όμως αυτή ήταν η απάντηση του. Η οποία έλλειψη θα συνεχιστεί μιας και η αυτοδιοίκηση στις μέρες μας δεν είναι η αυτοδιοίκηση που ξέραμε. Πρέπει να βρεθούν καθαρίστριες αλλά αυτό θα γίνει μέσω της συνήθους διαδικασίας. Χωρίς βιασύνη αν και το θέμα είναι επείγον.

 

Γράφουμε σήμερα για το ότι το κτίριο των Σφαγείων το διεκδικεί το δημόσιο. Άλλη έκπληξη αυτή. Δυσάρεστη φυσικά. Δεν γνωρίζουμε που αλλού το δημόσιο επωφελήθηκε της αδράνειας του Δήμου, που αλλού θα το συναντήσουμε. Όσο η αυτοδιοίκηση απλώς διαχειρίζεται την κατάσταση, τόσο πιο συχνά θα βγαίνει μπροστά μας το ΤΑΙΠΕΔ. Αλλού άμεσα κι αλλού έμμεσα.

 

Πολλά χρόνια γίνονται παρατηρήσεις από τους πολίτες για την κίνηση των αυτοκινήτων των χρηματαποστολών στους πεζόδρομους. Οι προηγούμενοι υπέδειξαν και πίεσαν για τη λύση. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα να εξυπηρετούνται από την πίσω πλευρά του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας. Το αυτονόητο δεν έγινε τόσο καιρό. Κι όταν ο νέος Δήμαρχος πίεσε, η τράπεζα ζήτησε 6 ακόμη μήνες. Νέα προθεσμία που ο Δήμαρχος της την έδωσε!!!!!!

 

Διαφωνούμε. Ο Δήμαρχος της Καβάλας που πολλές φορές πιέστηκε και πιέζεται, ο επικεφαλής της πόλης που είναι συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης , έπρεπε να της απαντήσει αρνητικά. Έπρεπε επίσης να έχει κάθε μέρα και κάθε πρωί έναν δημοτικό αστυνομικό στο σημείο για τη βεβαίωση παραβάσεων στα αυτοκίνητα που μεταφέρουν χρήματα. Όπως το ίδιο προσωπικό κάνει στο κέντρο της πόλης όταν αυτός που παρανομεί είναι ένας απλός πολίτης.

 

Στη Θάσο συνεχίζονται το Μάρτιο τα σεμινάρια του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων. Πρόσφατα ανακοινώθηκε το πρόγραμμα και οι ομιλητές. Ένας από αυτούς θα είναι ο γνωστός μας Καβαλιώτης κ. Δημοσθένης Μπρούσαλης.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν γενική συνέλευση και εκλογές τα μέλη του συλλόγου των Αρχιτεκτόνων της Καβάλας. Το νέο διοικητικό συμβούλιο (με παλιά και νέα πρόσωπα) θα συγκροτηθεί σε σώμα μάλλον εντός της εβδομάδας.

 

Παραμένει στην Ελληνική Αστυνομία ο Ταξίαρχος Γιάννης Καραμανλής, αστυνομικός διευθυντής Καβάλας. Χθες βράδυ (ή το αργότερο σήμερα το πρωί) επρόκειτο να κριθεί η τοποθέτηση του. Ή θα πάει γενικός στην Κομοτηνή ή θα μείνει στην Α.Δ. Καβάλας έναν ακόμη χρόνο.

 

Η Θασιακή Ένωση Καβάλας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση και φέτος του αποκριάτικου της χορού με το γνωστό τίτλο «Πως το τρίβουν το πιπέρι». Η εκδήλωση θα γίνει στο κέντρο «Καβαλιώτισσα» το βράδυ του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου.

 

Ηρεμία στην ΟΝΝΕΔ Καβάλας. Οι επόμενες εκλογές της θα γίνουν χωρίς προβλήματα και επεισόδια. Ρόλο παίζει το ότι υποψήφιος πρόεδρος είναι μόνο ένας. Στην οργάνωση είχε θετική παρουσία ο πρόεδρος που αποχωρεί και δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Ο Χρήστος Μιχαλίτσης βοήθησε ώστε να υπάρξει αποκατάσταση σχέσεων και καλή παρουσία στα θέματα των νέων της πόλης και του νομού Καβάλας.

 

Σιγά σιγά ο Δήμος Καβάλας κατασκευάζει νέο κιόσκι στον Προφήτη Ηλία, στο σημείο κοντά στο δάσος όπου υπήρχε και αποσύρθηκε προηγούμενο. Η βάση του είναι σιδερένια άρα η νέα κατασκευή θα είναι περισσότερο ανθεκτική.

 


 

Άκαρπη η χθεσινή συνάντηση για τους 135 εργαζόμενους της ΒΦΛ

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας η δεύτερη συνάντηση συμφιλίωσης περί των 135 εργαζόμενων της ΒΦΛ. Συμμετείχαν μόνο οι νομικοί των δύο πλευρών και το Υπουργείο που μεσολαβεί. Κατά πληροφορίες η συνάντηση δεν είχε αποτέλεσμα. Νέα συνάντηση στις 10 το μήνα, με παρόντες αυτήν την φορά κι όλους τους άλλους κι όχι μόνο τους δικηγόρους.

*Ο Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας είπε τη Δευτέρα στο σωματείο των εργαζομένων ότι την προσεχή Παρασκευή θα αναφερθεί στο πρόβλημα τους, μιλώντας σε ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό. Η ερώτηση που αφορά και την αξιωματική αντιπολίτευση έχει σχέση με τα εργασιακά θέματα γενικώς.

Διαβάστε επίσης