• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ολοκληρώνεται σήμερα στη Δ. Καπναποθήκη η λειτουργία της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα το προσφυγικό πρόβλημα. Την είδε αρκετός κόσμος. Το καλύτερο σημείο της προσπάθειας αφορά την επίσκεψη στην έκθεση των μαθητών. Σχολεία κυρίως της Καβάλας την επισκέφθηκαν οργανωμένα. Τα παιδιά είδαν τις φωτογραφίες με ακόμη χειρότερες καταστάσεις από αυτές που μπορεί και να έζησαν περιμένοντας τα πλοία με τους πρόσφυγες στο κεντρικό λιμάνι.

 

Πετυχημένη ήταν η συνέλευση της Κυριακής, του συλλόγου των κατοίκων της Παναγίας. Με την ευκαιρία τέθηκαν διάφορα προβλήματα της ιστορικής συνοικίας. Για αυτά τα προβλήματα ο πρόεδρος Φώτης Λαζαρίδης είπε στα μέλη του συλλόγου: « Πρέπει να είστε κοντά στον σύλλογο. Όταν κάτι το διεκδικούμε πολλοί μαζί, τότε οι αιρετοί έχουν λόγο να το εξετάσουν και να το λύσουν».

 

Η εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης εξαιρεί τον κεντρικό δρόμο της συνοικίας. Η οδός Θ. Πουλίδου είναι εκτός ελεγχόμενης στάθμευσης. Κι όμως, οι κάτοικοι της Παναγίας ζητούν για το δρόμο κάτι πιο αυστηρό από αυτό που περιλαμβάνει η ελεγχόμενη στάθμευση.

 

Σήμερα το απόγευμα μια ακόμη συνέλευση. Του Ιατρικού Συλλόγου της Καβάλας. Ο πρόεδρος και τα μέλη του δ.σ. έκαναν ότι μπορούσαν για να ενημερώσουν τους γιατρούς προκειμένου να την παρακολουθήσουν. Η συνέλευση είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 7 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνέλευση των μελών του Φυσιολατρικού Ομίλου.

 

Μαζί με την Άνοιξη και την αλλαγή του καιρού άρχισαν οι καθιερωμένοι έλεγχοι της Τροχαίας για τη χρήση προστατευτικού κράνους. Χθες το πρωί το μπλόκο ήταν στην οδό Ερυθρού Σταυρού, Στη διάρκεια του τρεις τροχονόμοι έπεισαν με τις κλήσεις που βεβαίωσαν τους ξεχασιάρηδες οδηγούς, να χρησιμοποιούν το κράνος. Αρκετοί δικυκλιστές – απέδειξε ο χθεσινός έλεγχος- ενώ το είχαν μαζί τους, το … φορούσαν στο χέρι τους.

 

Στην Καβάλα εκτός από το διαγωνισμό ορθογραφίας μεταξύ μαθητών δημοτικών σχολείων υπάρχει (έγινε πρόσφατα δεύτερη χρονιά) κι ο διαγωνισμός αγγλικής ορθογραφίας. Στην πόλη των Σερρών έχουν έναν ακόμη. Στη Γαλλική γλώσσα.

 

Αποφασισμένος να ξεχωρίσει και ως πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Καβάλας είναι ο Πέτρος Πετρόπουλος. Ήδη οργανώνει συναντήσεις με τους διευθυντές των γυμνασίων και των λυκείων, τους οποίους σκοπεύει να επισκεφθεί και στα σχολεία τους.  Με λίγα λόγια θα τους συναντήσει όλους μαζί και έναν έναν χωριστά.

 

Ο κ. Παράσχος Αγανικόλας παραδέχθηκε χθες- μιλώντας στο ράδιο Πρωινή- την πολύ πιθανή βουλευτική του υποψηφιότητα. Με το ΛΑΟΣ. Σε ερώτηση για το τι θα κάνει στις επόμενες δημοτικές εκλογές, δεν ήταν έτοιμος να μιλήσει συγκεκριμένα. «Φαίνεται ότι οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν. Είναι νωρίς ακόμη για τις δημοτικές. Πάντως η ομάδα και εγώ είμαστε έτοιμοι και για αυτές» σημείωσε. Επανέλαβε ότι ως δημοτικός σύμβουλος στηρίζει τις θετικές ενέργειες της διοίκησης, ασκεί κριτική σε όσες δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

 

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 15ου δημοτικού σχολείου μαζί με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (παράρτημα Καβάλας) οργανώνουν σήμερα το απόγευμα σεμινάριο πρώτων βοηθειών. Το σεμινάριο είναι δωρεάν, θα γίνει σε χώρο του σχολείου. Το 15ο δημοτικό σχολείο Καβάλας είναι επίσης γνωστό και ως σχολείο της Ομόνοιας.

 

Ξανά στην επικαιρότητα ο Γιώργος Καλαντζής, μία ακόμη φορά στην τηλεόραση του Σκάι. Εκεί μίλησε για τα γεγονότα της Τούμπας. Με την ιδιότητα του υποψήφιου προέδρου της ΕΠΟ. Μεταξύ άλλων είπε: «Για όλα όσα συνέβησαν χθες στο γήπεδο της Τούμπας ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά. Αυτό όμως για το οποίο μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι αν το περασμένο καλοκαίρι είχα εκλεγεί Πρόεδρος στην ΕΠΟ, δεν θα βλέπαμε όλα τα τραγικά που παρακολουθήσαμε χθες. Αποδείχθηκε δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο ποιοι και γιατί δεν ήθελαν τον Γιώργο Καλαντζή στην προεδρία της ΕΠΟ. Ήξεραν ότι, αν και φίλαθλος του ΠΑΟΚ, δεν θα τύγχαναν ευνοϊκής μεταχείρισης ούτε ο ΠΑΟΚ, ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο Παναθηναϊκός. Το ήξεραν! Το ξέρουν! Η πολιτική μου διαδρομή και η πολιτική μου πρακτική δεν θα το επέτρεπε! Καμία έκπτωση στην επικράτηση του δίκαιου. Όσο για τα μέλη της διοίκησης της ΕΠΣΚ Καβάλας ελπίζω να νιώθουν …δικαιωμένοι για την επιλογή τους να ψηφίσουν τον Βαγγέλη Γραμμένο στην ΕΠΟ… από τον οποίο περίμενα να είχε ήδη παραιτηθεί. Όπως θα περίμενα να είχε παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για όσα συνέβησαν. Λυπάμαι πολύ και περιμένω την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης».

 

Συνεδριάζει το απόγευμα το τοπικό συμβούλιο Καβάλας. Η συνεδρίαση παρά τα λίγα θέματα στην ημερήσια διάταξη, έχει ενδιαφέρον αφού στη διάρκεια της θα παρθεί η πρώτη απόφαση για την τρίτη συνεχόμενη διαδικασία ενοικίασης της αίθουσας του Όσκαρ. Η απόφαση επρόκειτο να παρθεί στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας αλλά αυτή δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας. Σήμερα η απαρτία μοιάζει σίγουρη.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Κώστας Μορφίδης συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής περιφερειών της Βουλής. Συζητήθηκαν θέματα τηλεπικοινωνιών. Ο κ. Μορφίδης έθιξε το γνωστό πρόβλημα κάλυψης ορεινών περιοχών από το σήμα της Digea. «Έχουμε το πιο αργό ίντερνετ της Ευρώπης και το πληρώνουμε ακριβά» είπε επίσης ο συμπολίτης βουλευτής. Όλα αυτά ο κ. Μορφίδης τα είπε στον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων που παρίστατο στη συνεδρίαση της επιτροπής.

 

Ο κ. Μορφίδης είπε χθες στην εφημερίδα μας για τη ματαίωση του φετινού προγράμματος των σχολικών γευμάτων: « Εμείς βοηθήσαμε ώστε το πρόγραμμα όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να επεκταθεί στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Καβάλας. Στο τέλος ο ένας υποψήφιος ανάδοχος έκανε ενστάσεις κατά του άλλου. Αυτό δυστυχώς δεν μπορούσαμε να το επηρεάσουμε και να το σταματήσουμε».

 

Στην ιστοσελίδα του 902.gr υπήρξε χθες η είδηση απολύσεων εργαζόμενων στη γνωστή εταιρία Selecta στην περιοχή της Χρυσούπολης. Η ιστοσελίδα ανάρτησε όλη την καταγγελία του σωματείου, το κείμενο αναφέρει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Με την «πατέντα του εργόσημου» απολύθηκαν 15 εργαζόμενες την Παρασκευή 9 Μάρτη από την εργοδοσία της ανθοκομικής επιχείρησης «Selecta Hellas», στην Χρυσούπολη Καβάλας, ενώ παράλληλα δεν δικαιούνται ούτε ταμείο ανεργίας αφού εμφανίζονται ως εποχικές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση».

 

Συνεχίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι δράσεις υπέρ της ανακύκλωσης σε σχολεία της Καβάλας. Τις  υλοποιεί ο Δήμος Καβάλας μαζί με τη ΔΙΑΜΑΘ. Η πετυχημένη εκδήλωση ομιλία έγινε την περασμένη Παρασκευή τόσο στο 6ο Γυμνάσιο όσο και στο 1ο Λύκειο, παρουσία του αντιδημάρχου Ανέστη Τσουρουκίδη.

 

Πιθανόν απίστευτο, ταυτόχρονα και αληθινό. Ο βιολογικός σταθμός του Δάτου συνεχίζει να λειτουργεί με γεννήτρια. Η βλάβη στα ηλεκτρολογικά του (24 Γενάρη) δεν διορθώθηκε ως τώρα, προκειμένου η εγκατάσταση να επανέλθει στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Οι γνωρίζοντες λένε ότι θα αργήσει κι άλλο η διόρθωση των συγκεκριμένων προβλημάτων του βιολογικού. Στην περιοχή του οποίου η κακοκαιρία της Τρίτης (ξημερώματα χθες) προκάλεσε κι άλλες βλάβες στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

 

 

Διαβάστε επίσης