μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας άρχισε χθες το πλύσιμο σημείων και περιοχών στα οποία συγκεντρώνονται αρκετοί πολίτες, σύμφωνα και με τα δεδομένα των μέτρων που ισχύουν. Για παράδειγμα επιλέχθηκε να καθαριστεί και τμήμα του πεζοδρομίου της οδού Τενέδου, στο οποίο περπατούν οι Καβαλιώτες. Η καθαριότητα έγινε συγκεκριμένα κοντά στα παγκάκια που αυτό το διάστημα φιλοξενούν μπόλικο κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή προσφέρουν ωραία θέα κι είναι κοντά στην θάλασσα. Η ίδια υπηρεσία έχει στο πρόγραμμα της κι άλλη τέτοια καθαριότητα που ωστόσο δεν είναι απολύμανση. Αλλά κι η καθαριότητα είναι χρήσιμη, απαραίτητη στις μέρες του κορωνοϊού. Το απόγευμα της Τετάρτης ο αντιδήμαρχος κ. Σταυρίδης έκανε ανάρτηση στο διαδίκτυο για τις δουλειές της υπηρεσίας του, στην οποία περιλαμβάνει το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι».

 

Και ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας κάνει ότι μπορεί για τις βασικές του υποχρεώσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα και πριν «φουντώσει» το πρόβλημα του ιού, έκανε καλή συντήρηση και δουλειά στο παγκάκι επί της οδού Εθνικής Αντίστασης. Το προετοίμασε για το προσεχές Καλοκαίρι.

 


 

Η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί να αντέξει, αντιστέκεται κι έτσι έχει να μας παρουσιάσει τα ακόλουθα νέα της: Ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης μέσω του διαδικτύου έστειλε μήνυμα με video στους δημότες του. Αυτό έγινε τη Δευτέρα. Την Τρίτη ο Δήμος Καβάλας έκανε το δικό του Video, στο οποίο εμφανίστηκαν εκτός από το Δήμαρχο οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Συμπεριλαμβανομένου και του Κώστα Κουνάκου, ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου. Χθες ίδιο σύντομο και περιεκτικό video «ανέβασε» στο διαδίκτυο ο Μάκης Παπαδόπουλος. Όλα αυτά είχαν θέμα τον κορονοϊό.

 

Ο κ. Μιχαηλίδης επανήλθε χθες με νέο βίντεο. Η συζήτηση του με υπηρεσιακούς παράγοντες, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για τον καλύτερο συντονισμό ενεργειών και δράσεων στη Χρυσούπολη και στα χωριά του Δήμου Νέστου.

 

Από πλευράς συνεδριάσεων τώρα. Την Τρίτη συνεδρίασε το τοπικό συμβούλιο της Κεραμωτής. Την ίδια μέρα συνεδρίασε η διοίκηση της Δημωφέλειας. Η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου εντός της εβδομάδας. Χθες έγινε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέστου και την Παρασκευή «δια περιφοράς» συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο της Θάσου. Νέα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας δεν υπάρχουν. Άρα αυτό δεν θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.

 

Ο Δήμος της Θάσου δημιούργησε χθες νέα κοινωνική δομή και δραστηριότητα, ο Δήμος Καβάλας ξεκίνησε καμπάνια που απευθύνεται σε όσους ζουν μόνοι. Άνθρωποι που αυτές τις μέρες των μέτρων και του ιού έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από μια βοήθεια και μια παρέα.

 

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι κι αυτή αυτοδιοίκηση. Πρώτη φορά απολυμάνθηκε όλο το κτίριο του Διοικητηρίου. Έπρεπε να υπάρξει ο κορωνοϊός για να αποφασιστεί και να υλοποιηθεί η δύσκολη όντως προσπάθεια. Ήταν απόφαση των επικεφαλής, του κ. Μέτιου και του κ. Αντωνιάδη.

 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ είχε ετοιμοπόλεμη την Κινητή Ιατρική της Μονάδα και τη διέθεσε αμέσως στο Νοσοκομείο που την χρειάστηκε. Περίεργο αλλά ευχάριστο κι αληθινό ότι το όχημα παραμένει λειτουργικό. Του έγινε καλή καθαριότητα κι έτσι θα είναι πολύ χρήσιμο. Το γεγονός είναι παράδειγμα προς μίμηση. Αφορά κι άλλους παρόμοιους εξοπλισμούς που οι φορείς τους αγοράζουν ξοδεύοντας ένα σωρό χρήματα και μετά τους ξεχνούν. Με αποτέλεσμα αυτοί από τη μη χρήση να καθίστανται άχρηστοι. Κάτι που ευτυχώς δεν έγινε στην προαναφερθείσα περίπτωση.

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση αντέχει. Κάθε μέρα βλέπουμε στους δρόμους της πόλης οδοκαθαριστές που εργάζονται κανονικά σα να μην είμαστε σε έκτακτη περίοδο. Το ίδιο γίνεται στην καθαριότητα όλων των δήμων και των πόλεων. Μικρών και μεγάλων. Οι άνθρωποι αυτοί που δεν άλλαξαν ωράριο, γνωρίζουν πως ότι κι αν συμβεί θα συνεχίζουν να δουλεύουν. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι κι αυτοί προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες.

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αξιοποιήσει αμέσως το δυναμικό της που για πολλούς λόγους (λόγους των μέτρων) δεν απασχολείται εκεί όπου είναι η θέση του. Σχετική σωστή απόφαση μάλιστα ανακοίνωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση. Εφόσον ο τομέας του κάθε υπαλλήλου δεν λειτουργεί, κάπου αλλού ο υπάλληλος θα είναι απαραίτητος. Τέτοιες μετακινήσεις έγιναν ήδη, πρέπει να συνεχιστούν και στους 4 Δήμους του Νομού.

 

Στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου υπήρχαν μπάρες που εμπόδιζαν την είσοδο και την έξοδο κυρίως οχημάτων. Δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Δεν λειτούργησαν καμιά φορά. Κι όταν πρόσφατα χρειάστηκαν, αποδείχθηκε ότι η μία είχε βλάβη. Αυτή διορθώθηκε γρήγορα. Από τη Δευτέρα έλεγχο στο ίδιο σημείο κάνει και το προσωπικό του Νοσοκομείου. Μετρά θερμοκρασία, ζητά να μάθει το λόγο της επίσκεψης κτλ.

 

Όλα βαίνουν καλώς. Κι όπως είδαμε χθες οι επισκέπτες λιγόστεψαν. Κι αυτοί που προσέρχονται στο Νοσοκομείο κάποιο λόγο θα έχουν. Όλοι σχεδόν φορούν μάσκα χειρουργείου. Στις περιπτώσεις μεταφοράς ειδών πρώτης ανάγκης στους ασθενείς, οι σακούλες με τρόφιμα κτλ παραλαμβάνονται και μοιράζονται στους θαλάμους.

 

Σημειώνουμε ότι γιατροί και νοσηλευτές είναι στην πύλη του Νοσοκομείου από το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Στη συνέχεια αναλαμβάνει το προσωπικό σεκιούριτι. Το οποίο μέσα στα νέα του καθήκοντα έχει και την μέτρηση θερμοκρασίας από απόσταση.

 

Τι κάνουν οι έμποροι καταστηματάρχες τώρα που έκλεισαν τα μαγαζιά τους; Αρκετοί προσπαθούν να βρουν άκρη με το ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό εμπόριο. Χρησιμοποιούν το διαδίκτυο όπου δηλώνουν την ενεργή παρουσία των επιχειρήσεων τους. Το πιο απλό είναι να γνωστοποιούν το τηλέφωνο τους και την ετοιμότητα τους να εξυπηρετήσουν. Το πιο σύγχρονο είναι να παραπέμπουν στην ηλεκτρονική σελίδα που έφτιαξαν ή είχαν, μέσω της οποίας η επιχείρηση τους λειτουργεί κανονικά.

 

Χθες έγινε γνωστό ότι με αφορμή τα μέτρα για τον κορωνοϊό διακόπτει οριστικά τη λειτουργία του ένα από τα παλαιότερα σνακ μπαρ της πόλης, το σνάκ μπαρ «Μπίλις» στην οδό Βενιζέλου. Η οικονομική κρίση ήταν η αρχή και η αιτία. Με τον κορωνοϊό το γλυκό ήρθε κι έδεσε… Ευχόμαστε καλή νέα πορεία στον Βασίλη και στον Κώστα Εμμανουηλίδη. Είμαστε σίγουροι ότι θα βρουν το δρόμο τους.

 

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή συνάντηση και όχι σύσκεψη στο γραφείο του Κώστα Αντωνιάδη. Προσήλθαν οι συνταξιούχοι που εκδιώχθηκαν από το κτίριο του ΕΥΚ. Περιέγραψαν το πρόβλημα στον Αντιπεριφερειάρχη χωρίς καμιά ουσιαστική αλλαγή ή εξέλιξη. Δεν προσήλθε η πρόεδρος του ΕΥΚ αλλά ούτε κι επικεφαλής του ΟΑΕΔ στην Καβάλα.

 

Σε κατ΄οίκον περιορισμό ο Γιάννης Εριφυλλίδης. Το γιατί το αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση: «Μετά από περίπου 40 ημέρες ταξιδιών για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Γερμανία και Αγγλία, επέστρεψα στην Ελλάδα και, παρόλο που δεν έχω κανένα απολύτως σύμπτωμα, έχω τεθεί σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι για 14 ημέρες, πειθαρχώντας στις οδηγίες και συστάσεις των αρμόδιων αρχών. Έκκληση σε όλους: περιορίζουμε κοινωνικές επαφές και μετακινήσεις στο απολύτως απαραίτητο (ούτε πάρκα ούτε παραλίες ούτε πάρτι στο σπίτι ούτε εκκλησία). Βοηθάμε τις ευπαθείς ομάδες, χωρίς να ξεχνάμε να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για τη δική μας προστασία. Δείχνουμε ένα μίνιμουμ κοινωνικής αλληλεγγύης με το να προμηθευόμαστε μόνο τα αγαθά που πραγματικά έχουμε ανάγκη για να μπορούν να βρουν τα ίδια αγαθά και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας που τα χρειάζονται το ίδιο ή περισσότερο από εμάς. Χαμόγελο, αισιοδοξία, ένα νοερό σφίξιμο του χεριού και ένα ευχαριστώ σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, φαρμακοποιούς, στρατό και αστυνομία, ιδιαίτερα στα σύνορα, εργαζόμενους σε επιχειρήσεις delivery, super market, μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί, μέσα μαζικής ενημέρωσης και όλους τους άλλους εργαζόμενους που με κίνδυνο για τη δική τους υγεία συνεχίζουν να προσφέρουν σε όλους εμάς τις δύσκολες αυτές ώρες.

Καλή δύναμη σε όλους! Μπόρα είναι, θα περάσει. Και θα περάσει πιο γρήγορα με τη δική μας συνεργασία και πειθαρχία».

 

Διαβάστε επίσης