Επί σειρά πολλών ετών εργάστηκε στο Λιμενικό Ταμείο Καβάλας και στον μετέπειτα Οργανισμό Λιμένα Καβάλας. Για τον έμπειρο υπάλληλο Μηνά Τάτση (φωτογραφία) ήρθε η ώρα της συνταξιοδότησης.
Τη φυσιολογική γραφειοκρατική διαδικασία για την αποχώρηση του από την εργασία αποδέχθηκε με πρόσφατη απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. Πλέον ο Μηνάς Τάτσης θα επισκέπτεται το χώρο του ΟΛΚ μόνο για να συναντά τους συναδέλφους του, να πίνει ένα καφεδάκι με αυτούς. Να μαθαίνει τα νέα τους. Όπως και τα νέα των μεγάλων λιμανιών της περιοχής, υπέρ των οποίων δούλεψε. Του ευχόμαστε καλή ξεκούραστη νέα περίοδο στη ζωή του. Ο Μηνάς Τάτσης ήταν ο παλαιότερος εν ενεργεία υπάλληλος του Οργανισμού.
Η αλλαγή του καιρού προς κάτι περισσότερο χειμωνιάτικο διευκολύνει κι άλλο την τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Περιορίζει ακόμη και την ατομική άθληση – π.χ. το απλό περπάτημα- που αρκετοί είχαν ως καλή ευκαιρία για να βγουν από το σπίτι τους. Να ξεσκάσουν για λίγο. Από εδώ και πέρα ατομική άθληση κυρίως το πρωί, όταν οι θερμοκρασίες θα είναι περισσότερο ήπιες και φιλικές. Απόγευμα και βράδυ θα έχει κρύο…
Διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε το πρόσφατο έγγραφο της Εγνατίας Οδού ΑΕ σχετικά με την πεσμένη γέφυρα. Κι η εταιρία έχει τα δίκια της αφού η γέφυρα 1) Δεν διέθετε εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους 2)Δεν είχε άδεια για τον αιγιαλό (στον οποίο ήταν κατασκευασμένη) 3) Δεν βρέθηκε πουθενά αρχείο μελετών του έργου.
Αυτά τα γεγονότα είναι ατράνταχτα, αληθινά. Είναι δικαιολογία για την αργοπορία αλλά επίσης είναι μια πραγματική κατάσταση μπροστά στην οποία βρέθηκε αυτός που ερεύνησε το θέμα. Καταλαβαίνουμε με λίγα λόγια ότι η συγκεκριμένη γέφυρα ήταν αυθαίρετη. Κανείς δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα επειδή κανείς αρμόδιος δεν έκανε έλεγχο, κανείς δεν θα ήθελε να χαλάσει την ησυχία του.
Τα δημόσια έργα στην πατρίδα μας έχουν τέτοια κουσούρια. Σημαντικά ουσιαστικά προβλήματα. Με αυτά δεν καταπιάνεται κανείς υπηρεσιακός παράγοντας. Κανείς αιρετός. Χαζοί είναι να ασχοληθούν; Τους αρκούν όλα τα άλλα … βάσανα, δεν θέλουν κι άλλα. Ειδικά όταν τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι τόσο περίπλοκα.
Αν δεν ήταν γέφυρα, αν δεν ήταν δρόμος. Αν ήταν μια οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία. Τότε ο υπεύθυνος ιδιώτης (πολίτης) – που θα αυθαιρετήσει- θα είχε πάει ήδη στο αυτόφωρο. Και κάτι ακόμη, ένα παρόμοιο παράδειγμα. Προ λίγων ημερών διαβάσαμε την πανηγυρική ανακοίνωση των δημοτικών παιδικών σταθμών. Πρώην κρατικών παιδικών σταθμών. Με κόπους και βάσανα – και κατόπιν εορτής φυσικά- απέκτησαν το πρώτο πιστοποιητικό πυρασφάλειας! Αλήθεια, θα μπορούσε ένας ιδιωτικός παιδικός σταθμός να λειτουργεί επί δεκαετίες χωρίς το συγκεκριμένο πιστοποιητικό;
Η διοίκηση της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης» που πανηγύρισε για το πρώτο πιστοποιητικό πυρασφάλειας (έπονται κι άλλα), χάρηκε δικαιολογημένα. Παρέλαβε ένα σωρό τέτοιες λειτουργίες και κτίρια χωρίς ποτέ κάποιος προηγούμενος να φροντίσει για την πυρασφάλεια. Αυτή η υποχρέωση προέκυψε τώρα, ποιος γνωρίζει με ποια ασήμαντη αλλά χρήσιμη αφορμή.
Περισσότερα από 1.100 ήταν τα κρούσματα κορωνοϊού στον Ν. Καβάλας το Νοέμβρη. Άνετα μπορεί κάποιος να σχολιάσει για το πώς αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή. Κάποτε, όχι τόσο παλιά, η τοπική κοινωνία έσπευδε να μάθει ποιος είναι αυτός που νοσεί. Μαζί της – πρώτα και καλύτερα- και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αναζητούσαν κάθε δυνατό στοιχείο ταυτότητας των ελάχιστων τότε κρουσμάτων. Με 1.100 κρούσματα τον Νοέμβρη, η συγκεκριμένη είδηση φυσικά και έχασε τη σημασία της. Έπαψε να είναι είδηση.
Μόνη αυτή; Κάποτε ψάχναμε να βρούμε πόσα τεστ έκανε το εργαστήριο του Νοσοκομείου και πόσα ήταν θετικά. Όλα ή τα πολύ περισσότερα ήταν αρνητικά. Κι αυτό άλλαξε. Προς το χειρότερο. Προσβλέπουμε με λίγα λόγια σε αριθμούς (τεστ- κρουσμάτων- αρρώστων) που θα ταιριάζουν στα δεδομένα του πρώτου κύματος. Την περασμένη Άνοιξη. Τότε που όλα ήταν αλλιώς γιατί ήταν πλήρως ελεγχόμενα.
Με νέο κείμενο του ο συμπολίτης γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος επιμένει ότι όσοι νόσησαν από κορωνοϊό αργούν αρκετά να επανέλθουν. Ακόμη κι όταν αποδειχθούν αρνητικοί, ακόμη και τότε έχουν διάφορα ζητήματα να λύσουν. Μεταξύ άλλων ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρει: «Επειδή πρόκειται για καινούργια νόσο, δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο διαρκεί ούτε και είναι γνωστή κάποια θεραπεία. Πιθανώς είναι χρήσιμη η ξεκούραση, ο επαρκής ύπνος (μέχρι και άνω των 8-9 ωρών), ήπια άσκηση όσο είναι ανεκτή, υγιεινή διατροφή με πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά, διαχείριση του στρες και περιορισμός καφεΐνης και αλκοόλ αλλά και η επίσκεψη σε ειδικό για έλεγχο υπολειπόμενων βλαβών σε πνεύμονες και καρδιά».
Μία ακόμη φορά τη Δευτέρα (προχθές) ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς μνημόνευσε την ΠΕ Καβάλας στις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα. Στις επιβαρυμένες περιοχές. Είμαστε στο τέλος του συγκεκριμένου καταλόγου αλλά είμαστε σε αυτόν. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει. Πριν τον κατηγορήσουμε ότι μας αδικεί (που δεν αποκλείεται) ας κοιτάξουμε τα νούμερα. Αυτά και μόνο αυτά λαμβάνει υπόψη του. Αν τα νούμερα είναι λάθος, ας κοιτάξουμε να τα διορθώσουμε. Όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια απόφαση της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Με αυτήν επιχορηγεί με ποσό 6.600 ευρώ το ταμείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Καβάλας. Ουσιαστικά τον στηρίζει ακόμη περισσότερο στην προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα περί του κορωνοϊού.
Ο τοπικός και δραστήριος σύλλογος Πνοή διαθέτει μπόλικα ρούχα για τον Χειμώνα. Μεταχειρισμένα αλλά σε γενικά καλή κατάσταση. Αμέσως ανταποκρίθηκε – πολύ καλά έκανε- στην προσπάθεια στήριξης των προσφύγων της Αρμενίας. Τα ρούχα που γεμίζουν μεγάλο δωμάτιο στους χώρους της Πνοής, προέρχονται από τις διαχρονικές προσφορές συμπολιτών. Είναι ρούχα για όλους και για όλες τις εποχές. Στην προκειμένη περίπτωση θα προτιμηθούν αυτά που είναι κατάλληλα για τον Χειμώνα. Η άμεση ανταπόκριση της Πνοής οφείλεται και στο ότι σε αυτήν υπάρχει καλή οργάνωση και συντονισμένη πάντα δράση.
Η ΕΡΤ της Ορεστιάδας για πολλές προηγούμενες εβδομάδες πρόσφερε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατούσε στο Νοσοκομείο αναφοράς, αυτό της Αλεξανδρούπολης. Ήταν στοιχεία χρήσιμα για όλους τους πολίτες. Ανταποκρίσεις που υιοθετούνταν και αναμεταδίδονταν από πολλά ακόμη περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Στην ΑΜΘ και όχι μόνο. Διαβάζουμε ότι αυτή η ενημέρωση σταματά, όχι με ευθύνη της ΕΡΤ Ορεστιάδας. Κρίμα. Από τη λιγότερη ενημέρωση δεν κερδίζει κανείς. Ακόμη κι αυτοί που επιδιώκουν την λιγότερη ενημέρωση, κι αυτοί στο τέλος βγαίνουν χαμένοι.
Καθημερινές είναι οι συνεντεύξεις των εκπροσώπων της αγοράς της Καβάλας. Τα μέσα ενημέρωσης τους δίνουν συνεχώς ευκαιρία να σχολιάσουν την κατάσταση στην οικονομία. Τώρα τελευταία αυτό γίνεται και σε πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης. Είδαμε π.χ. τους Βασίλη Λεμονίδη- Γιάννη Σαρρή στον Αντένα. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε αυτή η ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία. Ε και; Οι άνθρωποι μας τα λένε αλλά δεν φαίνεται να τους ακούει κάποιος. Παντού συνδικαλιστές έμποροι- εκπρόσωποι συλλόγων και κυρίως Επιμελητηρίων ζητούν κι άλλα μέτρα. Περισσότερο ουσιαστικά. Απάντηση τελικά δεν υπάρχει. Όχι ακόμη.
Από την άλλη πλευρά οι ίδιοι εκπρόσωποι της αγοράς είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τα καλά μέτρα, να επωφεληθούν από αυτά και φυσικά να τα σχολιάσουν θετικά. Αυτό μάλλον έκανε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας. Ο κ. Δέμπας αναπαρήγαγε με ανάρτηση του τα τελικά στοιχεία από το μέτρο της πιο πρόσφατης επιστρεπτέας προκαταβολής. Σα να μας λέει ότι κακώς δεν επεδίωξαν να την πάρουν ακόμη περισσότεροι μικρομεσαίοι. Ίσως αυτή γίνει στην επόμενη ευκαιρία. Πλέον με το νέο έτος.