μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με μια σύντομη αλλά περιεκτική ανακοίνωση του στο facebook ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας ενημερώνει τους καταναλωτές για τη σημερινή έναρξη των θερινών εκπτώσεων. Τις οποίες σπεύδει να χαρακτηρίσει «τακτικές» προκειμένου με αυτόν τον τρόπο οι πελάτες να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Η αγορά της Καβάλας είναι επηρεασμένη από τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Όπως επίσης κι από την μικρότερη του αναμενομένου τουριστική κίνηση. Παρόλα αυτά οι περισσότερες βιτρίνες αναγράφουν την έναρξη των εκπτώσεων στην αγγλική γλώσσα και όχι στην ελληνική (όπως η βιτρίνα της φωτογραφίας). Αρκετά χθες το πρωί ήταν τα καταστήματα που δεν είχαν στις βιτρίνες τους καμία ενημερωτική πινακίδα – ταμπέλα κτλ. Αυτό φανταζόμαστε έγινε χθες το απόγευμα ή το αργότερο σήμερα πρωί πρωί.

Με την ευκαιρία συνεχίζουν να ισχύουν τα γνωστά μηνύματα στήριξης τόσο της αγοράς της Καβάλας όσο και των μικρομεσαίων.

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου στο Facebook αναφέρει: « Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τους συναδέλφους εμπόρους, ότι οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, ξεκινούν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου και λήγουν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020. Τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020, με προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο ωράριο λειτουργίας 11:00 – 15:00. Οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους καταναλωτές τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες, προσφέροντας όλων των ειδών τα προϊόντα σε πολύ ελκυστικές τιμές».

 


 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας κ. Αντώνης Μιτζάλης ενημέρωσε για τα θέματα του κλάδου του τόσο την κ. Νοτοπούλου όσο και τον κ. Σπίρτζη. Η συνάντηση έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο Επιμελητήριο, δυστυχώς σε αυτήν παραβρέθηκαν λίγοι εκπρόσωποι της τοπικής οικονομίας. Ίσως έφταιγε τόσο η μέρα όσο και η ώρα.

 

Ακριβής στην περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και χωρίς περιττά λόγια ο κ. Μιτζάλης μίλησε για αυτούς (τους συναδέλφους του) που έως πρόσφατα είχαν μια κρυφή ελπίδα ότι το πρόβλημα θα λήξει σύντομα. «Αυτό όμως δεν έγινε» συμπλήρωσε. Κι είχε απόλυτο δίκιο. Με τη διαφορά ότι αυτών των απόψεων άνθρωποι δεν υπήρχαν μόνο μεταξύ των ξενοδόχων. Υπήρχαν παντού στην αγορά, την επιχειρηματικότητα τελικά και στην κοινωνία.

 

Πολλοί είχαμε -κάποιοι ίσως έχουν ακόμη και σήμερα- την κρυφή ελπίδα ότι πρόκειται για μια κατάσταση δύσκολη, που λόγω του ελληνικού Καλοκαιριού θα διορθωθεί και θα αλλάξει. Κι επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, οι ίδιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχθούν την αλλαγή.

 

Ορισμένοι ξενοδόχοι πουλούν ή θέλουν να πουλήσουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων τους σε τιμές περσινές. Κι όταν σχετικά τους τηλεφωνούν έλληνες τουρίστες, αναφέρουν νούμερα απαγορευτικά για την περίοδο που διανύουμε. Προσοχή, αυτό μπορεί να μην έγινε στην δική μας περιοχή. Γίνεται όπως ακούμε σε αρκετές άλλες. Ειδικά στην κεντρική και νότια χώρα.

 

Δεν είναι λοιπόν ένα κακό όνειρο που θα το ξεχάσουμε μόλις ξυπνήσουμε και «συναντήσουμε» την πραγματικότητα. Δεν είναι μια μικρή παρένθεση, μια προσωρινή κατάσταση. Είναι γεγονός. Μια μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη. Κι όπως διαβάζουμε, οι περισσότεροι θα μείνουν συνειδητά σπίτι τους φοβούμενοι τα χειρότερα. Οι πιο θαρραλέοι κι «ασυγκράτητοι» (κυρίως Βαλκάνιοι) το ξανασκέφτονται μιας και από την Τρίτη (αύριο) θα πρέπει εκτός των άλλων να αποδεικνύουν με τεστ ότι είναι «καθαροί» από κορωνοϊό.

 

Τα μέτρα στήριξαν όσους συμμετείχαν στην καραντίνα την Άνοιξη; Η απάντηση είναι εύκολη. Δόθηκε στήριξη αλλά όχι αρκετή. Η Κυβέρνηση κοιτά το πορτοφόλι της που αδειάζει. Καθώς άλλα μέτρα δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα, επιτρέπει την έναρξη της τουριστικής περιόδου μπας και το πράγμα βρει έναν έστω ικανοποιητικό δρόμο και ρυθμό. Αυτός ο στόχος μέρα με την ημέρα απομακρύνεται κι έτσι ξαναγυρίζουμε στα ίδια.

 

Η νέα περίοδος της διαφορετικής «καραντίνας» πρέπει να ακολουθηθεί με τα προβλεπόμενα μέτρα στήριξης. Χρειάζεται να βρεθούν κι άλλα χρήματα για τους πληγέντες. Υπάρχουν επιχειρήσεις που κινδυνεύουν, θέσεις εργασίας χάνονται συνεχώς. Πλέον είναι η ώρα της Ευρώπης. Ποιας Ευρώπης; Αυτής που από την Παρασκευή… σκίζει τα ιμάτια της προκειμένου να αποτραπεί το κακό. Η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί…

 

Το ξενοδοχείο Ιμαρέτ στην συνοικία της Παναγίας μεταθέτει για τον Αύγουστο την επαναλειτουργία του. Ήταν να λειτουργήσει στο μέσο του Ιούλη αλλά τα σχέδια αναθεωρήθηκαν. Οριστικές αποφάσεις θα παρθούν το προσεχές διάστημα.

 

Οι δηλώσεις του Παναγιώτη Αγγελίδη και η απάντηση της Αναστασίας Ιωσηφίδου – όλα αυτά έγιναν την περασμένη εβδομάδα- ήταν μια καλή αφορμή προκειμένου η πρώην πρόεδρος της «Δημωφέλειας» να ευχηθεί (με τη γραπτή της δήλωση) καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις του Cosmopolis. Την οποία ευχή την χρωστούσε.

 

Τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις των συλλόγων κινδυνεύουν να απαγορευτούν. Περιορίστηκαν έτσι κι αλλιώς. Μια τέτοια εκδήλωση ωστόσο έγινε προχθές βράδυ στην αυλή του Καπνομάγαζου στον Αμυγδαλεώνα. Από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού. Οι συμμετέχοντες προσήλθαν τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα.

 

Οργανώσεις φιλικά προσκείμενες στο ΚΚΕ Καβάλας καταγγέλλουν το Δήμο επειδή απομάκρυνε το πανό που έβαλαν στα κάγκελα του Πάρκου Φαλήρου. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι για το σημείο απαγορεύονται τα πάντα; Δεν συμφωνούν ότι αυτή η απόφαση και η εφαρμογή της τόσους μήνες, κάνει την πόλη πιο όμορφη; Ζητούν τα κάγκελα του Πάρκου να ξαναγίνουν κάτι σαν πίνακας ανακοινώσεων;

 

Ευχάριστη έκπληξη η τροπολογία που ετοιμάζεται να καταθέσει η Κυβέρνηση, η οποία επαναφέρει το απλήρωτο 12 ή 4%. Της αξέχαστης επιδότησης εργασίας, για τα έτη 2010-2015. Σημειώνουμε ότι υπάρχει πανηγυρικό δελτίο τύπου του Ευριπίδη Στυλιανίδη, το οποίο προκαλεί μιας και αναφέρεται σε δικαίωση μόνο της Θράκης! Ευτυχώς αυτό δεν είναι αλήθεια αφού της τροπολογίας θα επωφεληθεί και η Ανατολική Μακεδονία.

 

Οι γνωρίζοντες κι αφού διάβασαν την τροπολογία, σχολιάζουν τα εξής: « Τα χρήματα έπρεπε να πληρωθούν ή να συμψηφιστούν σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση που έλαβε το δικαστήριο, το Πρωτοδικείο Καβάλας. Η τροπολογία καταργεί το μέτρο κι αναφέρεται στην τακτοποίηση των υποχρεώσεων του κράτους έως το 2015. Τι θα γίνει με όσους εν τω μεταξύ χρεοκόπησαν, με αυτούς που δεν είχαν τη συγκεκριμένη στήριξη τότε που τη χρειάζονταν;».

 

Ανακύπτουν λοιπόν δύο θέματα. 1) Η πληρωμή ή ο συμψηφισμός να φθάσει σε όλους όσους δικαιούνταν την επιδότηση εργασίας για τα προαναφερθέντα έτη. 2) Τα Επιμελητήρια να συνεχίσουν την πίεση τους προκειμένου το μέτρο (ίδιο ή παρόμοιο) να επανέλθει. Ισχυρό και υλοποιήσιμο.

 

Σε πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου ήταν παρκαρισμένο χθες το πρωί το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί ο Μητροπολίτης Στέφανος. Σε μέρος κατάλληλο επειδή ήταν σκιερό και πλησίον του ιερού ναού. Τι θα συνέβαινε αν οι πιστοί έκαναν το ίδιο; Οι πεζόδρομοι πέριξ της εκκλησίας θα είχαν γεμίσει από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Παρακαλείται ο οδηγός του οχήματος να μην επαναλάβει την ενέργεια αφού αυτή εκθέτει τον Μητροπολίτη. Κάποιοι άνθρωποι, θέλουμε δε θέλουμε, πρέπει να δίνουν το καλό και όχι το κακό παράδειγμα.

 

Από σήμερα το απόγευμα θα είναι στην Καβάλα η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα δει τα μέλη της νομαρχιακής και άλλα στελέχη του κόμματος. Το επίσημο πρόγραμμα της θα γίνει την Τρίτη το πρωί. Η κ. Γεννηματά θα είναι σήμερα το πρωί στη Δράμα και την Τρίτη, μετά την Καβάλα, πάει στην Κομοτηνή.

 

Ανάρτηση της πρώην Υπουργού Μακεδονίας Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου, επηρεασμένη και από την ενημέρωση της από τους ξενοδόχους της Θάσου: «Ρόδος, Κρήτη, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Καβάλα και σήμερα (προχθές)  στην Θάσο. Σε κάθε τόπο, συναντούμε την ίδια αγωνια στους ανθρώπους. Ακούμε τα προβλήματά τους, συζητάμε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζόμενων για να επιβιώσουν την επόμενη μέρα. Η πτώση στο τουριστικό εισόδημα στην Θάσο όπως μας είπαν αγγίζει το 70%. Οι προβλέψεις τους για το επόμενο διάστημα είναι δυσοίωνες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλα και δεν έχουν την στήριξη της Πολιτείας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης