• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ισχύει αυτό που συνήθως ακούμε και λέγεται: «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά!». Κάπως έτσι κλείνει γρήγορα γρήγορα το θέμα της έκρηξης αυτοσχέδιου μηχανισμού στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου. Μετά το περιστατικό το βράδυ της Πέμπτης, έγινε καθαρισμός κουφωμάτων- τζαμιών- μαρμάρων. Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε κάτι να αντικατασταθεί. Ένα προσεκτικό πλύσιμο (μετά σφουγγαρίσματος) ήταν αρκετό. Φαίνεται και στην φωτογραφία ότι όλα επανήλθαν αμέσως στην προηγούμενη τους κατάσταση. Η φύλαξη του κτιρίου σε 24ωρη βάση συνεχίζεται κι έτσι η ιστορία προχωρά και πάει παρακάτω! Άλλο τέτοιο κακό να μην μας βρει.

 


Πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς- κηδεμόνες (των μαθητών) ασκούν κριτική και πίεση στο Υπουργείο. Θέτουν υπόψη του δίκαια αιτήματα που δυστυχώς δεν ικανοποιούνται. Προτάσεις που θα πετύχουν ακόμη μεγαλύτερη προφύλαξη από τον κορωνοϊό, οι οποίες για να υλοποιηθούν απαιτούνται χρήματα. Αρκετά χρήματα. Αυτός μάλλον είναι ο λόγος που το Υπουργείο Παιδείας κάνει ότι δεν ακούει.

 

Κάποιες άλλες φορές ανακύπτουν ευκαιρίες να υλοποιηθούν διαδικασίες επίσης σωστές. Ομαδικά τεστ -ας πούμε- σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Κι αυτά τα διεκδικούν, τα απαιτούν τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί. Ειδικότερα οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί. Τι γίνεται στην πράξη; Τι συμβαίνει όταν παρουσιάζεται μια τέτοια ευκαιρία;

 

Την περασμένη Δευτέρα περισσότεροι από 300 μαθητές και περισσότεροι από 50 εκπαιδευτικοί δύο σχολείων στην Καβάλα είχαν την δυνατότητα να ελεγχθούν. Κλήθηκαν να παρουσιαστούν στο σχολείο όχι για μάθημα αλλά για ράπιντ τεστ. Ανταποκρίθηκαν με το ζόρι οι μισοί. Ίσως λιγότεροι από τους μισούς. Όλοι οι άλλοι είχαν μια καλή δικαιολογία να παρουσιάσουν. Δεν έχει σημασία αν έπεισαν ή αν δεν έπεισαν. Σημασία έχει ότι μόλις η θεωρεία γίνεται πράξη, τότε ανακαλύπτουμε τα κουσούρια μας.

 

Διεκδικούμε μαχητικά συνεχόμενα τεστ αρκεί να μην είναι για μας. Τα θέλουμε κάθε μέρα σε όλες τις σχολικές μονάδες αλλά θα τα κάνουν οι άλλοι. Φοβόμαστε; Διστάζουμε; Σκεφτόμαστε την καλοπέραση μας ακόμη και σε αυτές τις κρίσιμες υγειονομικά περιπτώσεις; Ένας θεός ξέρει τι ισχύει και τι συμβαίνει. Πάντως και σε αυτήν την περίπτωση αποδεικνύεται ότι είμαστε μόνο λόγια.

 

Πριν από λίγους μήνες, Δεκέμβρης του 2020 πρέπει να ήταν, ο Δήμος Καβάλας κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας στο Δημαρχείο. Να κάνουν δωρεάν ράπιντ τεστ. Πήγαν ελάχιστοι. Εκείνο το πρώτο γεγονός επιβεβαιώθηκε προχθές. Με την ίδια διαδικασία όχι στο Δημαρχείο αλλά στα σχολεία. Το τελικό και οριστικό συμπέρασμα δεν μας τιμά. Κάποιοι άνθρωποι, ελάχιστοι αλλά υπαρκτοί, θεωρούν ότι η υγειονομική κρίση θα λήξει από μόνη της. Εμείς, μας λένε με τη στάση τους, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Ούτε καν τεστ…

 

Ο συμπολίτης δικηγόρος Νίκος Σιδηρόπουλος, μέλος της διοίκησης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας, σχολιάζει την πρόσφατη απόφαση διακοπής λειτουργίας του 2ου Λυκείου (ενώ συνεχίζει να λειτουργεί το συστεγαζόμενο 7ο Γυμνάσιο). Γράφει σχετικά: « Έχουμε την ιδιομορφία το αριστερό τμήμα -χωρίς μεσοτοιχία- του κτιρίου (2ο ΓΕΛ) να κλείνει και το δεξί τμήμα (7ο Γυμνάσιο) να συνεχίζει την λειτουργία του. Επειδή είναι διοικητικά δύο χωριστές σχολικές μονάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν αθροίζονται. Λες και ο, τι γίνεται επιδημιολογικά υπόκειται σε διοικητικούς κανόνες».

 

Στις εκλογές που έγιναν προχθές Δευτέρα στο Νοσοκομείο Καβάλας για την εκλογή ενός μέλους του διοικητικού του συμβουλίου,  τον εκπρόσωπο των γιατρών, εξελέγη ο πνευμονολόγος εντατικολόγος Χάρης Τριανταφυλλίδης. Πήρε 65 ψήφους επί των εγκύρων 101 ψήφων. Ψήφισαν 107. Σε απόσταση με πολύ λιγότερους ψήφους οι δύο άλλοι γιατροί που διεκδίκησαν την ίδια θέση.

 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας προχθές βράδυ περιελάμβανε και την … «μάχη» του νέου σχολείου κι ειδικότερα Λυκείου. Προτάθηκε να κατασκευαστεί στον Αμυγδαλεώνα. Τελικά η πρόταση δεν εγκρίθηκε. Κάτι που αναμένονταν. Το πρακτικό της απόφασης αναφέρει αναλυτικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Προκύπτει (αν και δεν αναφέρεται) ότι η διοίκηση του Δήμου δια των δημοτικών της συμβούλων ψήφισε αρνητικά.

 

Αντιγράφουμε τις άλλες ψήφους από το ίδιο πρακτικό: «Ο κ.Καλανταρίδης ως εκπρόσωπος της παράταξής του ψήφισε όχι. Ο κ. Παπαδόπουλος ως επικεφαλής και εκπρόσωπος της παράταξής του δήλωσε: «Ψηφίζουμε ΝΑΙ στο αίτημα για την κατασκευή ενός νέου σχολικού κτιρίου στον Αμυγδαλεώνα που θα στεγάσει το 2ο Λύκειο της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Όμως θεωρούμε δεδομένο ότι στις Κρηνίδες θα λειτουργεί το 1ο Λύκειο της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων και ως παράταξη στηρίζουμε και θέτουμε ως προτεραιότητα την κτιριακή αναβάθμιση του Λυκείου των Κρηνίδων». Ο κ. Παππάς Ε., ως επικεφαλής και εκπρόσωπος της παράταξής του ψήφισε όχι. Ο κ. Ποτόλιας δήλωσε, «Οι σχολικές υποδομές πρέπει να γίνονται από δημόσιο φορέα κατασκευών και τα κριτήρια για το που θα γίνουν να είναι οι ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, κυρίως με σχολικές μονάδες μικρές σε όγκο και τοποθετημένες στο χώρο ώστε να αποφεύγονται μεγάλες μαθητικές μετακινήσεις. Με αυτά τα κριτήρια κρίνουμε ότι μπορούν να λειτουργήσουν Λύκεια και σε Κρηνίδες και στον Αμυγδαλεώνα. Ψηφίζουμε ΝΑΙ στο αίτημα του τοπικού Συμβουλίου Κοινότητας Αμυγδαλεώνα». Ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε αρνητικός. Ο κ. Βογιατζής δήλωσε: «ναι με την προϋπόθεση να μη κλείσει το σχολείο των Κρηνίδων». Οκ. Κουνάκος ψήφισε όχι. Ο κ.Προμούσας ψήφισε όχι. Η κ.Ιωσηφίδου ψήφισε ναι. Ο κ.Γραμμένος δήλωσε ότι ψηφίζει όχι». Παρατηρούμε τη διαφοροποίηση της κ. Ιωσηφίδου σχετικά με την στάση των άλλων συμβούλων της παράταξης της. Η κ. Τσανάκα την ώρα της ψηφοφορίας είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν γενικά ήρεμη. Είχε αρκετά θέματα πριν την ημερήσια διάταξη αλλά όχι ειδήσεις. Εκτάκτως συζητήθηκε η άκρως περίεργη πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού να αναλάβει τις ιαματικές πηγές που σήμερα ανήκουν στους Δήμους. Προς το παρόν εξαιρούνται αυτές των Περιφερειών. Τη… γλιτώνει η επένδυση στα Λουτρά των Ελευθερών. Προς το παρόν.

 

Στη συνεδρίαση επανήλθε ο … εκπρόσωπος του Σώρρα κ. Ξάνθόπουλος, ο οποίος είχε αποχωρήσει με θόρυβο και καταγγελία. Επέστρεψε χωρίς πολλά πολλά λόγια. Κατόπιν τούτου συνεχίζει να απουσιάζει μόνο η παράταξη του κ. Άρη Βέρρου. Θα επανέλθει όταν λήξει το θέμα του προσωπικού του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι ή όταν εφαρμοστεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τους ίδιους εργαζόμενους.

 

Η αντιπολίτευση συγκράτησε τα νεύρα της, ως εκ τούτου και του Δημάρχου, αλλά ρώτησε ένα σωρό θέματα που έρχονται από το πρόσφατο ή μακρινό παρελθόν. Ερωτήσεις ή τοποθετήσεις πιο επίκαιρες δεν υπήρξαν πολλές. Ο κ. Βαγγέλης Παππάς ξαναζήτησε την διαπαραταξιακή επιτροπή (και για τις προσλήψεις εποχιακού προσωπικού) κι ο Δήμαρχος που του απάντησε την ξαναυποσχέθηκε.

 

Ένα νέο περιστατικό βανδαλισμών στο δάσος της Παναγούδας είχε στόχο αποθήκη του συνοικιακού συλλόγου και το περιεχόμενο της. Από τότε ο σύλλογος ζητά μια κλειδαριά για να ασφαλίσει την ίδια αποθήκη αλλά η αρμόδια δημοτική υπηρεσία απαντά πως δεν διαθέτει κλειδαριές! Τόσο ωραία.

 

Μια ακόμη παρατήρηση. Στο Διόνυσο υπάρχει ακόμη και σήμερα ο χριστουγεννιάτικος στολισμός. Ένα αντίγραφο από τις Καμάρες. Ελπίζουμε να μην φωτίζεται και να μην λειτουργεί τα βράδια. Οι γιορτές πέρασαν κι έτσι κι αυτός ο εξοπλισμός πρέπει να επανέλθει στην αποθήκη του Δήμου.

 

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Καβάλας πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση. Τόλμησε να κινηθεί σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής, στα οποία προσάρμοσε τη δραστηριότητα του. Επέλεξε κι ένα επίκαιρο θέμα κι έκανε έτσι και την προσπάθεια του και το χρέος του. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι θέμα της εκδήλωσης ήταν «Κατάχρηση εξουσίας και βία κατά των γυναικών στους χώρους εργασίας». Στην εκδήλωση μίλησαν λίγο ή πολύ 8 γυναίκες. Οι περισσότερες από την Καβάλα. Μεταξύ αυτών και η δημοτική σύμβουλος Έλσα Βακιρτζή. Συντόνισαν η κ. Ευαγγελία Οικονομίδου και η κ. Μαρίνα Φιλιππίδου.

 

Συνεχίζουν να διαμαρτύρονται οι οδηγοί των αυτοκινήτων καθώς περιμένουν αρκετή ώρα στο φανάρι μπροστά στην Ιχθυόσκαλα κι έχουν κατεύθυνση το κέντρο της πόλης. Πρόβλημα που παρουσιάζεται κυρίως το πρωί, με την αυξημένη κίνηση προς την Καβάλα. Κάποιος πρέπει να ρυθμίσει σωστά τον συγκεκριμένο σηματοδότη.

 

Διαβάστε επίσης