μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κατάμεστη από κόσμο ήταν το βράδυ του Σαββάτου η αίθουσα του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου. Για την εκδήλωση του συλλόγου των Προυσαλιωτών ήταν όλοι εκεί, εκτός από τον Λευθέρη Παπαδόπουλο. Ο γνωστός συνθέτης έστειλε μήνυμα με βίντεο (διάρκειας ενός περίπου λεπτού). Τον εκπροσώπησε ανιψιά του που λόγω της εκδήλωσης ήρθε στην Καβάλα από την Αθήνα.

Οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση περίμεναν να δουν από κοντά τον Λευθέρη Παπαδόπουλο. Αυτό οι διοργανωτές το υποσχέθηκαν εμμέσως αλλά η υπόσχεση τους δυστυχώς δεν έγινε πράξη.

 

Στην Αθήνα ήταν το Σαββατοκύριακο ο βουλευτής Κώστας Μορφίδης. Με την ευκαιρία συνάντησε τον υπουργό αρμόδιο για τα σώματα ασφαλείας. Η ανάρτηση του κ. Μορφίδη αναφέρει ότι τέθηκαν υπόψη του κ. Τόσκα τοπικά ζητήματα που κυρίως αφορούν την Α.Δ. Καβάλας:  «Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου με τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασία του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Συζητήσαμε για θέματα που αφορούν στο νομό και μετέφερα τους προβληματισμούς που κατά καιρούς έχουμε συγκεντρώσει από τους ανθρώπους της Αστυνομικής Διεύθυνσης ν. Καβάλας. Ο Υπουργός είναι ενημερωμένος τόσο για την άριστη δουλειά της Διεύθυνσης όσο και για τα αιτήματα των αστυνομικών της περιοχής».

 

==========================================================================

Το Καλοκαίρι τις ευνοεί τις ειδήσεις γενικά. Η τουριστική του πλευρά, τις ευχάριστες ειδήσεις. Θα πάρουμε αφορμή- αρχικά- από την επένδυση στα ανατολικά. Είναι έτοιμο να λειτουργήσει το Vranas Resort, εκεί όπου επί σειρά ετών υπήρχε το καμπινκ Ειρήνη.

 

Ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα, ξεπεράστηκαν σειρά γραφειοκρατικών προβλημάτων (που ως συνήθως δημιουργούν καθυστερήσεις) κι έτσι αυτό που σχεδιάστηκε είναι πλέον μια όμορφη πραγματικότητα. Η επένδυση στηρίζεται στο Καλοκαίρι, προκαλεί όλους τους Καβαλιώτες. Περισσότερο αυτούς των ανατολικών συνοικιών.

 

Είναι μια επένδυση την οποία άπαντες πρέπει να στηρίξουν. Όχι με τα λόγια αλλά με συγκεκριμένες πράξεις. Είναι κάτι που κάνει την Καβάλα καλύτερη. Πιο σύγχρονη. Ευχόμαστε καλές δουλειές και επιτυχία σε όσα έχουν κατά νου ο Δημήτρης και η Λίλα Βρανά.

 

Η δεύτερη ευχάριστη είδηση έχει σχέση με τις φωτογραφίες από το εσωτερικό της Μεγάλης Λέσχης. Γκρινιάζουμε που το έργο αργεί. Φαίνεται ότι ίσως αργήσει λίγο ακόμη. Κάπου κατά το Φθινόπωρο ωστόσο θα είναι έτοιμο. Ένα μικρό θαύμα για τα δεδομένα της πόλης. Ένα λαμπρό (εσωτερικά και εξωτερικά) κτίριο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα ώστε να το χαρούν όλοι οι Καβαλιώτες. Μαζί τους και οι επισκέπτες της πόλης μας.

 

Κάπου κάπου αυτή η δύσκολη καθημερινότητα μας κλείνει το μάτι, χαμογελά με όσα μας παρουσιάζει. Πρόκειται για έργα. Έργα των ανθρώπων. Κι ενώ των ιδιωτών εκτελούνται γρήγορα (σε 74 μέρες έγινε η επένδυση Vranas Resort), τα έργα του δημοσίου δεν φτάνει που είναι λίγα. Αργούν κιόλας.

 

Ας το καταλάβουμε κι ας το παραδεχθούμε (μία ακόμη φορά). Την ιστορία του τόπου την γράφουν τα έργα και όχι οι εκδηλώσεις. Τα έργα που αλλάζουν την Καβάλα, την ομορφαίνουν, την προσαρμόζουν στις ανάγκες και στις απαιτήσεις τις εποχής. Οι εκδηλώσεις έρχονται να συμπληρώσουν. Όσο όμως τα έργα δεν τελειώνουν, τόσο οι εκδηλώσεις θα προσπαθούν με τεράστιους προϋπολογισμούς να καλύψουν το κενό. Δίχως ποτέ να τα καταφέρνουν.

 

Δυσάρεστη έκπληξη το έντυπο (και το λογότυπο) των φετινών Ελευθερίων. Καμία ευρηματικότητα, καμία ομορφιά. Πρόχειρη δουλειά που περισσότερο απωθεί παρά διαφημίζει τις εκδηλώσεις. Οι οποίες αναφέρονται μεν όλες σε αυτό αλλά με τέτοιο τρόπο που χρειάζεται ηρωική προσπάθεια για να καταφέρεις να διαβάσεις, να ενημερωθείς, να ξεχωρίσεις θέμα- τόπο- ημερομήνια. Κάπου στην πρώτη του σελίδα υπάρχει κι ένα λευκό καραβάκι. Από χαρτί. Παραπέμπει στις επόμενες δημοτικές εκλογές αφού παρόμοιο ήταν το σήμα του συνδυασμού της κ. Τσανάκα.

 

«Δεν είχαμε πολύ χρόνο, κάναμε ότι μπορούσαμε» είπε για το πρόσφατο συλλαλητήριο και την προετοιμασία του ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Τζατζάρης. «Τέτοια συγκέντρωση είχα να δω από το 1990» τόνισε ο Γιώργος Καλαντζής. Οι εικόνες ωστόσο από τα (πολλά) drones αποδεικνύουν ότι για περιφερειακό, το συλλαλητήριο ήταν μάλλον μικρό. Ρόλο έπαιξαν πολλά και διάφορα (συμφωνούμε με τον κ. Τζατζάρη ότι ετοιμάστηκε μέσα σε λίγες ημέρες), φυσικά και το ότι την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν παρόμοιο στην πόλη της Δράμας.

 

Με δύο πρόσφατες πρωτοβουλίες του ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ενισχύει με χρήματα του ΕΣΠΑ τοπικό μέσο ενημέρωσης. Πρόκειται για αποφάσεις απευθείας αναθέσεις συγκεκριμένων εργασιών δημιουργίας μπάνερ και εκτυπώσεων. Αφορούν –για να μην λέμε ονόματα- το μέσο που προβάλει καθημερινά και επίμονα τον Μακάριο…  Και τις δύο αποφάσεις υπογράφει ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής κ. Βασίλης Πιτσινίγκος. Εις ανώτερα!

 

Στα σχέδια της Εγνατίας Οδού ΑΕ για τον σταθμό των διοδίων στην Παράκαμψη προβλέπεται και υπάρχει κτίριο διοίκησης. Σε σχέση με το σημείο που άρχισε να κατασκευάζεται, (στο σχέδιο) βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο δρόμο. Αυτοί που άρχισαν να το φτιάχνουν το «μετακίνησαν» κάποια μέτρα. Λάθος που ευτυχώς δεν πέρασε απαρατήρητο.

 

Σε νέους μπελάδες βρίσκεται η ομάδα της διοίκησης του Δήμου λόγω προταθέντος – από μέλος της -ψηφίσματος κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη. Το σχέδιο του ψηφίσματος περιγράφεται ως ιδιαίτερα σκληρό, ακραίο και παρεξηγήσιμο. Αναζητείται διέξοδος στο αδιέξοδο.

 

Αρκετοί Καβαλιώτες έπαψαν να κολυμπούν στην Τόσκα λόγω του ακριβού εισιτηρίου που επέβαλε ο ενοικιαστής της. Σχολιάζουν αρνητικά την εξέλιξη, επέλεξαν άλλες παραλίες για τα καθημερινά τους μπάνια. Στο facebook υπάρχουν ήδη φωτογραφίες, όπου η παραλία είναι άδεια από κόσμο. Ακούμε παρόλα αυτά ότι το επιχειρηματικό τουριστικό σχέδιο εξελίσσεται λίαν ικανοποιητικά. Για έναν απλό λόγο. Βρέθηκαν άλλοι και καλύτεροι πελάτες! Αυτοί για τους οποίους έγινε η συμφωνία ενοικίασης των εγκαταστάσεων.

 

Με απόφαση του την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης επέλεξε ως ειδικό συνεργάτη του τον μηχανικό Βασίλη Καντιφούδη. Η ίδια απόφαση περιγράφει αναλυτικά τις αρμοδιότητες του: Θα ασκεί καθήκοντα επιτελικά χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες οποιασδήποτε μορφής. Θα παρέχει συμβουλές και θα διατυπώνει εξειδικευμένες γνώσεις, γραπτά ή προφορικά για θέματα πολεοδομικής φύσεως (έλεγχος κατασκευών- αυθαίρετες κατασκευές) και σε θέματα ενεργειακής υποδομής και ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων.

 

Μετά το Δασαρχείο και η Δημωφέλεια προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά των παρανομιών στα λάθος διόδια της Παράκαμψης. Η Εγνατία Οδός ΑΕ πιέζεται (όπως είναι φυσικό), βλέπει τα σχέδια της να σταματούν. Όπως όλα δείχνουν, για αρκετό καιρό. Η Καβάλα δεν γλίτωσε οριστικά από τα διόδια στην Παράκαμψη. «Ξεγλίστρησε» από κάτι που της έδινε σύντομο ραντεβού.

 

Οι κινητοποιήσεις των πολιτών δεν έπαιξαν κανέναν απολύτως ρόλο. Κανέναν. Τρία συλλαλητήρια απέτυχαν, άλλα πολύ κι άλλα λιγότερο. Το επιθυμητό αποτέλεσμα το έφερε η …γραφειοκρατία. Που τούτη την φορά έγινε ανέλπιστος σύμμαχος μας. Η τήρηση- με τρόπο αυστηρό μάλιστα- της νομιμότητας πρώτη φορά είναι κάτι που μας ευνοεί. Πρώτη, μπορεί και τελευταία.

 

Το ερώτημα είναι τι άλλο κάνουμε τώρα. Προσφύγαμε στο δικαστήριο, σταματήσαμε το λάθος. Δείχνουμε έτοιμοι να… ξαναπέσουμε για ύπνο. Θα πρόκειται για σφάλμα. Το πρόβλημα μας είναι ίδιο με τη μυθική Λερναία Ύδρα.  Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος να ξαποστάσουμε, να ξεκουραστούμε. Περιμένοντας την απόφαση του ΣτΕ πρέπει να σχεδιάσουμε τις επόμενες μας κινήσεις. Να είμαστε σε ετοιμότητα.

 

Σήμερα ή αύριο θα ξεκαθαρίσει το θέμα της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης Παναγιωτόπουλου για τα διόδια στην Παράκαμψη. Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συζητήσει με τη γραμματεία της Βουλής. Ρόλο παίζει η διάθεση και η διαθεσιμότητα του Υπουργού. Σύντομα πάντως θα γνωρίζουμε την τύχη της πρωτοβουλίας.

 

Ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης προσπαθεί να εξηγήσει ένα σημαντικό γεγονός: «Ολοένα και περισσότεροι αγρότες και επιχειρηματίες του τουρισμού, μου αναφέρουν ότι αναζητούν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Σε μία εποχή παρατεταμένης υψηλής ανεργίας, οικονομικοί κλάδοι όπως ο αγροτικός και ο τουριστικός προσφέρουν θέσεις εργασίας, με ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά δεν προσελκύουν Έλληνες και καλύπτονται τελικά από αλλοδαπούς. Δεν είναι και δεν είμαι εναντίον της νόμιμης απασχόλησης αλλοδαπών στην Ελλάδα, όμως είναι ζητούμενο να διερευνήσουμε τις αιτίες που Έλληνες άνεργοι δεν πάνε να δουλέψουν. Η εποχικότητα της απασχόλησης και στους δύο κλάδους σίγουρα παίζει το ρόλο της, δεν μπορεί να αποτελεί όμως το κύριο παράγοντα, ιδιαίτερα όταν τα οικονομικά ανταλλάγματα είναι ικανοποιητικά».

Διαβάστε επίσης