• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το πρόσφατο περιστατικό αποκόλλησης και πτώσης μεγάλου βράχου από ύψος 10 μέτρων πίσω από το κτίριο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, προκάλεσε εργασίες που άρχισαν και γίνονται από χθες. Πυροσβέστες απέκλεισαν την επικίνδυνη περιοχή κι άρχισαν να ξηλώνουν στέγαστρο. Κάτω από το οποίο στάθμευαν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα. Η περιοχή πίσω και βόρεια του κτιρίου είναι η ύποπτη. Η Πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας προς το παρόν θα περιμένει τις ενέργειες του Δήμου Καβάλας για την εξέταση και οριστική επίλυση του προβλήματος. Ο Δήμος Καβάλας ισχυρίζεται ότι θα βοηθήσει αλλά- εξηγεί- το πρόβλημα αφορά έκταση του οικοπέδου της ίδιας υπηρεσίας. Άρα αυτή θα πρέπει να δράσει πρώτη.

 

Με τη βοήθεια ενός μεγάλου γερανού ο ΟΛΚ εκτέλεσε χθες απαραίτητες εργασίες κλαδέματος δέντρων στην αρχή της οδού Κουντουριώτου, στο κεντρικό λιμάνι. Το εγχείρημα που στέφθηκε υπό πλήρη επιτυχία παρακολούθησαν προσεκτικά περαστικοί. Όση ώρα αυτό διήρκεσε. Κλαδεύτηκαν «γενναία» αλλά όπως χρειάζονταν διάφορα δέντρα μιας περιοχής με πολύ κόσμο τους Καλοκαιρινούς μήνες.

 


 

Καλεσμένος στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιάννη Χατζηεμμανουήλ το βράδυ της Τετάρτης (στο Ένα τσάνελ), ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης έλυσε οριστικά τα… «μυστήρια». Δήλωσε ότι σε αυτήν την φάση της ζωής του δεν τον ενδιαφέρει να είναι υποψήφιος βουλευτής και μάλιστα με τη ΝΔ στην Καβάλα. Η απάντηση του στη σχετική ερώτηση ήταν ξεκάθαρη κι όσοι τον γνωρίζουν την θεωρούν και οριστική.

 

Τότε γιατί γίνονται δημοσκοπήσεις που σας περιλαμβάνουν; ήταν το επόμενο φυσιολογικό ερώτημα του δημοσιογράφου. Ο κ. Φραγκογιάννης δήλωσε πλήρη άγνοια για το θέμα. Δήλωσε επίσης ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη δημοσκόπηση. Η οποία δεν έγινε με δική του πρωτοβουλία. Η απάντηση του και επί του ειδικού αυτού θέματος μεγαλώνει την απορία για αυτόν που είχε την ιδέα να «μετρήσει» την δημοτικότητα και την αναγνωρισιμότητα του κ. Φραγκογιάννη σε μια πόλη από την οποία κατάγεται αλλά απουσιάζει για πολλά χρόνια.

 

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Πεφάνης επηρεάζεται από το κλίμα της εποχής. Ίσως και από τους πάντα ευαίσθητους (πιο ευαίσθητους από τους αιρετούς) υπηρεσιακούς παράγοντες. Επανέρχεται με νέα επιστολή του, ενημερώνοντας την Αποκεντρωμένη για τους σταθερά απόντες των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ενέργεια του από πολιτικής πλευράς σαφώς και δεν είναι σωστή. Τυπικά και διαδικαστικά είναι η επιβεβλημένη και απαραίτητη. Πάει καιρός που τα δεδομένα άλλαξαν. Το σωστό σήμερα δυστυχώς δεν είναι το πολιτικό. Το αυτοδιοικητικό. Σωστό είναι αυτό που προβλέπει ο νόμος. Αυτό που αν δεν γίνει μπορεί και να δημιουργήσει προβλήματα. Πολλά προβλήματα.

 

Οι της παλαιάς σχολής ποτέ δεν θα το καταλάβουν και δεν θα το δεχθούν. Εξ αυτού του λόγου η Συμπαράταξη Πολιτών δεν τρομάζει. Συνεχίζει να απουσιάζει από τις συνεδριάσεις για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους. Πιθανόν δεν θα δοθεί καμία συνέχεια στο θέμα από την Αποκεντρωμένη. Αν όμως συμβεί το αντίθετο;

 

Αυτός είναι ο λόγος -το τι θα πράξουν κάποιοι άλλοι υπάλληλοι σε κάποια άλλη υπηρεσία- που επέστρεψαν πρόσφατα στις συνεδριάσεις ο Μάκης Παπαδόπουλος και οι σύμβουλοι της παράταξης του. Αυτοί δεν το ρισκάρουν όπως το ρισκάρει ο Άρης Βέρρος. Επέστρεψαν με την ουρά στα σκέλια και χωρίς να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που είχαν βάλει. Έπραξαν το σωστό αφού ποτέ κανείς δεν ξέρει. Είναι σίγουρα υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές κι αυτό το δικαίωμα είναι ο μοναδικός, ο βασικός λόγος της στροφής που χωρίς καθόλου λόγια έκαναν. Μήπως ήξεραν εκ των προτέρων για τη νέα επιστολή Πεφάνη; Μήπως κάτι είχαν καταλάβει; Δεν αποκλείεται.

 

Σε αυτό το κλίμα το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει πάλι την Δευτέρα προκειμένου να ασχοληθεί με ένα και τυπικό θέμα. Να μια ωραία ευκαιρία να επανέλθουν στη συζήτηση περί των ανταποδοτικών τελών του τρέχοντος έτους. Η διοίκηση ούτε χθες ανακοίνωσε το τι στάση θα κρατήσει. Όπως ακούμε την ψάχνει τη δουλειά… Προς την κατεύθυνση να στηρίξει τις απόψεις της με επόμενες προσφυγές και ενστάσεις. Κι όποιος αντέξει!

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας βρίσκεται σε μια ένταση διαρκείας, σε έναν παρατεταμένο θυμό. Άγνωστο για ποιόν λόγο. Αν και δεν ήμασταν μπροστά στο επεισόδιο με τη διοίκηση του ΑΟΚ, η προαναφερθείσα κατάσταση του προέδρου ίσως να έπαιξε το ρόλο της. Προς τον αγαπητό κ. Μάρκο Δέμπα έχουμε να προτείνουμε ένα μόνο πράγμα. Ηρεμία. Αυτοσυγκράτηση. Αυτός είναι ο τρόπος να λυθούν όλα τα προβλήματα, όσο δύσκολα κι αν είναι.

 

Με την ευκαιρία της χθεσινής του συνέντευξης στην Πρωινή, μίλησε για την Αλάνα που ιδιωτικοποιείται, ο κ. Δημήτρης Μπαταλογιάννης ρωτήθηκε και για την κόρη. Που έχει πρόσφατη την εμπειρία του τηλεπαιχνιδιού «The Voice of Greece». Απάντησε ότι η Κατερίνα αυτό το διάστημα βρίσκεται στη Νέα Ηρακλείτσα και στην Καβάλα έχοντας επανέλθει από την Αθήνα. «Αυτήν την περίοδο σχεδιάζει το μέλλον της. Υπάρχουν πολλές προτάσεις» είπε ειδικότερα. Καλές αποφάσεις λοιπόν.

 

Βιαστικός ο Δήμος της Θάσου. Την Τετάρτη ανακοίνωσε αυτός πρώτος ότι διακόπτεται το μάθημα σε τμήμα του Γυμνασίου των Λιμεναρίων. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επανήλθε. Το μάθημα δεν διακόπτεται, διόρθωσε την ανακοίνωση του. Αυτά συμβαίνουν όταν μπαίνεις σε ξένα χωράφια… Η αρμοδιότητα είναι της Διεύθυνσης Υγείας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας και όχι (όχι ακόμη τουλάχιστον) της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Η αγορά της Καβάλας έμαθε χθες το πρωί τα καλά νέα. Η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων παρατείνεται και για το μήνα Μάρτιο. Μπροστά στα γνωστά προβλήματα της υγειονομικής κρίσης και στον συνεχιζόμενο κίνδυνο «πισωγυρίσματος», που και που υπάρχει μια μικρή έστω ευχάριστη είδηση. Μέχρι να έρθει η οριστική φυγή προς τα εμπρός. Η ελευθερία!

 

Ο Ανδρέας Λαφτσής είναι ο πρώην πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Αμυγδαλεώνα. Δική του προτεραιότητα και σταθερό δίκαιο αίτημα είναι οι μαθητές του χωριού να μπορούν να διαλέγουν το Λύκειο που θα φοιτήσουν, με την αποφοίτηση τους από το Γυμνάσιο του Αμυγδαλεώνα. Ζητά να μην είναι υποχρεωτική η φοίτηση τους στο Λύκειο των Κρηνίδων. Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Ανδρέας Λαφτσής γράφει: «Πρέπει οι μαθητές του Γυμνασίου Αμυγδαλεώνα να έχουν την δυνατότητα επιλογής Λυκείου. Όπως είχαν από το 1979. 40 χρόνια επιλογής λυκείου μας την στέρησαν. Υ.Γ. Το 2ο Λύκειο Καβάλας βρίσκεται στα 5 χιλιόμετρα από τον Αμυγδαλεώνα και το 5ο Λύκειο Καβάλας στα 3 χιλιόμετρα».

 

Η οργάνωση Καβάλας του ΜΕΡΑ25 υπάρχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με προσεκτικές και συχνές αναρτήσεις, με τις οποίες ενημερώνει το κοινό της. Προχθές για παράδειγμα ασχολήθηκε με τους εθελοντές πυροσβέστες: «Οι Εθελοντές Πυροσβέστες σε ” κατ’ οίκον ετοιμότητα “Διαβάζοντας και μόνο τον τίτλο αναρωτιέται κανείς σε τί είδους ετοιμότητα μπορεί να είναι οι εθελοντές πυροσβέστες μέσα στην οικία τους.Όταν πριν λίγες μέρες η χώρα μας βίωσε τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, με τις σφοδρές χιονοπτώσεις και την πρόκληση πολλών ζημιών, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής , της Εύβοιας και της Κρήτης, όλοι θα περίμεναν τουλάχιστον το σώμα Εθελοντών Πυροσβεστών να συνδράμει για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης λόγω καιρικών συνθηκών ανάγκης.Ωστόσο, ούτε ένας εθελοντής πυροσβέστης κλήθηκε να μετάσχει στις δύσκολες, πολύωρες και επίπονες επιχειρήσεις των μονίμων πυροσβεστών παρά την τεράστια ανάγκη συνδρομής που διαπιστώθηκε κατά την εξέλιξη του φαινομένου.Ακόμα πιο λυπηρό ήταν το γεγονός πως συνάδελφοι εθελοντές πυροσβέστες ενώ καλούσαν στην Υπηρεσία τους προκειμένου να ενημερώσουν ότι είναι διαθέσιμοι να συνδράμουν, η απάντηση που ελάμβαναν ήταν δίχως δεύτερη σκέψη αρνητική».

 

 

Διαβάστε επίσης