μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο δρόμος προς το εντευκτήριο του Φυσιολατρικού Ομίλου Καβάλας (περιοχή Αγίου Σίλα) έχει τα κακά του χάλια. Ο Όμιλος απελπίστηκε, δεν υπάρχει κάποιος να χρηματοδοτήσει το απαραίτητο έργο συντήρησης του. Επειδή ο δρόμος έχει κάποια κυκλοφορία, είπε να βάλει επιπλέον πινακίδα προειδοποίησης. Αυτήν που φαίνεται στην φωτογραφία.

Στην Καβάλα βρίσκονται από τη Δευτέρα ευρωπαίοι καθηγητές, μία εβδομάδα θα κάνουν μάθημα σε σπουδαστές του ΤΕΙ. Ξεναγήθηκαν στην πόλη, συνάντησαν τους φορείς του τόπου. Φωτογραφήθηκαν μπροστά από το δημαρχείο. Στην παρέα τους προστέθηκε ξαφνικά αδέσποτος σκύλος. Ήσυχος και φιλικός. Κατά συνέπεια ευπρόσδεκτος.

=========================================================================

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που το λέει η καρδιά τους. Απλοί πολίτες, με ένα σωρό καθημερινά βάσανα και σκοτούρες. Χαμηλών τόνων, αθόρυβοι, κινούνται σε μια κοινωνία γεμάτη από τους γνωστούς «δήθεν». Αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι πρωταγωνιστές της χθεσινής διαμαρτυρίας. Προσήλθαν νωρίς στην πλατεία, βρήκαν κατάλληλη σκιά , έμειναν μακριά από τις κάμερες και τις φωτογραφίες. Έκαναν το χρέος τους στην πόλη. Συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, έστειλαν το δικό τους μήνυμα εκεί που πρέπει.

 

Θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι. Θα ήταν περισσότεροι αν όλη αυτή η προπαγάνδα για το χθεσινό γεγονός είχε περισσότερο χρόνο στη διάθεση της. Δεδομένων των συνθηκών μια χαρά ήταν το συλλαλητήριο. Ήταν πετυχημένο, δυναμικό κι είχε παλμό. Αν όλα οργανώνονταν καλύτερα, ο κόσμος θα ήταν περισσότερος.

 

Αποδείχθηκε ότι το μεγαλύτερο λάθος (μας) έχει σχέση με τις ημέρες που μεσολάβησαν ως την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου. Αν γίνονταν αύριο Πέμπτη ή την ερχόμενη εβδομάδα τότε ακόμη πιο πολλοί θα γέμιζαν περισσότερο όλη την πλατεία. Και όχι μόνο το πάνω μέρος της.

 

Δεχόμαστε αυτό που είπε η Δήμαρχος. Για αρχή καλό ήταν το χθεσινό συλλαλητήριο. Μια καλή προπόνηση προκειμένου να «ζεσταθούν» τα πράγματα. Για τους επώνυμους (με ή χωρίς εισαγωγικά) έχουμε να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι ήταν παρόντες. Μπροστά μπροστά ως συνήθως. Για τους «δήθεν», έκαναν μια χαρά το εφέ τους.

 

Η ζωή συνεχίζεται κι ο κίνδυνος των άδικων διοδίων παραμένει μεγάλος. Ας έχουμε το νου μας. Αυτήν την ευθύνη την αναλαμβάνουν οι εκπρόσωποι μας. Που μεταξύ πολλών άλλων πρέπει να ψάχνουν κάθε μέρα τα νέα των διοδίων. Όταν υπάρξουν και δεν είναι θετικά, να σπεύσουν να κινητοποιήσουν τους ενεργούς πολίτες προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα.

 

Τη Δευτέρα που ήταν στην Καβάλα, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μετά τον ΤΑΡ να υπάρξουν και άλλοι αγωγοί. Οι οποίοι θα διέλθουν της περιοχής. Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, συμφώνησε ότι μελλοντικά κι άλλοι αγωγοί θα μας … χτυπήσουν την πόρτα.

 

Όση ώρα πραγματοποιούνταν η σύσκεψη στο Δημαρχείο, ο βουλευτής Κώστας Μορφίδης επέλεξε να μην μετέχει. Έπινε το καφεδάκι του εκτός γραφείου Δημάρχου. Σα να έπαιρνε αποστάσεις από όσα συζητούνταν. Λίγη ώρα αργότερα οι τρεις βουλευτές δεν απέφυγαν τη συζήτηση για τον ΤΑΡ. Μαζί με τον Υπουργό, ήπιαν έναν ακόμη καφέ. Αυτήν την φορά στο Ιμαρέτ.

 

Γραφείο λειτουργεί στην Καβάλα η Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου. Πολιτικό και όχι δικηγορικό. Η πρωτοβουλία της αυτή δείχνει πόσο σίγουρη είναι για τη συμμετοχή της στο επόμενο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Καβάλα. Άρχισε λοιπόν την προσπάθεια της από τώρα, αλλά εντελώς διαφορετικά σε σχέση με αυτήν του Μακάριου Λαζαρίδη. Πιο προσεκτική η κ. Χατζηκωνσταντίνου.

 

Ο κ. Λαζαρίδης δεν ήταν στο χθεσινό συλλαλητήριο αφού συνόδευσε τον πρόεδρο του κόμματος στο ταξίδι του στην Τουρκία. Λάθος επιλογή. Ένας νέος υποψήφιος στην Καβάλα, που τώρα γνωρίζεται με τον κόσμο της, επιλέγει να μην χάνει τις συγκεκριμένες ευκαιρίες. Από τον Μητσοτάκη άλλωστε πήρε ότι ήταν να πάρει.

 

Μιλώντας για το χθεσινό συλλαλητήριο ο Μάκης Παπαδόπουλος, τονίζει την ανάγκη εκτέλεσης του έργου της Περιμετρικής. Καλά κάνει αν και χρήματα δεν υπάρχουν. Όταν τα κονδύλια ήταν εξασφαλισμένα, μαλώναμε μεταξύ μας πως θα γίνει το έργο. Η διαφωνία μας χαντάκωσε την προοπτική εκτέλεσης. Σήμερα η Περιμετρική ανήκει στα έργα που δεν θα γίνουν ποτέ. Εκτός αν την αναλάβει κι αυτήν ο ΤΑΡ.

 

Οπαδός του ΠΑΟΚ αναστάτωσε το βράδυ του Σαββάτου το Κοκκινόχωμα. Με τη νίκη της ομάδας του στον τελικό κυπέλλου, πήρε το τρακτέρ και άρχισε βόλτες στο χωριό. Ταυτόχρονα άναψε βεγγαλικά, αφήνοντας άφωνους τους συγχωριανούς του.

 

Σε γνωστό στέκι της πόλης λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια οπαδοί του ΠΑΟΚ με αυτούς της ΑΕΚ. Έβλεπαν μαζί το ματς και κουβέντα στη κουβέντα θα πλακώνονταν στο ξύλο…

 

Συνεδριάζει το Σάββατο στην Αθήνα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκλειστικό θέμα η τοπική αυτοδιοίκηση. Προκύπτει στήριξη στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» και ανάπτυξη συνεργασιών- συμμαχιών σε όλη την Ελλάδα. Μια τέτοια συνεργασία πάει να γίνει μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων για τις περιφερειακές εκλογές στην ΑΜΘ. Αν διασπαστεί η ΝΔ, που κάτι τέτοιο λέγεται, τότε για τη συμμαχία (αν οριστικοποιηθεί η συμφωνία) τα δεδομένα αλλάζουν. Το πράγμα σοβαρεύει.

 

Εκτός από την Καβάλα, οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ είχαν μεγάλο ενδιαφέρον στην Ελευθερούπολη. Ο Φίλιππος Αναστασιάδης «αναμετρήθηκε» με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και τους κέρδισε άνετα. Στην Ελευθερούπολη λένε ότι Γ. Φιλόσογλου- Γ. Πασχαλίδης μόνοιασαν. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιβεβαιώνεται. «Κι αν δεν έγινε, το βλέπω να γίνεται» μας είπε άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.

 

Όσοι υποψήφιοι των εκλογών της ΝΔ φέρονται να έχουν στενές σχέσεις με τον Μακάριο Λαζαρίδη, δεν τα πήγαν καθόλου καλά. Για αυτόν τον λόγο ο Μακάριος (που κάτι έβλεπε) έλαβε έγκαιρα  αποστάσεις. Απέτυχε να εκλεγεί σύνεδρος και ο Νίκος Ξανθόπουλος, έτσι έκανε δύο στα δύο. Αποτυχία στις εκλογές του Επιμελητηρίου, αποτυχία και στις εκλογές της ΝΟΔΕ.

 

Ακούμε ότι η ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ για μια επείγουσα απευθείας ανάθεση πολλών χιλιάδων ευρώ δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη. Ασκήθηκε προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή. Η προμήθεια αφορά το απαραίτητο έργο συντήρησης του βιολογικού καθαρισμού της Άσπρης Άμμου.

 

Μπράβο στους αρκετούς ιερείς που ήταν χθες στο συλλαλητήριο. Ειρωνικά τα …συγχαρητήρια μας στους επαγγελματίες που δεν έκλεισαν ούτε ένα λεπτό τις επιχειρήσεις τους. Ευτυχώς ήταν λίγοι, ευτυχώς ο κόσμος τους είδε και κατάλαβε.

 

Μαζί προσήλθαν στην πλατεία ο Μάκης Παπαδόπουλος με τον Βαγγέλη Παππά. Με δημοτικούς συμβούλους και υποψήφιους της «Ανοιχτής Πόλης» ήταν ο Θόδωρος Μουριάδης. Στο γκρουπ των εργαζόμενων των Πετρελαίων ο Μανώλης Κελαϊδακης. Δικαιολογημένα απουσίασε από το συλλαλητήριο ο Άρης Βέρρος.

 

Αισθητή έκαναν την παρουσία τους στην εκδήλωση για τα δάνεια του ΟΕΚ οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Μπορεί και να ήταν περισσότεροι από τους άμεσα ενδιαφερόμενους δανειολήπτες. Ο Μάριος Μουζάλας απλός και αναλυτικός, σημείωσε ότι την προηγούμενη φορά ήρθε στην Καβάλα κι ενημέρωσε για τις εργατικές κατοικίες. Τώρα σειρά είχαν τα δάνεια.

 

Μέχρι τώρα έχουμε να συζητούμε για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ. Με το νέο έργο της ύδρευσης, έχει γούστο να ανακύψει και θέμα όδευσης του αγωγού της ύδρευσης… Γιατί κι αυτός από την ίδια περιοχή δεν πρέπει να περάσει;

 

 

===============================================================

 

Ο Θ. Καλλιοντζής απαντά στον Γ. Εριφυλλίδη

 

Δύο τρεις μέρες τώρα αναπτύσσουν διάλογο μέσω της στήλης ο πρώην Νομάρχης με τον Γιάννη Εριφυλλίδη. Σειρά του κ. Καλλιοντζή να γράψει τα ακόλουθα: « Επαναλαμβάνω , πόση και για ποιους έχουν σημασία αυτά ; Οι αλήθειες : 1) Προγράμματα ορισμένου χρόνου υπήρχαν δύο για την Νομαρχία . Με υπουργική απόφαση ο Νομάρχης είχε την ευθύνη της επιλογής .  Το ένα αφορούσε την υποδοχή αλλοδαπών , ήταν ετήσιο  και εφαρμόσθηκε για δύο χρόνια οπότε η αρμοδιότητα δόθηκε σε κρατική υπηρεσία. Το άλλο αφορούσε τα Κ.Ε.Π. όπου πανελληνίως  με υπουργική απόφαση εφαρμόσθηκε η ίδια διαδικασία επιλογής .2) Δεν  γνώριζα μέχρι χθες ότι η εν λόγω κυρία στενή συνεργάτης του π. Δημάρχου έχει κόρη . Προφανές είναι ότι δεν συνέβη ποτέ τέτοιο γεγονός . Τα υπόλοιπα κρίθηκαν στις εκλογές , στην συνείδηση του κόσμου και άλλα κρίνονται ακόμη . Θλίψη με τις εμμονές» .

Διαβάστε επίσης