• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε έναν από τους λίγους «ανοιχτούς» χώρους της συνοικίας του Βύρωνα (πλησίον της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης) βλέπουμε τα ξεχασμένα καλώδια από το γνωστό έργο των οπτικών ινών. Τα υλικά θα … ξεχειμωνιάσουν αφού τέτοια είναι η τακτική των εταιριών που ασχολούνται με το θέμα. Εκκρεμότητες και ζημιές.

Στον ίδιο μικρό μα συμπαθητικό χώρο έδρασαν κάποτε εθελοντικά κάτοικοι της συνοικίας. Τον καθάρισαν και τον έκαναν πιο όμορφο. Κι ο Δήμος Καβάλας, είχε επίσης στραμμένη την προσοχή του σε αυτόν. Ως που ήρθε το έργο κι έβαλε το… χεράκι του. Το γλυκό- όπως λένε στην πατρίδα μας- ήρθε κι έδεσε…

 

Χαμογελά στον φακό της Πρωινής η παρέα της φωτογραφίας. Δύο δικηγόροι (Φάνης Γκερλκετσής και Θόδωρος Λυμπεράκης) μαζί με τον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Γιάννη Γιαγκίδη. Τυχαία και ευχάριστη η συνάντηση. Καλοκαιρινή η συζήτηση. Πάντα τέτοια.

 


 

Τηλεοπτική κάμερα βρέθηκε το Σάββατο στη λαϊκή αγορά της Καβάλας, σε ρεπορτάζ για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Κι ενώ δημοσιογράφος με κάμεραμαν κυκλοφορούσαν μεταξύ «μασκοφόρων», ένας γνήσιος Έλληνας (γνωστός Καβαλιώτης) ήταν σταθερά πίσω τους. Επίτηδες ή όχι δεν έχει δα και τόση σημασία. Σημασία έχει ότι ο συγκεκριμένος περιδιάβαινε τη λαϊκή χωρίς να φορά μάσκα! Κι ήταν συνεχώς μέσα στο πλάνο. Κατάλληλο σκηνικό στο ρεπορτάζ αλλά με το ακριβώς αντίθετο θέμα και μήνυμα.

 

Ο πρωταγωνιστής αυτής της αστείας (ή μήπως τραγικής;) ιστορίας χαμογελούσε, χαιρετούσε τους γνωστούς του κανονικά. Ήταν ο έλληνας που δεν τον φοβίζει απολύτως τίποτα, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού. Αυτή η έλλειψη φόβου και η μη αναγνώριση του κινδύνου της πανδημίας ήταν το πραγματικό ρεπορτάζ που άθελα τους έκαναν οι εκπρόσωποι του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού.

 

Τελικά δεν πρόβαλαν τη λαϊκή αγορά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Πρόβαλαν -και μάλιστα δυνατά- την αντίδραση του έλληνα, την άρνηση του να αποδεχθεί το σωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο. Γιατί όσα μέτρα κι αν παρθούν (για να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές), σημασία έχει ο τσαμπουκάς και το θράσος του έλληνα. Αυτό είναι που ξεχωρίζει, που διακρίνεται κι αντέχει. Παντού και πάντα.

 

Η φωτεινή επιγραφή- πινακίδα του Δήμου Καβάλας στον κόμβο του Φαλήρου συνεχίζει να προβάλλει μήνυμα συμμετοχής σε εθελοντική αιμοδοσία. Η αιμοδοσία έγινε τον περασμένο Μάη αλλά συνεχίζεται να προβάλλεται ως γεγονός που θα γίνει. Δεν τα είδε κάποιος αρμόδιος να τα διορθώσει;

 

Εκτάκτως συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Τα θέματα εκτός από έκτακτα ήταν και σημαντικά. Η συνεδρίαση τέλειωσε γρήγορα με ομόφωνες αποφάσεις.

 

23χρόνια δράσης συμπληρώνει αυτές τις μέρες ο σύλλογος ελλήνων «Φίλος» που δραστηριοποιείται στην Νυρεμβέργη. Στηρίζεται από Καβαλιώτες και στηρίζει και το Δήμο Καβάλας. Ο σύλλογος είναι συνομιλητής-  συνεργάτης του Δήμου της Νυρεμβέργης, ο οποίος συνεχίζει την πετυχημένη αδελφοποίηση του με το Δήμο της Καβάλας.

 

Οι εργάτες στην ταράτσα του Διοικητηρίου δουλεύουν σχεδόν καθημερινά σε απαραίτητο έργο μόνωσης. Ένα έργο που υλοποιείται αυτήν την περίοδο έτσι ώστε να προλάβει το Φθινόπωρο και την αλλαγή του καιρού. Μόνωση στην οροφή του μεγάλου κεντρικού κτιρίου είχε να μπει πολλά χρόνια. Μήπως αυτή ενισχύεται πρώτη φορά από την κατασκευή του Διοικητηρίου;

 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ αποφάσισε, ομόφωνα αν δεν κάνουμε λάθος, να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης μπας και ακυρώσει το πρόστιμο 10.000 ευρώ που της επέβαλλε ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Το πρόστιμο είναι γνωστό ότι αφορά τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού στο Δάτο.

 

Σύμφωνα με αναρτήσεις και δηλώσεις του Δημάρχου Παγγαίου Φίλιππα Αναστασιάδη και του Αντιδημάρχου Θάσου Στράτου Πυρήνα, τα στοιχεία από τον καλοκαιρινό όγκο των απορριμμάτων των δύο Δήμων δείχνουν ότι και στις δύο περιοχές μια κάποια τουριστική κίνηση υπάρχει. Μειωμένη σαφώς σε σχέση με πέρσι αλλά υπάρχει. Ο όγκος των απορριμμάτων δεν λέει πάντα την αλήθεια αλλά τα συγκεκριμένα νούμερα δεν είναι δυνατόν να είναι λάθος.

 

Γνωστό νυχτερινό κέντρο της Καβάλας, το οποίο το προτιμούν κυρίως οι νέοι, διέκοψε την προηγούμενη εβδομάδα τη λειτουργία του. Ήταν απόφαση των επιχειρηματιών όταν απαγορεύτηκαν οι όρθιοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το συγκεκριμένο κατάστημα είχε μεγάλη επιτυχία ως «ορθάδικο» κι απαγόρευση των όρθιων την εξουδετέρωσε. Η απόφαση διακοπής λειτουργίας δικαιώθηκε χθες, με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

Επί της απόφασης για τη λειτουργία της εστίασης έως τα μεσάνυχτα, άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Μάρκου Δέμπα. Η ανάρτηση του χθες το απόγευμα ανέφερε: «Δυστυχώς και για το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜΘ. Αφού έτσι αποφάσισαν… Περιμένουμε και τα μέτρα στήριξης των πληγέντων επιχειρήσεων. Αφού περιόρισαν τον χώρο, τραπεζοκαθίσματα, τις αποστάσεις. κλπ. τώρα περιορίζουν και το χρόνο… Αλλά πως θα επιζήσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις; Δεν μας απάντησε κανένας τους».

 

Την βασική και οριστική απάντηση στο πρόβλημα του κορωνοϊού θα την δώσει –αργά ή γρήγορα- η επιστήμη. Αυτό θα γίνει το προσεχές διάστημα μέσω των 140 περίπου εμβολίων και φαρμάκων που όπως λέγεται προετοιμάζονται. Μέχρι τότε θα μαθαίνουμε και θα εφαρμόζουμε μέτρα. Που τα αποφασίζει η Πολιτική Προστασία.

 

Διαπιστώνεται ότι πρέπει να τα τηρούμε πιστά μιας και κάθε νέο «πακέτο» περιλαμβάνει δυσκολότερα από τα προηγούμενα. Αν ήμασταν όλοι πιο προσεκτικοί δεν θα περιλαμβάνονταν και ο Νομός Καβάλας στο λοκνταουν της διασκέδασης που χθες ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Ταιριάζει το γνωστό και ελληνικό: «ας προσέχαμε όταν έπρεπε».

 

Τρία Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) ετοιμάζονται να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβρη στην Καβάλα. Θα προστεθούν στα υφιστάμενα κι έτσι θα συνεχιστεί η μόδα μιας τέτοιας επαγγελματικής δραστηριότητας. Τα υπό προετοιμασία ΚΔΑΠ είναι στις οδούς 7ης Μεραρχίας, Βενιζέλου και Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Καλή τους επιτυχία.

 

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε χθες το μεσημέρι σε κατάστημα της πόλης, στη διάρκεια της συντήρησης ασανσέρ. Ο συντηρητής χτύπησε αλλά όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε τραυματίστηκε ελαφρά. Παρόλα αυτά μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο. Εκεί του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

 

Δημοσιεύτηκε στη χθεσινή Πρωινή μια πρόσφατη σχετικά δήλωση βουλευτή των Σερρών, και του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ των απόψεων Κατσιμίγα. Οι οποίες δυναμώνουν. Πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε αυτήν την αντίδραση, τη διαφωνία για το έργο της απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα. Οι προτάσεις Κατσιμίγα προσφέρουν κατάλληλη κάλυψη σε μια αντίδραση καθαρά τοπικιστική. Ειδικά των Σερρών. Διότι με τη Δράμα υπάρχει λύση. Είναι αυτή που κατά κάποιο τρόπο προωθεί το ΤΕΕ ΑΜ.

 

Αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός, τα ελληνοτουρκικά κτλ το σιδηροδρομικό έργο που είναι υπό ωρίμανση θα είχε μεγαλύτερη δημοσιότητα. Από την άλλη πλευρά η μελέτη του έργου εκπονείται και δεν σταματά. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σιωπά ο Σερραίος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, απόδειξη ότι αυτό που δρομολογήθηκε δεν αλλάζει. Το πολύ πολύ να συμπληρωθεί. Και τίποτα πέραν τούτου.

 

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Φιλίππων διαψεύδουν όσα εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο το βράδυ της Κυριακής σχετικά με συνωστισμό στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου. Πριν, στη διάρκεια και μετά το τέλος της παράστασης «Η φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» όλα έγιναν όπως έπρεπε, αναφέρουν. Εντός των ημερών κι αφού υπολογίσουν και τα χθεσινά μέτρα, θα μας πουν τι θα κάνουν οι διοργανωτές του Cosmopolis.

 

Διαβάστε επίσης