• 19 Μαΐου 2024,

Ολοκληρώνεται η μελέτη του έργου μεταφοράς των υδάτων των Τεναγών στη θάλασσα

 Ολοκληρώνεται η μελέτη του έργου μεταφοράς των υδάτων των Τεναγών στη θάλασσα

Δεν φαίνεται ότι επηρεάζεται από τις τοπικές αντιδράσεις και διαφωνίες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Συνεχίζει να ωριμάζει ώστε τελικά να χρηματοδοτήσει,  το περιβόητο έργο της Αντιπλημμυρικής Προστασίας των Τεναγών των Φιλίππων.

Έργο που σήμερα είναι στη φάση ολοκλήρωσης των μελετών.

Κι ενώ το βασικό υπό μελέτη σενάριο (μεταφοράς των υδάτων των Τεναγών μέσω τούνελ στον κόλπο της Καβάλας) βρίσκει τους πάντες αντίθετους, η δουλειά που γίνεται συνεχίζεται. Συμπληρώνεται και ταυτόχρονα επιδιώκεται έγκριση και των περιβαλλοντικών όρων όσων θα προβλέπεται να γίνουν!

Με λίγα λόγια μία ακόμη φορά επιχειρείται να δημιουργηθούν τετελεσμένα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Η διαβούλευση θα γίνει αλλά θα δρομολογηθεί όταν θα είναι αργά. Όταν το δημόσιο θα έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα.

Πριν από δύο ημέρες το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέθεσε σε ιδιωτικό μελετητικό γραφείο των Αθηνών την εκπόνηση οικολογικής μελέτης η οποία είναι απαραίτητη επειδή από το 2017 τμήμα των υφιστάμενων τάφρων στα Τενάγη εντάχθηκαν στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000. Στα σχετικά της ίδιας απόφασης έγγραφα υπάρχει αναφορά στο βασικό υπό μελέτη έργο αλλά και στο ότι «…για την ολοκλήρωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχής Τεναγών -Φιλίππων Ν. Καβάλας –Δράμας –Σερρών είναι προϋπόθεση η εκπόνηση Μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης».

Τις αντιδράσεις που διατυπώνονται σε τοπικό επίπεδο και οι οποίες είναι καθολικές επιχείρησε να καταγράψει ομάδα εργασίας του ΤΕΕ ΑΜ. Ενώ η ομάδα άρχισε να συνεδριάζει και να ενημερώνεται για όλα όσα έχουν προηγηθεί, ξαφνικά η δραστηριότητα της διακόπηκε. Για άγνωστό λόγο και διάστημα.

Διαβάστε επίσης