μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η δυσάρεστη εμπειρία με τον κορωνοϊό ανήκει στο παρελθόν κι έτσι επιστρέφει σιγά σιγά στα καθήκοντα του ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Την Τρίτη (προχθές) με τη βοήθεια του καλού καιρού ανέβηκε ως την ταράτσα του Διοικητηρίου όπου τελειώνει έργο μόνωσης της. Έγραψε το ακόλουθο κείμενο: «Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες υγρομόνωσης στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, προϋπολογισμού 190.000 ευρώ. Πρώτη φορά από τότε που κατασκευάστηκε το εν λόγω κτήριο έγιναν τέτοιες ουσιώδεις παρεμβάσεις. Νοικοκυρεύουμε το χώρο εργασίας μας».

Σχετικά με τις βροχές αυτών των ημερών και ο Αντιπεριφερειάρχης μας προειδοποιεί και ταυτόχρονα μας ενημερώνει: «Για τα επόμενα 24ωρα προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα. Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, δεν σταθμεύουμε τα αυτοκίνητα μας κοντά σε ρέματα και γενικότερα τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας». (Έκτακτες ανακοινώσεις για την ίδια κακοκαιρία υπήρξαν χθες το μεσημέρι και από τους Δήμους του Νομού Καβάλας. Παντού αναφέρονταν η πρόβλεψη της ΕΜΥ κτλ)

 

Παρά τη χθεσινή βροχή οι δημοτικές υπηρεσίες συνέχισαν κανονικά την απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων από τις συνοικίες της πόλης. Από τη σχετική φωτογραφία καταλαβαίνουμε ότι ούτε η βροχή μας σταματά. Ειδικά όταν πρέπει να αντικαταστήσουμε το στρώμα στο οποίο κοιμόμαστε. Φορτωμένο με πολλά τέτοια στρώματα το δημοτικό όχημα είναι σε πορεία να τα ξεφορτώσει στο συνηθισμένο σημείο. Εντός του πρώην στρατοπέδου Κωτσάλου. Για την μετέπειτα πορεία των ίδιων και παλαιών στρωμάτων, βλέπουμε.

 


 

Η μεγάλη πλειοψηφία των Καβαλιωτών αντέδρασε απολύτως φυσιολογικά στην ευχάριστη είδηση περί των εξελίξεων στο ιδιοκτησιακό του παλιού Νοσοκομείου. Αμέσως μετά τέθηκε ο επόμενος στόχος, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Θα είναι μια γενικότερη δοκιμασία όλων. Περισσότερο αυτών που διοικούν. Θα την εκμεταλλευτούν άραγε την ευκαιρία; Θα το ξέρουμε σύντομα.

 

Επί του παρόντος συμφωνούμε με την πραγματική διαβούλευση που ζήτησε χθες ο κ. Βαγγέλης Παππάς. Αυτή η γενικότερη συζήτηση θα πρέπει να αρχίσει άμεσα. Να έχει ένα ισχυρό αποτέλεσμα και στη συνέχεια μια συγκεκριμένη δράση. Αλίμονο μας αν περάσει ο καιρός και δεν γίνει κάτι χρήσιμο στο παλιό Νοσοκομείο. Καλό είναι ότι οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι τοπικοί παράγοντες είναι και πρόθυμοι και έτοιμοι και αρκετά έμπειροι.

 

Όσο για τους λίγους που μηδένισαν την εξέλιξη, είναι οι γνωστοί. Οι συνήθεις ύποπτοι. Αυτοί που πάντα ασχολούνται με την κατσίκα του γείτονα. Για την οποία διαρκώς εύχονται να ψοφήσει! Δεν είναι ότι δεν συμπαθούν τον Μακάριο Λαζαρίδη ή τον Μουριάδη κτλ. Είναι ότι κάτι τέτοιες εξελίξεις περιορίζουν ακόμη πιο πολύ τις πιθανότητες που σκέφτονται ότι έχουν.

 

Καταλήγουν λοιπόν στο σημείο να εύχονται μια γενικότερη καταστροφή (!) μήπως και με αυτόν τον τρόπο κάνουν πράξη τα όνειρα τους. Αυτή η συμπεριφορά είναι ότι χειρότερο. Ισχύει. Υπάρχει. Από ελάχιστους μεν αλλά και ζωηρούς ταυτόχρονα. Αυτής της κατηγορίας οι ελάχιστοι συμπολίτες κινδυνεύουν να… σκάσουν από το κακό τους. Ποντάριζαν πολλά στο να μην συμβεί απολύτως τίποτα στο παλιό Νοσοκομείο. Πονταρισιά που δεν τους βγήκε.

 

Όχι μόνο στο Δήμο Καβάλας, σε όλους όπως φαίνεται τους Δήμους του Νομού. Ίσως και σε όλη την Ελλάδα. Παντού δίδεται μια μεγαλύτερη προσοχή και προτεραιότητα ως προς τον στολισμό μικρών δημοτικών διαμερισμάτων. Μικρών και μεσαίων χωριών. Αυτό ίσως και να οφείλεται στο ότι φέτος δεν θα γίνουν οι συνηθισμένες δημοτικές εκδηλώσεις (πανηγύρια- συναυλίες κτλ). Περισσεύει ως εκ τούτου και χρόνος και χρήμα.

 

Μετά λοιπόν τα καλά λόγια του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Κρυονερίου και αυτός του Βουνοχωρίου σχολίασε θετικά όσα Χριστουγεννιάτικα έγιναν στη δική του περιοχή. Η πρόσφατη ανάρτηση του κ. Βασίλη Ελευθεριάδη σημειώνει: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Καβάλας και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου για τον χριστουγενιατικο στολισμό των χωριών μας. Για κάποιους μπορεί να είναι κάτι απλό αλλά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των χωριών, είναι πηγή χαράς, αγάπης, μία ευχάριστη συντροφιά παρηγοριάς, στα κατασκότεινα χωριά μας τις ημέρες των Χριστουγέννων».

 

Με ανάρτηση τους οι εργαζόμενοι στη δημοτική κοινωνική «Αλληλεγγύη» του Δήμου Καβάλας συμπληρώνουν τα περί της πρωτοβουλίας τους στο Νοσοκομείο. Όπου όπως είναι γνωστό στόλισαν χριστουγεννιάτικα μια βάρκα. Η ανάρτηση των εργαζόμενων είναι ένα ευχαριστήριο στον υποστηρικτή και χορηγό της πρωτοβουλίας τους, τον κ. Μιχάλη Γιαννούλη.

 

Αυτές τις μέρες «κυκλοφορούν» στο διαδίκτυο πολλές φωτογραφίες από την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται τμήμα του περιαστικού δάσους. Πρόκειται για τμήμα ή τμήματα που είναι εύκολα προσβάσιμα στους πολίτες. Εκεί λοιπόν όπου πηγαίνει συχνά ο άνθρωπος, εκεί αφήνει τα γνωστά του ίχνη. Σκουπίδια και μάλιστα πολλά. Πλέον ενδιαφέρουσα και ενδεικτική της κατάστασης είναι η φωτογραφία με τα σκουπίδια στον περιβάλλοντα χώρο του εντευκτηρίου του Φυσιολατρικού Ομίλου. Οι εκπρόσωποι του συλλόγου κάνουν τα πάντα για να έχουν την περιοχή καθαρή, δεν υπολογίζουν δυστυχώς στους επισκέπτες. Αυτοί διασκεδάζουν και αποχωρούν χωρίς να πράττουν το αυτονόητο. Να καθαρίσουν την περιοχή που τους φιλοξένησε.

 

Συνεχίζει να είναι αγνοούμενος ο 40χρονος συμπολίτης (εποχιακός δημοτικός υπάλληλος) Κώστας Δασκάλου. Τον ψάχνουν οι συγγενείς του εδώ και τουλάχιστον 20 μέρες. Λέγεται ότι με την υπόθεση θα ασχοληθεί εκτενώς στην αυριανή της τηλεοπτική εκπομπή η Αγγελική Νικολούλη. Εκπρόσωποι της οποίας ήρθαν στην Καβάλα τις προηγούμενες ημέρες για την απαραίτητη δημοσιογραφική έρευνα.

 

Αργά το απόγευμα της Τρίτης όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας κλήθηκε για περιστατικό στο Χαλκερό. Εκεί κάηκε ένα δίκυκλο. Δυστυχώς μέχρι να πάει στο σημείο το όχημα η φωτιά είχε ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο.

 

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κ. Αναστασία Αντωνίου μίλησε προχθές σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ3. Ήταν μια live σύνδεση με το κέντρο της πόλης και μια παρέμβαση επί των γνωστών θεμάτων που δημιουργεί η πανδημία κι ο κορωνοϊός.

 

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης ο Χρήστος Μέτιος έκανε γνωστή τη δικαίωση του στις διοικητικές αλλαγές του ενδιάμεσου φορέα «ΔΕΣΜΟΣ». Εκεί επιχείρησε να τον «στριμώξει» η γνωστή αντιπολίτευση, συνεπικουρούμενη από τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ. Τελικά οι αποφάσεις Μέτιου δικαιώθηκαν στην Αποκεντρωμένη. Τώρα ο ΔΕΣΜΟΣ χωρίς αυτές τις εκκρεμότητες οφείλει να «τρέξει» ώστε να πληρώσει όσους περισσότερους δικαιούχους μπορεί. Είναι οι πληρωμές του προγράμματος της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που πρέπει να γίνουν τώρα, τώρα που η αγορά χρειάζεται χρήμα.

 

Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να μετακινήσει το ξύλινο σπιτάκι του, το οποίο άφησε στο λιμάνι. Εκεί όπου έγιναν δύο φορές τα rapid τεστ. Προφανώς το μετέφεραν στο λιμάνι για τις ανάγκες της διαδικασίας αλλά ξέχασαν να το μαζέψουν. Αυτά τα σπιτάκια – περιουσία του Δήμου Καβάλας- φυλάσσονται (όταν δεν χρησιμοποιούνται) στις δημοτικές αποθήκες. Στο πρώην στρατόπεδο Κωτσάλου.

 

Συμπολίτες που δεν πλήρωσαν στην ώρα τους τις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας παραλαμβάνουν αυτές τις ημέρες τη σχετική ειδοποίηση από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας. Διαπιστώνουν ότι επί των αρχικών ποσών υπάρχουν οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις. Έτσι μικρά ποσά των 10 και 20 ευρώ γίνονται ξαφνικά αρκετά μεγάλα. Θα μεγαλώσουν κι άλλο αν δεν πληρωθούν. «Η στιγμή δεν είναι κατάλληλη λόγω πανδημίας» είπε στην στήλη και διαμαρτυρήθηκε συμπολίτης που κλήθηκε με τον προαναφερθέντα τρόπο να περάσει από το ταμείο του Δήμου.

 

Από τον πρόεδρο του ΤΕΕ ΑΜ κ. Απόστολο Παυλίδη μαθαίνουμε ότι το γραφείο του ΤΣΕΜΔΕ σε πολυκατοικία της οδού Αβέρωφ (κοντά στην πλατεία Καπνεργάτη) έκλεισε: «To e-ΕΦΚΑ Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Καβάλας (τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ) συγχωνεύτηκε με το e-ΕΦΚΑ Μισθωτών Καβάλας (τέως ΙΚΑ). Το Γραφείο του πρώην ΤΣΜΕΔΕ στην οδό Αβέρωφ έκλεισε και η υπηρεσία έχει μεταφερθεί στον 6ο όροφο του κτιρίου του ΕΦΚΑ, στην οδό Φιλικής Εταιρείας».

 

Διαβάστε επίσης