• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια η ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ (συνεδρίαση την 6-2-2020) για την καθαριότητα των χώρων της επιχείρησης. Όπως στο Δήμο Καβάλας έτσι και στη ΔΕΥΑΚ διαπιστώνεται έλλειψη καθαριστριών. Εξ αυτού του λόγου θα αναζητηθεί ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας.

Μεταξύ άλλων η εισήγηση ανέφερε ότι: «… στη ΔΕΥΑΚ υπάρχει ανάγκη για την εκτέλεση της υπηρεσίας καθαρισμού κτιρίων και εγκαταστάσεων, η οποία δεν μπορεί να εκτελεστεί από το μόνιμο προσωπικό της λόγω έλλειψης της αντίστοιχης ειδικότητας. Μετά από αυτό η διοικητική και οικονομική υπηρεσία της ΔΕΥΑΚ προέβη στη σύνταξη της παρούσας μελέτης κτλ».

Η δαπάνη είναι της τάξης των 10.000 ευρώ. Προφανώς και η ΔΕΥΑΚ θα συνεργαστεί για μικρό χρονικό διάστημα με ιδιώτη αφού ελπίζει να βρει καθαρίστριες σύντομα. Από το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας. Το οποίο άργησε μεν, έρχεται δε.

 


 

Πριν όχι πολλά χρόνια (δεκαετία του 2000) ήταν ένα αρκετά συνηθισμένο γεγονός για την Καβάλα η επίσκεψη στην πόλη διπλωμάτη των ΗΠΑ. Τις περισσότερες φορές του Πρόξενου από τη Θεσσαλονίκη, λιγότερο συχνά του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Τον λόγο ποτέ δεν τον καταλάβαμε. Δεν προέκυπτε και δεν προέκυψε άλλωστε. Όλοι αυτοί οι Αμερικάνοι επισκέπτονταν συνήθως το Νομάρχη, στο πλαίσιο μιας περιοδείας τους σε όλη την ΑΜΘ. Στη συνέχεια ήρθε η οικονομική κρίση.

 

Οι επισκέψεις των Αμερικανών στην Καβάλα αραίωσαν ως που σταμάτησαν εντελώς. Τους παρακολουθούσαμε να προτιμούν την Αλεξανδρούπολη. Αυτό έγινε ακόμη πιο έντονο τα πρόσφατα και προηγούμενα χρόνια. Η Αλεξανδρούπολη ανέλαβε την επένδυση του πλωτού LNG (όταν στην πρόταση απάντησε αρνητικά η Καβάλα) κι ήταν ως εκ τούτου «τυχερή». Επίσης πρόσφατα το ΝΑΤΟ αποφάσισε να δημιουργήσει στην Αλεξανδρούπολη μια βάση για τα ελικόπτερα του.

 

Υπό αυτές τις γεωστρατηγικές συνθήκες η Αλεξανδρούπολη μας προσπέρασε… Μας άφησε πολύ πίσω. Ως που χθες έγινε η έκπληξη. Καθ’ οδόν για την πρωτεύουσα του Έβρου, οι Αμερικάνοι είπαν να κάνουν μια στάση στην Καβάλα. Στα ραντεβού τους -όπως το συνηθίζουν- ήταν αρκετά αόριστοι. Συνεχώς χαμογελαστοί κι έντονα (και περίεργα) αισιόδοξοι. Εξεδήλωσαν μια αρχική πρόθεση. Σα να ήθελαν να μας δοκιμάσουν. Να δουν με ποιους έχουν να κάνουν.

 

Το τελευταίο διάστημα εφημερίδες στην Αθήνα γράφουν συνεχώς για Αμερικάνικο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Καβάλας. Εννοούν το καινούργιο λιμάνι. Το ενδιαφέρον υπήρξε και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, την εποχή των υπό- παραχωρήσεων. Συνεχίζεται και σήμερα για έναν απλό λόγο. Τον διαβάσαμε (λίγο μπερδεμένα ίσως) στα Νέα του περασμένου Σαββάτου.

 

Η εφημερίδα των Αθηνών περιγράφοντας την κινητικότητα στην ΑΜΘ σημείωσε ότι για το νέο λιμάνι της Καβάλας ίσως διατηρηθεί η ιδιωτικοποίηση με τη διαδικασία των υπό- παραχωρήσεων. Λογικό. Αυτοί που ενδιαφέρονταν για το «Φίλιππος Β’» επί ΣΥΡΙΖΑ, διατηρούν το ενδιαφέρον τους κι επί ΝΔ. Τι να τους πεις τώρα; Ότι άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξε κι η ιδιωτικοποίηση; Δεν το τολμάς. Τους κάνεις λοιπόν την χάρη κι ειδικά για αυτήν την περίπτωση πορεύεσαι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να τους κρατήσεις «ζεστούς».

 

Βασική προτεραιότητα των Αμερικανών είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Κι άλλη φορά έχουμε γράψει ότι κοιτούν προς την Καβάλα για έναν μόνο λόγο. Για να μην υπάρξει ανταγωνιστής κοντά τους. Αυτή η συνταγή είναι γνωστή μα την Καβάλα δεν την βολεύει. Δεν θέλουμε ιδιωτικοποίηση του νέου λιμανιού μόνο και μόνο για να μην έχει ανταγωνισμό ο Αμερικάνος που θα πάρει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Θέλουμε μια ιδιωτικοποίηση με διασφαλίσεις. Οι οποίες όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν προκύπτουν από πουθενά.

 

Μείζονος σημασία για την Καβάλα είναι η ιδιωτικοποίηση του κεντρικού λιμανιού. Του λιμανιού της πόλης. Σε αυτό το θέμα ο αμερικάνικος παράγοντας δεν δείχνει ενδιαφέρον. Τουλάχιστον όχι μέχρι τώρα. Κανείς αμερικάνος άλλωστε δεν φαίνεται διατεθειμένος να ενδιαφερθεί για … τραπεζοκαθίσματα και μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτή η περίπτωση αφορά άλλους επενδυτές.

 

Με όλα αυτά που διαπιστώνονται (κάποια από τα οποία γράφονται) το ΤΑΙΠΕΔ στην Καβάλα έχει μια δύσκολη αποστολή. Θα πρέπει να προχωρήσει με υπό- παραχωρήσεις στο νέο λιμάνι και με πώληση μετοχής του ΟΛΚ στα υπόλοιπα λιμάνια. Μια διπλή ιδιωτικοποίηση που θα τα έχει όλα. Και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ!

 

Κι επειδή η κυβέρνηση σήμερα δεν είναι σαν την προηγούμενη, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Υπουργείο των Εσωτερικών. Εκεί ανακοίνωσε το οριστικό τέλος του «Κλεισθένη»:  Η κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται ανάμεσα στις αιχμές της πολιτικής δράσης του υπουργείου Εσωτερικών για το 2020.

Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στο πλαίσιο του κύκλου της αξιολόγησης. Στον απολογισμό για το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης περιλαμβάνονται, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, που αποτελεί μια ιστορική μεταρρύθμιση για τον παγκόσμιο ελληνισμό, πέντε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αυτοδιοίκηση, τους θεσμούς και τους πολίτες και 70 δράσεις, προγράμματα και παρεμβάσεις στην υπηρεσία της κοινωνίας.

 

Στις επόμενες, αν και μακρινές, εκλογές για το Δήμο Καβάλας το πράγμα θα επανέλθει στην προηγούμενη του κατάσταση. Στη φυσιολογική. Εξ αυτού του λόγου οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα λιγοστέψουν κι οι έχοντες στο μυαλό συμμαχίες (ακόμη και με τους υποστηρικτές του Σώρρα) γρήγορα θα πρέπει να βρουν ένα …«μαντρί». Να επιστρέψουν σε αυτό ώστε να είναι ασφαλείς. Την επόμενη φορά για να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Όχι υποψήφιοι δήμαρχοι.

 

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας τη Δευτέρα το μεσημέρι, η διοίκηση Μουριάδη προχώρησε σε απευθείας ανάθεση που αφορούσε πρόσωπο στενά συνδεδεμένο με την προηγούμενη Δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα. Η πρωτοβουλία δημιούργησε πρόβλημα σε όσους έτσι κι αλλιώς προστατεύουν με ζέση την 5ετια της κ. Τσανάκα. Προσωρινό. Ο Σωτήρης Λαζαρίδης, για να μην δώσει δικαίωμα στον κ. Κουνάκο, δήλωσε χλιαρά την παρουσία του. Μόνο αυτό. Δεν ψήφισε ούτε υπέρ, ούτε κατά. Ήξερε καλά τι έκανε. Και αυτός και η παράταξη που στη συνεδρίαση εκπροσωπούσε.

 

Τη Δευτέρα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν στην Πρέβεζα. Εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον πολιούχο Άγιο Χαράλαμπο, έκοψε τη βασιλόπιτα της νομαρχιακής της περιοχής. Έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από τους Νεοδημοκράτες της Πρέβεζας. Όπως φάνηκε παρακολουθούν και εκτιμούν το έργο του. Αισθάνθηκε σα να ήταν σε εκδήλωση στην Καβάλα.

 

Την ίδια μέρα ο Μακάριος Λαζαρίδης δέχθηκε στο γραφείο του επισκέψεις. Πρώτα πρώτα τον νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Καβάλας Βασίλη Εμμανουήλιδη. Αμέσως μετά το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου συνέχισε τις περιοδείες του κι επισκέφθηκε τον Έβρο. Στο πρόγραμμα του συνεχίζει να είναι επίσκεψη του στο Δήμο της Καβάλας. Ίσως εντός του μήνα.

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του Κινήματος Αλλαγής είχε άμεσα αντανακλαστικά στο θέμα των 135 εργαζόμενων της ΒΦΛ. Μόλις πληροφορήθηκε την αποτυχία της διαμεσολάβησης του Υπουργείου αμέσως φρόντισε να κλειστεί ραντεβού του σωματείου των εργαζόμενων με τη Φώφη Γεννηματά. Θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή.

 

Το βράδυ της Δευτέρας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας επανήλθε στο γραφείο της ΝΟΔΕ Καβάλας κι έλαβε μέρος σε κομματική σύσκεψη. Αυτή η συζήτηση έγινε με την αποχώρηση και των τελευταίων αγροτών από την αίθουσα. Μία ακόμη φορά η ΝΟΔΕ φέρεται να διατύπωσε τα γνωστά παράπονα έλλειψης συνεργασίας της Κυβέρνησης με τις κομματικές οργανώσεις. Η αναφορά είχε σχέση με την επιλογή προσώπων που διορίζονται σε συγκεκριμένα πόστα, για τα οποία οι νομαρχιακές επιτροπές δεν γνωρίζουν το παραμικρό. Τα μαθαίνουν όλα από τις εφημερίδες…

 

Διαβάστε επίσης