• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δεν έγινε πρώτη φορά. Είναι κάτι που συνεχίζεται εδώ και μήνες, ίσως χρόνια. Κάθε Σάββατο πολύ κοντά στη λαϊκή αγορά μικροπωλητές πωλούν τα προϊόντα τους προβάλλοντας τα επί του εξοπλισμού των κοινόχρηστων ποδηλάτων. Αυτά (τα κοινόχρηστα ποδήλατα) ακόμη κι αν υπάρχουν, ελάχιστα χρησιμοποιούνται. Να λοιπόν που οι μηχανισμοί στήριξης των ίδιων ποδηλάτων, εκεί που δεν απομακρύνθηκαν ακόμη, είναι χρήσιμοι για τη λαϊκή αγορά. Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Στη φωτογραφία τα τερλίκια όμορφα απλωμένα, προσελκύουν το ενδιαφέρον των περαστικών.

 

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τις πρόσφατες εκδηλώσεις της εθνικής επετείου και γιορτής στην πόλη μας. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου συνομιλεί με τον αναπληρωτή γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Καβάλας Παναγιώτη Μαμτσαδέλη. Η μεταξύ τους σύντομη πολιτική (;) συζήτηση μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα. Εν τω μεταξύ στην Αθήνα οι φήμες για την ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα στους δύο πολιτικούς χώρους «οργιάζουν». Αν και επισήμως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, πολύ περισσότερο κάτι χειροπιαστό.

 


 

Δεδομένου του ότι πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάντα η αντιπολίτευση, η κάθε συνεδρίαση του οργάνου έχει ενδιαφέρον. Πολύ περισσότερο όταν μέρος της αντιπολίτευσης αποδεικνύει συνεχώς ότι συνομιλεί και συνεργάζεται. Για την επίτευξη του κοινού στόχου. Να πιέσει αφόρητα τη διοίκηση του Δήμου. Τις προάλλες επιδιώχθηκε αλλαγή απόφασης της διοίκησης της Δημωφέλειας. Στη σημερινή συνεδρίαση είναι πιθανό να γίνει το ίδιο, ή να επιχειρηθεί, ως προς την στάση του δ.σ. του ΔΗΠΕΘΕ στην υπόθεση των καταγγελιών κατά του Θ.Γκόνη. Και να ήταν μόνο αυτό;

 

Σχεδόν κάθε μέρα ανακαλύπτονται και προβάλλονται, χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες, διάφορα «σκάνδαλα». Επακολουθούν καταγγελίες και τελικά ανάδειξη αυτών στις συνεδριάσεις. Ακόμη κι αν συνηθίσαμε στη διαδικασία, σε κάθε συνεδρίαση παρουσιάζονται διάφορες… εκπλήξεις. Γιατί ο μεν Μουριάδης δεν πολυασχολείται και με τη συνεννόηση και με την αντιπολίτευση, η δε αντιπολίτευση προσπαθεί να τα βρίσκει συνεχώς μεταξύ της. Υπό αυτήν την έννοια και σε αυτό το γνωστό κλίμα και σήμερα οι συνήθεις πρωταγωνιστές είναι έτοιμοι να δράσουν.

 

Ενδιαφέρεται ο κόσμος για όσα γίνονται εντός και εκτός των συνεδριάσεων; Η απάντηση είναι εύκολη. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται αφού εκτιμά ότι τα … μείζονος σημασίας θέματα (της αντιπολίτευσης) δεν είναι καθόλου τέτοια. Σε γενικές γραμμές και στις περισσότερες περιπτώσεις, όσα προκύπτουν στις συνεδριάσεις κι αναπαράγονται αμέσως μετά αφορούν έναν μικρό και συγκεκριμένο κύκλο ανθρώπων. Που φαίνεται να «ζει» από αυτά. Όλοι οι άλλοι – καλώς ή κακώς-  έχουν πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν!

 

Χρήματα για προβολή στο Facebook υπάρχουν! Ο Μάκης Παπαδόπουλος πληρώνει για να προβάλλεται, επιλέγει συγκεκριμένες ανακοινώσεις του που προωθούνται καταλλήλως στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Κι ενώ οι περισσότεροι πολίτες πλήττονται από την οικονομική κρίση και της πανδημίας, ο συγκεκριμένος υποψήφιος Δήμαρχος συνεχίζει ανεπηρέαστος.

 

Τις προάλλες πλήρωσε (όπως το ίδιο το Facebook σημείωσε στην σχετική ανάρτηση) για να προβάλλει καταγγελία του κατά του Δημάρχου. Με θέμα προσλήψεις καθαριστριών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάκης Παπαδόπουλος όταν πληρώνει, πληρώνει για τις καταγγελίες κατά του Δημάρχου. Αντίθετα όταν προβάλλει απλώς τον εαυτό του ή τις προτάσεις του, τότε είναι αρκετή μια απλή ανάρτηση και άνευ εξόδων. Η καταγγελία όμως είναι για αυτόν κάτι άλλο. Κάτι που πρέπει να προσεχθεί. Άσχετα από το αν έχει βάση ή όχι.

 

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι στην πλατεία Καπνεργάτη συγκέντρωση πολιτών. Περίπου 100 άνθρωποι, άνδρες γυναίκες και παιδιά. Η πρόσκληση έγινε μέσω διαδικτύου. Επισήμως ήταν μια συγκέντρωση για την εθνική γιορτή. Ανεπισήμως και ουσιαστικά όπως φαίνεται, ήταν και μία διαμαρτυρία και κατά των συνεχιζόμενων μέτρων πρόληψης της πανδημίας. Μεταξύ των συγκεντρωμένων άλλωστε υπήρχαν γνωστοί στην Καβάλα αρνητές ειδικά της μάσκας.

 

Το χειρότερο είναι ότι μεταξύ αυτών που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ήταν και στοιχεία ακροδεξιά, που κι άλλη φορά επιχείρησαν να επηρεάσουν καταστάσεις και πρόσωπα. Τότε η κοινωνία απάντησε κατάλληλα, θέτοντας τους στη γωνία. Σε πλήρη απομόνωση. Από αυτήν προσπαθούν να βγουν μα η προσπάθεια τους θα έχει το ίδιο τέλος. Απομόνωση και μάλιστα κοινωνική. Η χειρότερη με λίγα λόγια. Πόσο τυχαίο είναι ότι λίγο μετά αποκαλύφθηκε μια νέα προσπάθεια βανδαλισμού του μνημείου των Καβαλιωτών Εβραίων; Τόσο τυχαίο είναι το γεγονός; Τόοοσο μεγάλη η σύμπτωση;

 

Καταλαβαίνουμε ότι και στην Καβάλα υπάρχουν άνθρωποι που κουράστηκαν τόσο πολύ από τα μέτρα που πλέον τα καταγγέλλουν και τα εχθρεύονται. Αυτό το ξέσπασμα το καταλαβαίνουμε. Παρόλα αυτά πρέπει να γίνει λίγη ακόμη υπομονή μιας και πρόκειται για την υγεία μας. Δεν καταλαβαίνουμε την πονηριά των άλλων, των γνωστών άλλων, που θέλουν να επωφεληθούν και να «τρυπώσουν». Μπας και αναβαπτιστούν, επανέλθουν. Σίγουρο είναι ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα μιας και η ελληνική δημοκρατία ξέρει καλά να τους αντιμετωπίζει.

 

Ο Θανάσης Δασκαλούδης ήταν ένα νέο πρόσωπο στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Καβάλας, ένας νέος και ορεξάτος άνθρωπος. Επηρέασε θετικά τον τομέα με τον οποίο ασχολήθηκε. Δυστυχώς αποχωρεί νωρίς από τα κοινά αν και την παρουσία του σε αυτά σχολίαζε θετικά ακόμη κι η αντιπολίτευση. Κάπως έτσι το «νέο αίμα» στην αυτοδιοίκηση όσο απαραίτητο κι αν είναι, παραμένει μια δύσκολη υπόθεση.

 

Για τα οικονομικά αναπτυξιακά δεδομένα της Καβάλας φυσικά και είναι πολύ καλό νέο η στήριξη της Ενεργειακής και ταυτόχρονα η στήριξη του Πρίνου. Και του κοιτάσματος «Ε». Η εταιρία θα λάβει το δάνειο που ζητούσε προκειμένου να διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, να αναπτύξει το πρόγραμμα γεωτρήσεων που είχε προετοιμάσει. Την ίδια ώρα κι ενώ το πετρέλαιο του Πρίνου λιγοστεύει, οι τιμές διεθνώς αυξάνονται. Αυτή η αύξηση των τιμών είναι επίσης καλό νέο για όσα γίνονται και θα γίνουν στον κόλπο της Καβάλας.

 

Στην… γειτονιά μας, στην ΑΜΘ, θα βρίσκεται μεθαύριο ο γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας. Ανακοίνωσε περιοδεία στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας με πρώτο θέμα του το μεταναστευτικό. Οι σύντροφοι της Καβάλας θα ήθελαν να είναι εκεί να τον ακούσουν αλλά υπάρχει δυστυχώς η απαγόρευση των μετακινήσεων που τους εμποδίζει.

 

Ο καιρός περνά κι ο Χρήστος Μέτιος οργανώνεται. Τις προάλλες και λόγω της εθνικής γιορτής φρόντισε να έχει παντού –στο Ν. Καβάλας- εκπροσώπους του. Γεγονός που έγινε πρώτη φορά. Το ίδιο έκανε σε όλη την υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Επιδιώκοντας ένα «άνοιγμα» στην κοινωνία που γίνεται πιο συγκεκριμένο στις γιορτές και στις εκδηλώσεις.

 

Σε καθημερινή βάση υπάρχουν διάφορα κείμενα σχετικά με τον τουρισμό και την επάνοδο του. Διαβάζουμε εκτιμήσεις, αποφάσεις, πιθανά πρωτόκολλά και ημερομηνίες. Διαβάζουμε επίσης την εξέλιξη της πανδημίας. Προσπαθούμε να «παντρέψουμε» την αισιοδοξία της τουριστικής περιόδου με τη μελαγχολία της κατάστασης στα νοσοκομεία. Το… «πάντρεμα» δεν βγαίνει. Κατόπιν τούτου ας είμαστε προσεκτικοί. Επιφυλακτικοί. Κι ας περιμένουμε.

 

Η αγορά και το γνωστό ευρωπαϊκό σύστημα (που ευτυχώς έχει στα σχέδια του και ελληνικούς προορισμούς) κάνει διάφορα σχέδια. Οργανώνει αντεπίθεση. Με τόσα κρούσματα και θανάτους σε όλη την Ευρώπη καλό είναι να μην θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο. Ας περιμένουμε να μειωθούν τα κρούσματα και μετά θα μπορούμε να σκεπτόμαστε ένα Καλοκαίρι καλύτερο από το περσινό. Στη σημερινή κατάσταση, με τα ισχύοντα νούμερα περιστατικών- διασωληνομένων κτλ- ας αφήσουμε τα πολλά για αργότερα. Για το τέλος Απριλίου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης