• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δύο μέρες καλό καιρό προβλέπει για σήμερα και αύριο στην Καβάλα η ΕΜΥ. Να μια καλή ευκαιρία να τελειώσει το έργο, να δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα της Χρ. Σμύρνης. Το τοιχίο όπως φαίνεται στην φωτογραφία, είναι έτοιμο από την προηγούμενη εβδομάδα.

 


 

Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Αν ήταν δυνατόν να επιστρέψουμε στον πρόσφατο Φεβρουάριο και στις προετοιμασίες μας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Επειδή τούτο είναι αδύνατο, θα το επιχειρήσουμε νοερώς. Με τελικό σκοπό να θυμηθούμε το που ήμασταν και το που βρεθήκαμε. Να καταγράψουμε σχέδια και προγράμματα που έπεσαν έξω. Γεγονός που μας εκπαιδεύει ώστε από εδώ και πέρα να μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος. Είναι τυχαίο που ο Μάρτης τελειώνει αλλά για τον Απρίλη απ’ τους ανθρώπους δεν ακούς κουβέντα;

 

Στα μέσα του Φεβρουαρίου και η Καβάλα προσδοκούσε την… «ανάσταση νεκρών» δηλαδή το τέλος του Χειμώνα και την υποδοχή της Άνοιξης. Οι περισσότεροι είχαν στο μυαλό τους το Καλοκαίρι, τα επιχειρηματικά τους πλάνα στηριγμένα όλα στον τουρισμό. Ο Εμπορικός Σύλλογος προετοίμαζε εκπτώσεις και εκδηλώσεις μιας και έβαζε στόχο να εκμεταλλευτεί όσο μπορεί το τριήμερο. Την κίνηση των ανθρώπων στην Ξάνθη, για το Καρναβάλι της.

 

Κι όταν έφθασε η μεγάλη ώρα, τότε εμφανίστηκαν πρώτη φορά Κυβέρνηση και γιατροί. Απαγόρευσαν τις εκδηλώσεις κι έκοψαν την όρεξη όσων είχαν άλλα στο μυαλό τους. Το πρώτο αυτό μήνυμα το λάβαμε μα δεν τον αξιολογήσαμε σωστά. Γράφαμε στην Πρωινή για τα «ανοιχτά» θέματα του Δήμου Καβάλας, τα οποία εντός του Μαρτίου μπορούσαν να έχουν όλα μια κάποια θετική εξέλιξη.

 

Λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο. Κι αυτός μας εκδικήθηκε με τρόπο που ούτε μπορούσαμε να το φανταστούμε. Οι 30 μέρες του Μάρτη ήταν δύσκολες. Στη διάρκεια τους μείναμε σπίτι, αλλάξαμε ζωή. Αποκτήσαμε πρωτόγνωρες εμπειρίες, κάναμε σκέψεις που ήταν εντελώς αντίθετες με όσα περιμέναμε. Κι επειδή αύριο τελειώνει ο πρώτος μήνας της Άνοιξης, ας κρατήσουμε την όρεξη μας. Τα μέτρα όπως καταλαβαίνουμε συνεχίζονται. Μάλλον κι όλο τον Απρίλιο.

 

«Σαρώνουν» συνήθειες και κανόνες. Καταργούν το αυτονόητο. Διακόπτουν εργασία, κοινωνικότητα. Ακόμη και την καλοπέραση. Τουλάχιστον μάθαμε από αυτό που πάθαμε; Φαίνεται πως ναι. Αναζητούμε και -θέλουμε δε θέλουμε- βρίσκουμε κι άλλη υπομονή. Την έχουμε πάντα δίπλα μας. Με αυτήν θα πορευτούμε. Κι αν μας μείνει χρόνος, ε όλο και κάτι θα σκεφθούμε για να τηρήσουμε το έθιμο. Το έθιμο της Πρωταπριλιάς.

 

Κάτι που θα έχει σχέση με τον ιό, τον Τσιόδρα,τον Χαρδαλιά και όλα αυτά που ξαφνικά μπήκαν στη ζωή μας. Ευτυχώς φαίνεται ότι καταλάβαμε ότι όλα άλλαξαν για το καλό μας. Αν τον Απρίλιο μάθουμε και το άλλο, το δυσκολότερο, ακόμη καλύτερα. Να μην φοβόμαστε, να χαμογελούμε και να έχουμε μια διαρκή αισιοδοξία μέσα μας. Όπως ήρθε ο κορωνοϊός, έτσι σύντομα θα φύγει! Και να μην ξανάρθει.

 

Αρνητικός στις αποφάσεις της ΔΙΑΑΜΑΘ ήταν και παραμένει ο Δήμαρχος Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης. Η διοίκηση αυτής συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα κι άλλαξε την επιτροπή και την ημερομηνία του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο στο ΧΥΤΑ Καβάλας. Αποφάσεις μάλλον φυσιολογικές. Μοναδικός αρνητικός ο Δήμαρχος του Νέστου.

 

Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας είναι διαφορετική αφού θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Η δημοσιότητα θα υπάρξει μετά, υπό την έννοια ότι οι δημοσιογράφοι θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία όταν τελειώσει. Κι «ανεβεί» στο διαδίκτυο. Δεν δίδεται δυνατότητα να παρακολουθήσουν live ούτε οι πολίτες.

 

Ο Χρήστος Ποτόλιας διαφωνεί που δεν υπάρχει θέμα ημερήσιας διάταξης περί του κορωνοϊού. Απέχει. Τυπικά ίσως να έχει δίκιο. Ουσιαστικά είναι βέβαιο ότι το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση. Είτε από το Δήμαρχο, είτε από την αντιπολίτευση. Άρα το βασικό ζήτημα των ημερών θα συζητηθεί. Θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη να συμβεί το αντίθετο.

 

Έναν καλύτερο του υφιστάμενου χώρο στο λιμάνι ζήτησε από τον ΟΛΚ το ΕΚΑΒ Καβάλας. Ακούμε ότι ο ΟΛΚ ήταν «δύσκολος» στο να ικανοποιήσει το αίτημα. Παρόλα αυτά θα βρεθεί λύση. Ίδιο αίτημα υπήρξε προς το Δήμο Καβάλας κι όπως λέγεται ικανοποιήθηκε άμεσα. Όλα αυτά γίνονται λόγω κορωνοϊού ώστε τα πληρώματα και τα ασθενοφόρα να «αποκεντρωθούν» στην πόλη. Να μην βρίσκονται όλοι μαζί στην ίδια βάση.

 

Στη συνέντευξη τύπου της προηγούμενης εβδομάδας (μέσω τηλεδιάσκεψης) ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε διαδικασία αναδιοργάνωσης της Δημωφέλειας. Χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλη αυτή η αναστάτωση με τον ιό ήταν μάλλον η αφορμή. Κατά τα λοιπά περιμένουμε να μάθουμε τι εννοεί.

 

Το Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης ανέβαλε για του χρόνου την έκθεση του, γνωστή ως ALEXPO. Η έκθεση θα γίνονταν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Η απόφαση δεν είναι τυχαία. Προπομπός μοιάζει κι άλλων αναβολών ή ματαιώσεων. Εκθέσεων αλλά και εκδηλώσεων.

 

Ο διοικητής της δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Ασημακοπούλου θα έχει μισθό 3.000 ευρώ (μικτά) και αναβαθμισμένες αρμοδιότητες. Επιθυμία των Καβαλιωτών είναι η θέση να καλυφθεί από συμπολίτη. Που θα γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Κατά τη σχετική Κ.Υ.Α. η θέση θα προκηρυχθεί, θα υπάρξουν αιτήσεις κτλ. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα.

 

Αυτή κι αν δεν είναι είδηση. Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και νυν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος έδωσε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Καβάλας», ο οποίος απηχεί των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η είδηση αφορά τον κ. Γραμμένο που δέχθηκε την πρόσκληση ή τον σταθμό που του την έκανε; Ή μήπως και τα δύο μέρη; Κάθε ένας διαλέγει την απάντηση που προτιμά.

 

Διαβάστε επίσης