μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ανάμεσα στους πολλούς συμπολίτες που κάθε απόγευμα περπατούν ή τρέχουν γύρω γύρω από το «Ανθή Καραγιάννη» είναι και πρόσφυγες. Από τη δομή του «Ασημακοπούλου». Την καθημερινή άσκηση φαίνεται να τους την μεταφέραμε, έγινε και δική τους συνήθεια. Οι άνθρωποι αυτοί είναι συνηθισμένοι ειδικά στο περπάτημα. Οι πιο πολλοί ξεκίνησαν από την πατρίδα τους κι έφθασαν στην Καβάλα περπατώντας. Τους είναι εύκολο λοιπόν να κάνουν κάποιους λίγους κύκλους γύρω από το γήπεδο της πόλης.

 


 

Επειδή είναι μετρίου αναστήματος έψαξε κάπου να πατήσει, ήθελε να ψηλώσει ελαφρώς για να μπορεί να τους βλέπει όλους από ψηλά. Όπως επέβαλλαν οι συνθήκες. Κι όταν το κατάφερε, την πάτησε κι αυτήν την … κορυφή, άρχισε να μιλά. Η χαρά του ήταν μεγάλη μιας και τον κοιτούσαν στα μάτια. Τον είχαν κεντράρει πλήρως και κρέμονταν από τα χείλη του. Όσα είπε ήταν τα αναμενόμενα. Κάπου ανάμεσα στα λόγια παλαιών πολιτικών, σε αυτές τις γνωστές ελληνικές φανφάρες, το πράγμα σοβάρεψε. Ήταν η στιγμή που απείλησε. Γενικώς, αορίστως μα και ειδικώς. Αυτούς λέει που θα τολμήσουν να κάνουν εξετάσεις στα παιδιά, τα παιδιά μας, χωρίς άδεια.

 

«Θα τους τρελάνουμε στις μηνύσεις» είπε με στυλ ηγέτη. Θα φτύσουν- συμπλήρωσε- το γάλα που βύζαξαν. Κι ο κόσμος πείσθηκε, χάρηκε και χειροκροτούσε. Με αυτό το θάρρος που εμμέσως πλην σαφώς του έδωσε συνέχισε την ομιλία του, κεντρική ιδέα της οποίας ήταν η εξής: Κορωνοϊός επικίνδυνος δεν υπάρχει. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος τα παιδιά να βάλουν μάσκα.

 

Η ελληνική δημοκρατία ξεχωρίζει από πολλές άλλες διότι όλες αυτές τις φιγούρες τις ανέχεται. Πέραν του δέοντος. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις καταργείται (καλώς ή κακώς) η γνωστή ελληνική παροιμία για την υπομονή. Που τάχα έχει τα όρια της. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ορισμένοι ακροδεξιοί (που ίσως και να μην είναι αλλά το παίζουν τέτοιοι) επωφελούνται. Κι απειλούν. Αύριο ποιος ξέρει τι άλλο θα κάνουν καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να επιβεβαιώσουν με πράξεις το νταηλίκι τους. Τον τσαμπουκά τους.

 

Κι ενώ εισαγγελείς, αστυνομικοί και άλλοι ελεγκτές βάζουν πρόστιμα σε πολίτες που κάπου έσφαλαν (π.χ. δεν έβαλαν μάσκα ή δεν έκλεισαν όταν έπρεπε την επιχείρηση τους) κάνουν ότι δεν ακούν μπροστά σε κάτι τέτοιες ακραίες περιπτώσεις. Που διασπείρουν αντίδραση, αμφισβήτηση και τελικά την ίδια τη νόσο. Μιας και ενθαρρύνουν αυτούς που ελαφρά τη καρδία ούτε την παραδέχονται, ούτε την αναγνωρίζουν.

 

Το περιστατικό που περιγράψαμε δεν έγινε στην Αθήνα. Δεν αφορά τη Θεσσαλονίκη ή κάποια άλλη μακρινή πόλη και πλατεία. Έγινε στην Καβάλα. Το οπτικό υλικό της ομιλίας κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, προβάλλεται. Κι ενώ κάποιοι επωφελούνται την… επιτυχία τους, κάποιοι άλλοι απορούν που τα κρούσματα παραμένουν πολλά. Πώς αλήθεια να μην ισχύει κάτι τέτοιο με όλα αυτά που καταφέρνουν- επωφελούμενες την ανοχή των αρχών- οι μειοψηφίες;

 

Σύμφωνα με την άποψη των υπηρεσιών (στην Καβάλα και στην Κομοτηνή) το σκάκι δεν είναι πολιτιστική δραστηριότητα! Κι ως εκ τούτου δεν χωρά στους χώρους της ανακαινισμένης Μεγάλης Λέσχης. Η προσέγγιση επιδέχεται κριτικής αφού είναι λάθος. Ποιος όμως θα προσπαθήσει να το αποδείξει εκεί που πρέπει; Στον πολιτικό πολιτισμό, που κάπου κάπου υπάρχει, υποχρεώνονται να δράσουν όσοι υποσχέθηκαν στο σκάκι χώρο στη Μεγάλη Λέσχη. Άρα πρέπει να συνεργαστούν και να πιέσουν μαζί την Κομοτηνή ο κ. Μουριάδης με την κ. Τσανάκα. Άλλωστε ο Δήμος Καβάλας δεν έχει κάτι άλλο που επείγει να βολευτεί, είναι και πολιτιστικό, για τους συγκεκριμένους χώρους στο κτίριο της οδού Κύπρου.

 

Βέβαια όλη η Μεγάλη Λέσχη ανάγεται- όπως καταλάβαμε- στις αρμοδιότητες και άλλων (πολυάσχολων) προσώπων που … στόμα έχουν και μιλιά όχι πάντα. Ε αν είναι θέμα κι αυτών, των ειδικών στις πινακίδες, δεν μπορεί. Θα καταφέρουμε να τους πείσουμε. Στο κάτω κάτω της γραφής ουδέποτε το σκάκι συνδέθηκε με την παρουσία των Βουλγάρων στην πόλη μας. Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο.

 

Όχι μόνο η πρόεδρος του σωματείου. Πολλές σχολικές καθαρίστριες είναι εντελώς απαισιόδοξες ως προς την επίτευξη του τελικού στόχου. Τον καθαρισμό των σχολείων σε εποχή κορωνοϊού. Η απαισιοδοξία τους αυτή προκύπτει καθημερινώς και αδιαλείπτως. Είναι άραγε μια αντικειμενική εκτίμηση; Ή μήπως είναι προϊόν απογοήτευσης επειδή τα αιτήματα τους δεν έγιναν δεκτά;

 

Από την άλλη πλευρά ο Δήμος Καβάλας επιμένει ότι στο τέλος θα υπάρξει θετική έκβαση της υπόθεσης. Μη ξεχνάμε ότι η καθαριότητα των σχολείων από τη Δευτέρα δεν θα είναι η συνηθισμένη. Αν ήταν τέτοια, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Θα είναι μια διαφορετική καθαριότητα- αγώνας δρόμου. Πολλά πράγματα θα πρέπει να γίνουν μέσα στα 10 λεπτά που διαρκεί το κάθε διάλλειμα. Άνδρες και γυναίκες καθαρίστριες και καθαριστές θα πρέπει να γίνουν κάτι σαν τον … άσπρο σίφουνα. Λες και λαμβάνουν μέρος σε αγώνα δρόμου!

 

Ξεκίνησε χθες το «άσπρισμα» των διαβάσεων στις εισόδους των σχολείων. Σήμερα και αύριο η παρέμβαση θα συνεχιστεί ώστε τη Δευτέρα οι διαβάσεις έξω από τα σχολεία να είναι όλες έτοιμες. Χθες το συνεργείο (που μάλλον εργάστηκε και νυχτερινές ώρες) άρχισε να βάφει διαβάσεις στον Άγιο Λουκά.

 

Συνοπτικές διαδικασίες στη χθεσινή συνεδρίαση του Μονομελούς Καβάλας. Μόνο 20 υποθέσεις και στις 10 το πρωί η συνεδρίαση είχε κιόλας τελειώσει. Διήρκεσε μόνο μία ώρα. Οι πολίτες σε γενικές γραμμές ζητούν συχνά αναβολή μιας και δεν κρίνουν κατάλληλη την εποχή για να βρίσκονται στο δικαστήριο. Οι δε πολλές αναβολές που δόθηκαν χθες αφορούσαν νέες ημερομηνίες σχεδόν έναν χρόνο μετά!

 

Ο πρόεδρος του σωματείου καφεζυθοπωλών Ν. Καβάλας κ. Γιώργος Βαφείδης μίλησε στην τοπική τηλεόραση όπου διέψευσε συμμετοχή των συναδέλφων του στην πανελλήνια κινητοποίηση της ερχόμενης εβδομάδας. Εμείς δεν κλείνουμε, είπε ο κ. Βαφείδης.

 

Στο Παληό υπάρχει κάτοικος που συνεχίζει να πετά τα απορρίμματα του εκεί που ήταν οι κάδοι. Οι οποίοι στο μεταξύ μεταφέρθηκαν σε άλλο κοντινό σημείο. Δεν δέχεται την απόφαση της υπηρεσίας, συνεχίζει να αφήνει τα σκουπίδια του εκεί που πλέον κάδοι δεν υπάρχουν. Οι προσπάθειες να τον πείσουν να αλλάξει συνήθεια και συμπεριφορά δεν έχουν προς το παρόν κανένα αποτέλεσμα. Κι ας του τα εξηγούν με τον πιο ευγενικό τρόπο.

 

Δύο συνεντεύξεις τύπου θα δοθούν σήμερα. Η ΚΝΕ για τις εκδηλώσεις της, οι οποίες πλησιάζουν. Ο Κώστας Αντωνιάδης για θέματα της αρμοδιότητας του. Η συνέντευξη του κ. Αντιπεριφερειάρχη θα δοθεί έξω από το κτίριο του Διοικητηρίου αλλά και κοντά σε αυτό! Μπας και με αυτόν τον τρόπο αποφευχθεί η ενοχλητική στις συνεντεύξεις τύπου χρήση της μάσκας.

 

Από τη μια παρακολουθείς τους μικρομεσαίους επαγγελματίες- εμπόρους στην Καβάλα (και σε όλη την Ελλάδα) να παραπονιούνται για την μείωση του τζίρου. Τους ακούς να ζητούν στήριξη από το κράτος. Κι από την άλλη διαβάζεις την επίδοση των μεγάλων εταιριών. Για παράδειγμα της Jumbo, η οποία τους πρώτους 6 μήνες του έτους είχε την … καταπληκτική μείωση πωλήσεων μόνο στο 11%.

 

Οι φωτογραφίες του πρόσφατου γάμου στη Σύρο του δικηγόρου (και Καβάλας) κ. Μανώλη Βονικάκη έγιναν αποκλειστική είδηση κι ανάρτηση στην ιστοσελίδα της τηλεπαρουσιάστριας Τατιάνας Στεφανίδου. Η σχέση τους είναι σταθερή κι ο Μανώλης Βονικάκης συχνά καλεσμένος στις εκπομπές της.

 

Διαβάστε επίσης