• 23 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη φωτογραφία το πρόσφατα ανακαινισμένο δημοτικό σχολείο της συνοικίας του Αγίου Λουκά. Σε ώρα λειτουργίας του. Μια πιο προσεκτική ματιά στη φωτογραφία είναι απαραίτητη. Κάποια από τα παράθυρα των τάξεων είναι ανοιχτά προκειμένου να τηρηθεί η οδηγία του Υπουργείου Παιδείας. Ο χώρος να αερίζεται. Ευτυχώς αυτό το διάστημα η θερμοκρασία ανέβηκε, καθώς η Άνοιξη πλησιάζει, κι έτσι το άνοιγμα των παραθύρων στα σχολεία δεν είναι και τόσο δύσκολο. Ειδικά στα ηλιόλουστα σχολικά κτίρια. Όπως το συγκεκριμένο.

 


 

Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Τρίτης (προχθές) ένα σύντομο αλλά άκρως ενδιαφέρον κείμενο που υπογράφει ο γελοιογράφος της ίδιας εφημερίδας Ανδρέας Πετρουλάκης. Θέμα του ο Δημήτρης Κουφοντίνας και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται λόγω της απεργίας πείνας που συνεχίζει. Πρόσφατα και αποχή από το νερό.

 

Το κείμενο καταλήγει στην προτροπή προς την Κυβέρνηση κάτι να κάνει για να σωθεί η ζωή του δολοφόνου και τρομοκράτη. Μέχρι ωστόσο να καταλήξει ο αρθογράφος σε αυτό το συμπέρασμα, αποδυναμώνει πλήρως όλα τα επιχειρήματα Κουφοντίνα. Όλα. Καλό είναι το κείμενο να διαβαστεί, ειδικά από αυτούς που μέχρι πρόσφατα ζητούσαν το «κρέμασμα» του Βασίλη Βασιλικού. Αν μελετήσουν το συγκεκριμένο άρθρο θα καταλάβουν ότι άλλο πράγμα οι δολοφονίες, η δίκη και η απόφαση ενός δικαστηρίου κι άλλο πράγμα αυτό που συμβαίνει σήμερα. Αυτό το σημερινό σχολιάζει ο Ανδρέας Πετρουλάκης, όπως άλλωστε έκανε (με διαφορετικό φυσικά τρόπο) ο Βασίλης Βασιλικός.

 

Τηλεφωνική δημοσκόπηση έγινε προχθές στην πόλη της Καβάλας. Η εταιρία ρώτησε και για τον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη και για τους βουλευτές του Νομού. Εντύπωση προκάλεσε η ερώτηση για τον Κώστα Φραγκογιάννη. Πρόσφατα ο Υφυπουργός Εξωτερικών (με καταγωγή από την Καβάλα) ενεπλάκη σε σενάρια βουλευτικής του υποψηφιότητας. Τα οποία η δημοσκόπηση τα συντηρεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις ελάχιστοι μαθαίνουν ποιος έδωσε την εντολή της έρευνας, ακόμη λιγότεροι το αποτέλεσμα της.

 

Προεκλογικό και το επόμενο θέμα μας. Χθες η Αναστασία Ιωσηφίδου μίλησε στο ράδιο Πρωινή για τη γνωστή εξέλιξη στο ζήτημα των ανταποδοτικών τελών. Στο τέλος της συνέντευξης της κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση: «Υποψήφια δήμαρχος ή υποψήφια βουλευτής;». Το δίλημμα τέθηκε ως εξής: Δήμος Καβάλας ή Κοινοβούλιο; Μετά από μια πολύ σύντομη παύση, και σκέψη της, είπε συγκεκριμένα: «Έχω χρόνο να το σκεφθώ». Αυτό σημαίνει ότι η πρώην πρόεδρος της Δημωφέλεια ανεβάζει τον πήχη και τον ανεβάζει αρκετά. Θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα της, την απόφαση της. Όποια και να είναι, φυσικά και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου ασχολήθηκε με την προσφυγή της για τα ανταποδοτικά τέλη και μετά την κατάθεση της. «Κυνήγησε» όπως λέμε την υπόθεση. Ο Δήμος Καβάλας έκανε το ακριβώς αντίθετο. Με όση σημασία έχει η μία στάση και τακτική σε σχέση με την άλλη.

 

Την Τρίτη (προχθές) φαίνεται να έγινε τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά. Ο κ. Μουριάδης συμμετείχε κανονικά. Με τη διαφορά ότι άλλο ήταν το θέμα της συζήτησης, πολλοί ακόμη οι συμμετέχοντες. Κι έτσι δεν φαίνεται να υπήρξε ευκαιρία και χρόνος για να συζητηθεί με τον Υφυπουργό η τροπολογία περί του χώρου της Ροδόπης.

 

Κάτι συμβαίνει με τους εμβολιασμούς (κατά του κορωνοϊού) στη Θάσο. Κάτι που δεν έχει σχέση με τη διάθεση των εμβολίων αλλά με τις διαθέσεις των πολιτών της Θάσου να εμβολιαστούν. Την Τρίτη στο Κ.Υ. Πρίνου έγιναν εμβολιασμοί 48 ατόμων. Μόνο 2 αφορούσαν την πρώτη δόση. Όλοι οι άλλοι ήταν η δεύτερη. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι το ηλικιακό δυναμικό του νησιού 80 και άνω έχει εξαντληθεί σε 400 μόνο ανθρώπους.

 

Αρκετά σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε χθες νωρίς το πρωί στο γραφείο του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας (εντός του κτιρίου του Επιμελητηρίου). Μια συζήτηση περισσότερο από έντονη. Ο κ. Δέμπας δέχθηκε την επίσκεψη εκπροσώπων της ΠΑΕ ΑΟΚ. Τον ρώτησαν γιατί δεν τήρησε την υπόσχεση του, για οικονομική ενίσχυση της ομάδας. Υπόσχεση του Νοέμβρη του 2019 (μετά των σχετικών δελτίων τύπου, φωτογραφιών κτλ). Κουβέντα στη κουβέντα οι τόνοι ανέβηκαν πολύ. Πάρα πολύ. Στο τέλος επικράτησε ένταση και ευτυχώς όχι κάτι περισσότερο και χειρότερο.

 

Οι εκπρόσωποι του ΑΟΚ κατηγορούν τον κ. Δέμπα για μη σωστή συμπεριφορά στη διάρκεια της ίδιας συζήτησης. Του επιρρίπτουν όλη την ευθύνη για τα χθεσινά γεγονότα. Τα οποία «κυκλοφόρησαν» γρήγορα με αποτέλεσμα το επεισόδιο να γίνει ευρύτερα γνωστό. Παντού. Το κακό είναι ότι ενώ η υπόσχεση προς τον ΑΟΚ δόθηκε, δεν τηρήθηκε και δεν φαίνεται ότι θα τηρηθεί. Γιατί συμβαίνει αυτό, αρμόδιος να απαντήσει είναι ο κ. Δέμπας. Μέλη του δ.σ. του Επιμελητηρίου έλεγαν χθες ότι ουδέποτε σε συνεδρίαση τέθηκε θέμα οικονομικής ενίσχυσης της ομάδας.

 

Διαμαρτύρονται συμπολίτες για φώτα δρόμων που εδώ και μέρες δεν λειτουργούν. Η περιοχή με τα … σκοτάδια είναι αυτή από την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού έως το σημείο «Γαλατάδικα». Φταίει ο Δήμος; Φταίει ο ΔΕΔΔΗΕ; Όποιος και να φταίει τα φώτα πρέπει να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσουν.

 

Η αυξημένη κίνηση μαθητών χθες το πρωί τόσο στο Πάρκο Φαλήρου όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου της Καλαμίτσας ήταν τρανή απόδειξη ότι στα σχολεία η καθημερινότητα συνεχίζεται. Τελικά και παρά τα κάποια κρούσματα, όλα τα άλλα βαίνουν καλώς. Και χθες έγιναν όπως άλλωστε προβλέπεται, οι απαραίτητες μαθητικές εκδρομές.

 

Δύο οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Καβάλας έσπευσαν το απόγευμα της Τρίτης στην οδό Σκρα, κοντά στο 3ο Γυμνάσιο. Αναστατώθηκε η γειτονιά αλλά τελικά δεν υπήρξε τίποτα το ανησυχητικό. Η ζωή γρήγορα συνεχίστηκε σα να μην έφθασαν ποτέ στο σημείο τα συγκεκριμένα οχήματα.

 

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης για να μην μεταφερθεί στην Καβάλα το περίφημο γραφείο ασύλου: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε τακτική

συνεδρίασή του που έγινε την 17ηΦεβρουαρίου 2021, ομόφωνα, αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης προς τους 25 εργαζομένους του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θράκης σύμφωνα με το οποίο δηλώνει: «Τασσόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θράκης και λέμε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στη μεταφορά του από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα».

 

Η συζήτηση στην ίδια συνεδρίαση έχει ενδιαφέρον μιας και το γραφείο ασύλου αφορά όπως καταλαβαίνουμε και την εργασία των δικηγόρων του Ν. Έβρου. Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και δικηγόρος είπε ειδικότερα: «Τόσο ως δικηγόρος όσο και ως τέως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, διότι αιφνιδιαστικά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, ένας πολύ μεγάλος όγκος δικηγορικής ύλης φεύγει από την Υπηρεσία Ασύλου του γραφείου της Αλεξανδρούπολης και πηγαίνει 300 χλμ μακριά για εμάς τους Αλεξανδρουπολίτες και πολλά περισσότερα για τους Ορεστιαδίτες δικηγόρους, 450 και πλέον στον αριθμό, στην πόλη της Καβάλας».

 

Με δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης επιβεβαιώνει το νέο, επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα των εργασιών στο 12ο Δημοτικό Σχολείο. Με εγκεκριμένο τρίτο υπό έργο οι δουλειές που θα γίνουν σε αυτό είναι περισσότερες. Κατόπιν τούτου οριστικά το σχολείο δεν πρόκειται να λειτουργήσει τον Σεπτέμβρη φέτος. Στην καλύτερη περίπτωση το σχολείο θα δεχθεί εκ νέου μαθητές και δασκάλους τον Γενάρη του 2022. Εφόσον οι εργασίες «τρέξουν» και ο εργολάβος δεν χρειαστεί και δεν ζητήσει κι άλλη παράταση.

 

Ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης γνωστοποίησε με χθεσινή του ανάρτηση την πραγματοποίηση rapid τεστ στην Ιχθυόσκαλα. Σύμφωνα με το βουλευτή τα τεστ φυσικά θα κάνει ο ΕΟΔΥ. Προγραμματίζονται να γίνουν σε εμπλεκόμενους στη λειτουργία της Ιχθυόσκαλας αύριο το πρωί.

 

Εδώ και λίγες μέρες το κολυμβητήριο της πόλης επαναλειτουργεί για τους συλλόγους. Ο σύλλογος που διαδέχθηκε το ΝΟΚ, ΝΟΚ Αργοναύτες, βιντεοσκόπησε την πρώτη προπόνηση των αθλητών του μετά από 115 μέρες! Η σχετική και λίγο συγκινητική ανάρτηση σημειώνει ότι στις προπονήσεις τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Καλώς επέστρεψαν λοιπόν στη δράση και να μην τη διακόψουν ποτέ!

mikras

Διαβάστε επίσης