• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Λούσυ μια μοντέρνα εκδήλωση με εξίσου μοντέρνο θέμα, τα ενεργειακά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής. Ιδιωτική η πρωτοβουλία και η διοργάνωση, τελικά χωρίς καθόλου ειδήσεις. Η προσέλευση όσων την παρακολούθησαν δεν ήταν μεγάλη αλλά κάθε αρχή και δύσκολη… Αρκεί να μην είμαστε μόνο στα λόγια.

Ενδιαφέρον έχει η διαμαρτυρία που έγινε έξω από το ξενοδοχείο, από μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών. Φεύγοντας από το σημείο, χωρίς να γίνει κανένα επεισόδιο, έγραψαν (αυτοί δεν ήταν;) σχετικό με την εκδήλωση σύνθημα στο ξεχασμένο αλλά προνομιακό κτίριο της Καλαμίτσας. Θα περιμένουμε από την ΕΤΑΔ να το σβήσει ή θα το σβήσει ο Δήμος Καβάλας όταν έρθει η ώρα;

Το σύνθημα γίνεται μια ακόμη αφορμή να θυμηθούμε την εκκρεμότητα της Καλαμίτσας. Ο Δήμος Καβάλας όφειλε εντός του μήνα να καταθέσει στην ΕΤΑΔ πλάνο ανάπτυξης της Καλαμίτσας ώστε στη συνέχεια με αυτό να την διεκδικήσει. Το έκανε άραγε;

 


Η επιτυχία της προχθεσινής Αλφαβητοπαρέλασης είναι ορατή, ολοφάνερη και ηλεκτρονικά. Εννοούμε το διαδίκτυο. Εκεί όπου αναρτήθηκαν και αναρτώνται συνεχώς φωτογραφίες της. Μια προσεκτική ματιά στις οποίες, στις περισσότερες τουλάχιστον, αποδεικνύει ότι η επιτυχία δεν στηρίζεται μόνο στη συμμετοχή των μικρών μαθητών. Εξίσου πολλοί ήταν και οι μεγάλοι. Κυρίως γονείς των μαθητών.

 

Καταλαβαίνουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις την απόφαση συμμετοχής στην παρέλαση την λαμβάνουν όχι οι μικροί αλλά οι μεγάλοι. Οι οποίοι στο τέλος τέλος είναι ακόμη μικροί. «Συναντούν» λοιπόν τα νιάτα τους,  παρέα με τα μικρά τους παιδιά, μέσω της εκδήλωσης. Της Αλφαβητοπαρέλασης. Όσο αντέχουν και συνεχίζουν οι μεγάλοι, ναι η διοργάνωση έχει λαμπρό μέλλον.

 

Η Αλφαβητοπαρέλαση της Κυριακής άρχισε με το τρενάκι του Δήμου. Το οποίο και άδειο ήταν και χωρίς στολισμό. Υποθέτουμε ότι επιλέχθηκε να ηγηθεί της παρέλασης έτσι για να τη γεμίσει. Να δοθεί μια ακόμη καλύτερη εντύπωση, χωρίς άλλον ιδιαίτερο λόγο. Η ιδέα ήταν μάλλον περιττή. Τουλάχιστον ας το στόλιζαν. Ας το έκαναν αποκριάτικό κι αυτό. Σημειώνουμε τέλος ότι αν και Κυριακή, δούλεψε λόγω Αλφαβητοπαρέλασης η Δημοτική Αστυνομία. Αυτή κι αν δεν είναι είδηση…

 

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης της ΑΜΘ (νυν περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης) κ.  Κώστας Κατσιμίγας έδωσε στη δημοσιότητα πυκνογραμμένο άρθρο του που αναφέρεται στην προοπτική ανάπτυξης των 5 νομών. Κι ενώ ο προβληματισμός του (απαισιόδοξος) είναι μια βάση συζήτησης, στο κείμενο δεν γράφει απολύτως τίποτα για τον τουρισμό. Ίσως γιατί δεν τον ζει στην Κομοτηνή όπου είναι η έδρα του. Αυτός χάνει. Χάνει την εμπειρία, χάνει μια δυναμική πλευρά της Ανατολικής Μακεδονίας. Την οποία αν υπολόγιζε σωστά,  σίγουρα θα την μνημόνευε στο κείμενο του.

 

Διαβάσαμε στο διαδίκτυο πρόσκληση συμμετοχής σε μοτοσυγκέντρωση, η οποία θα γίνει έξω από το πρώην ΤΕΙ το Σάββατο 14 Μαρτίου. Οι διοργανωτές καλούν τους δικυκλιστές στο ραντεβού αναφέροντας συγκεκριμένα τον σκοπό «… να τα ξεμπουκώσουμε». Ελπίζουμε η θορυβώδης διαδικασία να μην γίνει εντός της πόλης. Ίδια ραντεβού για τον συγκεκριμένο λόγο υπήρξαν και στο παρελθόν.

 

Σχολιάζουμε θετικά μια μικρή και σχετικά πρόσφατη αλλαγή στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου Καβάλας. Απομακρύνθηκαν 5-6 παλαιά και ακινητοποιημένα ασθενοφόρα (σαράβαλα), άδειασαν ισάριθμες θέσεις στάθμευσης και ήδη χρησιμοποιούνται. Από αυτούς (τους πολλούς) που είτε δουλεύουν εκεί, είτε το επισκέπτονται κι έχουν πάντα την ίδια αγωνία. Που θα παρκάρουν.

 

Έξω από τον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου υπήρχε μία καντίνα. Η οποία έκλεισε κι αποχώρησε. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν έχουν μία μόνο επιλογή. Το κυλικείο του Νοσοκομείου. Οι τιμές στο οποίο συχνά αποδεικνύονται ακριβούτσικες.

 

Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Παράσιτα» επανήλθε στον Απόλλωνα όπου εκτάκτως προβάλλεται λίγες ακόμη ημέρες. Χωρίς το γεγονός να συγκινεί τους Καβαλιώτες. Διαβάζουμε ότι γενικά η ταινία δεν έκανε πολλά εισιτήρια στις αίθουσες της χώρας. Η νέα ταινία του Σεφερλή έκανε περισσότερα!

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Λαζαρίδης μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της Πρωινής για την απρόοπτη εξέλιξη που παρουσίασε το θέμα της ψηφοφορίας, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Κυριακή. «Αυτά τα θέματα δεν απασχολούν τον κόσμο» είπε μεταξύ των άλλων. Σωστό.

 

Δεν απασχολούν καθόλου τους πολίτες, θα ενισχύαμε την άποψη του. Τα οποιαδήποτε λάθη (ανθρώπινα) και κυρίως ο χειρισμός που επακολουθεί καθιστούν το ασήμαντο, σημαντικό. Ρόλο φυσικά παίζει το γενικότερο κλίμα καχυποψίας στις συνεδριάσεις και οι προσφυγές που έγιναν (για ασήμαντο λόγο) σχετικά πρόσφατα. Κι οι προσφυγές άλλωστε δεν ενδιέφεραν καθόλου τους πολίτες. Παρόλα αυτά έγιναν. Κι απορρίφθηκαν.

 

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσκληση για τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με τη νέα της σύνθεση. Η επιτροπή θα συνεδριάσει την Παρασκευή το μεσημέρι, με αρκετά θέματα στην ημερήσια διάταξη της. Υπάρχει μία ακόμη φορά θέμα έγκρισης δαπανών δημοτικών εκδηλώσεων. Πλέον για αυτές αποφασίζει η επιτροπή και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Με καθυστέρηση υπήρξε αντίδραση κι ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Καβάλας για το περιστατικό στο 16ο Δημοτικό. Όποιος διαβάσει την ανακοίνωση βρίσκεται μπροστά σε κείμενο που περισσότερο ασκεί κριτική παρά σχολιάζει το γεγονός. Κριτική στα μέσα ενημέρωσης.

 

Καλά λόγια από τον Άγγελο Σμυρλόγλου για το Νοσοκομείο Καβάλας: «Αυτές τις μέρες φιλοξενούμε στην Καβάλα ζευγάρι ομογενών. Υποχρεωθήκαμε να καταφύγουμε στα επείγοντα του Νοσοκομείου Καβάλας. Οι υπηρεσίες υγείας που δεχτήκαμε ήταν άμεσες αποτελεσματικές ποιοτικές και με απόλυτο σεβασμό προς τους ασθενείς από το ιατρικό και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό. Οι φιλοξενούμενοι μου δεν πίστευαν στα μάτια τους. Η συμπεριφορά του τμήματος αυτού ήταν πολύ καλύτερη από αυτήν του εξωτερικού. Μου ζήτησαν οι φιλοξενούμενοι μου, να ευχαριστήσω εκ μέρους τους, τους υπεύθυνους του τμήματος των επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου. Υπερθεματίζω και εγώ. ΕΥΓΕ στους γιατρούς και όλο το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Υ.Γ. Να στηρίζουμε το Νοσοκομείο και να λέμε και καμιά καλή κουβέντα».

 

Αύριο Τετάρτη θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη (και όχι στην Καβάλα όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί) η συνάντηση του έλληνα με το βούλγαρο Πρωθυπουργό. Η ανάρτηση του evros-news.gr αναφέρεται στις λεπτομέρειες: «Από σήμερα το απόγευμα θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει της συνάντησης που θα έχει την Τετάρτη με τον Βούλγαρο ομόλογο του Μπόικο Μπορίσοφ  και της συνεδρίασης του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας η οποία για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί εκτός των πρωτευουσών των δύο χωρών. Ο κ.Μητσoτάκης θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος”, αλλά δεν θα μείνει στην πόλη. Θα μεταβεί στις Σάπες προκειμένου να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen. Κι αυτό γιατί θέλει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία προχωράει σε μεγάλη επένδυση που θα ξεπεράσει τα 2,5 εκ. ευρώ, προσφέροντας έτσι επιπλέον θέσεις εργασίας στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή μας. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην Κομοτηνή προκειμένου να έχει επαφές και συζητήσεις με εκπροσώπους φορέων της περιοχής και να ακούσει τα προβλήματα τους».

 

Αντιγράφου είδηση από την ιστοσελίδα dramania.gr που αφορά την Καβάλα και τον πρώην Αστυνομικό Διευθυντή Παρασκευά Μαραπίδη: Με εξαίρετη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «ΤΟ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΓΑΒΑΛ» του ΜΑΡΑΠΙΔΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ, το απόγευμα της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου 2020 στο αμφιθέατρο της Αντιπεριφέρειας Καβάλας, δίπλα από το φουαγιέ. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον δημοσιογράφο παρου-σιαστή, παραγωγό ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων Ποντιακών εκπο-μπών, ΜΑΚΗ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗ, την καθηγήτρια ΒΟΥΛΑ ΤΣΕΓΓΕΛΙΔΟΥ και τον δικηγόρο – συγγραφέα ΚΟΣΜΑ ΧΑΡΠΑΝΤΙΔΗ. Την μουσική επένδυση ήταν από τον βετεράνο ποντιακής λύρας και τραγουδιστή ΧΡΗΣΤΟ ΡΑΜΠΙΔΗ, τους ΑΝΕΣΤΗ και ΜΕΛΗ ΡΑΜΠΙΔΗ από την Λεκάνη Καβάλας και επίσης με την συμμετοχή της ΧΟΡΩΔΙΑΣ της ΛΕΣΧΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. Καβάλας».

 

Διαβάστε επίσης