• 26 Απριλίου 2024,

Σημεία και τέρατα

 Σημεία και τέρατα

 

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης


«Εμνήσθην του Προφήτου βοώντος. Εγώ ειμί γη και σποδός· και πάλιν κατενόησα εν τοις μνήμασι και είδον τα οστά τα γεγυμνωμένα και είπον. Άρα τις εστί, βασιλεύς ή στρατιώτης, ή πλούσιος ή πένης, ή δίκαιος ή αμαρτωλός; Αλλά ανάπαυσον, Κύριε, μετά Δικαίων τον δούλον σου, ως φιλάνθρωπος».

Ελαφρώς μακάβρια ξεκινούν σήμερα τα «Σημεία και Τέρατα» αλλά το ανωτέρω χαρακτηριστικό απόσπασμα από την Νεκρώσιμο Ακολουθία περιγράφει πολύ γλαφυρά και την κατάσταση που ζούμε αυτήν την εποχή καθώς βρισκόμαστε στον αστερισμό του κορονοϊού.

«Λέει λοιπόν το ανωτέρω απόσπασμα σε ακριβή μετάφραση:

Θυμήθηκα τα λόγια του Προφήτη που έλεγε ότι εγώ είμαι χώμα και στάχτη και είδα με το νου μου τα μνήματα και είδα τα άσαρκα οστά και είπα. Άραγε ποιος είναι (ο νεκρός) βασιλιάς ή στρατιώτης; πλούσιος ή φτωχός; δίκαιος ή αμαρτωλός; Αλλά ανάπαυσε Κύριε με τους δικαίους τον δούλο Σου, ως φιλάνθρωπος».

Με λίγα λόγια, με μια φράση δηλαδή, ότι μπροστά στο θάνατο είμαστε όλοι ίδιοι. Το νιώθουμε έντονα αυτό το συναίσθημε στις μέρες μας λόγω του κορονοϊού αλλά και της τρομολαγνείας που εκπέμπουν ορισμένα ΜΜΕ,

Προσώρας ζούμε σε μια αταξική κοινωνία. Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Καλό θα μας κάνει αν το κατανοήσουμε αυτό και ότι μπροστά στον κίνδυνο να κολλήσουμε τον ιό είμαστε όλοι ίδιοι.

Και δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας υγείας έχει βγει εκτός παιχνιδιού, ακόμη και εκείνοι που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να το «παλέψουν», τώρα κάθονται στη σειρά της ισότητας απέναντι στο -απευκταίο- μοιραίο.


Και ενώ λοιπόν τα βάλαμε με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την επιμονή της να έχει ανοικτές τις εκκλησίες και να πραγματοποιεί τη Θεία Λειτουργία έστω και «εν περιλήψει», οι πολιτικοί γάμοι στο Δημαρχείο της Καβάλας συνεχίζονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Λάθος. Μεγάλο λάθος. Δεν μπορεί να απαιτούμε από την Εκκλησία να συμμορφώνεται με τους κανόνες που θέτει η κυβέρνηση αυτές τις δύσκολες ώρες και από την άλλη να προκαλούμε τόσο βάναυσα την κοινή γνώμη και ιδιαίτερα όλους εκείνους που αν και με βαθειά πίστη αποδέχονται και εφαρμόζουν τις νουθεσίες των επιστημόνων και της πολιτείας.

Μια αρνητική εικόνα, μια αρνητική ενέργεια από πλευράς δήμου Καβάλας σε μια εποχή που οφείλουμε όλοι, πολίτες, φορείς και θεσμοί να πειθαρχούμε ευλαβικά σ’ αυτούς που εμπιστευθήκαμε να μας βγάλουν σώους και υγιείς από αυτή τη λαίλαπα που χτύπησε την χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης