μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου το πρωί έγιναν εργασίες στο οδόστρωμα της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, κοντά στο δημοτικό γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη». Οι εργασίες υλοποιήθηκαν από μία από τις γνωστές εταιρίες που κατασκευάζουν και στην Καβάλα το δίκτυο των οπτικών ινών. Ειδικότερα στρώθηκε σωστή άσφαλτος στο χαντάκι, πάνω από τις οπτικές ίνες. Έπαψε αυτό να είναι «κίνδυνος- θάνατος» για τους οδηγούς των δικύκλων. Το πρόβλημα είχε επισημανθεί από διερχόμενους οδηγούς. Ασκήθηκαν πιέσεις στην εταιρία που άργησε αλλά διόρθωσε την προηγούμενη κακοτεχνία της. Μην πούμε τσαπατσουλιά της. Παρόμοια παρέμβαση έκανε και ο Δήμος Καβάλας αλλά μόνο στη διασταύρωση μπροστά από τα κτίρια του ΟΑΕΔ.

 


 

Με δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Αναστασία Ιωσηφίδου ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την ομάδα «δικηγόρων- δημοτικών συμβούλων» που ασχολούνται με την ανεύρεση νόμιμης διαδικασίας για δωρεάν στάθμευση στη Ροδόπη. Ήταν αυτή που προκάλεσε τη δημιουργία της ομάδας καθώς ειδικά η κ. Ιωσηφίδου επέμενε (και επιμένει) ότι υπάρχει προσωρινή λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Την οποία η επιτροπή των δημοτικών συμβούλων είχε υπό διερεύνηση. Η αποχώρηση της κ. Ιωσηφίδου, όπως είπε η ίδια, οφείλεται στη συνεργασία της διοίκησης του Δήμου με τον κ. Γιάννη Προμούσα.

 

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είδηση είναι αυτή της Κυριακής. Προχθές. Η ομάδα της κ. Δήμητρας Τσανάκα συναντήθηκε και συζήτησε παρουσία της την στάση που θα κρατήσει στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Από τη συνάντηση απουσίασε αδικαιολόγητα ο κ. Μπάμπης Δράκος. Ο οποίος είναι θυμωμένος. Ήταν την Κυριακή. Με την κ. Τσανάκα; Μάλλον με αυτήν και τη στάση που κράτησε στο θέμα Βασιλικού. Η απουσία του κ. Δράκου από την προ συνεδρίαση της ομάδας δεν προκάλεσε έκπληξη. Και η κ. Τσανάκα είναι αρκετά θυμωμένη με τον κ. Δράκο. Πολλές φορές, κι αυτό φαίνεται, δεν δείχνει να την υπολογίζει ιδιαίτερα. Ειδικά όταν καταλάβει ότι η άποψη της είναι διαφορετική από τη δική του.

 

Ο κ. Δράκος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας αλλά αυτό είναι κάτι άλλο. Δεν τον εμποδίζει να κινηθεί διαφορετικά από την «Άνασα». Άλλοτε προσωρινά και στοχευμένα κι αν χρειαστεί οριστικά και αμετάκλητα. Που θα πάει; Αν αποφασίσει να φύγει, πιθανότερο είναι να μην πάει πουθενά. Εκτός αν γίνει έκπληξη!

 

Και αυτό το Σάββατο (20 Φεβρουαρίου) συγκεντρώθηκαν στη λαϊκή αγορά της Καβάλας τρόφιμα που προωθήθηκαν ως χορηγία στο Τραπέζι της Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Η συγκέντρωση των τροφίμων σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Όσο περνά ο καιρός, Σάββατο με Σάββατο, συμμετέχουν ενεργά και περισσότεροι καταναλωτές. Όπως και μικροπωλητές- παραγωγοί.

 

Γράψαμε τις προάλλες ένα σύντομο σχόλιο για την ιδέα του Θόδωρου Μαρκόπουλου να δοθεί το όνομα του Γιώργου Παυλίδη στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Μία ακόμη φορά σχολιάσαμε την πρωτοβουλία ως λάθος. Ως υπερβολή.  Ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε γραπτώς (στο facebook) και τηλεοπτικώς! Με αφορμή το συγκεκριμένο σχόλιο βρήκε ευκαιρία να φιλοξενηθεί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Περίεργο; Ή μήπως όχι;

 

Το σχόλιο της στήλης αναφέρονταν μόνο στο όνομα «Γιώργος Παυλίδης» στο Αμφιθέατρο. Δεν υπήρξε καμία αναφορά στην ονοματοδοσία «Νικόλαος Μάρτης» στην αίθουσα συνεδριάσεων. Απολύτως καμία. Ο κ. Μαρκόπουλος με την φόρα που πήρε αναφέρθηκε και σε αυτήν. Μάλλον για να κερδίσει περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο. Δεκτό αν και περιττό.

 

Χθες ο Κώστας Αντωνιάδης ουσιαστικά δήλωσε αδυναμία στην ανάληψη πρωτοβουλίας για να δοθεί σε χώρο ή κτίριο κτλ το όνομα του Θόδωρου Καλλιοντζή. Ήταν σα να έλεγε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος ή κτίριο. Κι αυτό σωστό. Υποστήριξε λοιπόν ότι το Καλοκαίρι, κι εφόσον το επιτρέψει ο κορωνοϊός, θα οργανώσει εκδήλωση προς τιμήν του επί σειρά ετών Νομάρχη Καβάλας. Στην οποία δεν αποκλείεται να τιμηθεί και ο Γιάννης Καρατζιώτης. Ο πρώτος αιρετός Νομάρχης Καβάλας. Να μην ξεχνάμε ότι ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος πρότεινε το όνομα του Θόδωρου Καλλιοντζή να δοθεί στο κολυμβητήριο. Πρόταση που ως τώρα δεν φαίνεται να υιοθετούν ούτε ο Κ. Αντωνιάδης, ούτε ο Θ. Μαρκόπουλος.

 

Με την ιδιότητα της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη η κ. Ντόρα Μπακογιάννη συνάντησε τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Αθήνα, του ζήτησε να σκεφθεί ξανά την προσωρινή αύξηση προσφύγων μεταναστών στο ΚΥΤ του Φυλακίου Έβρου. Κι ο Υπουργός φέρεται να της το υποσχέθηκε. Και αυτή η είδηση μας κάνει να υποψιαζόμαστε. Βρε μπας και ετοιμάζουν κάτι παρόμοιο στην Ανατολική Μακεδονία;

 

Η εμπειρία μας στις βλάβες του δικτύου της ΔΕΗ και στις ξαφνικές διακοπές ρεύματος είναι «πλούσια». Παρά το ότι τα κλαδιά είναι πάντα επικίνδυνα να πέσουν πάνω σε καλώδια, στην δική μας περιοχή δεν είναι λίγες οι βλάβες και στο υπόγειο δίκτυο. Κι όταν υπάρχει τέτοια, είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Ενώ με τα κλαδιά (στο υπέργειο δίκτυο), βλέπεις αμέσως που υπάρχει το πρόβλημα.

 

Σε 24ωρη βάση προσέχει το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας η Αστυνομική Διεύθυνση. Προσωπικό της είναι εκεί συνεχώς, από την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού και μετά. Ώρες ώρες το προσωπικό της Διεύθυνσης πρέπει να γίνει «χίλια κομμάτια» για να τα προλάβει όλα. Να φυλάξει πιθανούς στόχους επιθέσεων, να κάνει ελέγχους για την τήρηση των μέτρων και πολλά άλλα.

 

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το Καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων της αεροπορικής εταιρίας Easy Jet. Η Καβάλα φυσικά και δεν περιλαμβάνεται στα αεροδρόμια της χώρας που θα φιλοξενήσουν πτήσεις της εταιρίας. Είναι άλλα αεροδρόμια, πιο γνωστών τουριστικών προορισμών. Η Καβάλα με την συγκεκριμένη εταιρία δεν είχε ποτέ ιδιαίτερες και καλές σχέσεις. Όσο κι αν οι φορείς της το επεδίωξαν.

 

Η Αβραμηλιά ξαφνικά έγινε διάσημη, αναφέρθηκε στα δελτία ειδήσεων κτλ. Όλα αυτά με αφορμή το παραλίγο «κορωνοπάρτι» της περασμένης Παρασκευής. Με την ευκαιρία ανέκυψε θέμα με το πώς είναι η σωστή αναγραφή του ονόματος του χωριού. Είναι «Αβραμηλιά» με «η» ή «Αβραμυλιά» με «υ»; Συμπολίτης που ασχολήθηκε με το θέμα, έστειλε στην Πρωινή τα σχετικά έγγραφα του κράτους. Αρχικά είναι η «Αβραμηλιά». Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 αλλάζει. Γίνεται «Αβραμυλιά». Πάντως όπως και να γράψεις το όνομα, Αβραμηλιά είναι μόνο μία. Στην ανατολική πλευρά του Νομού Καβάλας.

 

Τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν την επιτυχία του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σε πολλές περιπτώσεις καλά που υπήρξε κι αυτή! Όσο μάλιστα λέγεται ότι θα γίνει μη επιστρεπτέα, ακόμη καλύτερα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία (ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα) στο Ν. Καβάλας την επιστρεπτέα προκαταβολή έλαβαν το 75% των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων ενώ πάλι στο Ν. Καβάλας ο μέσος όρος όσων εισπράχθηκαν είναι 10.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

 

Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου έδωσε χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. Η διαδικασία διήρκεσε μία ώρα και δεν είχε πολλές ερωτήσεις από πλευράς δημοσιογράφων. Στο δήμαρχο φαίνεται πως άρεσε. Είπε λοιπόν ότι θα επιδιώξει να γίνεται συχνότερα. Αναφέρθηκε και στον Μιχάλη Λυχούνα, με τον οποίο προχθές είχε τηλεφωνική επικοινωνία. Με αυτήν την αφορμή ο κ. Δήμαρχος επέμενε ότι τον κορωνοϊό πρέπει να τον λάβουμε σοβαρά υπόψη αφού –τόνισε- κάποιοι από αυτούς που νόσησαν «… αισθάνθηκαν ότι ήρθαν σε επαφή με το θάνατο»!

 

Αναφέρεται στην στήλη περιστατικό επίθεσης αδέσποτων σκύλων σε ανυποψίαστη γυναίκα, στην περιοχή του κόμβου Φαλήρου. Το περιστατικό έγινε την Κυριακή το απόγευμα την ώρα που η γυναίκα που βάδιζε προς το σπίτι της. Πήρε μεγάλη τρομάρα. Ζητά τα σκυλιά να εντοπιστούν κι ως ιδιαίτερα επιθετικά να απομακρυνθούν από την περιοχή.

 

Ο συμπολίτης γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος εκτιμά, σωστά κατά την άποψη μας, ότι η προσέλευση χθες στα τεστ ράπιντ στα δύο σχολεία (2ο Λύκειο- 7ο Γυμνάσιο) δεν ήταν μεγάλη. Γράφει λοιπόν: «Μόνο το 60% των μαθητών του γυμνασίου προσήλθε για τεστ ενώ στο Λύκειο πήγαν ακόμα λιγότεροι… Το γεγονός ότι βρέθηκαν μόνο 3 νέα κρούσματα δεν σημαίνει και πάρα πολλά αφού η συμμετοχή ήταν τόσο μικρή. Το να γίνεται τόσο μεγάλη προσπάθεια και να προσέρχονται οι μισοί μαθητές είναι αφορμή για πολλή σκέψη…». Θα συμπληρώσουμε το σκεπτικό του: Άραγε οι καθηγητές των δύο σχολείων, έκαναν όλοι τεστ;

 

Διαβάστε επίσης