• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς το ξενοδοχείο Λούσυ άναψε τα φώτα των δωματίων του με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματιστεί στην πρόσοψη του κτιρίου το νούμερο 2021. Της νέας χρονιάς. Η εύστοχη ιδέα έτυχε θετικού σχολιασμού. Τόσο στην Καβάλα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εκεί όπου ταξίδεψε το φωτογραφικό στιγμιότυπο.

Δεν ήταν απλώς μια εορταστική πρωτοβουλία. Ήταν ένα σημαντικό μήνυμα αισιοδοξίας προερχόμενο από έναν ταλαιπωρημένο κλάδο. Από τους ξενοδόχους, οι επιχειρήσεις των οποίων έκλεισαν λόγω covid και σε μεγάλο βαθμό παραμένουν κλειστές. Κι όμως, ακόμη κι ένα κλειστό ξενοδοχείο έχει κάτι να πει. Για το μέλλον. Το προσεγγίζει με ελπίδα και θετικά. Δεν είναι τυχαίο ότι κι αυτή η πρωτοβουλία μας έρχεται από τη σωστή επιχειρηματικότητα. Αντευχόμαστε το 2021 -όταν πρέπει- να βρει τα ξενοδοχεία σε λειτουργία, γεμάτα κόσμο. Όλα τα ξενοδοχεία της Ελλάδας. Αυτά όπως το Λούσυ, τα μεγαλύτερα και φυσικά τα πολλά μικρότερα και μικρομεσαία. (φωτογραφία από το facebook της Μιράντας Μεφσουτ)

 


 

Προτιμότερο είναι να παραμείνουμε ρεαλιστές, προσγειωμένοι. Να μην έχουμε αυταπάτες. Το 2021 στο ξεκίνημα του, στους πρώτους του μήνες, θα είναι ίδιο με το κακό 2020. Το δήλωσε αμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνοντας προχθές νέα μέτρα αυστηρής καραντίνας. Ουσιαστικά η υγειονομική κρίση συνεχίζεται, θα συνεχιστεί αρκετά ακόμη. Τα εμβόλια δεν επαρκούν κι οι έλληνες δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης. Αμφιβάλλουν κι αμφισβητούν, αποδέχονται τα σενάρια φαντασίας με αποτέλεσμα το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει.

 

Ραντεβού κατά την Άνοιξη. Κι αφού στο μεταξύ έχουν μειωθεί τα κρούσματα, έχουν εμβολιαστεί αρκετοί από αυτούς που πρέπει. Μέχρι τότε τα κεφάλια μέσα… Οι ευχές της Πρωτοχρονιάς καλές μα δεν αρκούν. Αλλού θα κριθεί το πρόβλημα κι αλλιώς θα λήξει. Με πράξεις συγκεκριμένες και όχι με λόγια.

 

Εν τω μεταξύ καλό είναι να προσπαθήσουμε να αγαπήσουμε περισσότερο τον τόπο μας. Γεγονός που επίσης έχει αξία όταν στηρίζεται σε πράξεις και όχι σε λόγια. Συνήθως λόγια ευχών. Το προηγούμενο διάστημα (της … καραντίνας) είδαμε την Καβάλα στολισμένη, φωτογραφηθήκαμε εκεί όπου θεωρήσαμε ότι αυτό έπρεπε να γίνει. Με φόντο το ωραίο, το πολύχρωμο, το φωτεινό. Αν την ίδια στιγμή έκανε κάποιος μια βόλτα στην πόλη θα έβλεπε τον άλλο … «στολισμό».

 

Τα μπάζα και τα στρώματα πεταμένα κοντά σε κάδους ή μακριά από αυτούς. Τις παράνομες σταθμεύσεις, σε σημείο να επηρεάζουν και να ενοχλούν πολλούς πεζούς ή και συνεπείς οδηγούς. Αυτό το μόνιμο ντεκόρ πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Να ηττηθεί. Η ατομική ευθύνη άλλωστε είναι κάτι γενικότερο, ευρύτερο και διαρκές που δεν έχει σχέση μόνο με τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού.

 

Αντί λοιπόν της εύκολης λύσης, της κριτικής στους άλλους, ας αρχίσουμε από τον εαυτό μας. Ας κάνουμε την επιβεβλημένη αυτοκριτική. Κι ας αποφασίσουμε να αλλάξουμε πρώτοι εμείς χωρίς να περιμένουμε τι θα κάνουν οι άλλοι. Μια επιβεβλημένη πρώτης προτεραιότητας αλλαγή είναι να αγαπήσουμε περισσότερο τον τόπο που ζούμε. Δεν το κάναμε το 2020, ας δοκιμάσουμε με μια νέα προσπάθεια το 2021. Η Καβάλα και η κάθε Καβάλα ( ο τόπος του κάθε πολίτη) θα είναι πιο όμορφος όταν οι άνθρωποι τον σκεφτούν και τον φροντίσουν περισσότερο.

 

Κατά τα άλλα, η τηλεόραση του Σκάι είχε το Σάββατο ένα ωραίο αφιέρωμα στη Νέα Καρβάλη. Συμπληρωμένο από την απαραίτητη «ζωντανή» σύνδεση, με τη συνέντευξη του πάντα απαιτητικού Καπλάνη Ιωσηφίδη. Μια ακόμη ευκαιρία προβολής μέσα από έναν άνθρωπο που αποδεδειγμένα αγαπά, στηρίζει τον τόπο του. Ένα παράδειγμα προς μίμηση.

 

Τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στα σενάρια ανασχηματισμού κάνοντας λόγο και για πρόσωπα που μπαίνουν ή βγαίνουν από την Κυβέρνηση. Εδώ ο κόσμος χάνεται, λόγω κορωνοϊού, κι οι πολιτικοί το χαβά τους. Οι δημοσιογράφοι προσαρμόζονται κι αναλαμβάνουν την ευθύνη αναπαραγωγής σεναρίων που κακά τα ψέματα,δεν είναι κατάλληλα για την ώρα και την στιγμή. Σήμερα άλλα είναι αυτά που προέχουν.

 

Αιφνιδίως και χωρίς πειστική εξήγηση οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο μετατέθηκαν χρονικά. Αρχίζουν την προσεχή Πέμπτη και όχι σήμερα. Μικρή η διαφορά. Σημασία έχει να έρθουν όσο το δυνατό περισσότερα εμβόλια. Να πεισθούν οι υγειονομικοί να τα κάνουν όλοι τους γιατί αυτοί οφείλουν παντού στη χώρα να δώσουν το καλό παράδειγμα. Μόνο έτσι θα κάνουμε το ίδιο (θα εμβολιαστούμε) όλοι οι υπόλοιποι.

 

Αυτήν την περίοδο τα μέσα ενημέρωσης της Καβάλας έπρεπε να τρέχουν! Από εκδήλωση σε εκδήλωση. Στις οποίες θα κόβονταν οι βασιλόπιτες του νέου έτους. Η διαδικασία πάει… περίπατο μιας και εκδηλώσεις συνεχίζουν να μην γίνονται. Η πρώτη βασιλόπιτα κάθε έτους ήταν η βασιλόπιτα στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας. «Ματαιώνεται» είπε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος κ. Κώστας Πανταζής. «Εδώ και 10 μήνες η δουλειά μας δεν πάει καλά» συμπλήρωσε.

 

Φέτος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματίσει εσωκομματικές εκλογές. Και για νέες νομαρχιακές επιτροπές. Πρέπει να γίνουν ως το τέλος Φλεβάρη. «Θα δούμε τι θα κάνουμε» σχολίασε ο πρώην βουλευτής Καβάλας Κώστας Μορφίδης. Όπως καταλάβαμε είναι στις προθέσεις του κόμματος να βρει τρόπο να τις πραγματοποιήσει. Έστω και ηλεκτρονικά.

 

Ένα περιπολικό της Αστυνομίας στη μέση της κεντρικής πλατείας! Αυτό συνέβη το Σάββατο το μεσημέρι κι όταν στην πλατεία διαπιστώθηκε συνωστισμός. Από το μεγάφωνο του περιπολικού της Αστυνομίας ακούγονταν τα συνήθη μηνύματα τήρησης των μέτρων. Ο κόσμος απομακρύνθηκε, πήγε κάπου αλλού για να περάσει το ηλιόλουστο πρωινό του.

 

Με τη γνωστή αφορμή των ανταποδοτικών τελών έγινε τις προάλλες μια φιλότιμη προσπάθεια συνεννόησης όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε κι έτσι το θέμα θα κριθεί στην Αποκεντρωμένη, με προοπτική να ξανάρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αρμόδια υπηρεσία πρέπει να εργαστεί κι άλλο προκειμένου αυτή να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κι αν στο θέμα των εσόδων τα δεδομένα είναι κοινά αποδεκτά, στο θέμα των τετραγωνικών μέτρων αυτό δεν ισχύει. Αυτό είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να εργαστούν κι άλλο οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Τα ίδια γεγονότα απέδειξαν ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχουν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι που θέλουν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν. Είναι οι περισσότεροι. Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία δεν πρέπει να ανησυχεί από το ότι κάποιοι άλλοι (ελάχιστοι) είναι πάντα έτοιμοι να «τορπιλίσουν» το σωστό και το χρήσιμο για την πόλη. Αυτή είναι η «αναμέτρηση» που θα συνεχιστεί και το 2021. Νέα θέματα θα προκύψουν πολλά, με τις ίδιες θετικές κι αρνητικές διαθέσεις. Γιατί τελικά κάποιοι άνθρωποι δεν αλλάζουν αφού δεν θέλουν να αλλάξουν.

 

Υπάρχει ενδεχόμενο να έρθουν πιο κοντά το 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ; Διαβάζουμε και τέτοιες ιστορίες στα αθηναϊκά μέσα. Αφετηρία έχουν κάποιες σχετικές αναφορές στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Στο μυαλό μας αμέσως έρχονται τα λόγια της κ. Τάνιας Ελευθεριάδου, σύμφωνα με τα οποία έχει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με στελέχη του ΠΑΣΟΚ Καβάλας! Πρόκειται για προ των Χριστουγέννων δηλώσεις της, οι οποίες περιγράφουν καταστάσεις που ακόμη κι αν υπάρχουν στην Καβάλα σίγουρο είναι ότι δεν φαίνονται. Δεν επιβεβαιώνονται από τη δημοσιότητα, τα ρεπορτάζ κτλ.

 

Αυτόν τον μήνα θα «ανοίξει» πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την επιδότηση έως και 100% στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Τοπικές εταιρίες που ασχολούνται με τα προγράμματα διαφημίζουν την ετοιμότητα τους. Καλούν τους μικρομεσαίους του Ν. Καβάλας να ενδιαφερθούν. Ωστόσο όλες οι σχετικές διαφημίσεις παραλείπουν κάτι σημαντικό σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Το πρόγραμμα δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης, όλα είναι θεωρία και πληροφορίες από την Αθήνα. Η οποία κακά τα ψέματα, δεν φημίζεται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις τηρεί τις υποσχέσεις της. Συχνά τα χρονοδιαγράμματα που παρουσιάζονται ως απολύτως σίγουρα δεν επιβεβαιώνονται και καθυστερούν.

 

 

Διαβάστε επίσης