μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το περασμένο Φθινόπωρο ο Δήμος Παγγαίου απάντησε αρνητικά σε αίτημα επαγγελματία της περιοχής, που ήθελε να νοικιάσει το κτίριο του παλιού ΚΑΠΗ και να το μετατρέψει σε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είχαμε ασκήσει κριτική στην απόφαση, η οποία στηρίζονταν σε ξεπερασμένα για την εποχή επιχειρήματα.

Από τότε πέρασε καιρός. Το κτίριο φυσικά και δεν αξιοποιήθηκε. Παρέμεινε κλειστό. Τώρα την Άνοιξη είναι και πνιγμένο στα χόρτα. Θα μπορούσαν για τα μάτια του κόσμου να περιποιηθούν την αυλή, να το κρατήσουν καθαρό κτλ. Ούτε αυτό το έκαναν. Η συγκεκριμένη αδράνεια είναι μια ακόμη απόδειξη της εσφαλμένης τους προ μηνών απόφασης. Κι όπως πάντα στην Ελλάδα, για το πρώην ΚΑΠΗ έρχονται χειρότερα…

 

Συνεχίζουμε να γράφουμε για τα χόρτα που δεν κόπηκαν έγκαιρα. Η περίπτωση του Εκθεσιακού Κέντρου είναι διαφορετική. Και το Επιμελητήριο έπρεπε να ενδιαφερθεί και ο Δήμος Καβάλας να προνοήσει. Τα μεγάλου ύψους χόρτα- φαίνεται στη φωτογραφία- έκρυψαν ήδη το κτίριο!

 

======================================================================

 

Οι σχέσεις του Νομού Καβάλας με την Κυβέρνηση δεν είναι στο καλύτερο τους σημείο. Δικαιολογημένα τα παράπονα μας. Αφορούν πρωτίστως το θέμα των διοδίων στο γνωστό λάθος σημείο της Παράκαμψης. Απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο Υπουργό αλλά κι αυτός δήλωσε αναρμόδιος! Μας παρέπεμψε στο ΤΑΙΠΕΔ, με τη διοίκηση του οποίου θα προσπαθήσουμε να συναντηθούμε. Μήπως και κάνουμε την έκπληξη του … 90ου λεπτού.

 

Μπλεγμένο και με την Κυβέρνηση το θέμα του ΤΑΡ, οι υποσχέσεις του κ. Σταθάκη έμειναν «μετέωρες» αφού δεν υλοποιήθηκαν οι εξαγγελθείσες δράσεις. Τις οποίες ακόμη τις περιμένουμε αν και περιγράφηκαν ως κάτι άμεσο.

 

Κι ενώ έχουμε τα παράπονα μας από την Κυβέρνηση, μας επισκέπτονται ο κ. Τσιρώνης και η κ. Κουντουρά. Την επίσκεψη του πρώτου δεν την πολυκαταλάβαμε αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Ο συμπαθής κατά τα άλλα υπουργός μπορεί και να μας επισκέφθηκε για να προβάλλει το βιβλίο του. Το οποίο παρουσίασε σε εκδήλωση χθες βράδυ. Τα θέματα της αρμοδιότητας του είναι έτσι κι αλλιώς λίγα, ο πολιτικός του βίος μοιάζει αβέβαιος αφού ο χώρος που εκπροσωπεί διασπάστηκε.

 

Την πρώτη φορά που μας επισκέφθηκε τον περίμεναν οι ντόπιοι Οικολόγοι (Μάρτιος 2015). Χθες ήταν άφαντοι αφού στο μεταξύ αποχώρησαν από το κόμμα (που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την Κυβέρνηση).

 

Προσπάθησε να πει κάτι για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, προσπάθησε να πει κάτι ακόμη για τα αδέσποτα ζώα μα ο πήχης ήταν απελπιστικά χαμηλός. Δυστυχώς οι βουλευτές που τον συνόδευαν έδειχναν να χάνουν το χρόνο τους «μπλεγμένοι» σε ανούσιες κουβέντες.

 

Ο κ. Τσιρώνης πιθανόν ενημερώθηκε για τα ειδικά θέματα της περιοχής, αποχωρεί το μεσημέρι δια να επιστρέψει στην πρωτεύουσα. Ταυτόχρονα μας έρχεται (από τη Θράκη) η Υπουργός του Τουρισμού. Η επίσκεψη της ακούμε ότι θα είναι ιδιαιτέρως σύντομη. Μια σύσκεψη όλη κι όλη στο Επιμελητήριο.

 

Κρατάμε το γνωστό μικρό καλάθι. Δεν είναι απογοήτευση. Είναι ένας σκληρός ρεαλισμός αφού κι αυτή η Κυβέρνηση είναι πρώτα Κυβέρνηση των Αθηνών, μετά των υπόλοιπων ελλήνων (των επαρχιωτών). Καμιά φορά τα ζητήματα που ανακύπτουν δεν είναι ιδεολογικά. Είναι τεχνικά. Αφορούν την απόσταση μιας πόλης από την Αθήνα. Τη δυνατότητα που έχει ένας αιρετός να βρίσκεται γρήγορα εκεί που πρέπει. Εκεί όπου λαμβάνονται αποφάσεις.

 

Ας μη ξεχνάμε ότι η κ. Κουντουρά ήταν στην Καβάλα πέρσι το Καλοκαίρι. Της έτυχε κάτι έκτακτο. Έφυγε αλλά όπως υποσχέθηκε «…σύντομα επιστρέφω». Αυτή της η επιστροφή  γίνεται μετά από 12 μήνες! Περιμένουμε να δούμε και να ακούσουμε τι θα μας πει. Αν κρίνουμε από τις προηγούμενες επισκέψεις και περιοδείες της, πάλι δεν υπάρχει φως στο τούνελ.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες τελειώνει η Άνοιξη κι έρχεται το πολλά υποσχόμενο Καλοκαίρι. Η σημερινή απεργία γίνεται «για να μην ξεχνιόμαστε» ενώ η κεντρική πολιτική σκηνή περί άλλων τυρβάζει. Κάποτε η πανελλαδική απεργία είχε μια σημασία. Σήμερα κι αυτή ακόμη ξέφτισε…

 

Πάνω στην ώρα οι μυρωδιές της ΔΕΥΑΚ. Προέρχονται από τον «κουρασμένο» Βιολογικό Καθαρισμό της Άσπρης Άμμου. Όσα δεν έγιναν επί σειρά ετών εκδικούνται αυτούς που την διοικούν, την λειτουργούν, την κατευθύνουν.

 

Ακόμη κι η πινακίδα στην είσοδο του Βιολογικού, ακόμη κι αυτή είναι χαμένη στα χόρτα. Δύσκολα διαβάζεις το περιεχόμενο της. Στον δε Βιολογικό του Δάτου μέχρι και πρόσφατα η πινακίδα στην είσοδο αναφέρονταν στη ΔΕΥΑΦ…

 

Κι ενώ τα μέτωπα της ΔΕΥΑΚ είναι ένα σωρό, το μικρόβιο της εσωστρέφειας έχει απλωθεί για τα καλά. Αντί να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, μαλώνουν με τους υφισταμένους τους. Συντάσσουν έγγραφα και επιστολές. Συνεχίζουν αντιπαραθέσεις, οι οποίες πολύ φοβόμαστε ότι δεν έχουν αφετηρία τα πραγματικά ζητήματα και προβλήματα. Μπλέξανε και δεν λένε να ξεμπλέξουν.

 

Κάθε επιχείρηση έχει τα δικά της. Τα εσωτερικά της. Στη ΔΕΥΑΚ το κακό παράγινε. Ας είναι καλά ο προηγούμενος πρόεδρος που αναλώθηκε στο να καλεί σε απολογία τους εργαζόμενους. Τους τιμωρούσε συνεχώς ενώ δίπλα του οι ρότορες του Βιολογικού – ένας μετά τον άλλον- σταματούσαν να λειτουργούν. Αλλά για αυτά έχουμε χρόνο. Ή μάλλον τον αναζητούμε. Προηγείται η επίλυση του προβλήματος. Να πάψουν να υπάρχουν οι μυρωδιές σε μια πόλη που προσπαθεί να κατοχυρώσει την καλή τουριστική της επίδοση. Σε μια πόλη που ξοδεύει αρκετά χρήματα για τουριστική ανάπτυξη.

 

Είναι εύκολο να είσαι συνεχώς στα λόγια κι είναι δύσκολο αντί να μιλάς, να δουλεύεις. Είναι εύκολο να επιρρίπτεις τις ευθύνες στους άλλους, είναι πανεύκολο να κρύβεις τις ευθύνες σου. Αυτές είναι οι πραγματικά ενοχλητικές νοοτροπίες (και) του δημοσίου τομέα. Τις οποίες όσο κι αν κάποιοι προσπάθησαν, δεν τις νίκησαν ποτέ. Ήταν λίγοι και δεν άντεξαν.

 

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος έπεισε τους συναδέλφους του, χθες το μεσημέρι ενέκριναν την ιδέα του κι έτσι αύριο μεθαύριο το συμβούλιο θα συνεδριάσει στον τόπο των υπό κατασκευή διοδίων. Με αυτόν τον τρόπο οι δημοτικοί σύμβουλοι θα δουν από κοντά το έργο να εξελίσσεται. Θα ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει πίσω από την πλάτη τους…

 

Η ιδέα δεν είναι άσχημη (αφού όλες οι άλλες μας τελείωσαν). Η διαδικασία είναι πρωτότυπη. Θα βοηθήσει για την επίτευξη του τελικού στόχου; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Πάντως αυτή η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας θα έχει πανελλαδική προβολή. Από αυτήν την πλευρά σίγουρα κάτι θα κερδίσει η Καβάλα. Στο κάτω κάτω της γραφής έρχεται Καλοκαίρι, ίσως κερδίσουμε τουριστική προβολή….

 

=========================================================

Υπάρχουν χρήματα για τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα;

 

Σε αυτό το ερώτημα απαντά κείμενο του δημοσιογράφου Φώτη Κόλλια, το οποίο αναρτήθηκε πρόσφατα στην γνωστή ιστοσελίδα euro2day.gr. Ο κ. Κόλλιας περιλαμβάνει στα έργα χωρίς χρήματα και αυτό της Σιδηροδρομικής Εγνατίας: «Η έμφαση στις σιδηροδρομικές μεταφορές, που περιλαμβάνει και το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, προϋποθέτει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που δεν υπάρχουν, υποστηρίζουν στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς. Τα ίδια στελέχη προσθέτουν πως, όπως προκύπτει και από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ο μεγαλύτερος όγκος των πολύπλοκων και πολυδάπανων νέων σιδηροδρομικών έργων μετατίθεται για την περίοδο μετά το 2020.

Μπορεί κεφάλαια να μην υπάρχουν αλλά μελέτες γίνονται, τόσο για τη λεγόμενη «σιδηροδρομική Εγνατία», όσο και για την αναβάθμιση σειράς κάθετων αξόνων (Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια) και -κυρίως- για το φιλόδοξο έργο των 3,1 δισ. ευρώ που αφορά τη σιδηροδρομική διασύνδεση τριών ελληνικών λιμένων (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνα, Ρούσε).

Διαβάστε επίσης