• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Για συγκεκριμένο κυκλοφοριακό λόγο τοποθετήθηκε καθρέπτης πλησίον των δημοτικών κοιμητηρίων, διευκόλυνε τους οδηγούς που έστριβαν από την Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού προς το Περιγιάλι (και το αντίστροφο). Κάποιος τον ξήλωσε τον καθρέπτη. Θέλουμε να πιστεύουμε άθελα του. Φρόντισε ώστε να τον μετακινήσει στην άκρη του δρόμου. Να τον αφήσει εκεί. Μπας και κάποιος άλλος φιλοτιμηθεί να τον επαναφέρει στην αρχική του θέση. Σε αυτήν τη φάση είμαστε σήμερα. Περιμένουμε να επανέλθει ο καθρέπτης στην αρχική του θέση. Αν στο μεταξύ δεν τον «απαλλοτριώσει» περαστικός. Κι όσο περισσότερο ο καθρέπτης περιμένει τον αρμόδιο, τόσο περισσότερο κινδυνεύει με … εξαφάνιση.

 


 

Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας δεν υπήρξε είδηση. Τρίτη ή τέταρτη συνεδρίαση σχετικά ήρεμη. Σχετικά σύντομη. Καλό ή κακό, θα το πουν οι παρατάξεις μαζί με την διοίκηση. Για τα δεδομένα του Δήμου Καβάλας και το θόρυβο που συχνά επιδιώκουν συγκεκριμένοι παράγοντες, κακό. Για την ουσία του πράγματος καλό. Αν και με τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου- ειδικά τον Αύγουστο- ασχολούνται λίγοι. Οι συμμετέχοντες και κάποιοι ελάχιστοι ακόμη…

 

Η ειδική διαδικασία συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη και μάσκα διακόπηκε ώστε να ακουστούν οι απόψεις όσων ανησυχούν για το περιβάλλον. Σωστά ή λάθος, είναι μια άλλη ιστορία. Έτσι σκέφθηκε και έπραξε ο πρόεδρος. Τόσοι και τόσοι μίλησαν κατά καιρούς σε συνεδρίαση. Ακόμη και ακροδεξιοί. Ακόμη και υποστηρικτές του Σώρρα. Θα ενοχλούσαν κάποιοι νέοι στην ηλικία Καβαλιώτες που φέρονται να έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες;

 

Στον κάτω κάτω της γραφής η διαδικασία είναι δημοκρατική. Διαδικασία διαλόγου. Το να μιλήσει κάποιος στη συνεδρίαση διευκολύνει τη διακίνηση ιδεών. Τίποτα πέραν τούτου. Η διοίκηση του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο ακούν. Στη συνέχεια συζητούν κι αποφασίζουν ανεξάρτητα από τις απόψεις που προηγήθηκαν. Έτσι γινόταν πάντα, έτσι έγινε και προχθές.

 

Υπολογίζουμε χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο κ. Γιάννης Μούτλιας. Μόλις άκουσε τη λέξη «ΒΦΛ» αμέσως αναστατώθηκε. Διέκοψε τον νεαρό ομιλητή και ζήτησε πιστοποιητικό του πρωτοδικείου… Ουσιαστικά επιχείρησε να σταματήσει ότι ήταν σε εξέλιξη. Η προσπάθεια του ευτυχώς δεν είχε αποτέλεσμα. Γιατί όπως συχνά λέγεται « διαφωνώ μαζί σου αλλά θα υπερασπιστώ έως τέλους το δικαίωμα να εκφράζεις την άποψη σου».

 

Πριν με λίγα λόγια ασχοληθούμε υπεύθυνα με τη λειτουργία του εργοστασίου, αποφεύγοντας υπερβολές και κατάρες, ας επανέλθουμε στα αυτονόητα. Τα οποία κινδυνεύουν κάθε φορά που κάποιος Μούτλιας θα χρησιμοποιεί τον τύπο προκειμένου να ξεφύγει από την ουσία. Κρίμα και σφάλμα του μεγάλο.

 

Την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου- βράδυ Δευτέρας- λειτουργούσαν πρώτη φορά τα επιπλέον φώτα στην κεντρική πλατεία ενώ βάφονταν όπως ήταν σωστό κεντρικές διαβάσεις. Το έργο στην πλατεία- υπό την πίεση της αντιπολίτευσης- τελειώνει. Πριν την ώρα του… Οι δε διαβάσεις που όντως είναι φρεσκοβαμμένες, θα κριθούν στην πορεία και στην αντοχή του χρώματος που χρησιμοποιήθηκε. Ευχόμαστε να μην ξεφτίσουν μέσα σε λίγα 24ωρα. Γιατί και αυτό έχει συμβεί σχετικά πρόσφατα στην πόλη μας.

 

Οι επαγγελματίες της εστίασης άκουγαν πολλά και διάφορα μέτρα που προετοιμάζονταν. Δεν πίστευαν κανένα. Δεν δέχονταν ότι θα υπήρχε κι άλλη πίεση και περιορισμός των επιχειρήσεων τους. Κι έκαναν λάθος. Η αύξηση των κρουσμάτων έγινε αφορμή να πληρώσουν πάλι αυτοί τη νύφη… Ακόμη κι αν δεχθούμε το επιστημονικό υπόβαθρο της υπόθεσης, αναμένουμε την απαραίτητη στήριξη. Τα αντισταθμιστικά- ας τα πούμε έτσι- οφέλη. Που έως τώρα δεν φαίνεται να υπάρχουν.

 

Το χθεσινό περιστατικό στον πεζόδρομο της Παύλου Μελά πρέπει να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι. Ως μεγάλη καμπάνα που χτυπά δυνατά, ακριβώς δίπλα στα αφτιά των αρμοδίων. Η Δημοτική Αστυνομία βρε παιδιά. Υπάρχει; Μόνο αν υπάρχει και κάνει αισθητή την παρουσία της στους πεζόδρομους μπορεί να διορθωθεί το πράγμα. Πέρασε ένας χρόνος της διοίκησης Μουριάδη και ειδικά η δημοτική αστυνομία μοιάζει να είναι στη διοίκηση Τσανάκα… Σε αυτήν ενώ έπρεπε, δεν άλλαξε τίποτα.

 

Κι όσο δεν αλλάζει αυτό που διαπιστώθηκε ότι είναι λάθος, τόσο οι κίνδυνοι παραμονεύουν. Όχι μόνο αυτοί που υποψιαζόμαστε αλλά και πολλοί άλλοι. Που προκύπτουν από εκεί που δεν το περιμένεις. Γιατί το όχημα χθες, πριν αρχίσει να κινείται χωρίς οδηγό στον πεζόδρομο είχε σταθμεύσει παράνομα. Είτε εντός, είτε στην αρχή του πεζόδρομου. Η παράνομη στάθμευση σε έναν πεζόδρομο χωρίς αστυνόμευση είναι κάτι συνηθισμένο. Καμιά φορά παρκάρει παράνομα αυτοκίνητο χωρίς φρένα ή χωρίς χειρόφρενο. Και να το αποτέλεσμα!

 

Η κ. Μαρία Κολτσακίδου είχε έμπνευση από το περιστατικό, το οποίο το περιγράφει και το σχολιάζει ως εξής: «Την ώρα που το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό κατηφόριζε τον πεζόδρομο της Π.Μελά απολάμβανα μια εξαίσια μυρωδιά καβουρντισμένου φρέσκου καφέ να ανεβαίνει στο γραφείο μου από τα ανοικτά παράθυρα και έτσι όπως άκουγα το ήρεμο βουητό της πόλης, μέσα στο καθάριο πρωινό φως, σκεπτόμουν, ”μπορείς Μαρία να αντλήσεις μια στιγμή ευτυχίας από αυτήν κατάσταση;”.. Πριν προλάβω να απαντήσω, φωνές τρομαγμένες περαστικών και ένας σχετικά δυνατός θόρυβος από το αυτοκίνητο που σταμάτησε πάνω σε μια ζαρντινιέρα….Ο θόρυβος ενός αυτοκινήτου που πέφτει με ορμή πάνω σε μια ζαρντινιέρα προκάλεσε τόση αναστάτωση και τρόμο, υπενθυμίζοντας μας, οτι όλα σε μια δόλια στιγμή, μπορούν να ανατραπούν. Τα απλά και ασήμαντα καμιά φορά στη σκέψη, τα τόσο υπέροχα και γενναιόδωρα στην ουσία τους, πράγματα της ζωής, μπορούν σε μια δόλια στιγμή να ανατραπούν ή να χαθούν για πάντα. Όλα είναι καλά, ήρεμα και ωραία μέσα στη γαλήνη των χωριών και των πόλεων που ζούμε…Να σκεφτεί κανείς οτι αναστατωθήκαμε μόνο από το θόρυβο ενός αυτοκινήτου που πέφτει πάνω σε μια ζαρντινιέρα! Αληθινά τίποτα τρομακτικό δεν έχουμε ζήσει και όλα τα θεωρούμε δεδομένα και με εγωισμό μόνο για μας…..».

 

Μια ακόμη ανάρτηση με ενδιαφέρον, για τους ιεροψάλτες και την γιορτή της Παναγίας της Φανερωμένης στη Ν. Ηρακλείτσα: «Λόγω των μέτρων πρόληψης για την διάδοση του Covid 19 θα ήθελα να κάνω γνωστό σε όλους τους φίλους ιεροψάλτες ότι στη φετινή Πανήγυρη της Παναγίας Φανερωμένης Νέας Ηρακλείτσας τα αναλόγια του Ιερού Ναού δεν θα δεχθούν τη συμμετοχή άλλων ιεροψαλτών όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια για την αποφυγή συγχρωτισμού….Ως επαγγελματίας υγείας έχω την ευθύνη να προφυλάξω με οποιοδήποτε τρόπο τους συνανθρώπους μου….Η επιλογή αυτή είναι προσωπική αποκλειστικά και ζητώ την κατανόηση όλων…. Καλή Παναγία σε όλους με Υγεία…..!!!».

 

 

Διαβάστε επίσης