• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία από το αρχείο της Πρωινής, τον Γενάρη του 2002. Η Παύλου Μελά ως δρόμος. Η πινακίδα στα δεξιά δείχνει την εκτέλεση του έργου μετατροπής της σε πεζόδρομο, το οποίο έχει προϋπολογισμό σε δραχμές. Το έργο μάλιστα έγινε με αυτεπιστασία. Δηλαδή από δημοτικούς υπαλλήλους. Πράγμα σπάνιο για τις μέρες μας. Τόσο μεγάλα έργα αυτεπιστασίας ο Δήμος Καβάλας δεν κάνει. Τα δημοπρατεί για να κάνει εργολάβος.

 


 

Οι πεζόδρομοι στο κέντρο της πόλης ήταν μια ιδέα του Λευτέρη Αθανασιάδη, η οποία υλοποιήθηκε κυρίως από τον Στάθη Εριφυλλίδη. Αρχικά υπήρχαν αντιδράσεις και διαφωνίες. Στο τέλος άπαντες αποδέχθηκαν την μεγάλη αλλαγή χωρίς να γνωρίζουν τι έρχεται. Στους πεζόδρομους που η Καβάλα απέκτησε, στηρίχθηκε η γνωστή φιλοσοφία και άλλων πόλεων. Αυτή των τραπεζοκαθισμάτων. Απλώθηκαν όσο περισσότερο μπορούσαν κι έτσι πρώτοι και καλύτεροι επωφελήθηκαν συγκεκριμένοι επαγγελματίες. Οι αρχικές εικόνες που δημιουργήθηκαν άρεζαν σε όλους!

 

Η Καβάλα χωρίς να αντιλαμβάνεται το που πάει το πράγμα, επέβαλε κανόνες (γραπτούς και άγραφους) που στήριξαν αυτήν την δραστηριότητα. Ως που κάποτε όλοι μαζί αρχίσαμε να βιώνουμε το λάθος. Άντε τώρα να το αλλάξεις… Αυτό δε ενισχύονταν από άλλες κακές συμπεριφορές και νοοτροπίες. Τα αυτοκίνητα στους πεζόδρομους, τα δίκυκλα στους πεζόδρομους. Και το κορυφαίο, μοναδικό για την Ελλάδα, τα οχήματα χρηματαποστολών στους πεζόδρομους.

 

Η κ. Δήμητρα Τσανάκα είχε μια επιτυχία. Με τη βοήθεια συνεργατών της συνέταξε έναν κανονισμό, επί του περιεχομένου του οποίου συμφωνούν ακόμη και σήμερα άπαντες. Αυτό ακούγεται λίγο περίεργα. Είναι ωστόσο αλήθεια. Αποδείχθηκε ότι ούτε αυτόν μπορέσαμε να τηρήσουμε. Κάγκελα και γραμμές στο έδαφος, κολωνάκια και αστυνόμευση στήριξαν προσπάθεια. Η οποία κι αυτή απέτυχε. Τώρα φαίνεται να ξεκινούμε από μηδενική βάση.

 

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ξεκινούμε χωρίς να αμφισβητούμε τον υφιστάμενο κανονισμό. Κάτι είναι κι αυτό. Πάμε λοιπόν να ελέγξουμε αν ο κανονισμός τηρείται. Ο έλεγχος πρέπει να είναι διαρκής και επίμονος. Αυστηρός. Θα τον κάνει ποιος; Η Δημοτική Αστυνομία που αναπαύεται και δεν εργάζεται το Σαββατοκύριακο; Η Αστυνομία, που έχει στην αρμοδιότητα της ένα σωρό άλλα;

 

Σημείο δεύτερο. Όλοι συμφωνούν και στους ελέγχους μα και στην αστυνόμευση. Περίεργο κι αυτό. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε γενική προσπάθεια να διαγραφούν πρόστιμα. Συνεδρίασαν δημοτικές επιτροπές, έγιναν συσκέψεις. Ως που τα πρόστιμα διαγράφηκαν. Λέγανε τότε ότι ήταν άδικα. Μπορεί και να ήταν. Η κατάργηση, η ακύρωση των προστίμων ενίσχυσε το καθεστώς των τραπεζοκαθισμάτων κι άντε τώρα να αλλάξεις μυαλά σε όσους αισθάνονται κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Και των πεζόδρομων.

 

Η συζήτηση για τους πεζόδρομους γίνεται σήμερα με μια διαφορετική αφορμή. Τα τραπεζοκαθίσματα ακούμε ότι ενοχλούν άλλες εμπορικές επιχειρήσεις. Για να φθάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο (που δεν είναι γενικό, δεν συμβαίνει παντού) όλοι καταλαβαίνουμε τι μεσολάβησε. Πρέπει επίσης να θυμηθούμε ότι παραμονές εκλογών ξηλώθηκαν παρτέρια στους πεζόδρομους του Αγίου Νικολάου. Η δημοτική αρχή, με τη συναίνεση της θορυβώδους τότε αντιπολίτευσης, άνοιξε περισσότερο χώρο για τα τραπέζια και τις καρέκλες. Αν επιχειρήσουν να τα επαναφέρουν, θα ξεκινήσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος!

 

Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να αποφασίσει τι θέλει. Η διοίκηση και η αντιπολίτευση μαζί. Αν αποφασίσουν και συμφωνήσουν μεταξύ τους (ώστε να μην υπάρχουν οι κακοί που βάζουν πρόστιμα και οι καλοί που υπερασπίζονται όσους θα πρέπει να τα πληρώσουν) τότε όλα είναι απλά και εύκολα.

 

Στην σύσκεψη της Τετάρτης η διοίκηση του Δήμου Καβάλας έδειξε μια αποφασιστικότητα αλλά μάλλον δεν την πίστεψε κανείς. «Αυτά μας τα είπαν κι άλλοι» μουρμούριζαν φεύγοντας οι επαγγελματίες. Ας μη ξεχνάμε μάλιστα ότι η σημερινή διοίκηση έχει το γνωστό κουσούρι, δεν διαθέτει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Άρα πριν ενεργήσει αυστηρά οφείλει να έχει συναίνεση (τουλάχιστον) κι όλων των άλλων. Κάποιοι από τους οποίους είναι γνωστό ότι την περιμένουν συνεχώς στη γωνία.

 

Ο κ. Μουριάδης έκανε λάθος που έδωσε στην Τράπεζα της Ελλάδας νέα προθεσμία 6 μηνών προκειμένου να συμμορφωθεί στον κανονισμό των πεζόδρομων. Αυτήν την προθεσμία δεν την δίνει στους πολλούς και μικρομεσαίους. Καλά κάνει. Γιατί αλήθεια αυτή η ειδική μεταχείριση στην Τράπεζα, η οποία χρόνια τώρα έπρεπε να λάβει τα μέτρα της;

 

Το προσεχές διάστημα, ειδικά το Καλοκαίρι, άπαντες θα κριθούν. Περισσότερο απ’ όλους η διοίκηση Μουριάδη. Ο καιρός θα περάσει γρήγορα. Μακάρι να γίνουν αυτά που ανακοινώθηκαν, σε ένα κλίμα μάλιστα συνεργασίας. Σεβασμού στους πεζούς και στην επιχείρηση των άλλων. Μια κοινή προσπάθεια που θα αποσκοπεί στο συλλογικό και όχι στο ατομικό συμφέρον. Εδώ θα είμαστε για να τα παρακολουθήσουμε και φυσικά να τα σχολιάσουμε.

 

Στο τέλος της σύσκεψης την Τετάρτη κι αφού από αυτήν είχαν αποχωρήσει αρκετοί, ο κ. Μουριάδης ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να φτιάξει στην Καβάλα ένα θεματικό εορταστικό πάρκο. Σαν αυτό των Τρικάλων και της Δράμας. Είπε, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ότι θα έχει σχετικό ραντεβού με εταιρία που κάνει αυτή τη δουλειά. Το σχέδιο παραπέμπει στα Χριστούγεννα του 2020.

 

Οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν κι ωραίες στιγμές, οι οποίες ίσως και να «χάνονται» σε μια καθημερινότητα συνεδριάσεων και αντιπαραθέσεων. Προεκλογικών και μη. Η πρώην αντιδήμαρχος Μαρία Φρατζεσκάκη πάντρεψε πρόσφατα το γιο της ενώ ο Κωστής Σιμιτσής έγινε παππούς. Χαιρόμαστε με τη χαρά τους.

 

Στη ρεσεψιόν του κλειστού κολυμβητηρίου δεν υπάρχει συνεχώς δημοτικός υπάλληλος. Κάποια πρωινά (!) και κάποια απογεύματα μπορείς να μπεις στο κλειστό κολυμβητήριο και να μην σε ελέγξει κανείς. Μπορείς να μπεις και να κάνεις ότι θέλεις, λες και είσαι σε ξέφραγο αμπέλι. Στη ρεσεψιόν υπάρχει, μας είπαν συμπολίτες, σχετική πινακίδα για το πότε αυτή λειτουργεί!

 

Η Μαριάνα Δρόσου, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, μίλησε χθες στο ράδιο Πρωινή για το περιστατικό ξυλοδαρμού μαθητή σε σχολείο της πόλης. Το χαρακτήρισε σοβαρό, που στεναχώρησε και αναστάτωσε την Ένωση. «Δεν είμαστε εμείς οι ειδικοί. Ας τους αφήσουμε να βρουν τη λύση» είπε. Το βράδυ της Τετάρτης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα της σημερινής Πρωινής.

 

Τις προηγούμενες ημέρες η Πολεοδομία Καβάλας εξέδωσε άδεια προκειμένου να γίνει πολυκατοικία σε ένα από τα λίγα ελεύθερα οικόπεδα πλησίον της δημοτικής αγοράς. Το οποίο αυτό το διάστημα λειτουργεί ως μικρός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Στην οδό Αμύντα 38 θα αναγερθεί 5όροφη πολυκατοικία.

 

Έχοντας μπροστά μας όλες τις προσκλήσεις των εκδηλώσεων του 3ήμερου (Παρασκευή έως Κυριακή) αντιλαμβανόμαστε ότι οι βασιλόπιτες μας τέλειωσαν. Κι αν δεν τέλειωσαν όλες, τέλειωσαν οι περισσότερες. Σειρά τώρα έχουν οι χοροί. Επόμενες βασιλόπιτες από την 1η  Γενάρη του 2021.

 

Η επίσκεψη των Αμερικανών την προηγούμενη εβδομάδα καταλάβαμε ότι είχε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του νέου λιμανιού. Μήπως έχει σχέση και με τη «Νότια Καβάλα»; Έτσι τουλάχιστον άφησαν να εννοηθεί αν και εξ Αθηνών επιβεβαίωση δεν προκύπτει. Για το κοίτασμα «Νότια Καβάλα» ενδιαφέρον ως τώρα έδειξαν ξένες εταιρίες μαζί με την Ενεργειακή και ξένε εταιρίες μαζί με το ΔΕΣΦΑ.

 

Φυσικά και υπάρχει υπερβολή από πλευράς ορισμένων μέσων ενημέρωσης, στα ρεπορτάζ για τον ξυλοδαρμό του μαθητή. Αυτή η ενοχλητική υπερβολή εντοπίζεται (τις πιο πολλές φορές) στα αθηναϊκά μέσα. Τα οποία λόγω απόστασης και βιασύνης λένε πολλά πράγματα παραπάνω. Ορισμένα από αυτά μάλιστα δεν είναι αλήθεια.

 

Την Τετάρτη ήταν να συνεδριάσει η διοίκηση της ΠΕΔ ΑΜΘ. Η συνεδρίαση θα γίνονταν στην Κομοτηνή. Από τα 21 μέλη του δ.σ. προσήλθαν μόνο τα 8. Όλοι οι υπόλοιποι απουσίαζαν. Ως εκ τούτου η συνεδρίαση δεν έγινε. Ανάμεσα στους 8 που πήγαν άδικα στην Κομοτηνή ήταν (από το Ν. Καβάλας) ο Θ. Μουριάδης. Τα άλλα μέλη της διοίκησης από την Καβάλα δεν πήγαν.

 

Διαβάστε επίσης