• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Επιβατικά αυτοκίνητα που οι ιδιοκτήτες τους τα εγκαταλείπουν σε διάφορα σημεία της πόλης πολλά. Πάρα πολλά. Αυτό της φωτογραφίας ξεχωρίζει. Είναι ένα παρατημένο αστικό λεωφορείο, το οποίο βρίσκεται εντός της λαχαναγοράς στην περιοχή της Άσπρης Άμμου. «Χορτάριασε» αλλά το γεγονός δεν έχει καμία σημασία. Το όχημα βρίσκεται εκεί μεγάλο διάστημα και θα παραμείνει (με τη γενικότερη αδιαφορία και απάθεια) άλλο τόσο!

 


 

Το πρόβλημα φυσικά και υπήρχε αλλά φέρονταν να είναι πλήρως ελεγχόμενο. Για αυτό μας διαβεβαίωναν άπαντες. Χαμογελαστοί και αισιόδοξοι πολύ καιρό τώρα. Από την Παρασκευή (31/7) το μεσημέρι το πράγμα άρχισε να αλλάζει. Να σοβαρεύει και να δυσκολεύει. Πλέον δεν μπορούσε κανείς να κρυφτεί από την αλήθεια. Την διηγούνταν αναλυτικά άνθρωποι που κάτι περισσότερο γνώριζαν. Διηγούνταν και περιέγραφαν μια άλλη πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία τα κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας ήταν (και παραμένουν) πολύ περισσότερα απ όσα γνωρίζαμε.

 

Κυρίως το Σάββατο αλλά και χθες Κυριακή αυτές οι περιγραφές, αυτές οι αδιάψευστες μαρτυρίες, κυριάρχησαν. Ως ένα βαθμό επιβεβαιώθηκαν και από τον ΕΟΔΥ. Δυστυχώς όλα είναι αρκετά χειρότερα. Η κατάσταση «ξέφυγε» και δεν ελέγχεται. Αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί κάποιες ημέρες ακόμη. Αντιμετωπίζεται με έναν μόνο τρόπο. Να επανέλθουμε στην τήρηση όλων των κανόνων. Αυστηρά και συνεχώς.

 

Μέχρι τότε ας ασχοληθούμε με κάποιες από τις διαδώσεις αυτών των ημερών. Γράφεται και κυρίως λέγεται για το ενδεχόμενο ενός τοπικού «λοκ ντάουν». Ο Νίκος Χαρδαλιάς το διέψευσε αλλά εμείς το χαβά μας. Μνημονεύουμε το ενδεχόμενο στις συζητήσεις μας. Τόσο στο …πεζοδρόμιο όσο και στο ..καφενείο. Λέτε εμείς να γνωρίζουμε καλύτερα; Φαίνεται δύσκολο. Επιμένουμε ωστόσο να «καλλιεργούμε» αυτό το σενάριο άσχετα από το ότι τελικά δεν υφίσταται.

 

Τα τοπικά ή τα γενικά «λοκντάουν» καταργήθηκαν εμμέσως πλην σαφώς με απόφαση της Κυβέρνησης, απόφαση την οποία στηρίζουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και κάθε επιχειρηματικός- εμπορικός φορέας. Τα δοκιμάσαμε και δεν μας βοήθησαν. Αφήστε που αυτά δημιουργούν σημαντικές οικονομικές «πληγές». Τις οποίες δεν θεραπεύει κανένα από τα ήδη γνωστά κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Άρα ας μη χάνουμε το χρόνο μας ασχολούμενοι με κάτι που δεν θα γίνει. Τα μέτρα θα ενταθούν, οι έλεγχοι το ίδιο. «Λοκντάουν» ποτέ ξανά. Για ένα σωρό σωστούς λόγους.

 

Ας είμαστε γενικότερα προσεκτικοί με όσα λέμε και κυρίως όσα διαδίδουμε. Τα λόγια του κόσμου κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Ας μην τα αποδεχόμαστε με τη διαδικασία της «αμάσητης τροφής». Ας προσπαθούμε να ελέγξουμε, να διασταυρώσουμε όλα όσα μας περιγράφουν. Επί σειρά ημερών προανήγγειλαν την επίσκεψη Χαρδαλιά στην Καβάλα. Κάποιοι έκαναν και σχετική είδηση, σύμφωνα με την οποία η επίσκεψη έχει ήδη γίνει!

 

Και με αυτό το παράδειγμα καταλαβαίνουμε ότι συχνά τα λόγια του κόσμου είναι σε απόσταση από την αλήθεια. Τα ίδια λόγια δραματοποιούν τις δύσκολες καταστάσεις κι έτσι φέρνουν την καταστροφή ενώ πρόκειται για μια μπόρα. Η οποία μετά από λίγες ημέρες είναι βέβαιο ότι θα περάσει.

 

Θα περάσει αν σκεφθούμε απλά. Δράσουμε άμεσα και με διάρκεια. Μάσκα σε κάθε εσωτερικό χώρο. Μάσκα ακόμη και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον σε αυτόν διαπιστώνεται συνωστισμός. Αποστάσεις όταν είμαστε έξω και πλύσιμο χεριών με ότι άλλο προβλέπει η ατομική υγιεινή. Αν αυτά τα τηρήσουμε αυστηρά για μία εβδομάδα ή 10 συνεχόμενες ημέρες, τα κρούσματα θα περιοριστούν και η κατάσταση θα επανέλθει σε έλεγχο.

 

Ταυτόχρονα πρέπει να σταματήσουμε να μιλούμε για τον τουρισμό, για την εστίαση και τους Βούλγαρους- Ρουμάνους που δεν έρχονται. Σε αυτόν τον τομέα ότι ήταν να γίνει έγινε ή δεν έγινε. Από εδώ και πέρα προέχει να δούμε τα δικά μας. Τους εαυτούς μας. Τις οικογένειες μας. Να προσέξουμε εμείς γιατί μόνο με μια τέτοια στάση, μια τέτοια συμπεριφορά θα επανέλθουμε εκεί όπου ήμασταν προ ενός μήνα.

 

Υπάρχουν κι άλλες τοπικές ειδήσεις, λιγότερο σοβαρές, που πάντως δεν μπορείς να τις χαρακτηρίσεις καλές. Τέτοιες το διάστημα που διανύουμε δεν υπάρχουν στην Καβάλα. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρεται να ήρθε ιδιωτικά στην Καβάλα το Σαββατοκύριακο. Καταλαβαίνουμε ότι δεν είχε πολλά ραντεβού και συναντήσεις με παράγοντες του τόπου.

 

Γνωστός υποψήφιος των εκλογών του 2019 πρωτοστάτησε σε έρανο (!) που έγινε προ μηνός προκειμένου να ενισχυθεί τοπικό μέσο ενημέρωσης. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν το βοήθησαν αλλά κι αυτό, ήδη ανταποδίδει τη βοήθεια που έλαβε. Ο υποψήφιος κινήθηκε «διαπαραταξιακά» προκειμένου όσο μπορεί να μειώσει τη δική του συμμετοχή. Εξ αυτού του λόγου αναφερόμαστε σε έρανο. Που ωστόσο είχε συντονιστή τον προαναφερθέντα.

 

Η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε το Σάββατο ένα εκτενές αφιέρωμα στο φεστιβάλ Cosmopolis μέσω συνέντευξης του Άλκη Ζοπόγλου. Το κείμενο υπέγραφε η δημοσιογράφος Κυριακή Μπεϊόγλου, η οποία χθες ήταν στην Καβάλα για την εκδήλωση αφιέρωμα στον Λευθέρη Ξανθόπουλο.

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης μίλησαν και ξαναμίλησαν τις προηγούμενες ημέρες στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης και δη στα κανάλια. Τα μεγάλα κανάλια των Αθηνών. Αυτοί – αν και δεν έχουν μεγάλη αρμοδιότητα με το θέμα- προσπάθησαν να εξηγήσουν τι συμβαίνει στην Καβάλα κι αυξήθηκαν τόσο πολύ τα κρούσματα στον κορωνοϊό.

 

Μετά το τοπικό συμβούλιο του Θεολόγου στη Θάσο και η Δημοτική Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου της Θάσου αποφάσισε (ή γνωμοδότησε) για την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Αυτή βρίσκεται στο κτίριο του ΟΤΕ στον Θεολόγο. Οι έως τώρα αποφάσεις είναι ομόφωνες. Αυτή της επιτροπής μεταξύ άλλων σημειώνει: «Γνωμοδοτεί θετικά σύμφωνα και με την εισήγηση του τμήματος περιβάλλοντος, την μετακίνηση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας COSMOTE η οποία είναι εγκατεστημένη στο κτήριο της εταιρείας εντός του οικισμού Θεολόγου. Ποιο συγκεκριμένα η Επιτροπή προτείνει σύμφωνα την μεταφορά της εν λόγω κεραίας εκτός του οικισμού Θεολόγου».

 

Με απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης αναθέτει σε εξωτερικό επιστήμονα- μελετητή να κάνει έρευνα και εισήγηση προκειμένου το κτίριο του Διοικητηρίου να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενεργειακής του αναβάθμισης. Αυτά τα έργα είναι της μόδας το τελευταίο διάστημα. Το συγκεκριμένο θα ζητήσει χρηματοδότηση μάλλον από το επόμενο ΕΣΠΑ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης