μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αυτήν την εβδομάδα ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ήταν στην Αθήνα, μεταξύ άλλων συνάντησε και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη. Τον υπουργό που περιμέναμε αλλά τελικά δεν υποδεχθήκαμε τις προάλλες στην Καβάλα. Η φωτογραφία είναι από τη συνάντηση. Χθες ο κ. Μέτιος έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της διοίκησης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

 

Ανεβάζει κι άλλο τους τόνους για το μείζονος σημασίας ζήτημα των λιμανιών του Νομού Καβάλας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου. Χθες έκανε νέα παρέμβαση στο θέμα, απευθύνεται σε όλους τους τοπικούς φορείς. Μεταξύ άλλων γράφει: «Σε ό,τι αφορά την ΠΕ Καβάλας, υπάρχει ο κίνδυνος τα τέσσερα λιμάνια που διαχειρίζεται ο ΟΛΚ να περάσουν σε χέρια ιδιωτών, καθώς επίσης και τα δημοτικά λιμάνια της Θάσου και της Ηρακλείτσας. Υπάρχει, επίσης, πάντα ο κίνδυνος, μετά από αυτές τις εξελίξεις να μην ολοκληρωθεί και η παραχώρηση του καρνάγιου και του πάρκου Φαλήρου στον Δήμο Καβάλας. Όπως γίνεται αντιληπτό, αν ολοκληρωθούν οι παραπάνω παρεμβάσεις, η κοινωνία της Καβάλας και οι φορείς διαχείρισης των λιμένων θα χάσουν ένα μεγάλο ποσό κερδών/ανά χρόνο, καθώς και τη δυνατότητα αξιοποίησης των χερσαίων τμημάτων τους προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών. Επίσης, ο όποιος σχεδιασμός για τις συνδυασμένες μεταφορές σταματά να υφίσταται, αφού ο ιδιώτης θα λαμβάνει υπόψιν του το ίδιον όφελος και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας και την ανάπτυξη της περιοχής. Σας καλώ να συνυπογράψουμε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, η οποίο θα τονίζει την έντονη αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΚ και στη διαχείριση των δημοτικών λιμένων της Θάσου και της Ηρακλείτσας από την Πολιτεία. Μόνο ως μία γροθιά θα καταφέρουμε να σταματήσουμε το ξεπούλημα της περιούσιας που ανήκει στην κοινωνία της ΠΕ Καβάλας».

 


 

Ο επιχειρηματίας με το δύσκολο επίθετο, το οποίο φαίνεται ότι με τον καιρό θα συνηθίσουμε, ήρθε στην Καβάλα και στο πρόσφατο παρελθόν. Χωρίς αυτό να γίνει ευρύτερα γνωστό. Τουλάχιστον 6 μήνες τώρα πηγαινοέρχεται, δηλώνει αποφασισμένος να επενδύσει. Στον ΑΟΚ; Όχι μόνο στον ΑΟΚ. Φέρεται να έχει δρομολογήσει επενδύσεις τουριστικού χαρακτήρα κυρίως στην Χαλκιδική. Μπορεί και στη δυτική πλευρά του Νομού μας.

 

Κι ενώ αυτά τα σχέδια υλοποιούνται χωρίς δημοσιότητα, για τον ΑΟΚ τα δεδομένα άλλαξαν. Ήταν φυσικό επόμενο. Άλλο ξενοδοχείο, άλλο μια ποδοσφαιρική ομάδα. Ο ντόρος συνεχίζεται κι ο Άλεξ Χατζιντάτσι (το γράψαμε σωστά;) κυκλοφορεί μεταξύ μας αφού όπως φαίνεται επιμένει. Επιμένει ελληνικά, τουριστικά αλλά και ποδοσφαιρικά.

 

Άπαντες έκαναν το ίδιο πράγμα. Έψαξαν για αυτόν στο διαδίκτυο. Οι γνωρίζοντες αγγλικά πρώτοι διασταύρωσαν το καλό του βιογραφικό. Το οποίο σε γενικές γραμμές παραδέχονται όλοι. Είναι ένας άνθρωπος που γεννήθηκε στο Ιράν αλλά πρόκοψε στον Καναδά. Άπαντες δέχονται την οικονομική ευρωστία του, το επιτυχές επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον Καναδά που δεν είναι μόνο ενός τομέα ή αντικειμένου.

 

Τι ζητά στην Καβάλα ο συγκεκριμένος επενδυτής; Η ερώτηση περιλαμβάνει και καχυποψία. Τη γνωστή καχυποψία των ελλήνων, μια προκατάληψη η οποία πάντα υπάρχει για όλους όσους εμφανίζονται ξαφνικά τόσο στην επαρχία όσο και στο κέντρο. Ζητά τον ΑΟΚ μόνο; Σκέπτεται τουριστικά μόνο;

 

Δεν το πιστεύουμε. Πιθανόν να έχει στο μυαλό του κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο. Δεν είναι κακό. Ίσα ίσα που μπορεί κι αυτό να είναι θετικό. Οι επιχειρηματικοί κανόνες από την άλλη πλευρά ισχύουν και στην περίπτωση του. Κρύβει- για ευνόητους λόγους- τον βασικό στόχο, παρουσιάζει (σύμφωνα με σχέδιο) όσα πρέπει. Την ώρα που πρέπει.

 

Παρόλα αυτά είναι ένας επενδυτής. Ένας νέος παίκτης στην τοπική οικονομία. Κάτι τέτοιο αλήθεια δεν ψάχνουμε; Κάτι τέτοιο δεν αναζητούμε εναγωνίως; Ήρθε κι όπως φαίνεται θα μείνει, άρα ας αρχίσουμε να εκπαιδευόμαστε ώστε να γράφουμε και να προφέρουμε σωστά το δύσκολο επίθετο του.

 

Η πιο πάνω προσέγγιση δεν έχει σχέση με τον ΑΟΚ. Δεν αφορά την πρόταση του, την απάντηση που έλαβε. Αναφέρεται σε κάτι γενικότερο που κι αυτό υφίσταται. Ένας δραστήριος, πετυχημένος άνθρωπος όπως ο Άλεξ είναι αδύνατο να δεχθούμε ότι στην Καβάλα (την πόλη της Καβάλας) θα ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Περιμένουμε τις εκπλήξεις. Κι ας κάνουμε λάθος κι εκπλήξεις δεν υπάρχουν…

 

Ο Δήμος Καβάλας άρχισε και συνεχίζει έργο συντήρησης και μικρής ανακαίνισης στην αίθουσα του Όσκαρ. Ότι έγινε και θα γίνει αφορά μικρές και συνηθισμένες δημοτικές δαπάνες. Το έως τώρα αποτέλεσμα είναι σίγουρα θετικό. Δικαιώνει τους προηγούμενους που νοίκιασαν, χρησιμοποίησαν την αίθουσα. Την οποία η Καβάλα την χρειάζεται.

 

Το Όσκαρ αλλάζει προς το καλύτερο. Αυτό εκτός του ότι γίνεται με λίγα χρήματα, γίνεται γρήγορα. Γεγονός σπάνιο για έναν Δήμο. Ακούμε ότι θα ενισχυθεί ο φωτισμός του με φώτα που δεν χρησιμοποιούνται αλλά ο Δήμος διαθέτει. Θα υπάρξει παρέμβαση ακόμη και στην είσοδο του παλιού κινηματογράφου. Ο οποίος στη συνέχεια θα παραδοθεί στους συλλόγους για να γίνονται εκεί όλα όσα τόσα χρόνια γίνονταν. Απλώς τώρα θα γίνονται σε καλύτερες συνθήκες.

 

Πριν από λίγες εβδομάδες ο Αντιδήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος προανήγγειλε την αντικατάσταση στάσεων (κουβούκλια) του υπεραστικού ΚΤΕΛ στα χωριά της Δ.Ε. Φιλίππων. Όπως είχε πει τα νέα κουβούκλια θα κατασκεύαζαν επιχειρήσεις και σαν αντάλλαγμα θα διαφημίζονταν σε αυτά.

 

Η εξαγγελία του κ. Παπαδόπουλου μπήκε σε φάση υλοποίησης. Υπάρχουν τα πρώτα δείγματα αυτής της γραφής κι είναι όπως τα είχε περιγράψει ο αντιδήμαρχος. Για την προσπάθεια αυτή συνεργάστηκε και με τις επιχειρήσεις αλλά και με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων. Κάπως έτσι έγινε καλή δουλειά. Η οποία θα συνεχιστεί για να φθάσει σε όλες τις στάσεις του λεωφορείου.

 

Προς αναβολή φαίνεται να οδεύει το αεροπορικό σόου. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ναι μεν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποσχέθηκε βοήθεια αλλά τα επόμενα βήματα τα βλέπουμε να αργούν. Τόσο που στο τέλος ακόμη κι αν υπάρξει αυτή η βοήθεια, δεν θα υπάρχει χρόνος να ετοιμαστεί η εκδήλωση.

 

Αν το αεροπορικό σόου δεν γίνει δεύτερο Καλοκαίρι φέτος, κινδυνεύει με οριστική κατάργηση. Ας το έχουν αυτό στο μυαλό τους όσοι (αιρετοί) δεν ενδιαφέρθηκαν όταν έπρεπε. Θα παρουσιάσουν δικαιολογίες για την καθυστέρηση αλλά σημασία θα έχει το τελικό αποτέλεσμα. Ότι το σόου δεν θα γίνει.

 

Δεν είναι καλά τα νέα για το θέμα των 135 εργαζομένων της ΒΦΛ. Η συνάντηση της Τρίτης πήγε χαμένη αφού στη διάρκεια της δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος. Η Τάνια Ελευθεριάδου έκανε δηλώσεις χθες, επιρρίπτει όλη την ευθύνη στην πλευρά της εταιρίας. Πλέον μένει ένα ακόμη ραντεβού. Μια τελευταία ευκαιρία. Ας ελπίσουμε ότι στις 10 του μήνα θα γράψουμε για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 135 και της ΒΦΛ.

 

Χιόνισε στα ορεινά διαμερίσματα του Δήμου Καβάλας χθες το πρωί. Υπήρξε μια κινητοποίηση του Δήμου, μαζί με τις σχετικές κι απαραίτητες φωτογραφίες. Όταν το χιόνι είναι λίγο και τα προβλήματα περιορισμένα, τότε οι φωτογραφίες είναι πάρα πολλές. Πάμε για τις επόμενες!

 

Αξίζουν συγχαρητήρια στους συνοικιακούς συλλόγους της Καβάλας. Για την δραστηριότητα τους γενικότερα, για αυτά που κάνουν 365 μέρες το χρόνο και δεν είναι μόνο χοροί και σουβλάκια. Είναι πολλά περισσότερα. Κι όσο ο καιρός περνά, οι σύλλογοι δυναμώνουν. Εμπλουτίζουν τη δραστηριότητα τους κι ως εκ τούτου απασχολούν συχνότερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Χθες οι σύλλογοι έκαναν δωρεά στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο. Η ιδέα τους ήταν πολύ σωστή αφού στην Καβάλα υπάρχει κι αυτό το σχολείο. Παρά την πρωινή κακοκαιρία, αρκετοί πρόεδροι επισκέφθηκαν το σχολείο και παρέδωσαν στους μαθητές το τραμπολίνο που αγόρασαν.

 

Κάποιοι άλλοι συμπολίτες, πραγματικοί εθελοντές κι αυτοί, συνεχίζουν να προετοιμάζουν την κοντινή μας Αλφαβητοπαρέλαση. Δουλεύουν ακατάπαυστα. Φτιάχνουν τις πολύχρωμες στολές, τις οποίες θα φορέσουν οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στο γεγονός. Καλή δουλειά και καλή Αλφαβητοπαρέλαση.

 

Το ότι έρχεται το Καλοκαίρι το καταλαβαίνουμε και από διάφορα μη σημαντικά γεγονότα. Ένα από αυτά είναι η πραγματοποίηση στην Καβάλα σεμιναρίου ναυαγοσωστικής. Δεύτερη χρονιά φέτος οι ναυαγοσώστες θα εργαστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ως και τον Σεπτέμβρη. Άρα χρειάζονται περισσότεροι. Αρκεί να δοθεί στους ενδιαφερόμενους η ευκαιρία να πάρουν τη σχετική άδεια. Ήδη το Λιμεναρχείο ετοιμάζεται αφού και φέτος εξετάσεις θα γίνουν στο κλειστό κολυμβητήριο της πόλης μας.

 

Διαβάστε επίσης