μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας εκδηλώσεις, στο επίκεντρο των οποίων ήταν τα παιδιά. Μικρά και μεγάλα. Στο Πάρκο Φαλήρου πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά γιορτή για τα παιδιά όλων των παιδικών σταθμών του Δήμου. Παρούσα ήταν η Δήμαρχος με αρκετούς συνεργάτες της. Με την ευκαιρία ανακοίνωσε την έναρξη εξόρμησης προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τον μικρό Στράτο Ραφαήλ Μπίνη, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των ΗΠΑ. Η εξόρμηση θα συνεχιστεί σε κάθε εκδήλωση του δήμου. Στο Πάρκο τα παιδιά διασκέδασαν. Οι γονείς τους τα χάρηκαν κι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου έτυχαν της αναγνώρισης που δικαιούνται.

Σε μικρή απόσταση, στην παραλία, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας των προσφύγων. Ομάδα παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή του Ασημακοπούλου χόρεψαν χορούς της πατρίδας τους. Η Κουρδική μουσική ακούστηκε δυνατά ενώ στη δράση συμμετείχε και η Action Team. Τέλος την ίδια ώρα στην Παλιά Μουσική πραγματοποιήθηκε η γιορτή του συλλόγου των κατοίκων της Παναγίας. Και σε αυτήν την εκδήλωση η προσέλευση ήταν μεγάλη.

Όλες οι εκδηλώσεις είχαν την ίδια κατάληξη. Μια ευχή προς κάθε κατεύθυνση ώστε να περάσουν ειδικά τα παιδιά ένα ευχάριστο και ξεκούραστο Καλοκαίρι.

 

===================================================================

 

Η ισχύουσα μνημονιακή νομοθεσία επιβάλει και στο Δήμο Καβάλας συγκεκριμένες εισπρακτικές ενέργειες. Ξεκαθαρίζουμε ότι η διαδικασία δεν αφορά τη διοίκηση του Δήμου. Έχει σχέση (στενή μάλιστα) με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι οποίοι αν δεν την υλοποιήσουν, κινδυνεύουν να βρεθούν υπόλογοι!

 

Οι υπάλληλοι λοιπόν ακολούθησαν τις οδηγίες του μνημονίου. Έκαναν έλεγχο σε όσους χρωστούν, ξεχώρισαν τα ποσά άνω των 500 ευρώ (όπως προβλέπει ο νόμος) κι «όρμησαν» στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Όπου χρειάστηκε και σε αυτούς των συγγενικών προσώπων των οφειλετών.

 

Η διαδικασία άρχισε πρόσφατα, πρώτη φορά στο Δήμο Καβάλας. Άλλοι Δήμοι … πρωτοπόρησαν. Προσαρμόστηκαν νωρίς, έκαναν κανόνα από καιρό όλα αυτά. Η Καβάλα άργησε. Κι όπως πάντα η αργοπορία δημιουργεί ποικίλα προβλήματα. Όπως και η πρώτη φορά εφαρμογής του αυστηρού μέτρου.

 

Μας λένε ότι πολίτες επισκέπτονται μαζικά το Δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν. Αναζητούν τη Δήμαρχο μα αρμόδια είναι η υπηρεσία. Λένε τα παράπονα τους,  άλλοι στη Δήμαρχο κι άλλοι μόνο στην υπηρεσία. Η ουσία δυστυχώς δεν αλλάζει. Οι οδηγίες είναι συγκεκριμένες και κάπως έτσι η ζωή συνεχίζεται…

 

Κάποιοι υποστηρίζουν το μέτρο. Άλλοι το καταγγέλλουν. Θέμα μας είναι άλλο. Ο Δήμος Καβάλας δια της συγκεκριμένης οδού αυξάνει τα έσοδα του. Σημαντικά. Βάζει στο ταμείο του «ζεστό» χρήμα, που προέρχεται από τους δημότες του. Από τους πολίτες γενικότερα. Αλήθεια, ανταποδίδει με το ανάλογο έργο;

 

Πως διαχειρίζεται ο Δήμος Καβάλας (και ο κάθε Δήμος της χώρας) τα χρήματα που προέρχονται από αυτά τα μνημονιακά μέτρα; Τι συνέχεια δίδεται αμέσως μετά; Γίνεται έργο; Καθαρίζονται χόρτα; Είναι καθαρές περιοχές όπως πλατείες, κεντρικοί δρόμοι κτλ;

 

Εύκολη η απάντηση. Ο Δήμος Καβάλας εισπράττει άνετα και άμεσα, συνήθως ξοδεύει μόνο όταν πρόκειται για εκδηλώσεις. Όλες οι άλλες του υποχρεώσεις κάπου «σκοντάφτουν»! Στην έλλειψη προσωπικού, στη γραφειοκρατία ακόμη και στην ατυχία.

 

Ιδού ένα ακόμη εύλογο ερώτημα.  Αρχικά η τοπική αυτοδιοίκηση επωφελείται των μνημονιακών νόμων, ασκεί ως το τέλος τα εισπρακτικά της δικαιώματα. Ναι αλλά στο ίδιο κάδρο υπάρχουν κι ένα σωρό υποχρεώσεις. Αυτές αλήθεια ικανοποιούνται;

 

Κάθε πολίτης μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση. Αρκεί να κάνει μια βόλτα εκεί έξω. Στην πόλη του. Να δει την κατάσταση των κοινόχρηστων χώρων. Να εξετάσει από κοντά τη λειτουργία των υποδομών. Αν ο πολίτης ικανοποιηθεί, τότε θα απαντήσει θετικά. Θα πει ότι τα χρήματα του πιάνουν τόπο. Θα το πει; Το βλέπουμε δύσκολο…

 

Άλλωστε ούτε το Cosmopolis είναι κοντά, ούτε το Φεστιβάλ Φιλίππων άρχισε. Εκτός αν τα πλήθη ικανοποιούνται από τα λοιπά θεάματα. Από τα Ελευθέρια που είναι σε εξέλιξη, από το αεροπορικό σόου που βρίσκεται στην τελική του ευθεία. Μπορούν αυτά τα γεγονότα να πείσουν τον κόσμο ότι στην πόλη του γίνεται δουλειά; Καλή δουλειά; Μπορεί ναι. Μπορεί και όχι.

 

Με αυτήν την ευκαιρία αντιλαμβανόμαστε κάποια ακόμη πράγματα. Το πρώτο και βασικό είναι ότι στους Δήμους έπαψαν να κάνουν κουμάντο οι αιρετοί. Μεγάλο μέρος της εξουσίας τους το ανέλαβαν προ πολλού οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Αυτό έγινε σύμφωνα με το νόμο ή παράλληλα με το νόμο.

 

Δεύτερον, το πολιτικό κόστος της εφαρμογής αυτών των αυστηρών και άδικων νόμων το πληρώνουν μόνο οι αιρετοί. Κάποιοι πολίτες θα δεχθούν το τι συμβαίνει. Θα το καταλάβουν. Αρκετοί ωστόσο θα δώσουν στα γεγονότα ονοματεπώνυμο. Των αιρετών. Και δε θα ξεχάσουν την περιπέτεια τους όταν με το καλό έρθουν οι επόμενες εκλογές.

 

Η καλύτερη απάντηση που έχουν να δώσουν οι αιρετοί, υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες, είναι μία. Ακόμη καλύτερο έργο. Αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας, ουσία στην επίλυση προβλημάτων, σχεδιασμός και στην εκτέλεση απαραίτητων έργων. Έργα που θα έχουν κοντινή ημερομηνία ολοκλήρωσης και όχι ατέλειωτες παρατάσεις.

 

Κάποιες από τις πολλές Καλοκαιρινές εκδηλώσεις της περιόδου που διανύουμε ανακοινώνονται ότι θα γίνουν στην πλατεία Κανάρη. Οι παλιοί Καβαλιώτες δυσκολεύονται να αντιληφθούν το σημείο. Ρωτούν: «Μα υπάρχει τέτοια πλατεία και δεν τη ξέρουμε;». Έχουν απόλυτο δίκιο.

 

Η ζωή εξελίσσεται. Κάποιος είχε την αρχική ιδέα κι ονόμασε «πλατεία Κανάρη» το τμήμα της παραλίας (οδός Εθνικής Αντίστασης) όπου βρίσκεται η προτομή του ήρωα του 1821. Από στόμα σε στόμα η … πλατεία επικράτησε κι αναφέρεται συχνά ενώ δεν πρόκειται για πλατεία. Στο τέλος είναι πιθανό να υιοθετήσουν την περιγραφή άπαντες. Οπότε ας ετοιμαζόμαστε να δώσουμε στην …πλατεία το όνομα του Κανάρη. Μέχρι και εκδήλωση ονοματοδοσίας είμαστε ικανοί να πραγματοποιήσουμε. Με την άδεια φυσικά του ΟΛΚ. Σε αυτόν ανήκει η περιοχή κι ως εκ τούτου η αρμοδιότητα.

 

Η εκπρόσωπος του ΣΦΓΤ κ. Ζωή Βυζοβίτη συμφώνησε ότι για το προσεχές Καλοκαίρι ο θερινός κινηματογράφος Ζέφυρος θα διατίθεται ευκολότερα και συχνότερα για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Από αυτές τις εκδηλώσεις που λόγω καιρού γίνονται κάπου έξω.

 

Η πρώτη απόφαση για το 4ο φεστιβάλ Via Egnatia της Περιφέρειας ΑΜΘ πάρθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή. Και φέτος οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε κάθε περιφερειακή ενότητα, χρονικά τοποθετούνται στους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι στο ποσό των 17.500 ευρώ.

 

Κι άλλο κόσμο φέρνει στην Καβάλα με τη λειτουργία του το κολυμβητήριο. Μαθαίνουμε τα νέα από ανάρτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιώργου Φιλόσογλου: «50 τουλάχιστον αθλητές από τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης ΑΣΤΕΡΙΑ πλέον συνοδών, καθώς και 25 αθλητές από την Δράμα, πραγματοποιούν μίνι προετοιμασία διαρκείας 5 ημερών, στο κολυμβητήριο μας, μαζί με τους δικούς μας αθλητές.  Περίπου 100 άτομα, διαμένουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλη μας. Αθλητισμός και τουρισμός».

 

Στην χθεσινή εκδήλωση που έγινε στην Παλιά Μουσική, υπήρξε μια πρώτη «παρουσίαση» του υποψήφιου δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη. Ο πρόεδρος του συλλόγου Φώτης Λαζαρίδης παρουσίασε τους παρόντες επισήμους. Τον κ. Μαρκόπουλο, τον κ. Τσουρουκίδη, τον κ. Καζανίδη. Τελευταίο άφησε τον Θόδωρο Μουριάδη. «Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος» είπε ο κ. Λαζαρίδης προς το κοινό.

 

Συνεχίζει τον σχεδιασμό του το ΤΑΙΠΕΔ. Εκτός από τα περιφερειακά λιμάνια θέλει να ιδιωτικοποιήσει και το υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου Νότια Καβάλα. Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα energypress.gr : «Η μέθοδος αξιοποίησης που πρωθείται για το συγκεκριμένο έργο είναι παραχώρηση δικαιώματος κατασκευής, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του εξαντλημένου αποθέματος ως ΥΑΦΑ. Δεν έχει ακόμη καταληχθεί η επιλογή των συμβούλων για την εν λόγω διαδικασία.Να συμπληρώσουμε επίσης ότι στις 23/11/2018 λήγει η ανανέωση της υφιστάμενης άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της Energean Oil and Gas ΑΕ. Το συγκεκριμένο έργο έχει υπαχθεί στον κατάλογο της ΕΕ με τα PCI. Ακόμη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας διενεργείται προκαταρκτική αξιολόγηση της δυνατότητας αξιοποίησης του έργου και της διενέργειας διαγωνιστικής διαδικασίας».

 

Διαβάστε επίσης