• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από λίγες ημέρες πρόσφυγες- μετανάστες του «Ασημακοπούλου» εργάστηκαν εθελοντικά, περιποιήθηκαν και το γνωστό ντουβάρι της περίφραξης του πρώην στρατοπέδου που τους φιλοξενεί. Πρώτα το καθάρισαν, στη συνέχεια το έβαψαν στα γαλανόλευκα! Η εικόνα είναι σίγουρα θετική, η πρωτοβουλία το ίδιο. Σήμερα το ντουβάρι αρκετών μέτρων παράλληλα με το πεζοδρόμιο, αλλού έχει τα μαύρα του τα χάλια κι αλλού είναι σαφώς πιο όμορφο. Ε και;

Η πόλη έχει όνειρα. Σχέδια πολλά και για το ντουβάρι και για το πρώην στρατόπεδο. Εκεί φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο πάρκο. Έναν μεγάλο χώρο αναψυχής. Κάποτε, υπό εντελώς άλλες συνθήκες, το συζητούσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και το περιέγραφαν σαν ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα των Βαλκανίων! Μετά ήρθαν οι πρόσφυγες… Κάπου ενδιάμεσα μάθαμε ότι ανεξάρτητα από τους δικούς μας στόχους και όνειρα, ο Στρατός ένα μέρος του πρώην στρατοπέδου επιθυμεί να το μετατρέψει σε κατοικίες. Αυτό δεν μας ενόχλησε τόσο, βολευόμασταν ακόμη κι έτσι. Αφού ότι απέμενε πάλι θα ήταν ένα μεγάλο πάρκο αναψυχής.

Η καλύτερη ώρα του συγκεκριμένου ντουβαριού θα είναι όταν κατεδαφιστεί. Διότι κανένα πάρκο αναψυχής, μικρό ή μεγάλο ή μεσαίο, δεν διαθέτει περίφραξη και μάλιστα αυτού του είδους. Δυστυχώς κι ενώ ο καιρός περνά, η απόσταση που μας χωρίζει από την στιγμή που το όνειρο θα γίνει πράξη παραμένει σταθερά μεγάλη. Κάποτε που είχαμε την ευκαιρία την χάσαμε, μετά άλλαξαν όλα όσα γνωρίζαμε και είχαμε συνηθίσει.

 


 

Ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν από την ουσιαστική συζήτηση των προηγούμενων ημερών. Κι όχι από τη συνεχή καταγγελία του προγράμματος. Ας προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε. Πρώτον, πολλοί είναι αυτοί που παραδέχονται ότι το πρόγραμμα δεν μπορούσε και δεν μπορεί να μην ζητά φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Μας λένε και μας ξαναλένε ότι είναι απαραίτητη υποχρέωση κι ισχύει σε όλα τα προγράμματα αυτού του είδους.

 

Δεύτερον, η φιλοσοφία του προγράμματος (και η απαραίτητη πολιτική απόφαση) είναι να λάβουν χρήματα όσο περισσότεροι γίνεται. Αυτό σημαίνει (επειδή τα χρήματα δεν είναι ατέλειωτα) ότι το αρχικό ποσό θα μοιραστεί σε όσο το δυνατό πιο πολλούς δικαιούχους. Άρα δεν θα υπάρξουν για κανέναν μεγάλα ποσά. Τα οποία όντως κάποιοι μπορεί να αξίζουν.

 

Τρίτον, την ευθύνη την αναλαμβάνει η διοίκηση και ο Χρήστος Μέτιος. Αυτός αφού έμαθε τι κάνουν οι συνάδελφοι του, θεώρησε σωστό να διαφοροποιηθεί. Είναι συνειδητή του απόφαση κι επιλογή. Το πρόγραμμα αφορά και τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι σε άλλες περιφέρειες εξαιρούνται.

 

Τετάρτον, θεαματικές αλλαγές και βελτιώσεις δεν θα γίνουν. Μπορούν και πρέπει να γίνουν μόνο επί της διαδικασίας. Πέμπτον και σημαντικότερον, η εφορία θα κάνει παρακράτηση 30% του ποσού από αυτούς που έχουν ρυθμίσεις ή ρύθμιση. Την οποία φυσικά και τηρούν.

 

Επειδή κάπως έτσι το τοπίο ξεκαθαρίζει, καλό είναι να πάψουν οι διαμαρτυρίες. Φθάνουν τόσες καταγγελίες. Ας κοιτάξουν όλοι να «τρέξουν» προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Η οποία ευχόμαστε και ελπίζουμε να εξελιχθεί όπως μας περιγράφουν. Αυτό καλό είναι να το έχουμε στην άκρη του μυαλού μας μιας και στην Ελλάδα αλλιώς σου τα λένε κι αλλιώς προκύπτουν. Αυτό το κρύο ντουζ στην συγκεκριμένη ιστορία ελπίζουμε να μην υπάρξει. Αν και στην Ελλάδα δεν μπορείς ποτέ και για τίποτα να είσαι 100% σίγουρος.

 

Την Κυριακή 1η Νοέμβρη ξεκινά, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, η νέα δρομολογιακή περίοδος για τα δρομολόγια των φέρι μποτ και στις δύο γραμμές. Ο Χειμώνας στη γραμμή της Κεραμωτής θα έχει τα συνηθισμένα δρομολόγια, όπως και τους προηγούμενους Χειμώνες. Στη γραμμή του Πρίνου φαίνεται ότι κάθε μέρα τον Χειμώνα θα υπάρχουν δύο δρομολόγια. Ένα λιγότερο σε σχέση με πέρσι τον Χειμώνα. Αυτή η μείωση αφορά –λένε όσοι γνωρίζουν- κυρίως τις συνέπειες από τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. «Αν δεν υπήρχε κορωνοϊός, τα δρομολόγια θα ήταν 3 κάθε μέρα κι αυτόν τον Χειμώνα» εξηγούν.

 

Το προηγούμενο διάστημα και στην Καβάλα και στη Θάσο υπήρξαν φήμες για επιπλέον πλοίο. Θα το έφερνε στην περιοχή η εταιρία του κ. Φιλιάγκου. Οι φήμες «υποχώρησαν» αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει… Η συγκεκριμένη συγκοινωνία είναι γεμάτη από εκπλήξεις. Μόνο που αυτές παρουσιάζονται όχι στην αρχή του Χειμώνα αλλά στην αρχή της κάθε τουριστικής περιόδου.

 

Λόγω επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στο Ν. Ροδόπης, ο οποίος κινδυνεύει ακόμη και με λοκντάουν, η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ επρόκειτο να γίνει με τηλεδιάσκεψη και όχι δια ζώσης. Η ανακοίνωση για την αλλαγή αυτή έγινε νωρίτερα χθες και λίγες ώρες προ της έναρξης της συνεδρίασης.

 

Κι άλλη είδηση από την αγορά. Τα σούπερ μάρκετ «ανεβαίνουν» ψηλά στην Καβάλα. Στις «ορεινές» συνοικίες της πόλης. Φημολογείται ότι ακίνητο που άδειασε πρόσφατα στην οδό 7ης Μεραρχίας, αμέσως μετά το Σίγμα, θα φιλοξενήσει μια τέτοια επιχείρηση.

 

Τα αυστηρά μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού που ισχύουν στο Ν. Σερρών επηρεάζουν και το Ν. Καβάλας. Δημόσιοι υπάλληλοι που έρχονται κάθε μέρα από τις Σέρρες για να εργαστούν στο Ν. Καβάλας πρέπει να εξασφαλίσουν ειδική άδεια. Για να υπάρξει αυτή, στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας, έπρεπε χθες (πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων στις Σέρρες) να γίνουν πολλά…

 

Στην καλύτερη περίπτωση η ασφαλτόστρωση του ρεύματος εισόδου στην Καβάλα, στην Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα. Αν αργήσουν οι άδειες που πρέπει να εξασφαλιστούν τότε αργότερα την ερχόμενη εβδομάδα. Εννοούμε την ασφαλτόστρωση κυρίως στο ύψος του «Ανθή Καραγιάννη».

 

Είναι είδηση. Τούρκος επισκέπτης της Καβάλας, μαζί με τη σύζυγο του, ετοιμάζονταν χθες το πρωί να αναχωρήσει για να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Θεσσαλονίκη. Μια σκηνή, μια διαδικασία που μας έλειψε (όπως έλειψε και από την τοπική οικονομία) και η οποία έλαβε χώρα μπροστά από ξενοδοχείο της πόλης. Στο οποίο προφανώς το ζευγάρι είχε διανυκτερεύσει το προηγούμενο βράδυ.

 

Η γνωστή μας , από άλλα έργα στην Καβάλα, εταιρία της Ξάνθης «Κόσυνθος» είναι ανάδοχος στο έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού γυμναστηρίου του Αμυγδαλεώνα. Σύμφωνα με τα πρακτικά της επιτροπής του διαγωνισμού η προσφορά της είχε μέση έκπτωση 52%.

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας αποδέχθηκε το αίτημα του αναδόχου του έργου «Υγρομόνωση δώματος κτιρίων Διοικητηρίου» κι έτσι αυτό παρατείνεται για να συνεχιστεί και να τελειώσει την 1η Μαρτίου 2021. Η παράταση είναι 120 ημερών.

 

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια. Αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συνεργασία της με τον Άλκη Ζοπόγλου, ο οποίος όπως άλλωστε αναμένονταν παραμένει καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων του Cosmopolis. Με την ελπίδα και την ευχή αυτό που θα γίνει από εδώ και πέρα, να γίνει χωρίς κορωνοϊό. Όπως ακριβώς θα σχεδιαστεί και θα προετοιμαστεί. Φυσικά η απόφαση ανανέωσης της συνεργασίας με τον κ. Ζοπόγλου δεν ήταν ομόφωνη.

 

Συγκινητική η χθεσινή ανάρτηση του Μακάριου Λαζαρίδη με αφορμή το θάνατο γνωστής δημοσιογράφου: «Είναι από αυτά που διαβάζεις και δεν θες, δεν μπορείς να πιστέψεις!«Έφυγε» η Άντζελα Πεΐτση, διάβασα στην ανάρτηση φίλου. Το αίμα παγώνει! Η καρδιά πονάει! Πως είναι δυνατόν; Η Αντζελα! Η φίλη μου! Η γεμάτη όρεξη για ζωή και με ένα χαμόγελο μόνιμο στα χείλη της! Τη γνώρισα στην πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη ως υποψήφιου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τον Οκτώβριο του 2015. Ακόμη θυμάμαι τη χαρά της, εκεί στο MET, για τη δήλωση που της εξασφάλισα από τον Κυριάκο της (ΝΑΙ, ήταν με τον Κυριάκο από την αρχή) για το site που τότε δούλευε… Δεν έχω άλλα λόγια… Το μυαλό σταμάτησε στις όμορφες αναμνήσεις μαζί της… Κρίμα! Καλό ταξίδι αγαπημένη Άντζελα… Καλή δύναμη στο γιο σου που λάτρευες και στην αδερφή σου».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης