μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πραγματοποιείται το απόγευμα στην πλατεία Καπνεργάτη μία ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Η πρωτοβουλία ανήκει στο ΚΚΕ Καβάλας και στα σωματεία του ΠΑΜΕ. Ενισχύεται κι απ’ άλλους. Όπως π.χ. το τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πόλη και το Νομό. Αλλά και το υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Κι αυτό αλλάζει, γίνεται ηπιότερο (υποτίθεται). Υποστηρίζεται και από τον Βελόπουλο και από το Κίνημα Αλλαγής! Η φωτογραφία προέρχεται από το συλλαλητήριο που έκανε το ΚΚΕ στην ίδια πλατεία, για τον ίδιο λόγο την προηγούμενη εβδομάδα

 


 

Όλα όσα παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες ημέρες στην Καβάλα επιβεβαιώνουν το γνωστό συμπέρασμα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση- θέλει δε θέλει- είναι η … κατάλληλη και αρμόδια «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν». Φθάσαμε λοιπόν στο σημείο ο Αντιπεριφερειάρχης και οι Δήμαρχοι να γίνονται κάτι σαν Υπουργοί, να ασχολούνται και να ανακοινώνουν πράγματα άλλων. Στα χωράφια των οποίων υποχρεωτικά μπήκαν. Κι έμειναν σε αυτά για ώρα…

 

Τι δουλειά έχει ο Κώστας Αντωνιάδης να ασχολείται με τα «εισαγόμενα» κρούσματα κορωνοϊού; Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να αναζητά διαδικασίες, να κάνει ανακοινώσεις; Γιατί εξέδωσαν δελτία τύπου οι Δήμαρχοι Παγγαίου και Θάσου; Νόμισαν ότι έγιναν Υπουργοί; Πίστεψαν ότι ανέλαβαν την ευθύνη του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας;

 

Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι (τέσσερις αν προσθέσουμε και τον Διευθυντή Υγείας Χρήστο Παπαδόπουλο) έσπευσαν να καλύψουν το κενό που προέκυψε. Θεώρησαν σωστό να ενημερώσουν, όπως συστηματικά το απέφυγαν οι πραγματικοί υπεύθυνοι και αρμόδιοι. Αυτοί που επωφελήθηκαν της αρχικής επιτυχίας των μέτρων αλλά τώρα περί άλλων τυρβάζουν. Τώρα, με τα πολλά κρούσματα τουριστών, η τακτική άλλαξε μα ξέχασαν για αυτό να ενημερώσουν τον κόσμο!

 

Στην Ελλάδα αρκούμαστε στις προηγούμενες, έστω πρόσφατες επιτυχίες μας. Νομίζουμε ότι όλα τέλειωσαν. Νικήσαμε, μοιάζουμε να φωνάζουμε προς κάθε κατεύθυνση. Μετά ανοίγουμε επιλεκτικά τα σύνορα αλλά δεν εξηγούμε τις συνέπειες εκεί που πρέπει. Μόνο όταν ανακύπτουν 8 κρούσματα στο Νομό Καβάλας καλούμε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να μην πανικοβάλλονται. Αυτό μάλιστα αντί να το κάνουν όσοι πρέπει, αναλαμβάνουν (χωρίς να είναι δουλειά τους) να το προωθήσουν στην κοινωνία οι της «πρώτης γραμμής». Οι της αυτοδιοίκησης.

 

Κάπως έτσι οι Δήμαρχοι, οι Περιφερειάρχες κτλ γίνονται όλο και συχνότερα Υπουργοί. Άλλοι της Πολιτικής Προστασίας, άλλοι της Υγείας. Κάποιοι άλλοι του Τουρισμού. Άλλοι αναλαμβάνουν το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου των Εξωτερικών. Υπό όλες αυτές τις συνθήκες, κι επειδή έρχεται ο ανασχηματισμός, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (και ο κάθε Παναγιωτόπουλος) όντως «κινδυνεύει». Από κάποιον από τους δημάρχους, τους αντιδημάρχους, τους Περιφερειάρχες κτλ.

 

Συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στο Νοσοκομείο. Μεταφέρθηκε σε αυτό με πυρετό, εγγλέζος τουρίστας που έκανε τις διακοπές του στη Θάσο. Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες οδηγίες για την απομόνωση του ασθενή, στον οποίο αμέσως έγινε τεστ κορωνοϊού. Ευτυχώς το μεσημέρι το αποτέλεσμα του τεστ γνωστοποιήθηκε κι ήταν αρνητικό. Η καρδιά πολλών επανήλθε στη θέση της.

 

Το χθεσινό ρεπορτάζ από το δικαστικό μέγαρο και τη συνεδρίαση του Μονομελούς είναι ιδιαίτερα «φτωχό». Στο πινάκιο μόνο 11 υποθέσεις. Με τις αναβολές που υπήρξαν, η συνεδρίαση τελείωσε στις 10 το πρωί! Πράγμα εντελώς ασυνήθιστο. Δικαστήρια στην Καβάλα υπάρχουν κάθε μέρα ως και την ερχόμενη Δευτέρα. Μετά διακοπές. Ως τον Σεπτέμβρη.

 

Παρατημένα για καιρό δίκυκλα. Περιπτώσεις δύο. Μια στο πεζοδρόμιο πάνω από το Πάρκο, στον κόμβο Φαλήρου. Μία δεύτερη- αναφέρουν αναγνώστες της Πρωινής- στο δρόμο προς το Σανατόριο. Κοντά στην αρχή της Περιμετρικής. Των δύο περιστατικών πρέπει να επιληφθεί η Αστυνομική Διεύθυνση. Πρόκειται είτε για κλεμμένα δίκυκλα, είτε για άχρηστα. Και στις δύο περιπτώσεις είναι εμπόδια των πεζών. Δημιουργούν μια άσχημη γενικότερη εικόνα.

 

Και κάτι ακόμη για την περιοχή πάνω από το Πάρκο, στο Φάληρο. Την Τρίτη το απόγευμα «κρεμάστηκε» πανό, το οποίο στηρίχθηκε με τον γνωστό τρόπο. Πάνω στα κάγκελα της περίφραξης. Χθες το πρωί το πανό απομακρύνθηκε αφού αυτή η προβολή ιδεών και εκδηλώσεων απαγορεύεται.

 

Επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο ετοιμάζει ο διευθυντής Υγείας της ΠΕ Καβάλας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος. Θα ζητά από συλλόγους- σωματεία- φορείς κτλ να οργανώνουν εκδηλώσεις με την τήρηση των μέτρων πρόληψης κορωνοϊού. Κι αν δεν μπορούν, να μην κάνουν τις εκδηλώσεις τους. Είναι προφανές ότι η υπηρεσία είναι έτοιμη να κάνει σχετικούς ελέγχους. Συμπεριλαμβανομένων των εκδηλώσεων τόσο του Cosmopolis, όσο και του Φεστιβάλ των Φιλίππων.

 

Λόγω συνταξιοδότησης καθηγητών, προέκυψαν κενά διευθυντών σχολείων στην πόλη και στον Νομό. Το Υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε τη διαδικασία επιλογής νέων διευθυντών στο 2ο Λύκειο, στο 5ο Λύκειο αλλά και στα Λύκεια Ποδοχωρίου και Νέας Περάμου. Οι νέοι διευθυντές πρέπει να επιλεγούν ως την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους. Πρόσφατα η σχολική επιτροπή του Δήμου Καβάλας έδωσε παράταση ενός έτους (όπως προβλέπεται) στις μισθώσεις κυλικείων διαφόρων σχολείων.

 

Συνεδριάζει το απόγευμα στο ΤΕΕ ΑΜ η διοικούσα επιτροπή του τμήματος. Όπως φαίνεται κυριότερο θέμα συζήτησης είναι αυτό του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα. Πιθανότερο είναι το έργο να στηριχθεί από το τμήμα.

 

Ως δρόμος «καρμανιόλα» περιγράφηκε αυτός πριν την Νέα Ηρακλείτσα και μετά το Παληό. Αυτό ήταν το θέμα ρεπορτάζ στην ΕΤ3 προχθές το πρωί. Κάτοικος της περιοχής αναφέρθηκε στα διαχρονικά προβλήματα και ελλείψεις, οι οποίες όπως είναι φυσικό φαίνονται περισσότερο τα Καλοκαίρια. Εν τω μεταξύ στους Χειμώνες που μεσολαβούν η περιοχή δεν αλλάζει. Μένει ακριβώς ίδια.

 

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόβαλε με τηλεγράφημα του χθες τα «εισαγόμενα» κρούσματα στο Ν. Καβάλας. Στο ίδιο τηλεγράφημα υπήρξε δήλωση της κ. Αντωνίου, προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου. Η κ. Αντωνίου δήλωσε: “Η περιοχή μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και ήταν επόμενο να υπάρξουν κάποια κρούσματα, παρά το γεγονός ότι όλους αυτούς τους μήνες τόσο η Καβάλα όσο και η Θάσος δεν είχαν παρουσιάσει κανένα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν θα πρέπει να μας επηρεάσει και να μας πανικοβάλει. Νομίσω ότι με ψυχραιμία, με ετοιμότητα κι αν όλοι τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πρόβλημα. Ο καθένα μας αν τηρεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας προστατεύει πρώτα την υγεία του και κατ’ επέκταση την υγεία των γύρω του. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις. Επιβάλλεται να μη βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους που υπάρχουν πολλά άτομα και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δηλαδή ηλικιωμένοι και συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα να φορούν μάσκες σε κλειστούς κυρίως χώρους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί”.

 

Ένας άλλος γιατρός, συνταξιούχος γιατρός, ο κ. Βασίλης Τραϊφόρος γράφει στο Facebook για το ίδιο θέμα: «Τώρα αν σας πως ευχαριστήθηκα που κόλλησε την “ιωσούλα” ο Μπολσοναρο -αυτός ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Βραζιλίας- θα με πείτε κακό. Όπως είχα ευχαριστηθεί και με τον Τζόνσον της Αγγλίας που εφάρμοζε την “ανοσία της αγέλης”. Όταν αρρώστησε άλλαξε -λίγο αργά είναι η αλήθεια-τακτική. Προσοχή και σε μας. Η πανδημία είναι εδώ και ανόητοι χειρισμοί ,όπως στην Καβάλα, επιτείνουν την ανασφάλεια. Επίσης ακούω για πανηγύρια και πανηγυρακια. Για το όνομα του Θεού! Όπως και για εκδηλώσεις που θα γίνουν για να έρθουν…..τουρίστες. Λίγα πράγματα παιδιά από τη άποψη του πολιτισμού, γιατί ο κορωνοιος παραφυλάει. Δεν κάνει αστεία. Σκοτώνει».

 

Πετυχημένη η προσέγγιση του Παντελή Μπουκάλα στο προχθεσινό του άρθρο στην Καθημερινή, σχετικά με την κρατική διαφήμιση την εποχή του κορωνοϊού. Αφορμή ο γνωστός πίνακας των μέσων ενημέρωσης που ενισχύθηκαν. Σημειώνουμε ότι από τις επιτυχίες του προσεχούς Φεστιβάλ Φιλίππων είναι η συμμετοχή του κ. Μπουκάλα σε μια από τις εκδηλώσεις του.

 

 

Διαβάστε επίσης