μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια ήταν είδηση η περιοχή της πόλης, στην οποία η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχε προλάβει να κόψει τα χόρτα της Άνοιξης και του Καλοκαιριού. Σήμερα που τα δεδομένα άλλαξαν, είναι είδηση τα κομμένα και καθαρισμένα χόρτα!

Στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε κομμένα χόρτα κοντά σε σκαλάκια. Βρίσκονται εκεί ίσως και 2 μήνες. Εμποδίζουν αλλά δεν απομακρύνονται. Μισές δουλειές στη διασταύρωση των οδών Γαληνού και Κιθαιρώνος (Σίγμα).

 

Την Κυριακή το μεσημέρι μια μεγάλη ομάδα μοτοσικλετιστών, κάποιοι φαίνονται στην φωτογραφία, πέρασε με εντυπωσιακό και θορυβώδη τρόπο από την Καβάλα. Αλλοδαποί, ευρισκόμενοι σε ταξίδι αναψυχής, ήθελαν να περάσουν μέσα από την πόλη και όχι να την δουν από ψηλά (Εγνατία οδός).

 

=========================================================================

 

Αν δεν το βλέπαμε σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, αν δεν το ακούγαμε με τα αφτιά μας δεν θα το πιστεύαμε. Ο Χρήστος Τζανάκος (πρόεδρος του συλλόγου των Φίλων του Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου) υποστήριξε στην ομιλία του, στο πρόσφατο συνέδριο των Ναυτικών Μουσείων, ότι «…η πόλη της Καβάλας έχει άμεση ανάγκη τόνωσης της τουριστικής κίνησης, η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια ύφεση. Πιστεύω ότι ένας σοβαρός λόγος είναι η έλλειψη σημαντικών μουσείων. Εξαιρουμένων των υπαρχόντων, τα οποία σηκώνουν όλο το βάρος».

 

Αγαπητός και συμπαθής ο κ. Τζανάκος αλλά που την είδε την τουριστική ύφεση στην Καβάλα; Πόσο σωστό είναι να την αναφέρει, μπροστά σε τόσους επισκέπτες και συνέδρους; Όσοι Καβαλιώτες τον άκουσαν, όφειλαν να τον διορθώσουν. Δυστυχώς παρακολουθούσαν «παγωμένοι» κι ανέκφραστοι, αμίλητοι. Γεμάτοι απορία.

 

Υπάρχουν ένα σωρό επιχειρήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να μιλήσει για την αναγκαιότητα των Ναυτικών Μουσείων. Υπάρχουν ένα σωρό λόγια που μπορεί να πει για την Καβάλα και το Ναυτικό της Μουσείο. Αλλά να … ανακαλύψει την τουριστική ύφεση, ε αυτό είναι κάτι που δεν το περιμέναμε.

 

Και χθες στις πρώην Νεφέλες (έδρα του Ναυτικού Μουσείου του Δήμου Καβάλας) οι εργασίες συνεχίζονταν. Ο Δήμος Καβάλας ήθελε να προλάβει το σχετικό συνέδριο μα τελικά δεν το κατάφερε. Έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια αλλά το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο στο νέο του χώρο, δεν είναι έτοιμο ακόμη. Αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.

 

Διαμαρτύρονται συμπολίτες πάλι για θέματα φωτισμού οδών εντός της πόλης. Μας έλεγαν ότι το Σάββατο το βράδυ κανένα φως δεν φώτιζε δρόμο και πεζοδρόμιο στην περιοχή από το στρατόπεδο Ασημακοπούλου και ανατολικότερα. Μάλλον πρόκειται για μία ακόμη βλάβη του συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ.

 

Δεν θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ. Η συνεδρίαση θα αλλάξει ημέρα επειδή το ίδιο απόγευμα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συνεδρίαση του οποίου θα συζητηθούν θέματα και της ΔΕΥΑΚ. Ακούμε ότι η πρόταση του γενικού διευθυντή, να αλλάξει ο προϊστάμενος ηλεκτρομηχανολογικών κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ίσως επειδή την στηρίζει η ίδια η Δήμαρχος.

 

Με την ευκαιρία ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ πρέπει να εξηγήσει στους συμπολίτες του πόσο καιρό δεν λειτουργούσε σωστά ο Βιολογικός Καθαρισμός της Άσπρης Άμμου. Τι έκανε για αυτό το πρόβλημα και πόσο λίγο επεξεργάζονταν τα λύματα οι δύο μόνο ρότορες που λειτουργούσαν; Για αυτό το «έγκλημα» θα μιλήσει κανείς στη ΔΕΥΑΚ ή επειδή το πρόβλημα λύνεται (επιτέλους) άπαντες θα σιωπήσουν;

 

Αυτόφωρη διαδικασία και κατασχέσεις εξοπλισμού παραλιών από την ΕΤΑΔ στην Καλαμίτσα. Ιδού λοιπόν η διαφορά ανάμεσα στο δημόσιο (των μνημονίων) και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ΕΤΑΔ έκανε όλα τα πιο πάνω. Αν η ακτή ήταν αρμοδιότητα του Δήμου Καβάλας, είχε άλλους (ηπιότερους αλλά το ίδιο αποτελεσματικούς) τρόπους να πιέσει τους επαγγελματίες.

 

Την αστυνομική επιχείρηση στην Καλαμίτσα παρακολούθησαν ένα σωρό Βούλγαροι επισκέπτες της Καβάλας. Βρίσκονταν στην πλαζ για το μπάνιο τους κι έγιναν μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου εξόρμησης. Τι να τους εξηγήσεις για να καταλάβουν την Ελλάδα… Από πού να αρχίσεις…

 

Την καθιερωμένη Καλοκαιρινή του ανακοίνωση για την ανάγκη ελέγχων ώστε να αντιμετωπιστεί το παρεμπόριο, εξέδωσε χθες ο Εμπορικός Σύλλογος. Μακάρι να έρθει κάποτε η εποχή που όλα τα αυτονόητα θα πάψουν να είναι αντικείμενο ανακοινώσεων. Επειδή ζούμε στην Ελλάδα, ο Εμπορικός Σύλλογος και ανακοίνωση πρέπει να κάνει και πολλά ακόμη μπας και αρχίσουν οι έλεγχοι που υπερασπίζονται το νόμιμο εμπόριο.

 

Λουόμενοι στην παραλία της Άσπρης Άμμου μας έστειλαν μια φωτογραφία υποτιθέμενης ντουζιέρας. Η οποία και καταργήθηκε και είναι «πνιγμένη» στα χόρτα. Ρωτούν αν έχουν ελπίδες να ικανοποιηθεί το αίτημα τους και αυτή να επανέλθει στην προηγούμενη της –λειτουργική- κατάσταση.

 

Χθες το πρωί δημοτικοί υπάλληλοι έκοψαν όλα τα χόρτα (δεν ήταν λίγα) στο πεζοδρόμιο πάνω από την Ιχθυόσκαλα. Μετά την απαραίτητη παρέμβαση το πεζοδρόμιο ξανάγινε πεζοδρόμιο!

 

Η άφιξη και η αναχώρηση του πλοίου της γραμμής απόγευμα και βράδυ Σαββάτου το Καλοκαίρι, δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της πόλης. Η αυξημένη κίνηση ξεπερνά την οργάνωση του Λιμεναρχείου. Οι κεντρικοί παραλιακοί δρόμοι κλείνουν για ώρα κι οδηγοί εγκλωβίζονται σε μεγάλες ουρές. Αυτές τις καταστάσεις τις ζήσαμε Σάββατα του περασμένου και προ περασμένου Καλοκαιριού.

 

Ο ΟΛΚ ζήτησε και κατάφερε το δρομολόγιο του Σαββάτου να αλλάξει. Μετακινήθηκε για το πρωί της Κυριακής. Όταν οι κεντρικοί δρόμοι είναι άδειοι από κίνηση. Το γεγονός δημιούργησε παράπονα στην αγορά, εκπρόσωποι της οποίας υποστηρίζουν ότι είναι αλλιώς να έρχεται το πλοίο Σάββατο απόγευμα κι αλλιώς να καταφθάνει Κυριακή πρωί.

 

Η αύξηση ωστόσο των δρομολογίων από και προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έκανε το… θαύμα της. Ενώ δεν θα έχουμε άφιξη στο λιμάνι Σάββατο βράδυ, θα υπάρχει την Κυριακή το βράδυ. Οπότε και τα παράπονα της αγοράς αντιμετωπίζονται.

 

Όπως γράφαμε χθες, φέτος το Καλοκαίρι πάλι το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας αναδεικνύεται ως το κυρίαρχο στη Βόρεια Ελλάδα. Τα περισσότερα και μεγαλύτερα πλοία θα «πιάνουν» στο δικό μας λιμάνι, εξυπηρετώντας όλους τους κατοίκους της Μακεδονίας- Θράκης- Ηπείρου που έχουν προορισμό διακοπών ένα σωρό κοντινά μας νησιά. Και της Θάσου περιλαμβανομένης.

 

Ένα ωραίο κείμενο έγραψε χθες η κ. Νατάσα Μόμτσου, σχετικό με το πρωτάθλημα Μίνι Μπάσκετ που τελείωσε την Κυριακή το βράδυ. Σε αυτό αναφέρει όλα όσα έγιναν η αφορμή, ο στόχος για να δημιουργηθεί πριν από 30 χρόνια ο ισχυρός τοπικός θεσμός: «Εχθές το μακρύ ταξίδι του 31ου πρωταθλήματος mini basket των Δημοτικών Σχολείων Καβάλας τελείωσε. Είχα την χαρά να προετοιμάσω τις ομάδες του 11ου Δ.Σ κορίτσια- αγόρια και να ζήσω μαζί με τα παιδιά, τους γονείς κ τους εκπαιδευτικούς του σχολείου όλες τις συγκινήσεις που κάθε χρόνο προσφέρει αυτό το πρωτάθλημα. Το ότι τα κορίτσια κέρδισαν το χρυσό κύπελλο ενώ για τα αγόρια το όνειρο έσβησε στην παράταση ενός αγώνα δεν έχει τόση σημασία! Σημασία έχει που οι γονείς έσφιξαν στην αγκαλιά τους παιδιά που έκλαιγαν από χαρά ή απογοήτευση! Σημασία έχει που οικογένειες συμμαθητών, για χρόνια, γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στις κερκίδες των γηπέδων και όλοι οι μέχρι εχθές άγνωστοι μαζί πανηγύρισαν ή πικράθηκαν! Σημασία έχει το κοινό όνειρο που ένωσε τα παιδιά λίγο πριν σκορπίσουν για άλλα μεγαλύτερα σχολεία! Για όλα αυτά ευχαριστώ τη Δήμαρχο κ Δημητρα Τσανακα την πρόεδρο της Δημωφέλειας Αναστασία Ιωσηφίδου τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Γιώργο Φιλόσογλου την κυρία Δρακονακη που είναι παρόντες σε όλα τα αθλητικά γεγονότα, τον Αθανάσιο Παπανικολάου μαζί με τη Σουζανα Βαλσαμα που είναι η ψυχή την αγώνων. Και φυσικά τους εκπαιδευτικούς κ το σύλλογο γονέων κ κηδεμόνων που πάντα ήταν δίπλα στα παιδιά».

 

=========================================================================

 

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μέτιου στην Ιχθυόσκαλα

 

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ιχθυόσκαλα πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Ήθελε να δει από κοντά (μία ακόμη φορά) το γνωστό έργο ανακαίνισης των εγκαταστάσεων, να ακούσει -χωρίς την παρουσία των άμεσα αρμοδίων- τις απόψεις όλων όσων εργάζονται εκεί. Ο κ. Μέτιος φαίνεται να παραδέχεται την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, υποσχέθηκε να επιμένει στο ενδιαφέρον του προκειμένου τα προβλήματα που υπάρχουν να αντιμετωπιστούν και το έργο να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη σκόπιμα είχε το στοιχείο του αιφνιδιασμού αφού αλλιώς μαθαίνεις τα νέα σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη κι αλλιώς όταν βρεθείς εκεί που πρέπει όταν κανείς δεν το περιμένει.

 

 

Διαβάστε επίσης