μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το απόγευμα της Τρίτης η δημοτική παράταξη της κ. Δήμητρας Τσανάκα εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με πρόσφατα αποτελέσματα συναντήσεων στην Αθήνα του κ. Θόδωρου Μουριάδη.

Αυτά είχαν σχέση με το δημοτικό λιμενικό γραφείο και την συμφωνία με το κράτος για το παλιό Νοσοκομείο. Από τις δηλώσεις της πρώην δημάρχου που επακολούθησαν, είδηση είναι ο θετικός της σχολιασμός για τον βουλευτή Μακάριο Λαζαρίδη.

Μεταξύ άλλων η κ. Τσανάκα είπε χθες στο Ράδιο Πρωινή: « Πρόοδος στις συζητήσεις υπάρχει κι είναι το γεγονός ότι

1) Ο Δήμος Καβάλας κατεβαίνει στην Αθήνα αυτήν την φορά για να απαιτήσει αυτά τα θέματα που ήταν στη μέση με τη δική μας τη διοίκηση και τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ξαναζεσταίνει δηλαδή.

2) Με την αλλαγή της Κυβέρνησης, ευελπιστούμε ότι με τη νέα διοίκηση θα καταφέρουμε κάτι τέλος πάντων απ΄όλα αυτά τα οποία δικαιούται η Καβάλα και δεν της δίνονται τελείως άδικα. Εδώ λοιπόν θα πω μια καλή κουβέντα στο Δήμαρχο. Μπράβο του. Θα πω μια καλή κουβέντα για τους βουλευτές που το κυνηγήσανε μαζί του αλλά και στον υπουργό. Θα πω μια καλή κουβέντα στην ίδια την Κυβέρνηση. Εγώ που είμαι η παθούσα θα σας πω ότι είχα την αίσθηση ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με κορόιδευε. Κι αυτά δεν είναι ωραία πράγματα. Δεν επιτρέπονται».

Ειδικά για τον Μακάριο Λαζαρίδη η κ. Τσανάκα σχολίασε: «Δεν έχει σημασία που δεν είναι υπουργός. Σημασία έχει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου και τους ανθρώπους του. Επομένως μπορεί να βοηθήσει το Δήμο Καβάλας σε πολλά θέματα».

 


Δημοσιεύτηκε χθες στην Πρωινή η είδηση για την κινητικότητα που διαπιστώνεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να ωριμάσει το έργο εκπόνησης των μελετών της κατασκευής κτιρίων (απαραίτητων κτιρίων) στη χερσαία ζώνη του νέου λιμανιού. Ήταν μια καλή αφορμή να θυμηθούμε τα κουσούρια, τις «μισές δουλειές» σε ένα λιμάνι για το οποίο συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε σιδηρόδρομο! Εδώ δεν έχουμε κτίρια, ο σιδηρόδρομος μας μάρανε…

 

Είναι απορίας άξιο πως τόσα και τόσα έργα προγραμματίστηκαν και έγιναν στο νέο λιμάνι, όχι όμως τα κτίρια που επιβεβαιώνουν τη σωστή του λειτουργία. Επί σειρά ετών άπαντες εξυπηρετούνται από λίγων τετραγωνικών μέτρων εγκαταστάσεις, στις οποίες στριμώχνονται. Το προσωπικό του ΟΛΚ και του Λιμεναρχείου. Όταν υπάρχει προσωπικό του Λιμεναρχείου στο νέο λιμάνι.

 

Τα κτίρια που θα μελετηθούν και μελλοντικά θα κατασκευαστούν θα είναι αρκετά, όπως αξίζει. Χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να γίνει. Το αποφεύγουν ακόμη και οι ειδικοί. Εκτός των άλλων, γράφαμε και χθες, υπάρχει και η πιθανή ιδιωτικοποίηση. Πάντως κάπου εκεί θα κτίσουν κι ένα μεγάλο κτίριο που θα το διαθέσουν για τις ανάγκες του Τελωνείου. Με την νοοτροπία που επικρατεί στην Καβάλα δεν αποκλείεται ειδικά αυτό το κτίριο να μείνει άδειο. Που να τρέχουν τώρα στο νέο λιμάνι…

 

Αντίθετα στο κεντρικό όλα είναι πιο εύκολα και απλά. Οι εκτελωνιστές είναι δίπλα, η αγορά είναι δίπλα και η αφετηρία των αστικών λεωφορείων σε μικρή απόσταση. Τόσα χρόνια τις συνηθίσαμε τις νταλίκες εντός του κεντρικού λιμανιού, αν ερωτηθούν θα απαντήσουν ότι έτσι βολεύονται ακόμη και οι συνήθως αλλοδαποί οδηγοί τους.

 

Η μεταφορά του Τελωνείου από το κεντρικό στο νέο λιμάνι είναι μια πολυετής εκκρεμότητα που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί. Πλέον όλοι συνήθισαν αυτό που κακώς επικράτησε. Κι εν πάση περιπτώσει δεν είναι αυτό το μείζον. Ο χρόνος που ήταν να χαθεί, χάθηκε. Οι ευκαιρίες επίσης. Το μυαλό μας τώρα είναι αλλού…

 

Συζητούμε για την απευθείας ή μέσω Σερρών και Δράμας σιδηροδρομική σύνδεση μας με τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν υποστηρικτές και της μιας και της άλλης άποψης. Ευτυχώς έχουμε την ωριμότητα να μην μαλώσουμε μεταξύ μας αν και κάποιοι μας προκαλούν. Συγκρατούμε τα νεύρα μας μιας και δεν είναι δυνατόν οι της Κομοτηνής να επιμένουν να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται για το θέμα περισσότερο από τους Καβαλιώτες.

 

Είναι επιτυχία που αποφεύγουμε τον διχασμό, καταφέρνουμε και συζητούμε πολιτισμένα. Ίσως γιατί μάθαμε από προηγούμενα ίδια ζητήματα. Πάθαμε και μάθαμε. Αυτή είναι όντως μια κάποια πρόοδος. Τελικά αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αναφέρονται στο μέλλον γενικώς. Και η σιδηροδρομική σύνδεση με τους Τοξότες και η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και η κατασκευή κτιρίων στο νέο λιμάνι. Υπομονή να έχουμε, θα περιμένουμε αρκετά ακόμη.

 

Σημαντική μέρα σήμερα. Μετά από καιρό επανέρχεται σε δια ζώσης συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Η οποία θα γίνει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, ειδικότερα στην αίθουσα εκδηλώσεων. Ευχόμαστε σήμερα που θα ξανασυναντηθούν αυτό να μη γίνει έτσι απλά και σύντομα. Θα μπορούσαν π.χ. να ανταλλάξουν δώρα. Καλή ιδέα είναι ένα μπουκάλι ουίσκι. Αρκεί να είναι σφραγισμένο και να ανοιχτεί την ώρα της συνεδρίασης…

 

Μια άλλη ιδέα είναι άπαντες να προσέλθουν νωρίτερα από τις 7 (ώρα έναρξης της συνεδρίασης) ώστε να περάσουν μια βόλτα και από το αναγνωστήριο. Για τους περισσότερους δημοτική βιβλιοθήκη σημαίνει αίθουσα εκδηλώσεων. Στην οποία βρέθηκαν πολλές φορές, ειδικά σε εκδηλώσεις που συνέπεσε να γίνουν στην προηγούμενη ή στις προηγούμενες προεκλογικές περιόδους. Υπάρχει ωστόσο και το αναγνωστήριο, το οποίο ελάχιστοι δημοτικοί σύμβουλοι χρειάστηκε να επισκεφθούν…

 

Ήταν μια πληροφορία, ένα σενάριο που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε. Λέγανε ότι την προσεχή Δευτέρα 29 Ιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια του ΚΕΠ στον Αμυγδαλεώνα. Βιάστηκαν. Το έργο δεν ολοκληρώθηκε, το ΚΕΠ δεν είναι έτοιμο. Θα ετοιμαστεί και θα λειτουργήσει εντός του Θέρους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του η έκδοση πολεοδομικής άδειας στο ακίνητο που θα το φιλοξενήσει. Η παλιά κοινότητα του Αμυγδαλεώνα διαπιστώθηκε ότι κτίστηκε χωρίς άδεια της Πολεοδομίας. Προσπάθησαν και συνεχίζουν να προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα…

 

Δημοτικοί υπάλληλοι εργάστηκαν χθες το πρωί στην παραλία της Ραψάνης προκειμένου να αντικαταστήσουν δύο ομπρέλες, οι οποίες παρουσίασαν ίδιες φθορές. Άγνωστοι –μάλλον τον προηγούμενο βράδυ- είχαν βγάλει τα καλάμια από αυτές, άναψαν φωτιές και ζεστάθηκαν καίγοντας τα όσο βρίσκονταν δίπλα στη θάλασσα! Η ζημιά διαπιστώθηκε το πρωί από τους λουόμενους που πήγαν για μπάνιο, αναζήτησαν –ευρισκόμενοι κάτω από τις ομπρέλες- σκιά, μα σκιά δεν υπήρχε.

 

Παραδίπλα βρίσκεται το δημοτικό ναυτικό μουσείο Καβάλας. Τις προηγούμενες μέρες βάφηκαν οι τορπίλες, εκθέματα που φιλοξενούνται στην αυλή του μουσείου. Πλέον είναι πιο όμορφες, καταλληλότερες για να τις δει ο επισκέπτης. Προ μηνών «αποκτήθηκαν» από το δημοτικό ναυτικό μουσείο, δώρο του πολεμικού ναυτικού μέσω του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

 

Για σήμερα το μεσημέρι μετατέθηκε η συνάντηση των επικεφαλής του ΟΛΚ με το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών. Θέμα συζήτησης οι επιπλέον των υφιστάμενων διευκολύνσεις, εκπτώσεις στους επαγγελματίες της εστίασης στο κεντρικό λιμάνι. Χθες αναρτήθηκε στη Διαύγεια η πιο πρόσφατη απόφαση του ΟΛΚ που δεν μειώνει τα ποσά. Δίνει τη δυνατότητα καταβολής τους σε δόσεις. Αυτή χαρακτηριστικά αναφέρει: «Εγκρίνει την παράταση διαστήματος καταβολής των δόσεων σε διακανονισμούς ανεξόφλητων ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίοι είχαν συναφθεί σε περίοδο πριν την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19.Οι δόσεις οι οποίες σύμφωνα με τους διακανονισμούς ήταν ρυθμισμένες να εξοφληθούν τον Μάρτιο δύναται να εξοφληθούν τον Σεπτέμβριο ενώ αντίστοιχα του Απριλίου τον Οκτώβριο και του Μαΐου τον Νοέμβριο χωρίς να επέρχονται συνέπειες λόγω της μη έγκυρης καταβολής σύμφωνα με τον διακανονισμό. Οι ημερομηνίες καταβολής των υπολοίπων δόσεων ισχύουν ως έχουν σύμφωνα με τον διακανονισμό ενώ παράλληλα οφειλές οι οποίες προέρχονται από τρέχουσα χρήση καταβάλλονται άμεσα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης